Συνέντευξη του Υπουργού Εσωτερικών Ευριπίδη Στυλιανίδη στην εφημερίδα Πρώτο Θέμα

- Ο χειρισμός της υπόθεσης της λίστας Λαγκάρντ από τον πρώην υπουργό Οικονομικών κ. Γιώργο Παπακωνσταντίνου, πιστεύετε ότι έχει βλάψει τη χώρα;

Αναμφισβήτητα πληγώνεται εκ νέου η αξιοπιστία της χώρας μας και για αυτό πρέπει τάχιστα να ξεκαθαρίσει η Βουλή ή η δικαιοσύνη την ουσία του θέματος. Από εκεί και πέρα βεβαίως δεν βοηθά κανείς στην εξυγίανση της πολιτικής ζωής ή στην ανάκαμψη της χώρας όταν παρασύρεται σε αναλύσεις ντετέκτιβ. Σε κάθε περίπτωση επί της αρχής πρέπει να αποσταλεί ένα ισχυρό μήνυμα ότι η περίοδος της ατιμωρησίας έχει παρέλθει οριστικά, χωρίς όμως να επικρατήσουν λογικές σαν κι αυτές που εγκαινίασε στο παρελθόν η Κυβέρνηση Παπανδρέου, μετατρέποντας το Κοινοβούλιο σε μία ατελείωτη εξεταστική επιτροπή για λόγους εντυπώσεων.

- Σας προβληματίζει ο ρόλος των κομμάτων στην τοπική αυτοδιοίκηση; Σκέφτεστε τι θα συμβεί αν στους ΟΤΑ κυριαρχήσουν τα άκρα της αριστεράς ή της δεξιάς μέσα στο σημερινό ρευστό σκηνικό;

Σκέφτομαι σοβαρά να προτείνω στον Πρωθυπουργό και στους αρχηγούς της συγκυβέρνησης κάτι ανατρεπτικό, τολμηρό και πλήρως αντισυμβατικό για να εξοβελίσουμε πλήρως τον κομματισμό από το χώρο της τοπικής αυτοδιοίκησης. Να θεσπίσουμε χωριστό ψηφοδέλτιο για περιφερειάρχες και δημάρχους, αλλά ενιαίο ψηφοδέλτιο για την εκλογή περιφερειακών και δημοτικών συμβούλων. Μόνο ένα τέτοιο σύστημα θα αναδείξει προσωπικότητες σε όλα τα επίπεδα της τοπικής αυτοδιοίκησης, εδραιώνοντας την αξιοσύνη ως κριτήριο επιλογής, εμπεδώνοντας κουλτούρα συνεργασίας χωρίς ιδεοληψίες και γκρεμίζοντας τα στεγανά του μικροκομματισμού των παρατάξεων και τη διαπλοκή των τοπικών κυκλωμάτων.
Έτσι μόνο θα αναγεννηθεί η αδέσμευτη αυτοδιοίκηση, θα αναδειχτούν οι άξιοι στις τοπικές κοινωνίες, θα απομονωθούν τα άκρα και οι ακρότητες και θα αρχίσει το ξήλωμα ενός εξαντλημένου και ξεπερασμένου παλαιοκομματικού συστήματος.

- Η Τρόικα δίνει μεγάλη σημασία στα οικονομικά των δήμων. Ποιο είναι το σχέδιό σας για να μην εκτραπούν τα χρέη τους για μια ακόμη φορά;

Μέσα σε έξι μήνες, επιτύχαμε να προστατέψουμε από την κατάρρευση 72 δήμους, που θα δημιουργούσαν μείζον πιστωτικό γεγονός το Σεπτέμβριο συμπαρασύροντας την εθνική προσπάθεια ανάκαμψης. Λύσαμε ζητήματα όπως τα προνοιακά επιδόματα 180.000 αναξιοπαθούντων, τη μεταφορά 200.000 μαθητών, το πρόγραμμα «Βοήθεια στο σπίτι» για 85.000 ΑμΕΑ και ηλικιωμένους κ.α. Προστατέψαμε με μεγάλο αγώνα τα κοινωνικά δίκτυα των δήμων που κινδύνευαν και πρωτοστατούμε στον πόλεμο κατά της φτώχειας με κοινωνικά παντοπωλεία, ιατρεία, φαρμακεία, κέντρα φροντίδας αστέγων.
Διαπραγματευτήκαμε σκληρά με την τρόικα και πετύχαμε, αντί να μειώσουμε περαιτέρω τη χρηματοδότηση για τους ΟΤΑ κατά €1 δις, να διασφαλίσουμε χρόνο για οφέλη μόνο από εξορθολογιστικές και αναπτυξιακές πολιτικές. Θεσπίσαμε το Παρατηρητήριο Οικονομικής Αυτοτέλειας των ΟΤΑ, το οποίο θα παρακολουθεί ηλεκτρονικά τη σωστή εκτέλεση των προϋπολογισμών τους, συμβουλεύοντας, στηρίζοντας και εξυγιαίνοντας την Αυτοδιοίκηση. Στόχος μας είναι να περικόψουμε σπατάλες, να χτυπήσουμε τη διαφθορά όπου υπάρχει, κυρίως όμως να ενισχύσουμε την αυτοτέλεια των ΟΤΑ μέσα από έξυπνα χρηματοδοτικά εργαλεία. Η Αυτοδιοίκηση αναλαμβάνει τις ευθύνες που της αντιστοιχούν με τη φορολογική αποκέντρωση, τη δημοτική ενημερότητα, την κινητικότητα του προσωπικού, την αξιοποίηση της περιουσίας της, τη σύμπραξη με τον ιδιωτικό τομέα. Το κράτος αλλάζει και αυτό καθιστά αναγκαίο κάθε τοπική κοινωνία να αναδεικνύει τους καλύτερους ώστε να μπορεί να αξιοποιεί τα συγκριτικά της πλεονεκτήματα, αυτονομώντας το βηματισμό της.

- Θα προωθήσετε την ψήφο των ομογενών στις εθνικές εκλογές;

Έχουμε χρέος να δώσουμε φωνή στον οικουμενικό ελληνισμό και είμαστε έτοιμοι να το πράξουμε. Μόνο έτσι θα τον επανασυνδέσουμε με την Μητρόπολη, με ότι θετικό μπορεί να φέρει αυτό σε νέα νοοτροπία, φρέσκια τεχνογνωσία, προσέλκυση επενδύσεων και κυρίως εξυγίανση της πολιτικής ζωής. Το λέω αυτό γιατί είμαι βέβαιος ότι το βασικό κριτήριο ψήφου των ομογενών δεν είναι το προσωπικό ρουσφέτι, αλλά η ικανότητα των πολιτικών δυνάμεων να αποκαταστήσουν με τα έργα τους τη διεθνή εικόνα της χώρας. Οι ομογενείς πληγώθηκαν αρκετά και το καταλαβαίνουν. Είμαι βέβαιος ότι το νέο οικουμενικό εκλογικό σώμα θα αναζωογονήσει και θα εξυγιάνει την πολιτική ζωή συμπαρασύροντας το ελληνικό κράτος στους δρόμους διάκρισης και επιτυχίας του παγκόσμιου ελληνισμού.

- Διαδραματίζετε βασικό ρόλο στη σύσφιξη των ελληνογερμανικών σχέσεων. Ποια είναι τα συμπεράσματά σας από αυτή την προσπάθεια;

Ελλάδα και Γερμανία αποτελούμε τα δύο άκρα αντίθετα μοντέλα στον ευρωπαϊκό πολιτιστικό χάρτη που αν λειτουργήσουν εξισορροπητικά και συμπληρωματικά μπορούν να αποδώσουν δημιουργικά. Ελληνικό ταπεραμέντο, φαντασία και ενθουσιασμός συνδυασμένα με γερμανική οργάνωση και πειθαρχία έδωσαν το ευρωπαϊκό πρωτάθλημα ποδοσφαίρου το 2004 στην Ελλάδα, όπως υποστήριξε ο ίδιος ο Ρεχάγκελ. Το ίδιο πρέπει να κάνουμε στην πολιτική, την οικονομία, την κοινωνία. Αυτό άλλωστε σημαίνει Ενωμένη Ευρώπη. Γι’ αυτό δουλέψαμε όλο το προηγούμενο διάστημα τόσο ο πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς αλλά και όλοι μας. Έξι μήνες τώρα ταξιδεύω σε όλη τη Γερμανία. Μίλησα στο Βερολίνο, το Μόναχο, στη Στουτγκάρδη, στη Φραγκφούρτη. Στα Κοινοβούλια, στους αυτοδιοικητικούς, στους συναδέλφους μου, στους επιχειρηματίες, όπως ακριβώς κάνει στην Ελλάδα και ο ομόλογός μου κ. Φούχτελ. Νιώθω ικανοποίηση γιατί πιστεύω ότι ανακαλύπτουμε ξανά την κοινή ευρωπαϊκή συνείδηση της αλληλεγγύης, την ιδέα της πολιτικής ένωσης, τον αλληλοσεβασμό. Η δουλειά μας πιάνει τόπο. Η Ελλάδα ανακτά συνεχώς τη χαμένη της αξιοπιστία και από «αποδιοπομπαίος τράγος» μετεξελίσσεται για ακόμη μια φορά στην ιστορία της, σε παράδειγμα προς μίμηση και επίκεντρο διεθνούς θαυμασμού. Επιστρέφει, σταδιακά, στην πατρίδα μας η αυτοπεποίθηση και η περηφάνια.

- Είναι έντονη η φημολογία για αλλαγή δομών, καταστατικού και ονόματος της Νέας Δημοκρατίας. Συμφωνείτε;

Για μένα, η ΝΔ είναι η παράταξη που ταυτίζεται με τις κορυφαίες εθνικές επιλογές και τις πιο σημαντικές εθνικές επιτυχίες. Διαθέτει μια απίστευτη δύναμη εσωτερικής ανανέωσης που όταν συνδυάζεται με σύγχρονο πολιτικό λόγο, στέρεη ευρωπαϊκή ταυτότητα, λαϊκή φυσιογνωμία και ξεκάθαρο εθνικό προσανατολισμό δεν αφήνει περιθώριο για άλλες επιλογές. Αυτό άλλωστε, επιβεβαιώνεται για ακόμη μια φορά από τη μεγάλη ανατροπή στην ευρωπαϊκή εικόνα της χώρας που πέτυχε ο πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς.
- Η Νέα Δημοκρατία σε μία εκλογική αναμέτρηση θα μπορούσε να συνεργαστεί με πρώην υπουργούς ή στελέχη του ΠΑΣΟΚ, που έχουν φύγει ή σκέφτονται να φύγουν από το κόμμα τους;

Η πολιτική δυναμική δε δημιουργείται με άθροισμα προσώπων, αλλά με πραγματικές κοινωνικές συμμαχίες. Είναι άλλο η εθνικά αναγκαία κυβερνητική συνεργασία και άλλο η ταύτιση με το ξεπερασμένο που αγωνιά και μάχεται για να επιβιώσει.

- Ο ΣΥΡΙΖΑ επιχειρεί τον τελευταίο καιρό να αποκτήσει διεθνείς επαφές σε Ευρώπη και Αμερική. Η προσπάθειά του βοηθάει τη χώρα;

Αν αυτή η προσπάθεια του ΣΥΡΙΖΑ είναι ειλικρινής και όχι επικοινωνιακής σκοπιμότητας τον καλωσορίζουμε στο χώρο των ευρωατλαντικών αξιών που τόσα χρόνια εγγυήθηκαν τη δημοκρατία, την ελευθερία, την ασφάλεια και την ανάπτυξη στην Ελλάδα. Οφείλει όμως, για να πείσει, να απομονώσει κάθε ακραίο στοιχεία που τον προσδιόρισε πολιτικά μέχρι σήμερα. Και από ότι δείχνουν τα πρόσφατα γεγονότα έχει ακόμα αρκετό δρόμο να διανύσει.

- Από την εμπειρία σας στο υπουργείο Εξωτερικών, πώς είδατε την αρνητική για τα ελληνικά συμφέροντα στάση της Αιγύπτου και της Λιβύης στο θέμα των ΑΟΖ;

Πιστεύω ότι καθίσταται αναγκαία μια νέα δυναμική στην εξωτερική μας πολιτική. Αποκαταστήσαμε πλήρως το προηγούμενο διάστημα τη σχέση εμπιστοσύνης με την ευρωπαϊκή μας οικογένεια που είχε κλονιστεί. Τώρα έχουμε χρέος να αναβαπτίσουμε αναλόγως τη στρατηγική μας σχέση με την αμερικανική κυβέρνηση και να οργανώσουμε το άνοιγμα με τις καινούριες ηγεσίες των γειτονικών αραβικών κρατών αλλά και του Ισραήλ. Χρειάζεται πολύ και συστηματική δουλειά, χωρίς πολλά λόγια. Άλλωστε, η διεθνής στρατηγική της χώρας πρέπει να κτίζεται σε όλα τα θέματα σε βάθος γενεών και όχι σε βάθος τετραετίας.

- Σας ανησυχούν οι κοινωνικές αντιδράσεις εντός του 2013, δεδομένου ότι θα αρχίσουν να εφαρμόζονται τα μέτρα που ψήφισε η κυβέρνηση ;
Δεν με ανησυχούν τόσο οι εύλογες κοινωνικές αντιδράσεις όσο η πίκρα και η απογοήτευση που συσσωρεύονται σε κάποιες κοινωνικές ομάδες και κρύβονται πίσω από τη σιωπή. Αν θέλουμε να πετύχουμε, ο κύκλος οικονομικής ανάκαμψης και η επιστροφή της ελπίδας και της αυτοπεποίθησης πρέπει να ολοκληρωθεί γρηγορότερα από την εξάντληση της υπομονής και της προσδοκίας μιας κοινωνίας που δοκιμάζεται σκληρά.

- Προς ποια κατεύθυνση θα προτείνατε να αλλάξει ο νόμος για το πολιτικό χρήμα;

Αυστηρότερος και αντικειμενικότερος έλεγχος του πολιτικού χρήματος. Μείωση της κρατικής χρηματοδότησης και κινητροδότηση, οριοθέτηση και διαφάνεια στην ιδιωτική χρηματοδότηση. Προσαρμογή στις συστάσεις της GRECO και του Συμβουλίου της Ευρώπης ώστε να αποτρέπουμε συνεχώς τη διαπλοκή και την εξαγορά πολιτικών συνειδήσεων. Αυτή είναι μια διαρκής μάχη που δεν πρέπει να σταματήσουμε να τη δίνουμε.

- Εκατομμύρια Έλληνες είναι άνεργοι ήδη και προβλέπεται πως ακόμη περισσότεροι θα χάσουν τις δουλειές τους εντός του 2013. Τι θα γίνει με αυτό το χαμένο εργατικό δυναμικό;
Έχουμε χρέος να χτυπήσουμε τη μαύρη εργασία και να μετατρέψουμε το επίδομα ανεργίας σε επίδομα απασχόλησης. Όποιος πληρώνεται από τον ΟΑΕΔ πρέπει να υποαπασχολείται σε συναφείς θέσεις ώσπου να βρει δουλειά. Οφείλουμε να εναρμονίσουμε και να εξισώσουμε προς τα πάνω τους εργαζόμενους του ιδιωτικού και του δημόσιου τομέα, να δημιουργήσουμε νέο επενδυτικό περιβάλλον. Γιατί μόνο η ανάπτυξη θα φέρει νέες θέσεις εργασίας. Στο πλαίσιο αυτό εκτιμώ ότι η απελευθέρωση της Ανώτατης Εκπαίδευσης από το κρατικό μονοπώλιο είναι μονόδρομος για τη διασφάλιση ίσων ευκαιριών στη νέα γενιά επιστημόνων που είναι και το μεγαλύτερο θύμα της ανεργίας.

Πρόσφατα Νέα
Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit, sed do eiusmod consectetur adipiscing elit, sed do eiusmod
27 Οκτώβριος 2020 - 3:36μμ

ΜΕ ΘΕΜΑ ΤΗΝ ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΗ ΣΤΡΑΤΗΓΙΚΗ ΤΟΥΡΚΙΑΣ, ΚΥΠΡΟΥ ΚΑΙ ΕΛΛΑΔΑΣ ΜΙΛΗΣΕ Ο Ε. ΣΤΥΛΙΑΝΙΔΗΣ ΣΕ ΔΙΕΘΝΕΣ ΣΥΝΕΔΡΙΟ ΤΟΥ ΕΥΡΩΠΑΙΚΟΥ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟΥ ΚΥΠΡΟΥ 

Με τη συμμετοχή της Υπουργού Ενέργειας της Κύπρου και καθηγητών από διάφορα μέρη του κόσμου και υπό το συντονισμό του Καθηγητή της Νομικής Αθηνών Θ. Φορτσακη και του καθηγητή Νομικής του Ευρωπαϊκού Πανεπιστημίου Κύπρου Ν. Κουλούρη, ξεκίνησε τη λειτουργία του με τηλεδιάσκεψη το νεοσύστατο Ινστιτούτο Ενεργειακής Πολιτικής του Ευρωπαϊκού Πανεπιστημίου Κύπρου.
18 Οκτώβριος 2020 - 12:52μμ

ΣΤΗΝ ΚΟΜΟΤΗΝΗ Ο ΥΦΥΠΟΥΡΓΟΣ Λ. ΟΙΚΟΝΟΜΟΥ: ΜΕΣΑ ΣΕ ΛΙΓΕΣ ΜΕΡΕΣ ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΣΤΗΚΑΝ ΧΡΟΝΙΑ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΑ ΤΗΣ ΕΛΑΣ ΡΟΔΟΠΗΣ ΜΕΤΑ ΑΠΟ ΠΑΡΕΜΒΑΣΗ ΤΟΥ Ε. ΣΤΥΛΙΑΝΙΔΗ 

Επίσκεψη εργασίας πραγματοποιήθηκε από τον Υφυπουργό Προστασίας του Πολίτη Λ. Οικονόμου και τον Αρχηγό της Ελληνικής Αστυνομίας κ. Καραμαλάκη στην Κομοτηνή, συνοδεία του Βουλευτή Ροδόπης της Νέας Δημοκρατίας Ευριπίδη Στ. Στυλιανίδη. 
15 Οκτώβριος 2020 - 7:11μμ

ΒΕΛΤΙΩΣΗ ΟΔΙΚΟΥ ΔΙΚΤΥΟΥ, ΠΑΡΑΤΑΣΗ ΚΤΗΜΑΤΟΛΟΓΙΟΥ -ΑΠΟΚΤΗΣΗ ΤΙΤΛΩΝ ΙΔΙΟΚΤΗΣΙΑΣ ΚΑΙ ΓΕΩΘΕΡΜΙΑ ΖΗΤΗΣΕ ΑΠΟ Κ. ΚΑΡΑΜΑΝΛΗ ΚΑΙ Κ. ΧΑΤΖΗΔΑΚΗ Ο ΕΥΡΙΠΙΔΗΣ ΣΤΥΛΙΑΝΙΔΗΣ

Επιγραμματικά, διεκδικητικά και στοιχειοθετημένα, στο πλαίσιο της διακομματικής για τη Θράκη, έθεσε ο Ευριπίδης Στυλιανίδης σειρά από ζητήματα, μαζί τους δυο συναδέλφους του Βουλευτές Τάκη Χαρίτου και Ιλχαν Αχμέτ. Συγκεκριμένα ο ΒΟΥΛΕΥΤΗΣ Ροδόπης της Νέας Δημοκρατίας κατά την επίσκεψη του στο Υπουργείο Μεταφορών και Υποδομών, ενημέρωσε τον Υπουργό κ. Κώστα Καραμανλή για την κατάσταση στη Ροδόπη και διεκδίκησε
14 Οκτώβριος 2020 - 2:47μμ

5 ΘΕΜΑΤΑ ΓΙΑ ΤΗ ΡΟΔΟΠΗ ΕΘΕΣΕ ΣΤΟΝ ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟ Κ. ΜΗΤΣΟΤΑΚΗ Ο ΕΥΡΙΠΙΔΗΣ ΣΤΥΛΙΑΝΙΔΗΣ

Τηλεδιάσκεψη με τους Βουλευτές της Νέας Δημοκρατίας στην Αν. Μακεδονία και τη Θράκη και τον Περιφερειάρχη είχε ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης ενόψει της επίσκεψης του τις επόμενες μέρες στη Σαμοθράκη.
14 Οκτώβριος 2020 - 1:43μμ

7 ΑΞΟΝΕΣ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ ΓΙΑ ΤΗ ΘΡΑΚΗ ΠΡΟΤΕΙΝΕΙ Ο ΕΥΡΙΠΙΔΗΣ ΣΤΥΛΙΑΝΙΔΗΣ ΣΤΗ ΔΙΑΚΟΜΜΑΤΙΚΗ ΓΙΑ ΤΗ ΘΡΑΚΗ

  Στη Διακομματική Επιτροπή της Βουλής για τη Θράκη κλήθηκε για ενημέρωση ο Περιφερειάρχης Αν. Μακεδονίας και Θράκης Χρήστος Μέτιος, προκειμένου να ενημερώσει για τις αναπτυξιακές πρωτοβουλίες και το πρόγραμμα της Περιφέρειας με στόχο να ξεκολλήσει από την 11η θέση σε απορροφητικότητα κονδυλίων και να απαντήσει στις ερωτήσεις των Βουλευτών για μέτρα και στόχους του μέλλοντος. 
14 Οκτώβριος 2020 - 1:37μμ

ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ Ε. ΣΤΥΛΙΑΝΙΔΗ ΜΕ ΤΟΝ ΑΡΧΗΓΟ ΓΕΣ Χ. ΛΑΛΟΥΣΗ: ΠΡΟΧΩΡΑ Ο ΔΡΟΜΟΣ ΙΑΣΜΟΥ-ΘΡΑΚΙΚΩΝ ΜΕΤΕΩΡΩΝ

Σημαντική συνάντηση με τον Αρχηγό του Γενικού Επιτελείου Στρατού κ.Χαράλαμπο Λαλούση είχε στο περιθώριο της ενημερωτικής Συνεδρίασης  της Επιτροπής Εξωτερικών και Άμυνας της Ελληνικής Βουλής στο ΓΕΕΘΑ, ο Βουλευτής Ροδόπης της Νέας Δημοκρατίας.