Συνέντευξη του Ευριπίδη Στυλιανίδη στη "ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ της Κυριακής"

1. Σήμερα εκλέγεται στο δεύτερο γύρο ο νέος πρόεδρος της ΝΔ. Ποιο μήνυμα στέλνετε στους νεοδημοκράτες; Ειδικά σε όσους στήριξαν Τζιτζικώστα και Γεωργιάδη;

Να προσέλθουν στις κάλπες με τον ίδιο ενθουσιασμό που το έκαναν στον πρώτο γύρο. Αυτές οι 400.000 ενεργοί πολίτες είναι η εγγύηση της ενότητας και της προοπτικής της ΝΔ. Είναι η δύναμη μας, ώστε να βάλουμε γρήγορα φρένο στη διπροσωπία και την αναποτελεσματικότητα του ΣΥΡΙΖΑ και να ξανακάνουμε την παράταξη μας μεγάλη και κυρίαρχη. Το ισχυρό κύτταρο της Ελληνικής κεντροδεξιάς είναι αυτός ο υπέροχος κόσμος, που καθιστά τη ΝΔ ανθεκτική στις πιέσεις της διαπλοκής, μάχιμη στην Ευρώπη για τα εθνικά συμφέροντα και εγγύηση για την ανόρθωση της Ελλάδας.

2. Θεωρείτε πως ήταν καταλυτική για την πρωτιά Μεϊμαράκη η στήριξη Καραμανλή και ομοίως θα είναι και στο 2ο γύρο;

Ο Κ. Καραμανλής είναι πλέον όχι απλά παραταξιακό, αλλά Εθνικό Κεφάλαιο και ως τέτοιο οφείλουμε να τον αντιμετωπίζουμε.
Αναμφισβήτητα τόσο αυτός, όσο και ο Α. Σαμαράς που έδειξαν εμπιστοσύνη στο Β. Μεϊμαράκη στα δύσκολα την άνοιξη μετά το δημοψήφισμα, όταν η ΝΔ δημοσκοπικά κατρακύλησε στο 14%, δεν είναι λογικό τώρα να αίρουν την εμπιστοσύνη τους.
Παρόλα αυτά οφείλω να αποσαφηνίσω ότι ο Βαγγέλης κέρδισε αυτή την εμπιστοσύνη, όταν άλλοι ήταν εξαφανισμένοι, διότι είναι ένα έμπειρο και σοβαρό στέλεχος, που έχει το δικό του βηματισμό. Γι' αυτό πιστεύω ότι μπορεί να ανταποκριθεί καλύτερα από όλους στις ανάγκες της ιστορικής συγκυρίας.

3. Στηρίζετε την υποψηφιότητα του κ. Μεϊμαράκη ο οποίος όμως, σύμφωνα με όσους τον επικρίνουν, δοκιμάστηκε στις εκλογές και η ΝΔ έχασε με μεγάλη διαφορά από το ΣΥΡΙΖΑ. Τι απαντάτε σε όσους λένε πως δε μπορεί να ανανεώσει και διευρύνει το κόμμα;

Το 28% του Σεπτεμβρίου από μια προδιαγεγραμμένη ήττα το μετέτρεψε σε ποσοστό Επανεκκίνησης. Παρότι είχε ελάχιστο χρόνο που δεν του επέτρεψε λόγω λίστας να αλλάξει τίποτε και έδειξε σεβασμό τόσο στις προηγούμενες επιλογές Σαμαρά, όσο και στα αποτελέσματα του σταυρού, πέτυχε να ξανανοίξει το κόμμα φέρνοντας χαμόγελο αυτοπεποίθησης και αισιοδοξίας.
Ένωσε. Αναθέρμανε παλιές κοινωνικές συμμαχίες που είχαν χαθεί λόγω μνημονιακών πολιτικών. Μίλησε ξανά στη μεσαία τάξη και στα λαϊκά στρώματα, που μας είχε υφαρπάξει ο ΣΥΡΙΖΑ τον Ιανουάριο.
Κυρίως ομογενοποίησε ιδεολογικά και πολιτικά το χώρο, απομακρυνόμενος από ακροδεξιές ρητορικές, τηλεοπτικούς φιλομνημονιακούς ακτιβισμούς και νεοφιλελεύθερες ελιτίστικες αντιλήψεις.
Η ΝΔ ξαναβρήκε το κοινωνικό και λαϊκό της πρόσημο, κάτι που μπορεί να την κάνει πάλι μεγάλη και κυρίαρχη πολιτική δύναμη, λαϊκή αλλά και μεταρρυθμιστική, ευρωπαϊκή αλλά και πατριωτική, κόμμα της αξιοκρατίας, των αυτοδημιούργητων και των ίσων ευκαιριών και όχι της οικογενειοκρατίας και της αριστοκρατίας.
Η ανανέωση μόνο αν έχει κριτήριο την αξιοσύνη, ανεξαρτήτως καταγωγής, οικονομικής κατάσταση ή ηλικίας, μπορεί να βάλει στο παιχνίδι νέες δυνάμεις.
Η δε διεύρυνση και η προοπτική διακυβέρνησης διασφαλίζεται μόνο μέσα από την οικοδόμηση ενός σύγχρονου ευρωπαϊκού οργανωσιακού μοντέλου κόμματος και με την κατάθεση μια πειστικής και σαφούς εναλλακτικής πρότασης διακυβέρνησης συμβατής με την ευρωατλαντική πραγματικότητα.

4. Πως σχολιάζετε τη στάση Γεωργιάδη και Τζιτζικώστα ενόψει του δεύτερου γύρου;

Εκτιμώ ιδιαίτερα τη στάση του Απόστολου, διότι δείχνει σεβασμό στους ψηφοφόρους του, αφήνοντας τους την ελευθερία επιλογής. Με την ουδετερότητα του δείχνει ότι αγαπά την παράταξη του και σέβεται τους νεοδημοκράτες.

5.Έχετε χαρακτηρίσει την υποψηφιότητα Μητσοτάκη «νεοφιλελεύθερη». Επομένως υπάρχει και ιδεολογικοπολιτικό επίδικο σε αυτές τις εκλογές κατά τη γνώμη σας;

Ο Κυριάκος έκανε αναμφισβήτητα μια σοβαρή και καθαρή ιδεολογικά καμπάνια. Με αρκετές από τις απόψεις του συμφωνώ. Με πολλές άλλες όμως διαφωνώ διότι πιστεύω ακράδαντα ότι εκπροσωπούν μια ακραία νεοφιλελεύθερη αντίληψη που τερμάτισε τον προηγούμενο αιώνα και αν καταστεί κυρίαρχη απειλεί να μετατρέψει τη ΝΔ σε ένα μικρό καθαρό ιδεολογικά αλλά ελιτίστικο κόμμα. Π.χ.:

  • Μείωση του κράτους με στοχευμένες αποκρατικοποιήσεις ΝΑΙ , όχι όμως αντικατάσταση των κρατικών μονοπωλίων με ιδιωτικά ολιγοπώλια και μονοπώλια για να συντηρείται και να ευνοείται μονίμως το ίδιο οικονομικό κατεστημένο, ακόμα και όταν δεν το αξίζει.
  • Δεν είναι μεταρρύθμιση οι απολύσεις καθαριστριών και δημοτικών αστυνομικών που δίωκαν το παραεμπόριο και έφερναν επί των ημερών μου αύξηση ιδίων εσόδων στους δήμους της τάξης του 18,4% το μήνα, γλιτώνοντας τους πολίτες από φόρους και τέλη.
  • "Όχι στην ευνοιοκρατία και το ρουσφέτι" ΝΑΙ, αλλά μήπως και η οικογενειοκρατία δεν είναι το πιο κυνικό είδος ευνοιοκρατίας, ιδιαίτερα όταν μονοπωλεί την εξουσία επί δεκαετίες. Ξέρετε η κινητικότητα δεν είναι δίκαιο να αφορά μόνο τους δημοσίους υπαλλήλους. Όσοι την εισηγούνται στο δημόσιο, ας την αποδεχθούν και στην πολιτική, στην αγορά, στο πανεπιστήμιο...
  • Συνεννόηση με τις άλλες πολιτικές δυνάμεις κυρίως για εθνικά θέματα ΝΑΙ, αλλά είναι άλλο αυτό και άλλο να εισηγούμαστε την εκλογική σύμπραξη με το ΠΑΣΟΚ και το Ποτάμι προωθώντας ουσιαστικά την ιδεολογική και αξιακή αλλοίωση του κόμματος του Κωνσταντίνου Καραμανλή. Η ΝΔ δε μπορεί να αποτελέσει το πλυντήριο του μεταλλαγμένου ΠΑΣΟΚ, ούτε βέβαια το σωσίβιο του Ποταμού. Η αντίληψη ενός "Ευρωπαϊκού Μετώπου" ή του λεγόμενου "Μεταρρυθμιστικού Κέντρου" που υποστηρίζει κατά καιρούς ο Κ. Μητσοτάκης (Συνεντεύξεις: Αγορά, 16.5.2015, Real fm, 23.9.2015, ΣΚΑΪ radio - Πορτοσάλτε, 19.8.2015, ...) με βρίσκουν κάθετα αντίθετο γιατί εγώ πιστεύω στη Νέα Δημοκρατία, στην ιστορία και την προσφορά της, στον κόσμο και την προοπτική της, στις αξίες και της ιδέες της. Όχι στη αυτοκατάργηση ή την ιδεολογική και αξιακή της αλλοίωση.

Η ανανέωση μπορεί να γίνει από μέσα, όπως σε όλα τα ιστορικά κόμματα της Ευρώπης. Υπάρχουν πολλές αξιόλογες δυνάμεις στις οποίες ποτέ δε δώσαμε ευκαιρίες από την αγορά, την κοινωνία, το κόμμα. Γιατί κάποιοι να μονοπωλούν τα πάντα για πάντα; Πιστεύω ακράδαντα ότι αυτό το κόμμα για να το κάνεις μεγάλο πρέπει να το αγαπάς, να το πιστεύεις και να σέβεσαι τον κόσμο του. Γι' αυτό στηρίζω το Βαγγέλη. Διότι από πρόεδρος της ΟΝΝΕΔ σεβάστηκε αυτό τον υπέροχο κόσμο και νομίζω ότι θα το κάνει και στο μέλλον.

6. Ο εκλογικός νόμος σας άφησε έξω από τη Βουλή. Υπάρχει η φημολογία πως σε περίπτωση εκλογής Μεϊμαράκη στην προεδρία της ΝΔ θα αναλάβετε καθήκοντα γραμματέα του κόμματος. Ισχύει; Σας ενδιαφέρει; Τι θα αλλάζατε στο κόμμα;

Την υποψηφιότητα Μεϊμαράκη τη στηρίζω γιατί την πιστεύω χωρίς συμφωνίες ή ιδιοτέλεια. Θεωρώ ότι μπορεί να συμβάλει στην αποκατάσταση του ιδεολογικού στίγματος, στην ενότητα και τη διεύρυνση της παράταξης στην κοινωνία.
Ο ΣΥΡΙΖΑ δεν μπορεί να νικηθεί εκλογικά με ελιτίστικα ιδεολογήματα ή ψυχρές τεχνοκρατικές λογικές. Οφείλουμε να ξαναμιλήσουμε στο νου και την ψυχή των συμπολιτών μας. Να ξανακερδίσουμε την εμπιστοσύνη του λαού. Να τον εμπνεύσουμε και να εμπνευστούμε από αυτόν προτείνοντας του ένα Εθνικό Όραμα μέσα στο οποίο θα χωρά το προσωπικό και οικογενειακό όνειρο του καθενός, η φιλοδοξία της κάθε μικρομεσαίας επιχείρησης όχι μόνο να επιβιώσει αλλά να γίνει και μεγάλη.
Σε αυτό τον αγώνα προσέρχομαι ως απλός στρατιώτης, με ενθουσιασμό όπως έκανα από παιδί στα φοιτητικά αμφιθέατρα με τη ΔΑΠ-ΝΔΦΚ ή στην ηγεσία της ΟΝΝΕΔ. Όσο περίεργο κι αν σας φαίνεται για την εποχή μας, δε συνδέω την ανάμειξη μου με καρέκλες. Μετά μια μακρά κοινοβουλευτική διαδρομή και μια πλούσια κυβερνητική θητεία σε 4 υπουργεία, σε πέντε κυβερνήσεις και με δύο πρωθυπουργούς αυτό που τώρα με ενδιαφέρει είναι να επιστρέψω στην παράταξη και κυρίως στην πατρίδα αυτά που μου προσέφερε στα νεανικά μου χρόνια. Όσο μπορώ και από οποιοδήποτε ρόλο μου ανατεθεί.

7. Αν η κυβέρνηση δε μπορέσει να περάσει ασφαλιστικό και φορολογικό αγροτών, τότε προτιμάτε εκλογές ή μια νέα κυβέρνηση συνεργασίας;

Σημασία δεν έχει τι προτιμώ εγώ, αλλά τι συμφέρει τον τόπο κι αυτό θα αξιολογηθεί τη στιγμή που πρέπει, με κριτήριο το εθνικό συμφέρον.

Πρόσφατα Νέα
Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit, sed do eiusmod consectetur adipiscing elit, sed do eiusmod
9 Ιουλίου 2020 - 6:56μμ

Ο ΚΥΡΙΑΚΟΣ ΜΗΤΣΟΤΑΚΗΣ ΠΡΟΤΕΙΝΕΙ ΔΙΑΚΟΜΜΑΤΙΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΓΙΑ ΤΗ ΘΡΑΚΗ. ΔΙΚΑΙΩΝΕΤΑΙ Η ΔΙΑΧΡΟΝΙΚΗ ΠΡΟΣΠΑΘΕΙΑ ΤΟΥ ΕΥΡΙΠΙΔΗ ΣΤΥΛΙΑΝΙΔΗ

Ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης πρότεινε σήμερα στον Πρόεδρο της Βουλής των Ελλήνων Κωνσταντίνο Τασούλα, τη δημιουργία Διακομματικής Επιτροπής για την Ανάπτυξη και την Ανάδειξη της Θράκης, ανταποκρινόμενος στο διαχρονικό αίτημα της περιοχής, που πρόσφατα είχαν την ευκαιρία να το ξανακαταθέσουν οι Μητροπολίτες της Τοπικής Εκκλησίας που τον επισκέφθηκαν.
7 Ιουλίου 2020 - 11:02πμ

ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΕΥΡΙΠΙΔΗ ΣΤΥΛΙΑΝΙΔΗ ΜΕ ΤΟΝ ΠΡΟΕΔΡΟ ΤΗΣ ΕΤΑΔ ΑΝΤΩΝΗ ΜΠΕΖΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΞΙΟΠΟΙΗΣΗ ΤΩΝ ΤΟΥΡΙΣΤΙΚΩΝ ΑΚΙΝΗΤΩΝ ΤΗΣ ΡΟΔΟΠΗΣ

Συστηματική πίεση για την ανταποδοτική αξιοποίηση των τουριστικών ακινήτων του Νόμου Ροδόπης ασκεί ο Βουλευτής της Νέας Δημοκρατίας Ευριπίδης Στυλιανίδης.
6 Ιουλίου 2020 - 10:59πμ

ΠΡΑΣΙΝΟ ΦΩΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΠΑΝΑΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑ ΤΗΣ SHELMAN

Καθοριστικής σημασίας συνάντηση είχε σήμερα ο Βουλευτής Ροδόπης της Νέας Δημοκρατίας Ευριπίδης Στ. Στυλιανίδης με τον Υπουργό Ανάπτυξης Άδωνη Γεωργιάδη για την επανεκκίνηση της βιομηχανίας Shelman στην Κομοτηνή.
29 Ιουνίου 2020 - 10:15πμ

ΑΡΧΙΖΟΥΝ ΟΙ ΠΡΟΕΤΟΙΜΑΣΙΕΣ ΓΙΑ ΤΗ ΣΥΝΕΔΡΙΑΣΗ ΤΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ ΤΗΣ ΕΥΡΩΠΗΣ ΣΤΗΝ ΚΟΜΟΤΗΝΗ

Με τον Γενικό Διευθυντή της Αστυνομίας Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης Στρατηγό Συριτούδη είχε συνάντηση εργασίας ο Βουλευτής Ροδόπης της Νέας Δημοκρατίας και Εκπρόσωπος της Ελλάδας στο Συμβούλιο της Ευρώπης Δρ. Ευριπίδης Στυλιανίδης.
28 Ιουνίου 2020 - 9:49μμ

ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΣΤΗ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ ΤΗΣ ΚΥΡΙΑΚΗΣ ΚΑΙ ΣΤΟ ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟ ΝΙΚΟ ΟΙΚΟΝΟΜΟΥ ΤΟΥ ΔΡ. ΕΥΡΙΠΙΔΗ ΣΤ. ΣΤΥΛΙΑΝΙΔΗ, ΒΟΥΛΕΥΤΗ ΡΟΔΟΠΗΣ-ΝΔ, ΕΠΙΚ. ΚΑΘΗΓΗΤΗ ΝΟΜΙΚΗΣ ΕΥΡΩΠΑΙΚΟΥ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟΥ ΚΥΠΡΟΥ

Ευριπίδης Στυλιανίδης: Να μετατρέψουμε την κρίση σε ευκαιρία Ο βουλευτής Ροδόπης της ΝΔ τονίζει ότι η Ελλάδα πρέπει να είναι έτοιμη να ασκήσει τα κυριαρχικά της δικαιώματα και εξηγεί πότε η προσφυγή στη Χάγη μπορεί να είναι χρήσιμη για την Ελλάδα Νίκος Οικονόμου

ΝΑ ΣΥΣΤΑΘΕΙ ΔΙΑΚΟΜΜΑΤΙΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΓΙΑ ΤΗ ΘΡΑΚΗ

Υπέρ της συγρότησης Διακομματικής επιτροπής για τη Θράκη τάσσεται με συνέντευξή του στο iEidiseis ο Ευρυπίδης Στυλιανίδης, βουλευτής Ροδόπης της ΝΔ και Επικ. Καθηγητής Νομικής του Ευρωπαϊκού Πανεπιστημίου Κύπρου, εκφράζοντας μάλιστα τη βεβαιότητα ότι ο πρωθυπουργός θα είναι θετικός στη συγκεκριμένη ανάγκη.Ο πρώην υπουργός επισημαίνει ότι το «κόμμα Σαδίκ» «όχι απλά συνεργάζεται, αλλά καθοδηγείται σε μεγάλο βαθμό από την τουρκική διπλωματία».