Συνέντευξη του Υπουργού Εσωτερικών Ευριπίδη Στυλιανίδη στην Μακεδονία της Κυριακής και στον Βαγγέλη Πλάκα

Λίγα 24ωρα μετά τη συνάντηση του πρωθυπουργού με την ΚΕΔΕ χαρακτηρίζει δίκαια εν πολλοίς τα αιτήματα δήμων και εργαζομένων και σημειώνει πως εκτός της τακτικής μηνιαίας χρηματοδότησης περισσότερα από 500 εκατομμύρια ευρώ θα δοθούν στους δήμους το επόμενο διάστημα για την κάλυψη αναγκών τους. Ειδικότερα 214 εκατ. ευρώ που αφορούν την τέταρτη από τις οκτώ δόσεις της ρύθμισης των οφειλόμενων και 349 εκατ. ευρώ που αφορούν το σύνολο των επενδυτικών δαπανών των δήμων και περιφερειών. Επίσης στις αρχές Σεπτεμβρίου θα δοθούν 20 εκατ. ευρώ από τους ΚΑΠ για την έναρξη της σχολικής χρονιάς και 35 εκατ. ως προκαταβολή από τους παρακρατηθέντες πόρους.
Ιδιαίτερο ενδιαφέρον έχει η αναφορά του κ. Στυλιανίδη στο θέμα της φορολογικής αποκέντρωσης, δηλαδή της μεταφοράς αρμοδιότητας για την είσπραξη συγκεκριμένων φόρων από το κράτος στους δήμους, που, όπως λέει, βρίσκεται στο τραπέζι του διαλόγου και αναμένεται να προκαλέσει συζητήσεις.
Σε ό,τι αφορά τις πολιτικές εξελίξεις, υπογραμμίζει την ανάγκη η Ελλάδα να ανακτήσει τη χαμένη αξιοπιστία της, ενώ για τα μέτρα σημειώνει πως «είναι πολύ βαριά και θέτουν σε δοκιμασία την κοινωνία, αλλά είναι και τα τελευταία».

1. Οι δήμαρχοι προχωρούν σε κινητοποιήσεις και θέτουν κόκκινη γραμμή τα 2.7 δισ. Θα δοθούν στο ακέραιο;
Στον προϋπολογισμό έχουν εγγραφεί 2,4 δισ. Δηλαδή 300 εκατ. ευρώ λιγότερα, αν και ο πρώην υπουργός κ. Φ. Σαχινίδης και οι υπηρεσίες του υπουργείου είχαν αναγνωρίσει το λάθος και είχαν δεσμευτεί να το διορθώσουν. Κατά την πρόσφατη συνάντηση της ΚΕΔΕ με τον πρωθυπουργό δόθηκε η διαβεβαίωση πως οι προσπάθειες συνεχίζονται, για να εξευρεθεί λύση.

2. Αναγνωρίσατε πως οι πόροι των δήμων έχουν μειωθεί ως και 60%. Υπάρχει περιθώριο για άλλες περικοπές ή αντίθετα θα επιχειρηθεί ενίσχυση και πώς;
Νομίζω ότι την εβδομάδα που μας πέρασε δρομολογήθηκαν λύσεις στα δίκαια εν πολλοίς αιτήματα δήμων και εργαζομένων. Το επόμενο διάστημα θα αποδοθεί στους δήμους πέραν της τακτικής μηνιαίας επιχορήγησης το ποσό των 214 εκατ. ευρώ που αφορά το σύνολο των επενδυτικών δαπανών των Δήμων και Περιφερειών. Μάλιστα με προσωπική παρέμβαση του πρωθυπουργού στις αρχές Σεπτεμβρίου θα δοθούν 35 εκατ. ευρώ ως προκαταβολή από τους παρακρατηθέντες πόρους, για να αντιμετωπισθούν τρέχουσες μισθολογικές και λειτουργικές ανάγκες των ΟΤΑ, όπως ζήτησε η ΚΕΔΕ.

3. Θα ήταν στις σκέψεις του Υπουργείου Εσωτερικών, δεδομένης της αδυναμίας που εκδηλώνουν δήμοι να λειτουργήσουν ακόμη και βασικές δομές, να επιτραπεί στους δήμους να θέσουν με αποφάσεις τους ένα είδος «τοπικού τέλους ή φόρου» για τους δημότες ή επαγγελματίες ώστε να εισπράξουν βασικούς πόρους;
Ήδη στο τραπέζι του διαλόγου έχει τεθεί το θέμα της φορολογικής αποκέντρωσης, δηλαδή της μεταφοράς αρμοδιότητας για την είσπραξη συγκεκριμένων φόρων από το κράτος στους δήμους, κάτι που, όπως καταλαβαίνετε, αλλάζει τελείως την εικόνα. Επειδή όμως αντιλαμβάνεστε ότι αυτό αποτελεί θέμα αρμοδιότητας του οικονομικού επιτελείου, προϋποθέτει έναν ουσιαστικό και ειλικρινή διάλογο με αυτό.

4. Η μεταφορά μαθητών δόθηκε πίσω στις περιφέρειες. Ο «Καλλικράτης» έδωσε πολλές αρμοδιότητες δίχως πόρους. Υπάρχει σκέψη να απεμπλακούν οι δήμοι από κάποιες αρμοδιότητες;
Μπροστά στο φάσμα να αρχίσει η χρονιά και να μην έχουν ολοκληρωθεί οι διαγωνισμοί για τη μεταφορά των μαθητών αποφασίσαμε να υπάρξει παράταση των υπαρχουσών συμβάσεων με ταυτόχρονη απομείωση του κόστους, κάτι που μας εξασφαλίζει 25 εκατ. ευρώ μόνο για φέτος. Σχετικά με το βασικό σας ερώτημα για τον «Καλλικράτη», στις συζητήσεις που είχαμε τόσο με την ΚΕΔΕ όσο και με την ΕΝΠΕ ζητήσαμε να μας καταθέσουν τις προτάσεις τους για αλλαγές στον ισχύοντα νόμο. Μάλιστα επικοινώνησα τηλεφωνικά και με τους 325 δημάρχους και τους απέστειλα προσωπική επιστολή, με την οποία τους καλώ να μας αποστείλουν τις απαντήσεις τους. Αυτό όμως που θα ήθελα να ξεκαθαρίσω είναι ότι η θεσμική μας παρέμβαση γίνεται με στόχο τη βελτίωση και όχι την κατάργηση του «Καλλικράτη».

5. Θα υπάρξει έκτακτη ενίσχυση για τα σχολεία; Το πετρέλαιο θέρμανσης «καίει» τους δημάρχους.
Στόχος μας είναι να αρχίσει η σχολική χρονιά απρόσκοπτα. Για το λόγο αυτό προχωράμε άμεσα στην καταβολή 20 εκατ. ευρώ από τους ΚΑΠ του Σεπτεμβρίου για τις λειτουργικές ανάγκες των σχολείων, προσπαθώντας παράλληλα να εξοικονομήσουμε χρήματα, ώστε να αποδοθεί το ποσό που έχει προϋπολογιστεί στο ακέραιο.

6. Η προεκλογική δέσμευση μιλούσε για ισοδύναμα και όχι οριζόντια μέτρα. Τελικά δεν γλίτωσαν ούτε οι συντάξεις ούτε τα ειδικά μισθολόγια. Είναι εύλογες οι αντιδράσεις;
Τα μέτρα είναι πολύ βαριά και θέτουν σε δοκιμασία την κοινωνία, αλλά είναι και τα τελευταία, όπως είπε και ο πρωθυπουργός. Μετά τα ταξίδια του κ. Σαμαρά στο εξωτερικό και τις συναντήσεις με την κ. Μέρκελ και τον κ. Ολάντ φαίνεται για πρώτη φορά αχτίδα φωτός. Σε κάθε περίπτωση πολιτική προτεραιότητα της κυβέρνησης είναι η δίκαιη κατανομή των βαρών και η προστασία του σκληρού πυρήνα του κοινωνικού κράτους. Ταυτόχρονα όμως πρέπει να ανακτήσουμε τη χαμένη μας αξιοπιστία απέναντι στους δανειστές, προκειμένου να εκταμιευτεί η μεγάλη δόση του Οκτωβρίου, που θα δώσει ρευστότητα και θα αναθερμάνει την αγορά. Κάτι που με την αξιοποίηση των πλουτοπαραγωγικών πηγών μας και της ακίνητης περιουσίας του δημοσίου δημιουργεί ουσιαστικές προϋποθέσεις ανάπτυξης.

7. Υπάρχουν αντιδράσεις όμως και στο εσωτερικό των τριών κομμάτων που στηρίζουν την κυβέρνηση…
Η παρούσα κυβέρνηση αποτελεί ένα πρωτόγνωρο πείραμα για τα ελληνικά δεδομένα και είναι απολύτως λογικό να υπάρχουν συνεχείς διαβουλεύσεις, που στο τέλος όμως καταλήγουν σε έναν κοινό παρανομαστή: την παραμονή της χώρας στην Ευρωζώνη και τη δυνατότητά της όχι μόνο να διασφαλίσει τους πόρους, για να σταθεί όρθια, αλλά και να συμμετάσχει ενεργά στο διάλογο για την πορεία και το χαρακτήρα της Ευρώπης τα επόμενα χρόνια.

8. Η φετινή κυβερνητική παρουσία στη ΔΕΘ αναμένεται εντελώς διαφορετική από τα συνηθισμένα. Ποιο το μήνυμα;
Σε αυτήν την κρίσιμη συγκυρία ο πρωθυπουργός αποφάσισε να επαναπροσδιορίσει το ρόλο της ΔΕΘ και να καταστήσει τη φυσιογνωμία της εξωστρεφή με όρους αγοράς. Γι’ αυτό και δεν ακολούθησε την πεπατημένη, αποφασίζοντας αφενός να παρευρεθεί στη ΔΕΘ στηρίζοντας το θεσμό και αφετέρου να αναφερθεί αναλυτικά στις νέες πολιτικές, όταν θα έχει ξεκαθαρίσει πλήρως το τοπίο.

Πρόσφατα Νέα
Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit, sed do eiusmod consectetur adipiscing elit, sed do eiusmod
9 Ιουλίου 2020 - 6:56μμ

Ο ΚΥΡΙΑΚΟΣ ΜΗΤΣΟΤΑΚΗΣ ΠΡΟΤΕΙΝΕΙ ΔΙΑΚΟΜΜΑΤΙΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΓΙΑ ΤΗ ΘΡΑΚΗ. ΔΙΚΑΙΩΝΕΤΑΙ Η ΔΙΑΧΡΟΝΙΚΗ ΠΡΟΣΠΑΘΕΙΑ ΤΟΥ ΕΥΡΙΠΙΔΗ ΣΤΥΛΙΑΝΙΔΗ

Ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης πρότεινε σήμερα στον Πρόεδρο της Βουλής των Ελλήνων Κωνσταντίνο Τασούλα, τη δημιουργία Διακομματικής Επιτροπής για την Ανάπτυξη και την Ανάδειξη της Θράκης, ανταποκρινόμενος στο διαχρονικό αίτημα της περιοχής, που πρόσφατα είχαν την ευκαιρία να το ξανακαταθέσουν οι Μητροπολίτες της Τοπικής Εκκλησίας που τον επισκέφθηκαν.
7 Ιουλίου 2020 - 11:02πμ

ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΕΥΡΙΠΙΔΗ ΣΤΥΛΙΑΝΙΔΗ ΜΕ ΤΟΝ ΠΡΟΕΔΡΟ ΤΗΣ ΕΤΑΔ ΑΝΤΩΝΗ ΜΠΕΖΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΞΙΟΠΟΙΗΣΗ ΤΩΝ ΤΟΥΡΙΣΤΙΚΩΝ ΑΚΙΝΗΤΩΝ ΤΗΣ ΡΟΔΟΠΗΣ

Συστηματική πίεση για την ανταποδοτική αξιοποίηση των τουριστικών ακινήτων του Νόμου Ροδόπης ασκεί ο Βουλευτής της Νέας Δημοκρατίας Ευριπίδης Στυλιανίδης.
6 Ιουλίου 2020 - 10:59πμ

ΠΡΑΣΙΝΟ ΦΩΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΠΑΝΑΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑ ΤΗΣ SHELMAN

Καθοριστικής σημασίας συνάντηση είχε σήμερα ο Βουλευτής Ροδόπης της Νέας Δημοκρατίας Ευριπίδης Στ. Στυλιανίδης με τον Υπουργό Ανάπτυξης Άδωνη Γεωργιάδη για την επανεκκίνηση της βιομηχανίας Shelman στην Κομοτηνή.
29 Ιουνίου 2020 - 10:15πμ

ΑΡΧΙΖΟΥΝ ΟΙ ΠΡΟΕΤΟΙΜΑΣΙΕΣ ΓΙΑ ΤΗ ΣΥΝΕΔΡΙΑΣΗ ΤΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ ΤΗΣ ΕΥΡΩΠΗΣ ΣΤΗΝ ΚΟΜΟΤΗΝΗ

Με τον Γενικό Διευθυντή της Αστυνομίας Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης Στρατηγό Συριτούδη είχε συνάντηση εργασίας ο Βουλευτής Ροδόπης της Νέας Δημοκρατίας και Εκπρόσωπος της Ελλάδας στο Συμβούλιο της Ευρώπης Δρ. Ευριπίδης Στυλιανίδης.
28 Ιουνίου 2020 - 9:49μμ

ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΣΤΗ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ ΤΗΣ ΚΥΡΙΑΚΗΣ ΚΑΙ ΣΤΟ ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟ ΝΙΚΟ ΟΙΚΟΝΟΜΟΥ ΤΟΥ ΔΡ. ΕΥΡΙΠΙΔΗ ΣΤ. ΣΤΥΛΙΑΝΙΔΗ, ΒΟΥΛΕΥΤΗ ΡΟΔΟΠΗΣ-ΝΔ, ΕΠΙΚ. ΚΑΘΗΓΗΤΗ ΝΟΜΙΚΗΣ ΕΥΡΩΠΑΙΚΟΥ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟΥ ΚΥΠΡΟΥ

Ευριπίδης Στυλιανίδης: Να μετατρέψουμε την κρίση σε ευκαιρία Ο βουλευτής Ροδόπης της ΝΔ τονίζει ότι η Ελλάδα πρέπει να είναι έτοιμη να ασκήσει τα κυριαρχικά της δικαιώματα και εξηγεί πότε η προσφυγή στη Χάγη μπορεί να είναι χρήσιμη για την Ελλάδα Νίκος Οικονόμου

ΝΑ ΣΥΣΤΑΘΕΙ ΔΙΑΚΟΜΜΑΤΙΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΓΙΑ ΤΗ ΘΡΑΚΗ

Υπέρ της συγρότησης Διακομματικής επιτροπής για τη Θράκη τάσσεται με συνέντευξή του στο iEidiseis ο Ευρυπίδης Στυλιανίδης, βουλευτής Ροδόπης της ΝΔ και Επικ. Καθηγητής Νομικής του Ευρωπαϊκού Πανεπιστημίου Κύπρου, εκφράζοντας μάλιστα τη βεβαιότητα ότι ο πρωθυπουργός θα είναι θετικός στη συγκεκριμένη ανάγκη.Ο πρώην υπουργός επισημαίνει ότι το «κόμμα Σαδίκ» «όχι απλά συνεργάζεται, αλλά καθοδηγείται σε μεγάλο βαθμό από την τουρκική διπλωματία».