Συνέντευξη του Υπουργού Εσωτερικών Ευριπίδη Στυλιανίδη στην εφημερίδα Παρασκήνιο και στον Δημήτρη Γιαννακόπουλο

Την εκταμίευση , τις επόμενες μέρες, ποσού 35 εκατ ευρώ για τους Δήμους και συνολικά 218,3 εκατ ευρώ έως το τέλος του έτους προαναγγέλλει ο υπουργός Εσωτερικών. Ο Ευριπίδης Στυλιανίδης αναφέρεται σε συγκεκριμένες δράσεις και πρωτοβουλίες για τον περιορισμό των δανειακών βαρών των δήμων , δηλώνει ότι δεν σκοπεύει να αλλάξει χωροταξικά τον Καλλικράτη , πλην ελαχίστων εξαιρέσεων ,ενώ επισημαίνει ότι αμέσως μετά την ολοκλήρωση των νομοθετικών πρωτοβουλιών , θα ξεκινήσει περιοδείες στους δήμους ανά την Ελλάδα με σκοπό την άμεση ενημέρωση και την εν τοις πράγμασι επίλυση προβλημάτων των τοπικών κοινωνιών. Το κείμενο της συνέντευξης έχει ως εξής :

Ποιες πρωτοβουλίες θα λάβετε ώστε να σταματήσουν οι δήμαρχοι τις κινητοποιήσεις τους ;
Είναι βέβαιο ότι μέχρι τώρα οι δήμοι έχουν συμβάλλει σημαντικά στην αντιμετώπιση της οικονομικής κρίσης απομειώνοντας τις δαπάνες. Σήμερα θα πρέπει να συναισθανθούμε ότι δεν μπορούμε να απλώνουμε τα πόδια πέρα από ‘κει που φτάνει το πάπλωμα μας. Η κατάσταση θα ήταν ιδεατή εάν μπορούσαν να πάρουν τα 300 εκατ ευρώ που τους υποσχέθηκαν τα οποία δεν ενεγράφησαν στον Προϋπολογισμό με ευθύνη της προηγούμενης κυβέρνησης. Αυτή τη στιγμή η κατάσταση ρευστότητας δεν επιτρέπει κάτι τέτοιο, επομένως θα κινηθούμε εκ των ενόντων για να αντιμετωπίσουμε τα πραγματικά τους προβλήματα , κυρίως την κάλυψη των λειτουργικών εξόδων και τις μισθοδοσίες. Στην πρόσφατη συνάντηση της ΚΕΔΕ με τον πρωθυπουργό προέκυψαν τρία σημαντικά αποτελέσματα : α) θα εκταμιευτούν οι παρακρατηθέντες πόροι ύψους 218,3 εκατ ευρώ εκ των οποίων τα 35 εκατ ευρώ θα δοθούν τις επόμενες μέρες με εντολή του Αντώνη Σαμαρά για να ανταπεξέλθουν στις μισθολογικές τους εκκρεμότητες , β) έως το τέλος του έτους θα εκταμιευτούν 299 εκατ ευρώ για την τόνωση των αναπτυξιακών δράσεων της Τοπικής Αυτοδιοίκησης και γ) αναλαμβάνεται , με πρωθυπουργική εντολή, νομοθετική πρωτοβουλία από το υπουργείο Οικονομικών σε συνεργασία με το Ταμείο Παρακαταθηκών και Δανείων να παραταθεί η αποπληρωμή των δανείων των χρεωμένων δήμων κατά 8-10 χρόνια . Αυτό σημαίνει προκύπτον όφελος 42% από τα τοκοχρεολύσια και τόνωση της ρευστότητας των ταμείων των δήμων με 90 εκατ ευρώ ετησίως. Έτσι οι δήμοι και θα αντιμετωπίσουν τις ανάγκες του τρέχοντος έτους και θα οργανωθούν καλύτερα για το επόμενο . Θέλω να καταστήσω σαφές ότι κάθε ευρώ που θα εξοικονομείται από τους ΟΤΑ θα δαπανάται για τη στήριξη των κοινωνικών δικτύων στον πόλεμο κατά της φτώχειας.

Ένα τέτοιο νομοθέτημα δεν θα δημιουργήσει προβλήματα στο Ταμείο Παρακαταθηκών και Δανείων, ειδικά αυτή την περίοδο των διαρκών μεταβολών στο χρηματοπιστωτικό σύστημα;
Εκτιμώ ότι υπάρχουν περιθώρια για κάτι τέτοιο γιατί το ΤΠΔ δανείζει με εξαιρετικά υψηλό επιτόκιο τους Δήμους , ανερχόμενο περίπου στο 6%. Οι ΟΤΑ διεκδικούν τη μείωση του επιτοκίου και την παράταση της περιόδου χάριτος ώστε να ελαφρυνθούν λίγο από τα υψηλά δανειακά βάρη.

Ποιες αλλαγές σχεδιάζετε στον Καλλικράτη; Εξετάζετε το ενδεχόμενο επαναφοράς δήμων στην πρότερη κατάσταση ;

Στόχος μας δεν είναι να ξηλώσουμε τα θετικά του Καλλικράτη , αλλά να συμπληρώσουμε τα κενά του και να διορθώσουμε τις στρεβλώσεις του. Οι καταλληλότεροι για να μας το πουν αυτό είναι οι ίδιοι οι δήμαρχοι που γνωρίζουν επακριβώς τα καθημερινά ζητήματα των τοπικών κοινωνιών τους. Γι΄ αυτόν τον λόγο επικοινώνησα προσωπικά και με τους 325 δημάρχους. Απέστειλα και προσωπικές επιστολές σε όλους ζητώντας τους μέχρι τις 10 Σεπτεμβρίου να αποστείλουν τις προτάσεις τους για τις θεσμικές και πρακτικές λειτουργίες του Καλλικράτη ώστε πριν αναλάβουμε την οποιαδήποτε πρωτοβουλία να λάβουμε υπόψη τις θέσεις των δημάρχων , την οικονομική κατάσταση στην παρούσα συγκυρία και το θεσμικό μεταρρυθμιστικό πλαίσιο που προωθούν οι εταίροι μας της task force και η τρόικα. Αυτό που θα εξαχθεί ως συμπέρασμα θα έχει ως κεντρική ιδέα , την ενίσχυση της οικονομικής αυτοτέλειας και της διοικητικής αποτελεσματικότητας των δήμων . Από την πλευρά τους οι ΟΤΑ θα πρέπει να μάθουν να αξιοποιούν ευρηματικά οικονομικά εργαλεία τα οποία μέχρι σήμερα δεν γνώριζαν. Τέτοια εργαλεία δεν «γεννούν» μόνο αξίωση πόρων από το κράτος αλλά παράγουν πλούτο μέσα από την αξιοποίηση της περιουσίας των δήμων.

Επιμένω. Σκέφτεστε να διαχωρίσετε ορισμένους δήμους επαναφέροντας τους στην προ Καλλικράτη περίοδο, καθώς γνωρίζετε ότι υπάρχουν πολλές διαμαρτυρίες αλλά και δυσλειτουργίες…
Κοιτάξτε, το χωροταξικό στον κορμό του δεν πρέπει να διαταραχθεί διότι θα ανοίξει ένα καινούριο μέτωπο άνευ λόγου και αιτίας. Μερικές παρεμβάσεις διορθωτικές , κυρίως σε απομακρυσμένα νησιά και ακριτικές περιοχές , ενδεχομένως να κριθούν αναγκαίες αλλά αυτό δεν χρήζει συζήτησης στην παρούσα φάση.

Το υπουργείο Παιδείας δηλώνει έτοιμο για το «πρώτο κουδούνι» στα σχολεία την ερχόμενη εβδομάδα. Εσείς ως υπουργείο Εσωτερικών έχετε δώσει τους αναγκαίους πόρους για την απρόσκοπτη λειτουργία των σχολείων;

Όταν αναλάβαμε στις 20 Ιουνίου , όλες οι διοικητικές αποφάσεις και οι χρηματοδοτικές πρωτοβουλίες ήταν παγωμένες ενώ είχε χαθεί πολύτιμος χρόνος . Λύσαμε αμέσως το ζήτημα της λειτουργίας των βρεφονηπιακών σταθμών καλύπτοντας τις κενές θέσεις του προσωπικού ενώ αυξήσαμε την απορροφητικότητα των παιδιών από το 50% στο 70% μετά και από μόχλευση ιδιωτικών κεφαλαίων . Προσελκύσαμε, δηλαδή, δωρεές όπως αυτή του Ιδρύματος Νιάρχου ,η οποία είναι αξιέπαινη καθώς μας έδωσε τη δυνατότητα να απορροφήσουμε 3.000 ακόμη παιδιά. Δεύτερον , οφείλονταν 80 εκατ ευρώ για τη συντήρηση των σχολείων και τα καύσιμα εκ των οποίων είχαν δοθεί μόλις τα 20. Την περασμένη Τρίτη εκταμιεύσαμε επιπλέον 20 εκατ ευρώ ώστε να ξεκινήσει ομαλά η χρονιά. Τρίτον , ενώ οδηγείτο σε ναυάγιο η διαδικασία μεταφοράς μαθητών κυρίως σε περιοχές όπου έχουν κλείσει σχολεία και υπάρχουν πραγματικές ανάγκες , καταθέσαμε 21 εκατ ευρώ στους μεταφορείς, παρατείναμε το παλαιό σύστημα διαγωνισμών και αναλάβαμε νομοθετική πρωτοβουλία για να λυθεί οριστικά το ζήτημα αυτό. Μεταφέρουμε τις σχετικές αρμοδιότητες στις Περιφέρειες οι οποίες αναλαμβάνουν εφεξής την εφαρμογή του συγκεκριμένου μέτρου. Αντιμετωπίστηκε επίσης , για τη φετινή και την επόμενη χρονιά , το θέμα των καθαριστριών των σχολείων σε συνεργασία με το υπουργείο Παιδείας. Ό, τι εμπίπτει στην αρμοδιότητά μας φροντίσαμε να το επιλύσουμε εγκαίρως ώστε αν όχι να εξαλειφθούν , τουλάχιστον να περιοριστούν στο ελάχιστο τα προβλήματα.

Παρότι δεν έχετε αποκλειστική αρμοδιότητα, καθώς εμπλέκεται και το υπουργείο Διοικητικής Μεταρρύθμισης , τι σκοπεύετε να κάνετε με την αναδιάρθρωση του κρατικού μηχανισμού. Θα επαναλάβετε τα ίδια λάθη της περιόδου 2004-2009 κατά την οποία διοικούσε το «σύστημα ΠΑΣΟΚ» ;

Δεν μπορώ να μιλήσω για αρμοδιότητες άλλο υπουργείου, ωστόσο πιστεύω ότι η κυβέρνηση συνεργασίας, μας προσφέρει τη μοναδική ευκαιρία να μάθουμε να συνεννοούμαστε μεταξύ μας στα βασικά σημεία λειτουργίας της Δημόσιας Διοίκησης. Η δική μας αντίληψη στο υπουργείο Εσωτερικών είναι ξεκάθαρη: πιστεύουμε στην αξιοσύνη. Αν κάποιος τεχνοκράτης υπάλληλος ή μετακλητό στέλεχος της Διοίκησης διαθέτει τα αντικειμενικά προσόντα για να παράγει αποτελεσματικότητα στη σημερινή συγκυρία θα ήταν εγκληματικό να μην αξιοποιείται. Βεβαίως, τέτοιου είδους στελέχη δεν υπάρχουν σε ένα κόμμα αλλά σε πολλά. Όσον αφορά στις θέσεις με έντονα πολιτικό χρώμα , αναμφισβήτητα προτάσσονται αυτοί που πιστεύουν και στο πολιτικό εγχείρημα που επιχειρείς.

Γιατί απορρίφθηκε η πρόταση σας για την εργασιακή εφεδρεία και αντικαταστάθηκε από εκείνη της συνταξιοδοτικής ωρίμανσης ;
Γνωρίζετε πολύ καλά ότι είχαμε κάνει μία πρόταση ρεαλιστική και ρηξικέλευθη …
Αποτελούσε δική σας πρόταση από την περίοδο της θητείας σας στο υπουργείο Μεταφορών και αφορούσε τους εργαζόμενους του ΟΣΕ…

Όντως, το σχέδιο μου αποτελούσε την απάντηση στις προτάσεις για απολύσεις υπαλλήλων. Αν εφαρμόζονταν τότε , τουλάχιστον ο ΟΣΕ θα είχε 340 εκατ ευρώ όφελος χωρίς να διαταραχθούν οι εργασιακές σχέσεις. Στη συνέχεια η κυβέρνηση Παπανδρέου, διαστρέβλωσε εντελώς την πρόταση μου , χρησιμοποιώντας τον ίδιο τίτλο με διαφορετικό περιεχόμενο που φυσικά δεν απέδωσε. Τώρα επανέρχονται σκέψεις για την εργασιακή εφεδρεία , αλλά δεν γνωρίζω πόσο ώριμες είναι γιατί δεν τις διαχειρίζομαι εγώ. Αν ρωτάτε την προσωπική μου θέση , πιστεύω ότι έτσι όπως την εννοούσαμε μπορεί να εφαρμοστεί κυρίως στον ευρύτερο δημόσιο τομέα ως ευφυής απάντηση στις επιτακτικές απαιτήσεις για απολύσεις εργαζομένων.
Ποιο είναι το χρονοδιάγραμμα των επόμενων κινήσεων σας ;
Στις προθέσεις μας είναι αυτό τον μήνα να ασχοληθούμε με όλα τα μεγάλα διαχειριστικά ζητήματα των δήμων όπως τα είχαμε περιγράψει στο πρόσφατο συνέδριο της Κεντρικής Ένωσης Δήμων Ελλάδας (ΚΕΔΕ). Η αμέσως επόμενη περίοδος θα προσδιοριστεί από νομοθετικό έργο ενώ δεν σκοπεύουμε να κλειστούμε στη γυάλα του υπουργείου.
Δηλαδή;
Μόλις ξεμπλοκάρουμε τα βασικά προβλήματα που ταλάνιζαν μέχρι σήμερα την Αυτοδιοίκηση , θα βγούμε προς τα έξω , θα επισκεφτούμε τις τοπικές κοινωνίες , τις τοπικές αρχές ώστε να δίνουμε λύσεις επί τόπου. Στην κατάληξη της επιστολής που έχουν λάβει οι δήμαρχοι αναφέρεται ότι θα δημιουργηθούν στο υπουργείο δύο ομάδες εργασίας. Η μία θα επιληφθεί της νομοπαρασκευαστικής προεργασίας για θεσμικές αλλαγές και συμπληρώσεις στον Καλλικράτη ενώ η άλλη θα είναι εκτελεστική με τη συμμετοχή στελεχών του υπουργείου που θα επιλύει άμεσα διαδικαστικά ζητήματα των δήμων και θα μεσολαβεί σε άλλα υπουργεία προκειμένου να προωθεί λύσεις.

Πότε θα είναι έτοιμο στην τελική του μορφή το νομοσχέδιο για την ιθαγένεια;
Το σχέδιο μας έχει ολοκληρωθεί και σταλεί στους αρχηγούς και τα άλλα κόμματα με τα οποία ξεκινάμε διαβουλεύσεις. Ο στόχος μας δεν είναι να καταλύσουμε το υφιστάμενο νομικό πλαίσιο αλλά να το εναρμονίσουμε με τα αυστηρότερα ευρωπαϊκά πρότυπα ώστε να μην αποτελεί διεθνή πρόσκληση προς τους παράνομες μετανάστες. Το νέο πλαίσιο θα ψηφιστεί και θα αρχίσει να εφαρμόζεται άμεσα , εντός του Φθινοπώρου.

Πρόσφατα Νέα
Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit, sed do eiusmod consectetur adipiscing elit, sed do eiusmod
27 Οκτώβριος 2020 - 2:36μμ

ΜΕ ΘΕΜΑ ΤΗΝ ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΗ ΣΤΡΑΤΗΓΙΚΗ ΤΟΥΡΚΙΑΣ, ΚΥΠΡΟΥ ΚΑΙ ΕΛΛΑΔΑΣ ΜΙΛΗΣΕ Ο Ε. ΣΤΥΛΙΑΝΙΔΗΣ ΣΕ ΔΙΕΘΝΕΣ ΣΥΝΕΔΡΙΟ ΤΟΥ ΕΥΡΩΠΑΙΚΟΥ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟΥ ΚΥΠΡΟΥ 

Με τη συμμετοχή της Υπουργού Ενέργειας της Κύπρου και καθηγητών από διάφορα μέρη του κόσμου και υπό το συντονισμό του Καθηγητή της Νομικής Αθηνών Θ. Φορτσακη και του καθηγητή Νομικής του Ευρωπαϊκού Πανεπιστημίου Κύπρου Ν. Κουλούρη, ξεκίνησε τη λειτουργία του με τηλεδιάσκεψη το νεοσύστατο Ινστιτούτο Ενεργειακής Πολιτικής του Ευρωπαϊκού Πανεπιστημίου Κύπρου.
18 Οκτώβριος 2020 - 11:52πμ

ΣΤΗΝ ΚΟΜΟΤΗΝΗ Ο ΥΦΥΠΟΥΡΓΟΣ Λ. ΟΙΚΟΝΟΜΟΥ: ΜΕΣΑ ΣΕ ΛΙΓΕΣ ΜΕΡΕΣ ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΣΤΗΚΑΝ ΧΡΟΝΙΑ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΑ ΤΗΣ ΕΛΑΣ ΡΟΔΟΠΗΣ ΜΕΤΑ ΑΠΟ ΠΑΡΕΜΒΑΣΗ ΤΟΥ Ε. ΣΤΥΛΙΑΝΙΔΗ 

Επίσκεψη εργασίας πραγματοποιήθηκε από τον Υφυπουργό Προστασίας του Πολίτη Λ. Οικονόμου και τον Αρχηγό της Ελληνικής Αστυνομίας κ. Καραμαλάκη στην Κομοτηνή, συνοδεία του Βουλευτή Ροδόπης της Νέας Δημοκρατίας Ευριπίδη Στ. Στυλιανίδη. 
15 Οκτώβριος 2020 - 6:11μμ

ΒΕΛΤΙΩΣΗ ΟΔΙΚΟΥ ΔΙΚΤΥΟΥ, ΠΑΡΑΤΑΣΗ ΚΤΗΜΑΤΟΛΟΓΙΟΥ -ΑΠΟΚΤΗΣΗ ΤΙΤΛΩΝ ΙΔΙΟΚΤΗΣΙΑΣ ΚΑΙ ΓΕΩΘΕΡΜΙΑ ΖΗΤΗΣΕ ΑΠΟ Κ. ΚΑΡΑΜΑΝΛΗ ΚΑΙ Κ. ΧΑΤΖΗΔΑΚΗ Ο ΕΥΡΙΠΙΔΗΣ ΣΤΥΛΙΑΝΙΔΗΣ

Επιγραμματικά, διεκδικητικά και στοιχειοθετημένα, στο πλαίσιο της διακομματικής για τη Θράκη, έθεσε ο Ευριπίδης Στυλιανίδης σειρά από ζητήματα, μαζί τους δυο συναδέλφους του Βουλευτές Τάκη Χαρίτου και Ιλχαν Αχμέτ. Συγκεκριμένα ο ΒΟΥΛΕΥΤΗΣ Ροδόπης της Νέας Δημοκρατίας κατά την επίσκεψη του στο Υπουργείο Μεταφορών και Υποδομών, ενημέρωσε τον Υπουργό κ. Κώστα Καραμανλή για την κατάσταση στη Ροδόπη και διεκδίκησε
14 Οκτώβριος 2020 - 1:47μμ

5 ΘΕΜΑΤΑ ΓΙΑ ΤΗ ΡΟΔΟΠΗ ΕΘΕΣΕ ΣΤΟΝ ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟ Κ. ΜΗΤΣΟΤΑΚΗ Ο ΕΥΡΙΠΙΔΗΣ ΣΤΥΛΙΑΝΙΔΗΣ

Τηλεδιάσκεψη με τους Βουλευτές της Νέας Δημοκρατίας στην Αν. Μακεδονία και τη Θράκη και τον Περιφερειάρχη είχε ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης ενόψει της επίσκεψης του τις επόμενες μέρες στη Σαμοθράκη.
14 Οκτώβριος 2020 - 12:43μμ

7 ΑΞΟΝΕΣ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ ΓΙΑ ΤΗ ΘΡΑΚΗ ΠΡΟΤΕΙΝΕΙ Ο ΕΥΡΙΠΙΔΗΣ ΣΤΥΛΙΑΝΙΔΗΣ ΣΤΗ ΔΙΑΚΟΜΜΑΤΙΚΗ ΓΙΑ ΤΗ ΘΡΑΚΗ

  Στη Διακομματική Επιτροπή της Βουλής για τη Θράκη κλήθηκε για ενημέρωση ο Περιφερειάρχης Αν. Μακεδονίας και Θράκης Χρήστος Μέτιος, προκειμένου να ενημερώσει για τις αναπτυξιακές πρωτοβουλίες και το πρόγραμμα της Περιφέρειας με στόχο να ξεκολλήσει από την 11η θέση σε απορροφητικότητα κονδυλίων και να απαντήσει στις ερωτήσεις των Βουλευτών για μέτρα και στόχους του μέλλοντος. 
14 Οκτώβριος 2020 - 12:37μμ

ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ Ε. ΣΤΥΛΙΑΝΙΔΗ ΜΕ ΤΟΝ ΑΡΧΗΓΟ ΓΕΣ Χ. ΛΑΛΟΥΣΗ: ΠΡΟΧΩΡΑ Ο ΔΡΟΜΟΣ ΙΑΣΜΟΥ-ΘΡΑΚΙΚΩΝ ΜΕΤΕΩΡΩΝ

Σημαντική συνάντηση με τον Αρχηγό του Γενικού Επιτελείου Στρατού κ.Χαράλαμπο Λαλούση είχε στο περιθώριο της ενημερωτικής Συνεδρίασης  της Επιτροπής Εξωτερικών και Άμυνας της Ελληνικής Βουλής στο ΓΕΕΘΑ, ο Βουλευτής Ροδόπης της Νέας Δημοκρατίας.