Συνέντευξη του Ευριπίδη Στυλιανίδη στο πλαίσιο έρευνας για την Τουρκία

1. Τι σημαίνει η πανηγυρική εκλογή του κόμματος του Ερντογάν στην Τουρκία τόσο για τη χώρα μας όσο και για την Ευρώπη;

Ε.Σ.: Ο Ερντογάν διέψευσε τις εκτιμήσεις των διεθνών κύκλων ενισχύοντας την εκλογική του κυριαρχία στο εσωτερικό, παρότι η πολιτική που ακολούθησε το προηγούμενο διάστημα ο Νταβούτογλου εξέθεσε διεθνώς την Τουρκία, κλονίζοντας τις παραδοσιακές της σχέσεις με τη Δύση και υπονόμευσε το ευρωπαϊκό προφίλ του Τ. Ερντογάν.
Η στάση της Τουρκίας στην Αίγυπτο με τους Αδελφούς Μουσουλμάνους και τη Β. Αφρική, στη Συρία, στο Κουρδικό, ο κλονισμός των σχέσεων της με το Ισραήλ και τις ΗΠΑ, η απομάκρυνση της από τον Αραβικό κόσμο και η παρεμβατικότητα της στα Βαλκάνια, έβγαλαν προς τα έξω μια επικίνδυνη νεοοθωμανική αλαζονεία, που διέψευσε την αποτελεσματικότητα της πολιτικής "του στρατηγικού βάθους", απομονώνοντας διεθνώς τη γείτονα. Ενίσχυσε όμως πολιτικά το AKP στο εσωτερικό μέτωπο και διασφάλισε την πολιτική σταθερότητα.
Ωστόσο ο πόλεμος στη Συρία και τα πρόσφατα γεγονότα με το Ισλαμικό Κράτος, η έκρηξη του μεταναστευτικού και του προσφυγικού καθιστούν τη γείτονα απαραίτητο συνομιλητή τόσο της ΕΕ όσο και της χώρας μας. Αυτό σε κάθε περίπτωση η Τουρκία επιδιώκει υστερόβουλα να το εκμεταλλευτεί με κάθε τρόπο στο πλαίσιο των επιδιώξεων της εξωτερικής της πολιτικής.
Για αυτό και έχει σημασία όχι απλά να συνομιλούμε μαζί της, αλλά να μην παραλείπουμε, τόσο εμείς, όσο κυρίως οι Ευρωπαίοι να τους επιβάλλουμε το σεβασμό στο διεθνές δίκαιο και τις διμερείς συμφωνίες.
Είναι πλέον όχι απλά εθνική, αλλά ευρωπαϊκή αναγκαιότητα η δημιουργία Ευρωπαϊκής Ακτοφυλακής στο Αιγαίο (όχι κοινών περιπολιών), η μεταφορά της έδρας της FRONTEX από την Πολωνία στη Θράκη και η ανάπτυξή της και εντός της Τουρκικής επικράτειας. Μόνο έτσι θα παύσει το Αιγαίο πέλαγος να μετατρέπεται σε "υγρό τάφο" απελπισμένων προσφύγων, θα αναχαιτισθεί το μεταναστευτικό ρεύμα και θα προστατευτεί η διεθνής ασφάλεια από την απειλή των μαχητών του ISIS, χωρίς να δοθεί η δυνατότητα στη γείτονα να εκμεταλλεύεται πονηρά τα γεγονότα, για να αμφισβητήσει στην πράξη τα εθνικά κυριαρχικά δικαιώματά μας στο Αιγαίο.

2. Θα συνεχιστεί ο αυταρχισμός και οι προκλήσεις της γειτονικής χώρας;

Ε.Σ.: Αυτό δεν εξαρτάται μόνο από την ευφυΐα, το δυναμισμό και τη σοβαρότητα της Ελληνικής εξωτερικής πολιτικής αλλά και από την ανταπόκριση των Ευρωπαίων και των Αμερικανών, που πρέπει όχι απλά να συμβάλουν αλλά να επιβάλουν στους γείτονες σεβασμό στους διεθνείς κανόνες, στις αρχές καλής γειτονίας και στις συμμαχικές τους υποχρεώσεις χωρίς παιχνίδια διπροσωπίας.

3. Φοβάστε κλιμάκωση τον τουρκικών προκλήσεων με παραβιάσεις του εναερίου χώρου μας και παραβάσεις του FIR;

Περισσότερο από το Αιγαίο αυτό που με ανησυχεί τον τελευταίο καιρό είναι η συμπεριφορά κάποιων κέντρων στη Θράκη, διότι εκεί υπάρχει ανθρώπινος παράγοντας, που κάποιοι προσπαθούν να χειραγωγήσουν εκλογικά και να εκμεταλλευτούν πολιτικά, μετατρέποντας ξανά τη μουσουλμανική μειονότητα από γέφυρα φιλίας, σε εργαλείο άσκησης εξωτερικής πολιτικής και υπονομεύοντας την ανοιχτή κοινωνία που χτίσαμε όλοι μαζί, Χριστιανοί και Μουσουλμάνοι. Ελπίζω στην τουρκική ηγεσία να πρυτανεύσει η λογική και το πνεύμα συνεργασίας ενόψει όλων αυτών που συμβαίνουν στην ευρύτερη περιοχή. Μόνο έτσι θα αντιμετωπισθούν οι πόλεμοι, η διεθνής τρομοκρατία και το προσφυγικό. Δεν υπάρχει πλέον κανένα περιθώριο για υστερόβουλα και επικίνδυνα εθνικιστικά παιχνίδια.

4. Ο ρόλος της Τουρκίας στη Συρία. Πως το προσφυγικό μπορεί να αποτελέσει μοχλό πίεσης προς πάσα κατεύθυνση;

Ε.Σ.: Ο πόλεμος πρέπει να σταματήσει με παρέμβαση των μεγάλων δυνάμεων και η τρομοκρατία να αντιμετωπισθεί, γιατί αυτά είναι η πηγή της προσφυγιάς και της δυστυχίας. Το πρόβλημα είναι Ευρωπαϊκό και διεθνές γι’αυτό απαιτεί διεθνή συνεργασία. Η Ελλάδα σηκώνει σημαντικό βάρος εδώ και πολλά χρόνια μόνη της.
Τώρα η ΕΕ πρέπει να αναλάβει τις ευθύνες της και να στηρίξει την προσπάθεια. Η Τουρκία οφείλει να συνεργαστεί χωρίς εθνικές υστεροβουλίες.
________________________________________________________________________

Διαβάστε όλο το ρεπορτάζ στο Αγιορείτικο Βήμα

Πρόσφατα Νέα
Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit, sed do eiusmod consectetur adipiscing elit, sed do eiusmod
1 Ιουνίου 2020 - 1:48μμ

Στην Υφυπουργό Παιδείας Σ. Ζαχαράκη ο Ε. Στυλιανίδης για την επίσπευση κατασκευής 11 νέων νηπιαγωγείων στη Ροδόπη.

Συνάντηση εργασίας με την Υφυπουργό Παιδείας, παλιά συνεργάτιδα και φίλη του από τη νεολαία Σοφία Ζαχαράκη, είχε ο Βουλευτής Ροδόπης της Νέας Δημοκρατίας Ευριπίδης Στ. Στυλιανίδης.
26 Μάιος 2020 - 9:48μμ

ΑΝΟΙΧΤΗ ΕΠΙΣΤΟΛΗ : «Ευχαριστώ» του Ε. Στυλιανίδη προς την Ένωση ‘Μαζί για το Παιδί’ για τη μεγάλη χορηγία τους προς το Νοσοκομείο Κομοτηνής»

Με επιστολή του προς την πρόεδρο της ένωσης σωματείων και ιδρυμάτων «Μαζί για το παιδί» κα. Αλεξάνδρα Μαρτίνου, ο Βουλευτής Ροδόπης της Νέας Δημοκρατίας Ευριπίδης Στυλιανίδης εξέφρασε τις θερμές του ευχαριστίες για την μεγάλη χορηγία προς το Σισμανόγλειο Νοσοκομείο Κομοτηνής.
22 Μάιος 2020 - 12:40μμ

Λιμενικούς Σταθμούς σε Φανάρι και Μαρώνεια διεκδίκησε ο Ευριπίδης Στυλιανίδης από τον Υπουργό Ναυτιλίας

υνάντηση εργασίας με τον Υπουργό Ναυτιλίας και Βουλευτή Λασιθίου Γιάννη Πλακιωτάκη καθώς και τον Αρχηγό του Λιμενικού είχε ο Βουλευτής Ροδόπης Ευριπίδης Στυλιανίδης. Του κατέθεσε επιστολή διεκδικώντας την αναβάθμιση των Λιμενικών Φυλακίων Μαρώνειας και Φαναρίου σε Λιμενικούς Σταθμούς.
21 Μάιος 2020 - 3:19μμ

ΠΑΡΕΜΒΑΣΗ Ε.ΣΤΥΛΙΑΝΙΔΗ ΓΙΑ ΤΙΣ ΚΑΤΑΣΚΗΝΩΣΕΙΣ ΜΗΤΡΟΠΟΛΗΣ, ΤΟ ΣΤΡΑΤΟ ΚΑΙ ΤΗΝ ΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΣΗ

Παρέμβαση στον Υπουργό Εσωτερικών Τάκη Θεοδωρικάκο μετά την πρόσφατη επίσκεψή του στην Κομοτηνή, έκανε ο Βουλευτής Ροδόπης της ΝΔ Ευριπίδης Στυλιανίδης επαναφέροντας με επιστολή που του επέδωσε ζητήματα που του έθεσαν φορείς της πόλης.
12 Μάιος 2020 - 6:00μμ

Χαιρετισμός Ευριπίδη Στυλιανίδη, Βουλευτή Ροδόπης ΝΔ για την Παγκόσμια Ημέρα του Νοσηλευτή

Επ' ευκαιρία της Παγκόσμιας Ημέρας Νοσηλευτή ο βουλευτής Ροδόπης Ευριπίδης Στυλιανίδης έστειλε χαιρετισμό προς τους εργαζόμενους του Σισμανογλείου Νοσοκομείου Κομοτηνής ευχαριστώντας τους για την προσφοράς τους και τιμώντας τους για το έργο τους.
11 Μάιος 2020 - 9:41πμ

ΕΠΙΣΚΕΨΗ Ε. ΣΤΥΛΙΑΝΙΔΗ ΣΤΟ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟ ΚΟΜΟΤΗΝΗΣ: «ΝΑ ΚΑΤΑΣΤΗΣΟΥΜΕ ΤΗΝ ΚΡΙΣΗ ΕΥΚΑΙΡΙΑ»

Η πρώτη επίσκεψη του Βουλευτή Ροδόπης της Νέας Δημοκρατίας μετά τη χαλάρωση των περιορισμών ήταν στο Νοσοκομείο Κομοτηνής, προκειμένου να ενημερωθεί για τα αποτελέσματα των παρεμβάσεων του στο Υπουργείο Υγείας και την αποτελεσματική αξιοποίηση τους από τη Διοίκηση του Σισμανόγλειου.