Συνέντευξη του Υπουργού Εσωτερικών Ευριπίδη Στυλιανίδη στη FREE SUNDAY και στον Μακάριο Β. Λαζαρίδη

Τελικά, δήμοι και περιφέρειες θα αντέξουν ή θα καταρρεύσουν οικονομικά;
Στη μάχη που δίνουμε ώστε η Ελλάδα να σταθεί όρθια και να παραμείνει στον σκληρό πυρήνα της Ευρώπης οι ευθύνες επιμερίζονται σε όλους, πολίτες, πολιτεία και φυσικά τοπική αυτοδιοίκηση. Όπως αναγνώρισε και ο πρωθυπουργός στη συνάντηση που είχαμε την περασμένη εβδομάδα με την ΚΕΔΕ στο Μέγαρο Μαξίμου, η τοπική αυτοδιοίκηση έχει συμβάλει καθοριστικά στην αντιμετώπιση της κρίσης, με περικοπές που αγγίζουν το 61%. Το επόμενο διάστημα θα αποδοθεί στους δήμους, πέραν της τακτικής μηνιαίας επιχορήγησης, το ποσό των 214.000.000 ευρώ, που αφορά την τέταρτη από τις οκτώ δόσεις της ρύθμισης των οφειλόμενων προς αυτούς, και το ποσό των 349.000.000 ευρώ, που αφορά το σύνολο των επενδυτικών δαπανών των δήμων και των περιφερειών. Μάλιστα, με προσωπική παρέμβαση του πρωθυπουργού, αρχές Σεπτεμβρίου θα δοθούν 35.000.000 ευρώ ως προκαταβολή από τους παρακρατηθέντες πόρους, για να αντιμετωπιστούν τρέχουσες μισθολογικές και λειτουργικές ανάγκες των ΟΤΑ, όπως ζήτησε η ΚΕΔΕ.

Με δεδομένα όμως τα πολύ μεγάλα οικονομικά προβλήματα της χώρας, πώς θα μπορέσετε να δώσετε λύσεις στις μεγάλες τρύπες των ΟΤΑ, που απειλούν και τις κοινωνικές δομές τους;
Κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού δεν σταματήσαμε ούτε ώρα. Απογράψαμε όλες τις ληξιπρόθεσμες οφειλές προς τους ΟΤΑ μέχρι το Δεκέμβριο του 2011, οι οποίες ξεπερνούν τα 800.000.000 ευρώ, και τις αποστείλαμε στο Γενικό Λογιστήριο, ώστε όταν εκταμιευτεί η μεγάλη δόση των 31 δισ. να ικανοποιηθούν κατά προτεραιότητα οι δήμοι. Αυτό το χρήμα θα δημιουργήσει ρευστότητα, ανάπτυξη και απασχόληση στις τοπικές κοινωνίες, που το χρειάζονται. Παράλληλα, προτάξαμε από την πρώτη στιγμή την αποπληρωμή των προνοιακών επιδομάτων, που ήταν απλήρωτα από το Φεβρουάριο μέχρι σήμερα. Επιλύουμε το θέμα της μεταφοράς μαθητών, καθώς και τη λειτουργία των σχολείων και των βρεφονηπιακών σταθμών το Σεπτέμβριο. Διασφαλίσαμε πάνω από 52.000.000 ευρώ, 20.000.000 ευρώ από τα ευρωπαϊκά προγράμματα του υπουργείου Εργασίας και 32.000.000 ευρώ από τον εξορθολογισμό των τροφείων στους βρεφονηπιακούς σταθμούς των δήμων. Με αυτές τις παρεμβάσεις, οι εξυπηρετούμενες οικογένειες, από 42.000, θα ξεπεράσουν τις 65.000. Στο σημείο αυτό θέλω να ευχαριστήσω το Ίδρυμα «Σταύρος Νιάρχος» για την ευαισθητοποίησή του και την προσφορά 4.500.000 ευρώ για την εξυπηρέτηση 3.000 ακόμα παιδιών, το οποίο έδωσε το παράδειγμα και στους ισχυρούς της αγοράς, οι οποίοι οφείλουν να στηρίξουν, μαζί με την πολιτεία και την αυτοδιοίκηση, το κομμάτι εκείνο της κοινωνίας που δοκιμάζεται. Στον πόλεμο κατά της φτώχειας το υπουργείο Εσωτερικών ενεργοποιεί έξυπνες πολιτικές κοινωνικής ασπίδας, που διασώζουν τους δήμους και τους καθιστούν εκ νέου πρωταγωνιστές. Είναι χαρακτηριστική η νομοθετική πρωτοβουλία που ξεκινάμε ύστερα από εντολή του πρωθυπουργού για την παράταση κατά 8 έως 10 χρόνια της αποπληρωμής των δανείων των ΟΤΑ από το Ταμείο Παρακαταθηκών και Δανείων. Με την κίνηση αυτή, οι δήμοι θα ωφεληθούν 42% των τοκοχρεολυτικών δόσεών τους και θα ενισχύσουν τη ρευστότητά τους κατά 90.000.000 ευρώ ετησίως, ώστε να μπορέσουν να κρατήσουν ενεργές τις κοινωνικές τους πολιτικές.

Μετρήσιμα αποτελέσματα
Σχετικά με τις περικοπές που έχετε κάνει στο υπουργείο: Ακούγεται έντονα ότι ήσασταν από τους υπουργούς που είπαν ότι δεν υπάρχουν περιθώρια μειώσεων, με αποτέλεσμα να υπάρξει ενόχληση του Μεγάρου Μαξίμου...
Μπορεί την ώρα που γίνεται μια μεγάλη προσπάθεια να σωθεί η χώρα κάποιοι να επιδίδονται σε παραπολιτικά σχόλια, ωστόσο επιτρέψτε μου να μην τους παρακολουθήσω. Όλα αυτά τα χρόνια προτιμώ να απαντώ με συγκεκριμένα και μετρήσιμα πολιτικά αποτελέσματα. Το υπουργείο Εσωτερικών από το 2009 μέχρι σήμερα έχει κάνει τη μεγαλύτερη μείωση σε σχέση με όλα τα άλλα υπουργεία, της τάξης του 61%. Οι περικοπές, λοιπόν, δεν είναι αυτοσκοπός, και βασικό κριτήριο είναι η λειτουργικότητα των δήμων και η εξυπηρέτηση του πολίτη. Μέσα από ευρηματικές πολιτικές που έχουμε εισηγηθεί, εκτιμούμε ότι το όφελος για το ελληνικό Δημόσιο θα ξεπεράσει τα 500.000.000 ευρώ για τη διετία 2013-2014. Ωστόσο η προσπάθεια συνεχίζεται. Είναι χαρακτηριστικό παράδειγμα η εξοικονόμηση που πετύχαμε την περασμένη εβδομάδα: 17%, μετά από διαπραγμάτευση με τους μεταφορείς, τους οποίους ευχαριστώ για την ευαισθησία και την ανταπόκρισή τους.

Οι επαφές του πρωθυπουργού με Μέρκελ, Ολάντ και Γιούνκερ ολοκληρώθηκαν. Είστε πιο αισιόδοξος ύστερα από αυτές τις συναντήσεις;
Η στρατηγική που ακολούθησε από την πρώτη στιγμή ο πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς δικαιώνεται με αργά αλλά σταθερά βήματα. Και μπορεί οι διάφορες εγχώριες Κασσάνδρες να απογοητεύονται, ωστόσο η μεταστροφή του κλίματος για την Ελλάδα είναι εμφανής. Αυτό όμως επ’ ουδενί δεν σημαίνει εφησυχασμό. Είμαστε σε μια διαρκή αξιολόγηση. Πρέπει να συγκρατήσουμε και να αντιστρέψουμε την ύφεση που παραλύει την οικονομία και να δώσουμε νέα ώθηση στην ανάπτυξη. Η Ελλάδα πρέπει να επιστρέψει στο μέλλον.

Πάντως, ένα θέμα ασυνέπειας και ανακολουθίας υπάρχει για τη ΝΔ. Σας θυμίζω ότι εξελέγη με σημαία την επαναδιαπραγμάτευση και τώρα λέει «να εφαρμόσουμε το πρόγραμμα και μετά να διαπραγματευτούμε».
Από την πρώτη στιγμή ο Αντώνης Σαμαράς, σε συνεργασία και με τους άλλους πολιτικούς αρχηγούς που στηρίζουν αυτή την κυβέρνηση, διέκρινε το έλλειμμα αξιοπιστίας που είχε η χώρα μας στο εξωτερικό. Για να καταφέρουμε να αναστρέψουμε το κλίμα θα πρέπει να δώσουμε πρώτα σαφή δείγματα αποτελεσματικότητας και συνέπειας. Να πείσουμε ότι αυτή η κυβέρνηση θέλει να κρατήσει τη χώρα στο ευρώ, προχωρώντας με τόλμη στις αποκρατικοποιήσεις και τις διαρθρωτικές αλλαγές. Και όπως φάνηκε από τις δηλώσεις του κ. Γιούνκερ, αλλά και από το πρόσφατο ταξίδι του Αντώνη Σαμαρά σε Βερολίνο και Παρίσι, η αναστροφή του κλίματος και η ανάκτηση της αξιοπιστίας της χώρας μας έχει αρχίσει.

Σας θυμίζω ότι ούτε την επιμήκυνση έθεσε ο κ. Σαμαράς στους συνομιλητές του. Γιατί; Πότε θα το κάνει;
Δεν είμαστε στο τέλος της διαπραγμάτευσης. Δεν είναι καν η αρχή του τέλους. Είμαστε στη μέση μιας μεγάλης προσπάθειας να σταθεί και πάλι η χώρα στα πόδια της, τόσο στο εσωτερικό όσο και στο εξωτερικό. Μην έχετε καμία αμφιβολία πως η στρατηγική της κυβέρνησης, αλλά και προσωπικά του Αντώνη Σαμαρά, θα φέρει καρπούς.

Ναι, αλλά πόσους φόρους, περικοπές και ύφεση να αντέξει ακόμα ο κόσμος; Αλήθεια, εσείς οι πολιτικοί έχετε αντιληφθεί το μέγεθος του προβλήματος που αντιμετωπίζουν οι πολίτες και την πιθανή κοινωνική έκρηξη;
Αν μιλάτε για τους πραγματικούς πολιτικούς, και όχι γι’ αυτούς που ζουν μέσα σε γυάλα, θα πρέπει να σας διευκρινίσω ότι στη δημοκρατία αυτοί είναι οι εκφραστές της ζώσας κοινωνίας. Η κακή πολιτική μπορεί να δημιούργησε τα προβλήματα, ωστόσο η λύση θα προέλθει μόνο μέσα από μια ορθή και υπεύθυνη πολιτική. Πριν από δύο μήνες ο κόσμος αποφάσισε πως αξίζει τον κόπο η χώρα μας να παραμείνει στο ευρώ. Γι’ αυτό και επέλεξε κάτι πρωτόγνωρο για την πολιτική ιστορία της Ελλάδας, να εμπιστευτεί τη διακυβέρνησή της σε μια τρικομματική κυβέρνηση. Με την ελπίδα να σταματήσει η ύφεση, να νικηθεί η ανεργία, να πάψουν οι άδικες φοροεπιδρομές. Ο στόχος της κυβέρνησης είναι να διορθώσει τα λάθη του παρελθόντος, να προχωρήσει τις διαρθρωτικές αλλαγές και να βάλει πάλι τη χώρα σε τροχιά ανάπτυξης.

Το συγκεκριμένο πρόγραμμα βγαίνει; Ή θα υπάρξει ένα Μνημόνιο 3, που θα περιλαμβάνει νέο «κούρεμα» και επιμήκυνση;
Όσο τα μεγέθη της οικονομίας μας δεν βελτιώνονται, όλες οι εκδοχές, θετικές και αρνητικές, είναι πάνω στο τραπέζι. Αυτό δεν πρέπει να το ξεχνάμε. Άρα στην προσπάθειά μας θα πρέπει να είμαστε επίμονοι, υπομονετικοί και αποτελεσματικοί, συνδυάζοντας σε σωστή δοσολογία τον οικονομικό ρεαλισμό, το αίσθημα κοινωνικής δικαιοσύνης και την υπεύθυνη πολιτική στάση.

Μπορείτε να πείτε στους πολίτες με απόλυτη βεβαιότητα ότι δεν υπάρχει ο παραμικρός κίνδυνος εξόδου της χώρας από το ευρώ και επιστροφής στο εθνικό νόμισμα;
Προσωπικά πιστεύω απόλυτα ότι η Ελλάδα ήταν, είναι και θα παραμείνει αναπόσπαστο κομμάτι του σκληρού πυρήνα της Ευρώπης. Για να παραμείνει δεδομένη αυτή η ιστορική κατάκτηση, έχουμε χρέος να μην επαναπαυτούμε.

Πρόσφατα Νέα
Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit, sed do eiusmod consectetur adipiscing elit, sed do eiusmod

TO ΤΕΛΟΣ ΤΗΣ ΕΠΟΧΗΣ ΤΩΝ ΑΥΤΟΝΟΗΤΩΝ

Είμαστε η γενιά που μας αποκαλούσαν «τυχερή», γιατί γεννηθήκαμε σε μια εποχή που τα Ζητούμενα άλλων γενεών θεωρούνταν για μας Αυτονόητα.

Ο ΕΥΡΩΠΑΙΚΟΣ ΡΟΛΟΣ ΤΗΣ ΘΡΑΚΗΣ

Η Θράκη άντεξε... Μια κοινωνία ώριμη και συντεταγμένη, με ψυχραιμία και αποφασιστικότητα, απόλυτα συντονισμένη με την Ελληνική Αστυνομία, τις Ένοπλες Δυνάμεις και την Εθνοφυλακή, απέδειξε ότι μπορεί να προστατέψει τα Ελληνικά και τα Ευρωπαϊκά σύνορα. Η Τουρκική Κυβέρνηση το τριήμερο της Καθαράς Δευτέρας επεδίωξε έναν αποσταθεροποιητικό αιφνιδιασμό και αιφνιδιάστηκε η ίδια.
7 Μάρτιος 2020 - 2:58μμ

ΑΝΤΙΑΣΦΥΞΙΟΓΟΝΕΣ ΜΑΣΚΕΣ ΤΟΥ ΔΗΜΟΥ ΓΛΥΦΑΔΑΣ ΜΟΙΡΑΣΕ Ο ΕΥΡΙΠΙΔΗΣ ΣΤΥΛΙΑΝΙΔΗΣ ΣΤΟΥΣ ΦΥΛΑΚΕΣ ΤΩΝ ΣΥΝΟΡΩΝ ΤΟΥ ΕΒΡΟΥ

Μετά από συνεννόηση με το Δήμαρχο Γλυφάδας Γιώργο Παπανικολάου, ο Βουλευτής Ροδόπης της Νέας Δημοκρατίας Ευριπίδης Στυλιανίδης μοίρασε αντιασφυξιογόνες μάσκες που προσέφερε ο Δήμος Γλυφάδας για να στηρίξει τον αγώνα της Ελληνικής Αστυνομίας και του Στρατού προκειμένου να διαφυλάξουν τα σύνορα της Ελλάδας στον Έβρο από την επίθεση που δέχονται.
24 Φεβρουάριος 2020 - 10:37πμ

ΕΥΡΙΠΙΔΗΣ ΣΤΥΛΙΑΝΙΔΗΣ: «Η ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΓΛΩΣΣΑ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΚΑΤΑΣΤΕΙ ΕΡΓΑΛΕΙΟ ΕΞΩΤΕΡΙΚΗΣ ΠΟΛΙΤΙΚΗΣ»

Στην Επιτροπή Απόδημου Ελληνισμού του Κοινοβουλίου εκλήθησαν ο Πρύτανης του ΑΠΘ καθηγητής Ν. Παπαϊωάννου και ο Πρόεδρος του Κέντρου Ελληνικής Γλώσσας καθηγητής κ. Καζάζης προκειμένου να παρουσιάσουν το σημαντικό έργο που κάνουν στο εξωτερικό τα Ιδρύματα της Βορείου Ελλάδας. Κατά τη διάρκεια μιας γόνιμης συζήτησης που ακολούθησε με τους Έλληνες Βουλευτές αίσθησή έκανε η ουσιαστική παρέμβαση του Βουλευτή της Νέας Δημοκρατίας από τη Ροδόπη την οποία συμμερίστηκαν και αρκετοί συνάδελφοι του. Συγκεκριμένα ο Ευριπίδης Στ. Στυλιανίδης τόνισε:
17 Φεβρουάριος 2020 - 12:40μμ

ΣΤΟΝ ΥΠΟΥΡΓΟ ΕΣΩΤΕΡΙΚΩΝ Τ. ΘΕΟΔΩΡΙΚΑΚΟ ΓΙΑ ΖΗΤΗΜΑΤΑ ΤΗΣ ΚΟΜΟΤΗΝΗΣ Ο ΒΟΥΛΕΥΤΗΣ Ε. ΣΤΥΛΙΑΝΙΔΗΣ ΜΕ ΤΟΝ ΔΗΜΑΡΧΟ Γ. ΓΚΑΡΑΝΗ

Τον Υπουργό Εσωτερικών Τάκη Θεοδωρικάκο επισκέφθηκε ο Βουλευτής Ροδόπης Ευριπίδης Στυλιανίδης και ο Δήμαρχος Κομοτηναίων Γιάννης Γκαράνης συνοδευόμενος από τον πρόεδρο της ΔΕΥΑΚ Ν. Χαραλαμπίδης
17 Φεβρουάριος 2020 - 12:18μμ

ΑΡΘΡΟ ΣΤΗΝ ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ ΠΑΡΟΝ 16/02/2020

100 ΧΡΟΝΙΑ ΕΛΕΥΘΕΡΗ ΘΡΑΚΗ: ΩΡΑ ΓΙΑ ΔΡΑΣΗ του Ευριπίδη Στ. Στυλιανίδη Βουλευτή Ροδόπης, Επικ. Καθηγητή Νομικής Ευρωπαϊκού Πανεπιστημίου Κύπρου