Συνέντευξη του Ευριπίδη Στυλιανίδη στο "Παρασκήνιο"

1. Η χώρα δείχνει να κινείται στην κόψη του ξυραφιού. Ποια είναι η δική σας εκτίμηση? Οδηγούμαστε σε συμφωνία ή σε ρήξη με τους πιστωτές και την Ευρώπη?

Ε.Σ.: Η κυβέρνηση ακολουθεί τακτική υψηλού εθνικού ρίσκου. Πρέπει να σοβαρευτεί και να καταλήξει σε μια συμφωνία με την Ευρώπη και όχι να ασκεί εξωτερική πολιτική για εσωτερική κατανάλωση, διακινδυνεύοντας να βάλει τους Έλληνες σε μια απίστευτη περιπέτεια.

2. Η κυβέρνηση και ο πρωθυπουργός κ. Αλ. Τσίπρας έχουν βάλει πολύ ψηλά τον πήχη. Επιμένουν στις κόκκινες γραμμές και δηλώνουν ότι δεν θα υποχωρήσουν από αυτές. Πόσο πιθανό θεωρείτε να «περάσει» αυτή η σκληρή γραμμή στο εξωτερικό? Το ρωτώ, διότι γνωρίζω ότι έχετε ενημέρωση από όσα ακούγονται στα ευρωπαϊκά κέντρα λήψης των αποφάσεων?

Ε.Σ.: Η Ευρώπη δεν έχει ούτε λόγο, ούτε διάθεση να υποχωρήσει. Παρ' ότι θέλει να βοηθήσει την Ελλάδα να παραμείνει στην Ευρωζώνη η υπομονή της εξαντλείται από τις μεταπτώσεις, την καθυστέρηση και την εκνευριστική αναποφασιστικότητα της κυβέρνησης του ΣΥΡΙΖΑ. Διαπραγμάτευση σημαίνει κοστολογημένη και ρεαλιστική αντιπρόταση, όχι δημιουργικές ασάφειες και πολιτικές πιρουέτες εσωτερικής κατανάλωσης.

3. Αυτές τις μέρες κορυφώνεται η τραγωδία με τους εκατοντάδες ανθρώπους να πνίγονται στην προσπάθειά τους να ξεφύγουν από τον εφιάλτη των συγκρούσεων και της φτώχειας, η οποία πάντως ήταν εν πολλοίς αναμενόμενη. Τι θα πρέπει κατά τη γνώμη σας να πράξει η Ευρώπη, η οποία συχνά έχει αργά έως ανύπαρκτα αντανακλαστικά και τι η χώρα μας, που βρίσκεται αντιμέτωπη με το πρόβλημα της μετανάστευσης και των προσφύγων?

Ε.Σ.: Το μεταναστευτικό δε μπορεί να είναι μονίμως ένα ζήτημα του ευρωπαϊκού νότου που θα επιβαρύνει μόνο την οικονομία και την ασφάλεια των νότιων Ευρωπαίων. Η προστασία χερσαίων και θαλασσίων συνόρων θα πρέπει να χρηματοδοτηθεί και να οργανωθεί σε ευρωπαϊκό επίπεδο. Εκτός από τη FRONTEX που πρέπει να μεταφέρει το κέντρο δράσης της στη Θράκη, είναι άμεση ανάγκη να συσταθεί μια Δύναμη Ευρωπαϊκής Ακτοφυλακής για τη Μεσόγειο. Αυτά πρέπει να απαιτήσει η Ελληνική κυβέρνηση.

4. Πώς κρίνετε τις πρώτες κινήσεις της κυβέρνησης στο μεταναστευτικό?

Ε.Σ.: Απογοητευτικές και άστατες. Είναι σαν να απευθύνει διεθνή πρόσκληση στους μετανάστες μετατρέποντας την Ελλάδα σε "αποθήκη ανθρώπινων ψυχών". Δε λέω να εγκαταλείψουμε τον ανθρωπισμό μας, αλλά δεν είναι δυνατόν να διαλύσουμε τη χώρα μας...

5. Η όξυνση των σχέσεων Ελλάδας – ΗΠΑ λόγω της κυβερνητικής πρόθεσης για αποφυλάκιση, μεταξύ άλλων, μελών τρομοκρατικών οργανώσεων, σας προβληματίζει?

Ε.Σ.: Είναι ένα ηθικά απαράδεκτο και πολιτικά επικίνδυνο παιχνίδι. Ηθικά απαράδεκτο γιατί δε μπορεί η πρώτη Δημοκρατία του κόσμου, που πλήρωσε με αίμα την τρομοκρατία να την αντιμετωπίζει τόσο ανάλαφρα και ανεύθυνα. Πολιτικά επικίνδυνο, διότι κλονίζει τις σχέσεις της χώρας με παραδοσιακούς φίλους και συμμάχους και ανοίγει εθνικά τους ασκούς του Αιόλου... Η κυβέρνηση πρέπει να επιστρέψει αμέσως στη λογική, τη σωφροσύνη και την ευθύνη. Δεν είναι φοιτητικό γκρουπούσκουλο της αριστεράς. Διαχειρίζεται τη μοίρα ενός Έθνους.

6. Η χώρα βρίσκεται σε κλοιό προβλημάτων και η κυβέρνηση δίνει τα πρώτα δείγματα γραφής, έχοντας στο πλευρό της την πλειονότητα των πολιτών, όπως δείχνουν οι δημοσκοπήσεις. Η Νέα Δημοκρατία, από την άλλη, χάνει διαρκώς τα ερείσματά της στην κοινωνία… Γιατί, κατά τη γνώμη σας?

Ε.Σ.: Διότι η Ν.Δ. δε μίλησε με την κοινωνία μετά τις εκλογές. Αντί να ανοιχθεί, κλείστηκε στον εαυτό της. Χωρίς να ακούσει τους πολίτες, ούτε αυτούς που την εγκατέλειψαν, αλλά δυστυχώς ούτε αυτούς που τη στήριξαν. Χωρίς να διορθώσει λάθη σε πρόσωπα και πολιτικές. Ξέρετε όλους μας κρίνει ο λαός. Δε μπορούμε να τον αγνοούμε. Ούτε δικαιούμαστε να λέμε αλαζονικά ότι φταίει αυτός. Ακόμα κι όταν έχει παρασυρθεί, μάλλον εμείς κάτι δεν κάναμε καλά, για να τον ενημερώσουμε ή να τον πείσουμε. Γι αυτό ζητούμε έκτακτο συνέδριο. Γιατί δεν πρέπει να φοβόμαστε τους πολίτες που φιλοδοξούμε να εκφράσουμε στο Κοινοβούλιο. Η Συνδιάσκεψη χειροκροτεί. Το Έκτακτο Συνέδριο αποφασίζει δημοκρατικά και περισσότερη Δημοκρατία στα κόμματα σημαίνει καλύτερη Δημοκρατία στον τόπο.

7. Η ηγεσία του κόμματός σας έχει απορρίψει το αίτημα για έκτακτο συνέδριο, και τηρεί στάση αναμονής εν όψει των εξελίξεων στο πεδίο των διαπραγματεύσεων. Εσείς, κι εννοώ προσωπικά αλλά και όσοι διαφωνείτε με τους χειρισμούς του κ. Σαμαρά, τι κάνετε? Περιμένετε κι εσείς τις εξελίξεις ή οργανώνετε τις επόμενες κινήσεις σας και αν ναι, ποιες είναι αυτές?

Ε.Σ.: Σέβομαι την ηγεσία του κόμματός μου, αλλά δεν παραιτούμαι από το αυτονόητο δικαίωμά μου να εκφράζομαι ελεύθερα και απ' το συνταγματικό μου χρέος να μεταφέρω τη φωνή της κοινωνίας που εκπροσωπώ. Όσο το κόμμα μου δεν ανοίγει διάλογο με τα στελέχη και την κοινωνία, εμείς είμαστε υποχρεωμένοι να συζητούμε μεταξύ μας, να επικοινωνούμε αμφίδρομα με τους πολίτες και να εκφραζόμαστε ελεύθερα και δημόσια για την πορεία της χώρας και της παράταξής μας. Αυτό δεν υποκρύπτει καμία σκοπιμότητα. Επιδιώκει όμως να αποκαταστήσει τη σχέση εμπιστοσύνης της Ν.Δ. με τους πολίτες που δυστυχώς κλονίστηκε τα τελευταία χρόνια.

8. Εσχάτως κάποιοι υποστηρίζουν ότι δεν αρκεί ο ιδεολογικός επαναπροσδιορισμός της Νέας Δημοκρατίας, και ότι ίσως ήρθε η ώρα για ένα νέο κόμμα, πολυτασικό και με φρέσκο ανθρώπινο δυναμικό. Πολύ περισσότερο όταν η ΝΔ, εκτός από αδύναμη σε επίπεδο ποσοστών, είναι επιβαρημένη και με σημαντικά χρέη. Εσείς τι λέτε?

Ε.Σ.: Η Ελληνική ιστορία απέδειξε ότι τα μεγάλα δημοκρατικά κόμματα δε φτιάχνονται ούτε από λογιστές, ούτε από υπολογιστές, που προτάσσουν το προσωπικό τους συμφέρον, αλλά από τις εθνικές και κοινωνικές ανάγκες. Δε γιγαντώνονται από διαπλεκόμενους χρηματοδότες χειραγωγούς, αλλά από ευσυνείδητους πολιτικούς και ενεργούς πολίτες.
Δεν εγκλωβίζονται σε ελιτίστικες ή λαϊκίστικες αριστοκρατίες που θεωρούν εκ των προτέρων ρεζερβέ την κορυφή της πυραμίδας στην αγορά, την πολιτική και την τεχνοκρατία, αλλά προτάσσουν τους άξιους ανεξαρτήτως καταγωγής ή οικονομικής κατάστασης. Η Ν.Δ. του Κωνσταντίνου Καραμανλή έγραψε ιστορία γιατί ήταν κόμμα ευρωπαϊκό που ποτέ δεν ξεχνούσε όμως και το λαϊκό του χαρακτήρα.

9. Έχετε ηγετικές φιλοδοξίες, κύριε Στυλιανίδη?

Ε.Σ.: Η φιλοδοξία είναι υγιής μόνο όταν δεν εκτρέπεται σε ματαιοδοξία, αλλά αποτελεί κινητήριο δύναμη προσφοράς στην παράταξη και δημιουργίας για την πατρίδα. Δεν έχει επομένως σημασία τι σκέφτεται ο καθένας από εμάς για τον εαυτό του, αλλά πως μας αξιολογούν και μας βλέπουν οι άλλοι, οι πολίτες, η κοινωνία, ο λαός. Προσωπικά αρνούμαι να προσχωρήσω στην εκφυλιστική δελφινολογία που έθρεψε παλιότερες γενιές πολιτικών, οδηγώντας την Ελλάδα στη σημερινή κατάσταση. Αλλά δεν πρόκειται να δεχθώ να γίνει και η δική μου γενιά "σάντουιτς" ανάμεσα στην εμμονή, την ανασφάλεια και την εξουσιομανία της προηγούμενης γενιάς. Άλλωστε, μην ξεχνάτε ότι εμείς τον Τσίπρα στα Πανεπιστήμια τον είχαμε εκλογικά και ιδεολογικά καθηλωμένο στο 3%, όταν η ΔΑΠ -ΝΔΦΚ έπαιρνε 40% και η Ν.Δ. 47%. Στην εποχή μας εμείς είμαστε η γενιά των νικητών.

Πρόσφατα Νέα
Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit, sed do eiusmod consectetur adipiscing elit, sed do eiusmod
27 Οκτώβριος 2020 - 2:36μμ

ΜΕ ΘΕΜΑ ΤΗΝ ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΗ ΣΤΡΑΤΗΓΙΚΗ ΤΟΥΡΚΙΑΣ, ΚΥΠΡΟΥ ΚΑΙ ΕΛΛΑΔΑΣ ΜΙΛΗΣΕ Ο Ε. ΣΤΥΛΙΑΝΙΔΗΣ ΣΕ ΔΙΕΘΝΕΣ ΣΥΝΕΔΡΙΟ ΤΟΥ ΕΥΡΩΠΑΙΚΟΥ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟΥ ΚΥΠΡΟΥ 

Με τη συμμετοχή της Υπουργού Ενέργειας της Κύπρου και καθηγητών από διάφορα μέρη του κόσμου και υπό το συντονισμό του Καθηγητή της Νομικής Αθηνών Θ. Φορτσακη και του καθηγητή Νομικής του Ευρωπαϊκού Πανεπιστημίου Κύπρου Ν. Κουλούρη, ξεκίνησε τη λειτουργία του με τηλεδιάσκεψη το νεοσύστατο Ινστιτούτο Ενεργειακής Πολιτικής του Ευρωπαϊκού Πανεπιστημίου Κύπρου.
18 Οκτώβριος 2020 - 11:52πμ

ΣΤΗΝ ΚΟΜΟΤΗΝΗ Ο ΥΦΥΠΟΥΡΓΟΣ Λ. ΟΙΚΟΝΟΜΟΥ: ΜΕΣΑ ΣΕ ΛΙΓΕΣ ΜΕΡΕΣ ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΣΤΗΚΑΝ ΧΡΟΝΙΑ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΑ ΤΗΣ ΕΛΑΣ ΡΟΔΟΠΗΣ ΜΕΤΑ ΑΠΟ ΠΑΡΕΜΒΑΣΗ ΤΟΥ Ε. ΣΤΥΛΙΑΝΙΔΗ 

Επίσκεψη εργασίας πραγματοποιήθηκε από τον Υφυπουργό Προστασίας του Πολίτη Λ. Οικονόμου και τον Αρχηγό της Ελληνικής Αστυνομίας κ. Καραμαλάκη στην Κομοτηνή, συνοδεία του Βουλευτή Ροδόπης της Νέας Δημοκρατίας Ευριπίδη Στ. Στυλιανίδη. 
15 Οκτώβριος 2020 - 6:11μμ

ΒΕΛΤΙΩΣΗ ΟΔΙΚΟΥ ΔΙΚΤΥΟΥ, ΠΑΡΑΤΑΣΗ ΚΤΗΜΑΤΟΛΟΓΙΟΥ -ΑΠΟΚΤΗΣΗ ΤΙΤΛΩΝ ΙΔΙΟΚΤΗΣΙΑΣ ΚΑΙ ΓΕΩΘΕΡΜΙΑ ΖΗΤΗΣΕ ΑΠΟ Κ. ΚΑΡΑΜΑΝΛΗ ΚΑΙ Κ. ΧΑΤΖΗΔΑΚΗ Ο ΕΥΡΙΠΙΔΗΣ ΣΤΥΛΙΑΝΙΔΗΣ

Επιγραμματικά, διεκδικητικά και στοιχειοθετημένα, στο πλαίσιο της διακομματικής για τη Θράκη, έθεσε ο Ευριπίδης Στυλιανίδης σειρά από ζητήματα, μαζί τους δυο συναδέλφους του Βουλευτές Τάκη Χαρίτου και Ιλχαν Αχμέτ. Συγκεκριμένα ο ΒΟΥΛΕΥΤΗΣ Ροδόπης της Νέας Δημοκρατίας κατά την επίσκεψη του στο Υπουργείο Μεταφορών και Υποδομών, ενημέρωσε τον Υπουργό κ. Κώστα Καραμανλή για την κατάσταση στη Ροδόπη και διεκδίκησε
14 Οκτώβριος 2020 - 1:47μμ

5 ΘΕΜΑΤΑ ΓΙΑ ΤΗ ΡΟΔΟΠΗ ΕΘΕΣΕ ΣΤΟΝ ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟ Κ. ΜΗΤΣΟΤΑΚΗ Ο ΕΥΡΙΠΙΔΗΣ ΣΤΥΛΙΑΝΙΔΗΣ

Τηλεδιάσκεψη με τους Βουλευτές της Νέας Δημοκρατίας στην Αν. Μακεδονία και τη Θράκη και τον Περιφερειάρχη είχε ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης ενόψει της επίσκεψης του τις επόμενες μέρες στη Σαμοθράκη.
14 Οκτώβριος 2020 - 12:43μμ

7 ΑΞΟΝΕΣ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ ΓΙΑ ΤΗ ΘΡΑΚΗ ΠΡΟΤΕΙΝΕΙ Ο ΕΥΡΙΠΙΔΗΣ ΣΤΥΛΙΑΝΙΔΗΣ ΣΤΗ ΔΙΑΚΟΜΜΑΤΙΚΗ ΓΙΑ ΤΗ ΘΡΑΚΗ

  Στη Διακομματική Επιτροπή της Βουλής για τη Θράκη κλήθηκε για ενημέρωση ο Περιφερειάρχης Αν. Μακεδονίας και Θράκης Χρήστος Μέτιος, προκειμένου να ενημερώσει για τις αναπτυξιακές πρωτοβουλίες και το πρόγραμμα της Περιφέρειας με στόχο να ξεκολλήσει από την 11η θέση σε απορροφητικότητα κονδυλίων και να απαντήσει στις ερωτήσεις των Βουλευτών για μέτρα και στόχους του μέλλοντος. 
14 Οκτώβριος 2020 - 12:37μμ

ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ Ε. ΣΤΥΛΙΑΝΙΔΗ ΜΕ ΤΟΝ ΑΡΧΗΓΟ ΓΕΣ Χ. ΛΑΛΟΥΣΗ: ΠΡΟΧΩΡΑ Ο ΔΡΟΜΟΣ ΙΑΣΜΟΥ-ΘΡΑΚΙΚΩΝ ΜΕΤΕΩΡΩΝ

Σημαντική συνάντηση με τον Αρχηγό του Γενικού Επιτελείου Στρατού κ.Χαράλαμπο Λαλούση είχε στο περιθώριο της ενημερωτικής Συνεδρίασης  της Επιτροπής Εξωτερικών και Άμυνας της Ελληνικής Βουλής στο ΓΕΕΘΑ, ο Βουλευτής Ροδόπης της Νέας Δημοκρατίας.