Συνέντευξη του Υπουργού Εσωτερικών Ευριπίδη Στυλιανίδη στην εφημερίδα Παρασκήνιο και στον Δημήτρη Γιαννακόπουλο

Την εκταμίευση , τις επόμενες μέρες, ποσού 35 εκατ ευρώ για τους Δήμους και συνολικά 218,3 εκατ ευρώ έως το τέλος του έτους προαναγγέλλει ο υπουργός Εσωτερικών. Ο Ευριπίδης Στυλιανίδης αναφέρεται σε συγκεκριμένες δράσεις και πρωτοβουλίες για τον περιορισμό των δανειακών βαρών των δήμων , δηλώνει ότι δεν σκοπεύει να αλλάξει χωροταξικά τον Καλλικράτη , πλην ελαχίστων εξαιρέσεων ,ενώ επισημαίνει ότι αμέσως μετά την ολοκλήρωση των νομοθετικών πρωτοβουλιών , θα ξεκινήσει περιοδείες στους δήμους ανά την Ελλάδα με σκοπό την άμεση ενημέρωση και την εν τοις πράγμασι επίλυση προβλημάτων των τοπικών κοινωνιών. Το κείμενο της συνέντευξης έχει ως εξής :

Ποιες πρωτοβουλίες θα λάβετε ώστε να σταματήσουν οι δήμαρχοι τις κινητοποιήσεις τους ;
Είναι βέβαιο ότι μέχρι τώρα οι δήμοι έχουν συμβάλλει σημαντικά στην αντιμετώπιση της οικονομικής κρίσης απομειώνοντας τις δαπάνες. Σήμερα θα πρέπει να συναισθανθούμε ότι δεν μπορούμε να απλώνουμε τα πόδια πέρα από ‘κει που φτάνει το πάπλωμα μας. Η κατάσταση θα ήταν ιδεατή εάν μπορούσαν να πάρουν τα 300 εκατ ευρώ που τους υποσχέθηκαν τα οποία δεν ενεγράφησαν στον Προϋπολογισμό με ευθύνη της προηγούμενης κυβέρνησης. Αυτή τη στιγμή η κατάσταση ρευστότητας δεν επιτρέπει κάτι τέτοιο, επομένως θα κινηθούμε εκ των ενόντων για να αντιμετωπίσουμε τα πραγματικά τους προβλήματα , κυρίως την κάλυψη των λειτουργικών εξόδων και τις μισθοδοσίες. Στην πρόσφατη συνάντηση της ΚΕΔΕ με τον πρωθυπουργό προέκυψαν τρία σημαντικά αποτελέσματα : α) θα εκταμιευτούν οι παρακρατηθέντες πόροι ύψους 218,3 εκατ ευρώ εκ των οποίων τα 35 εκατ ευρώ θα δοθούν τις επόμενες μέρες με εντολή του Αντώνη Σαμαρά για να ανταπεξέλθουν στις μισθολογικές τους εκκρεμότητες , β) έως το τέλος του έτους θα εκταμιευτούν 299 εκατ ευρώ για την τόνωση των αναπτυξιακών δράσεων της Τοπικής Αυτοδιοίκησης και γ) αναλαμβάνεται , με πρωθυπουργική εντολή, νομοθετική πρωτοβουλία από το υπουργείο Οικονομικών σε συνεργασία με το Ταμείο Παρακαταθηκών και Δανείων να παραταθεί η αποπληρωμή των δανείων των χρεωμένων δήμων κατά 8-10 χρόνια . Αυτό σημαίνει προκύπτον όφελος 42% από τα τοκοχρεολύσια και τόνωση της ρευστότητας των ταμείων των δήμων με 90 εκατ ευρώ ετησίως. Έτσι οι δήμοι και θα αντιμετωπίσουν τις ανάγκες του τρέχοντος έτους και θα οργανωθούν καλύτερα για το επόμενο . Θέλω να καταστήσω σαφές ότι κάθε ευρώ που θα εξοικονομείται από τους ΟΤΑ θα δαπανάται για τη στήριξη των κοινωνικών δικτύων στον πόλεμο κατά της φτώχειας.

Ένα τέτοιο νομοθέτημα δεν θα δημιουργήσει προβλήματα στο Ταμείο Παρακαταθηκών και Δανείων, ειδικά αυτή την περίοδο των διαρκών μεταβολών στο χρηματοπιστωτικό σύστημα;
Εκτιμώ ότι υπάρχουν περιθώρια για κάτι τέτοιο γιατί το ΤΠΔ δανείζει με εξαιρετικά υψηλό επιτόκιο τους Δήμους , ανερχόμενο περίπου στο 6%. Οι ΟΤΑ διεκδικούν τη μείωση του επιτοκίου και την παράταση της περιόδου χάριτος ώστε να ελαφρυνθούν λίγο από τα υψηλά δανειακά βάρη.

Ποιες αλλαγές σχεδιάζετε στον Καλλικράτη; Εξετάζετε το ενδεχόμενο επαναφοράς δήμων στην πρότερη κατάσταση ;

Στόχος μας δεν είναι να ξηλώσουμε τα θετικά του Καλλικράτη , αλλά να συμπληρώσουμε τα κενά του και να διορθώσουμε τις στρεβλώσεις του. Οι καταλληλότεροι για να μας το πουν αυτό είναι οι ίδιοι οι δήμαρχοι που γνωρίζουν επακριβώς τα καθημερινά ζητήματα των τοπικών κοινωνιών τους. Γι΄ αυτόν τον λόγο επικοινώνησα προσωπικά και με τους 325 δημάρχους. Απέστειλα και προσωπικές επιστολές σε όλους ζητώντας τους μέχρι τις 10 Σεπτεμβρίου να αποστείλουν τις προτάσεις τους για τις θεσμικές και πρακτικές λειτουργίες του Καλλικράτη ώστε πριν αναλάβουμε την οποιαδήποτε πρωτοβουλία να λάβουμε υπόψη τις θέσεις των δημάρχων , την οικονομική κατάσταση στην παρούσα συγκυρία και το θεσμικό μεταρρυθμιστικό πλαίσιο που προωθούν οι εταίροι μας της task force και η τρόικα. Αυτό που θα εξαχθεί ως συμπέρασμα θα έχει ως κεντρική ιδέα , την ενίσχυση της οικονομικής αυτοτέλειας και της διοικητικής αποτελεσματικότητας των δήμων . Από την πλευρά τους οι ΟΤΑ θα πρέπει να μάθουν να αξιοποιούν ευρηματικά οικονομικά εργαλεία τα οποία μέχρι σήμερα δεν γνώριζαν. Τέτοια εργαλεία δεν «γεννούν» μόνο αξίωση πόρων από το κράτος αλλά παράγουν πλούτο μέσα από την αξιοποίηση της περιουσίας των δήμων.

Επιμένω. Σκέφτεστε να διαχωρίσετε ορισμένους δήμους επαναφέροντας τους στην προ Καλλικράτη περίοδο, καθώς γνωρίζετε ότι υπάρχουν πολλές διαμαρτυρίες αλλά και δυσλειτουργίες…
Κοιτάξτε, το χωροταξικό στον κορμό του δεν πρέπει να διαταραχθεί διότι θα ανοίξει ένα καινούριο μέτωπο άνευ λόγου και αιτίας. Μερικές παρεμβάσεις διορθωτικές , κυρίως σε απομακρυσμένα νησιά και ακριτικές περιοχές , ενδεχομένως να κριθούν αναγκαίες αλλά αυτό δεν χρήζει συζήτησης στην παρούσα φάση.

Το υπουργείο Παιδείας δηλώνει έτοιμο για το «πρώτο κουδούνι» στα σχολεία την ερχόμενη εβδομάδα. Εσείς ως υπουργείο Εσωτερικών έχετε δώσει τους αναγκαίους πόρους για την απρόσκοπτη λειτουργία των σχολείων;

Όταν αναλάβαμε στις 20 Ιουνίου , όλες οι διοικητικές αποφάσεις και οι χρηματοδοτικές πρωτοβουλίες ήταν παγωμένες ενώ είχε χαθεί πολύτιμος χρόνος . Λύσαμε αμέσως το ζήτημα της λειτουργίας των βρεφονηπιακών σταθμών καλύπτοντας τις κενές θέσεις του προσωπικού ενώ αυξήσαμε την απορροφητικότητα των παιδιών από το 50% στο 70% μετά και από μόχλευση ιδιωτικών κεφαλαίων . Προσελκύσαμε, δηλαδή, δωρεές όπως αυτή του Ιδρύματος Νιάρχου ,η οποία είναι αξιέπαινη καθώς μας έδωσε τη δυνατότητα να απορροφήσουμε 3.000 ακόμη παιδιά. Δεύτερον , οφείλονταν 80 εκατ ευρώ για τη συντήρηση των σχολείων και τα καύσιμα εκ των οποίων είχαν δοθεί μόλις τα 20. Την περασμένη Τρίτη εκταμιεύσαμε επιπλέον 20 εκατ ευρώ ώστε να ξεκινήσει ομαλά η χρονιά. Τρίτον , ενώ οδηγείτο σε ναυάγιο η διαδικασία μεταφοράς μαθητών κυρίως σε περιοχές όπου έχουν κλείσει σχολεία και υπάρχουν πραγματικές ανάγκες , καταθέσαμε 21 εκατ ευρώ στους μεταφορείς, παρατείναμε το παλαιό σύστημα διαγωνισμών και αναλάβαμε νομοθετική πρωτοβουλία για να λυθεί οριστικά το ζήτημα αυτό. Μεταφέρουμε τις σχετικές αρμοδιότητες στις Περιφέρειες οι οποίες αναλαμβάνουν εφεξής την εφαρμογή του συγκεκριμένου μέτρου. Αντιμετωπίστηκε επίσης , για τη φετινή και την επόμενη χρονιά , το θέμα των καθαριστριών των σχολείων σε συνεργασία με το υπουργείο Παιδείας. Ό, τι εμπίπτει στην αρμοδιότητά μας φροντίσαμε να το επιλύσουμε εγκαίρως ώστε αν όχι να εξαλειφθούν , τουλάχιστον να περιοριστούν στο ελάχιστο τα προβλήματα.

Παρότι δεν έχετε αποκλειστική αρμοδιότητα, καθώς εμπλέκεται και το υπουργείο Διοικητικής Μεταρρύθμισης , τι σκοπεύετε να κάνετε με την αναδιάρθρωση του κρατικού μηχανισμού. Θα επαναλάβετε τα ίδια λάθη της περιόδου 2004-2009 κατά την οποία διοικούσε το «σύστημα ΠΑΣΟΚ» ;

Δεν μπορώ να μιλήσω για αρμοδιότητες άλλο υπουργείου, ωστόσο πιστεύω ότι η κυβέρνηση συνεργασίας, μας προσφέρει τη μοναδική ευκαιρία να μάθουμε να συνεννοούμαστε μεταξύ μας στα βασικά σημεία λειτουργίας της Δημόσιας Διοίκησης. Η δική μας αντίληψη στο υπουργείο Εσωτερικών είναι ξεκάθαρη: πιστεύουμε στην αξιοσύνη. Αν κάποιος τεχνοκράτης υπάλληλος ή μετακλητό στέλεχος της Διοίκησης διαθέτει τα αντικειμενικά προσόντα για να παράγει αποτελεσματικότητα στη σημερινή συγκυρία θα ήταν εγκληματικό να μην αξιοποιείται. Βεβαίως, τέτοιου είδους στελέχη δεν υπάρχουν σε ένα κόμμα αλλά σε πολλά. Όσον αφορά στις θέσεις με έντονα πολιτικό χρώμα , αναμφισβήτητα προτάσσονται αυτοί που πιστεύουν και στο πολιτικό εγχείρημα που επιχειρείς.

Γιατί απορρίφθηκε η πρόταση σας για την εργασιακή εφεδρεία και αντικαταστάθηκε από εκείνη της συνταξιοδοτικής ωρίμανσης ;
Γνωρίζετε πολύ καλά ότι είχαμε κάνει μία πρόταση ρεαλιστική και ρηξικέλευθη …
Αποτελούσε δική σας πρόταση από την περίοδο της θητείας σας στο υπουργείο Μεταφορών και αφορούσε τους εργαζόμενους του ΟΣΕ…

Όντως, το σχέδιο μου αποτελούσε την απάντηση στις προτάσεις για απολύσεις υπαλλήλων. Αν εφαρμόζονταν τότε , τουλάχιστον ο ΟΣΕ θα είχε 340 εκατ ευρώ όφελος χωρίς να διαταραχθούν οι εργασιακές σχέσεις. Στη συνέχεια η κυβέρνηση Παπανδρέου, διαστρέβλωσε εντελώς την πρόταση μου , χρησιμοποιώντας τον ίδιο τίτλο με διαφορετικό περιεχόμενο που φυσικά δεν απέδωσε. Τώρα επανέρχονται σκέψεις για την εργασιακή εφεδρεία , αλλά δεν γνωρίζω πόσο ώριμες είναι γιατί δεν τις διαχειρίζομαι εγώ. Αν ρωτάτε την προσωπική μου θέση , πιστεύω ότι έτσι όπως την εννοούσαμε μπορεί να εφαρμοστεί κυρίως στον ευρύτερο δημόσιο τομέα ως ευφυής απάντηση στις επιτακτικές απαιτήσεις για απολύσεις εργαζομένων.
Ποιο είναι το χρονοδιάγραμμα των επόμενων κινήσεων σας ;
Στις προθέσεις μας είναι αυτό τον μήνα να ασχοληθούμε με όλα τα μεγάλα διαχειριστικά ζητήματα των δήμων όπως τα είχαμε περιγράψει στο πρόσφατο συνέδριο της Κεντρικής Ένωσης Δήμων Ελλάδας (ΚΕΔΕ). Η αμέσως επόμενη περίοδος θα προσδιοριστεί από νομοθετικό έργο ενώ δεν σκοπεύουμε να κλειστούμε στη γυάλα του υπουργείου.
Δηλαδή;
Μόλις ξεμπλοκάρουμε τα βασικά προβλήματα που ταλάνιζαν μέχρι σήμερα την Αυτοδιοίκηση , θα βγούμε προς τα έξω , θα επισκεφτούμε τις τοπικές κοινωνίες , τις τοπικές αρχές ώστε να δίνουμε λύσεις επί τόπου. Στην κατάληξη της επιστολής που έχουν λάβει οι δήμαρχοι αναφέρεται ότι θα δημιουργηθούν στο υπουργείο δύο ομάδες εργασίας. Η μία θα επιληφθεί της νομοπαρασκευαστικής προεργασίας για θεσμικές αλλαγές και συμπληρώσεις στον Καλλικράτη ενώ η άλλη θα είναι εκτελεστική με τη συμμετοχή στελεχών του υπουργείου που θα επιλύει άμεσα διαδικαστικά ζητήματα των δήμων και θα μεσολαβεί σε άλλα υπουργεία προκειμένου να προωθεί λύσεις.

Πότε θα είναι έτοιμο στην τελική του μορφή το νομοσχέδιο για την ιθαγένεια;
Το σχέδιο μας έχει ολοκληρωθεί και σταλεί στους αρχηγούς και τα άλλα κόμματα με τα οποία ξεκινάμε διαβουλεύσεις. Ο στόχος μας δεν είναι να καταλύσουμε το υφιστάμενο νομικό πλαίσιο αλλά να το εναρμονίσουμε με τα αυστηρότερα ευρωπαϊκά πρότυπα ώστε να μην αποτελεί διεθνή πρόσκληση προς τους παράνομες μετανάστες. Το νέο πλαίσιο θα ψηφιστεί και θα αρχίσει να εφαρμόζεται άμεσα , εντός του Φθινοπώρου.

Πρόσφατα Νέα
Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit, sed do eiusmod consectetur adipiscing elit, sed do eiusmod
3 Απρίλιος 2020 - 3:48μμ

Ανταποκρίθηκε η Κυβέρνηση στο αίτημα των Πρυτανικών Αρχών του ΔΠΘ και στην παρέμβαση του Ε. Στυλιανίδη για νέες εστίες στη Θράκη

Παρά τις έκτακτες συνθήκες που δημιουργεί η εκτεταμένη κρίση στην Ελλάδα, η Κυβέρνηση συνεχίζει να λειτουργεί αποτελεσματικά. Σε σημερινή συνεδρίαση των συναρμόδιων Υπουργών Οικονομικών, Παιδείας και Ανάπτυξης και μετά από διαδικτυακή επικοινωνία με τις Πρυτανικές Αρχές του ΔΠΘ, αποφασίστηκε η έγκριση Φοιτητικών Εστιών για 350 άτομα στην Κομοτηνή και 350 άτομα στην Αλεξανδρούπολη.

TO ΤΕΛΟΣ ΤΗΣ ΕΠΟΧΗΣ ΤΩΝ ΑΥΤΟΝΟΗΤΩΝ

Είμαστε η γενιά που μας αποκαλούσαν «τυχερή», γιατί γεννηθήκαμε σε μια εποχή που τα Ζητούμενα άλλων γενεών θεωρούνταν για μας Αυτονόητα.

Ο ΕΥΡΩΠΑΙΚΟΣ ΡΟΛΟΣ ΤΗΣ ΘΡΑΚΗΣ

Η Θράκη άντεξε... Μια κοινωνία ώριμη και συντεταγμένη, με ψυχραιμία και αποφασιστικότητα, απόλυτα συντονισμένη με την Ελληνική Αστυνομία, τις Ένοπλες Δυνάμεις και την Εθνοφυλακή, απέδειξε ότι μπορεί να προστατέψει τα Ελληνικά και τα Ευρωπαϊκά σύνορα. Η Τουρκική Κυβέρνηση το τριήμερο της Καθαράς Δευτέρας επεδίωξε έναν αποσταθεροποιητικό αιφνιδιασμό και αιφνιδιάστηκε η ίδια.
7 Μάρτιος 2020 - 2:58μμ

ΑΝΤΙΑΣΦΥΞΙΟΓΟΝΕΣ ΜΑΣΚΕΣ ΤΟΥ ΔΗΜΟΥ ΓΛΥΦΑΔΑΣ ΜΟΙΡΑΣΕ Ο ΕΥΡΙΠΙΔΗΣ ΣΤΥΛΙΑΝΙΔΗΣ ΣΤΟΥΣ ΦΥΛΑΚΕΣ ΤΩΝ ΣΥΝΟΡΩΝ ΤΟΥ ΕΒΡΟΥ

Μετά από συνεννόηση με το Δήμαρχο Γλυφάδας Γιώργο Παπανικολάου, ο Βουλευτής Ροδόπης της Νέας Δημοκρατίας Ευριπίδης Στυλιανίδης μοίρασε αντιασφυξιογόνες μάσκες που προσέφερε ο Δήμος Γλυφάδας για να στηρίξει τον αγώνα της Ελληνικής Αστυνομίας και του Στρατού προκειμένου να διαφυλάξουν τα σύνορα της Ελλάδας στον Έβρο από την επίθεση που δέχονται.
24 Φεβρουάριος 2020 - 10:37πμ

ΕΥΡΙΠΙΔΗΣ ΣΤΥΛΙΑΝΙΔΗΣ: «Η ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΓΛΩΣΣΑ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΚΑΤΑΣΤΕΙ ΕΡΓΑΛΕΙΟ ΕΞΩΤΕΡΙΚΗΣ ΠΟΛΙΤΙΚΗΣ»

Στην Επιτροπή Απόδημου Ελληνισμού του Κοινοβουλίου εκλήθησαν ο Πρύτανης του ΑΠΘ καθηγητής Ν. Παπαϊωάννου και ο Πρόεδρος του Κέντρου Ελληνικής Γλώσσας καθηγητής κ. Καζάζης προκειμένου να παρουσιάσουν το σημαντικό έργο που κάνουν στο εξωτερικό τα Ιδρύματα της Βορείου Ελλάδας. Κατά τη διάρκεια μιας γόνιμης συζήτησης που ακολούθησε με τους Έλληνες Βουλευτές αίσθησή έκανε η ουσιαστική παρέμβαση του Βουλευτή της Νέας Δημοκρατίας από τη Ροδόπη την οποία συμμερίστηκαν και αρκετοί συνάδελφοι του. Συγκεκριμένα ο Ευριπίδης Στ. Στυλιανίδης τόνισε:
17 Φεβρουάριος 2020 - 12:40μμ

ΣΤΟΝ ΥΠΟΥΡΓΟ ΕΣΩΤΕΡΙΚΩΝ Τ. ΘΕΟΔΩΡΙΚΑΚΟ ΓΙΑ ΖΗΤΗΜΑΤΑ ΤΗΣ ΚΟΜΟΤΗΝΗΣ Ο ΒΟΥΛΕΥΤΗΣ Ε. ΣΤΥΛΙΑΝΙΔΗΣ ΜΕ ΤΟΝ ΔΗΜΑΡΧΟ Γ. ΓΚΑΡΑΝΗ

Τον Υπουργό Εσωτερικών Τάκη Θεοδωρικάκο επισκέφθηκε ο Βουλευτής Ροδόπης Ευριπίδης Στυλιανίδης και ο Δήμαρχος Κομοτηναίων Γιάννης Γκαράνης συνοδευόμενος από τον πρόεδρο της ΔΕΥΑΚ Ν. Χαραλαμπίδης