Συνέντευξη του Ευριπίδη Στυλιανίδη στην Κυριακάτικη RealNews

1. Θα καταλήξει σε συμφωνία με τους εταίρους η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ;

E.Σ: Η στάση της Ευρώπης είναι σκληρή και ανυποχώρητη, με μπροστινούς μάλιστα, τον ευρωπαϊκό Νότο, στους οποίους πόνταρε η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ. Η μετωπική με την Ε.Ε. θα βάλει την Ελλάδα σε απίστευτες περιπέτειες. Ελπίζω και εύχομαι να υπάρξει ένας λογικός συμβιβασμός, που θα δίνει ανάσες απ΄τη μία στην κοινωνία μας, χωρίς να ανακόπτει τις αναγκαίες μεταρρυθμίσεις και χωρίς να γκρεμίζει τη διεθνή μας αξιοπιστία. Η έξοδος από το στέρεο ευρωπαϊκό δρόμο είναι επικίνδυνη επιλογή, όχι μόνο για την οικονομία, αλλά και για την Εθνική ασφάλεια και τη γεωστρατηγική τοποθέτηση της χώρας μας.

2. Θα είναι ένα μνημόνιο; Θα είναι μια συμφωνία – γέφυρα καλύτερη από τις θέσεις του e mail Χαρδούβελη; Μπορεί και χειρότερη;

E.Σ: Η επικοινωνιακή επιδεξιότητα του ΣΥΡΙΖΑ στο εσωτερικό, δεν επηρεάζει την ουσία των συμφωνιών μας σε διεθνές επίπεδο. Μπορεί να μεταβληθεί η ορολογία: Μνημόνιο, Χρηματοδοτικό κενό, συμφωνία – γέφυρα, η ουσία όμως είναι η ίδια. Το ελληνικό Κοινοβούλιο πρέπει να αποφασίσει και η Ευρώπη να χρηματοδοτήσει.

3. Θα έπρεπε η κυβέρνηση Σαμαρά να είχε ζητήσει την εξάμηνη παράταση του προγράμματος; Το έκανε για να στριμωχτεί η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ;

E.Σ: Το λάθος της Κυβέρνησης Σαμαρά ήταν ότι βιάστηκε να πανηγυρίσει μια έξοδο στις αγορές, που δεν είχε προλάβει να προετοιμαστεί και να συμφωνηθεί με τους εταίρους και το τραγικό λάθος του ΣΥΡΙΖΑ, ότι για μικροκομματικούς λόγους αυτοεγκλωβίστηκε στη λογική των πρόωρων εκλογών και των μεγάλων λόγων και τώρα, αργά ή γρήγορα καλείται να πληρώσει το πολιτικό τίμημα. Το θέμα όμως πλέον δεν είναι η μοίρα των κομμάτων ή των πολιτικών προσώπων, αλλά το μέλλον της πατρίδας και του λαού. Για μένα, μένει αναπάντητο ένα μεγάλο ΓΙΑΤΙ; Γιατί να μη μπορούν εγκαίρως οι πολιτικές δυνάμεις, όχι απαραίτητα να συμφωνήσουν, αλλά να συνεννοηθούν, ενισχύοντας τη διαπραγματευτική ισχύ της χώρας; Αν δε μπορούν τώρα που η κατάσταση είναι κρίσιμη να ξεπεράσουν ιδεοληψίες, φανατισμούς και πάθη, τότε πότε θα το κάνουν; Όταν η ιστορία θα μας ξανακουνήσει απειλητικά το δάχτυλο;

4. Η κυβέρνηση ΝΔ- ΠΑΣΟΚ δεν έκανε διαπραγμάτευση; Έλεγε «ναι» σε όλα; Γιατί αυτό πιστεύει σήμερα η μεγάλη πλειονότητα και των ψηφοφόρων της ΝΔ.

E.Σ: Δε θέλω να είμαι άδικος με την κυβέρνηση Σαμαρά γιατί κάτω από πολύ πιο αντίξοες συνθήκες και χάρη στις θυσίες του ελληνικού λαού, πέτυχε τους ενδιάμεσους στόχους. Αποφύγαμε την άτακτη χρεοκοπία, παραμείναμε στο σκληρό πυρήνα της Ευρώπης και επιτύχαμε πρωτογενές πλεόνασμα. Όλα αυτά είναι στέρεη βάση διαπραγμάτευσης που κληρονομεί η νέα Κυβέρνηση, με στόχο την ελάφρυνση του χρέους και τη συμφωνημένη έξοδο στις αγορές. Ωστόσο δε μπορώ να αρνηθώ ότι υπήρξαν και προκλητικές συμπεριφορές κάποιων που εξόργισαν τον κόσμο και δημιούργησαν την εντύπωση ότι η Ν.Δ. προσχωρεί σε μια ανάλγητη νεοφιλελεύθερη προσέγγιση και υιοθετεί μια ακροδεξιά ρητορική. Δε γίνεται να απολύεις και να γελάς ή να κόβεις δαπάνες για την υγεία και να φωτογραφίζεσαι στο twitter ως μεταρρυθμιστής.

5. Ένα σχόλιο σας για τα περί «αριστερής παρένθεσης»;

E.Σ: Αυτή είναι μια παρωχημένη αμυντική λογική, που εκπέμπει ξεπερασμένη νοοτροπία. Μου θυμίζει τη θεωρία των δύο άκρων και την καμπάνια του φόβου. Οι πολίτες απ΄την παράταξή μας προσδοκούν θετική προσέγγιση. Ξεκάθαρο και σύγχρονο ιδεολογικοπολιτικό στίγμα, που θα εμπεριέχει το όραμά μας για την Ελλάδα, μέσα στο οποίο θα μπορεί να χωρέσει το κάθε προσωπικό ή οικογενειακό όνειρο για μια καλύτερη ζωή.

6. Έχει προσωπικές πολιτικές ευθύνες για την ήττα ο Αντώνης Σαμαράς;

E.Σ: Επειδή αυτή την παράταξη την αγαπώ, την πιστεύω και την υπηρετώ από παιδί, μην περιμένετε από μένα προσωπικές επιθέσεις, αλλά μόνο καλοπροαίρετη αλλά αυστηρή πολιτική κριτική. Η ενδοσκόπηση και η ανάλυση του εκλογικού αποτελέσματος , η επισήμανση των λαθών και η διόρθωσή τους, η αυτοκριτική, η κριτική και η ανάληψη ευθυνών σε όλα τα επίπεδα, σε μια παράταξη ιστορική που θέλει να παραμείνει μεγάλη και δημοκρατική, είναι συλλογική υπόθεση και πρέπει να γίνεται χωρίς αλαζονεία, με ειλικρίνεια, νηφαλιότητα, ευθύνη και κανόνες. Αν πρέπει επιγραμματικά να επισημάνω ένα καίριο λάθος, αυτό θα έλεγα ότι είναι η μετατόπισή μας από την «ήπια προσαρμογή» του Κώστα Καραμανλή στο «δόγμα του σοκ» του Αντώνη Σαμαρά.

7. Η αυτοκριτική της ΝΔ τελειώνει στις 19 Φεβρουαρίου, στην Κ.Ο. που δεσμεύτηκε να κάνει για να μιλήσετε ανοιχτά για όλα ο Αντώνης Σαμαράς;

E.Σ: Στην Κ.Ο. δεν κλείνει, αλλά ανοίγει μια δημοκρατική διαδικασία αυτοκριτικής, ένας καλοπροαίρετος και δημοκρατικός διάλογος που πρέπει να φτάσει μέχρι τη βάση με στόχο την ταχεία ανασυγκρότηση και τη δυναμική επανεκκίνηση της παράταξης.

8. Έκτακτο συνέδριο θα έπρεπε να γίνει και πότε;

E.Σ: Οπωσδήποτε μέχρι την άνοιξη που θα είναι καθαρότερο και το τοπίο για τη χώρα. Το Έκτακτο Συνέδριο πρέπει να είναι η κορύφωση της δημοκρατικής διαδικασίας ανασυγκρότησης που θα προσδιορίσει εκ νέου το ιδεολογικοπολιτικό μας στίγμα, σηματοδοτώντας την επιστροφή μας στο αξιακό κώδικα του Κων/νου Καραμανλή και της Κοινωνικής Οικονομίας της Αγοράς.

9. Θέμα ηγεσίας υπάρχει;

E.Σ: Θέμα ηγεσίας μπορεί να τεθεί είτε από τον ίδιο τον Πρόεδρο ή από τα συλλογικά όργανα της παράταξης.

10. Τι πρέπει να κάνει η ΝΔ για να αποφύγει την τύχη του ΠΑΣΟΚ;

E.Σ: Να ξανασυναντηθεί με την κοινωνία. Να αφουγκραστεί τους πολίτες. Να επανακάμψει σε παραδοσιακές και νέες δυναμικές κοινωνικές συμμαχίες, όπως η μεσαία τάξη, οι νέοι, οι υγιείς δυνάμεις της αγοράς. Να απεγκλωβιστεί απ΄την ακραία νεοφιλελεύθερη φιλοσοφία και την απαράδεκτη ακροδεξιά ρητορική στις οποίες την εγκλώβισε προεκλογικά ο φανατισμός κάποιων νεοφώτιστων στελεχών. Να συνειδητοποιήσει ότι καμία μεταρρύθμιση δε γίνεται με την κοινωνία απέναντι, όλα όμως μπορούν να αλλάξουν μαζί με την κοινωνία.

11. Μπορεί να αναλάβει σήμερα ρόλο ο Κώστας Καραμανλής και ποιόν;

E.Σ: Η συζήτηση στην αριστερά του ονόματός του για την Προεδρία της Δημοκρατίας, αν και ο ίδιος δεν ανταποκρίθηκε, τον δικαιώνει πολιτικά και τον τιμά. Ο Κώστας Καραμανλής πιστεύω ότι παραμένει μια πολύτιμη εθνική εφεδρεία. Δεν είναι ομαδάρχης, ούτε κομματάρχης. Έχει όμως μια συσσωρευμένη πείρα που η Ελλάδα μπορεί να χρησιμοποιήσει σε μια δύσκολη στιγμή, την οποία όλοι απευχόμαστε.

Πρόσφατα Νέα
Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit, sed do eiusmod consectetur adipiscing elit, sed do eiusmod
9 Ιουλίου 2020 - 6:56μμ

Ο ΚΥΡΙΑΚΟΣ ΜΗΤΣΟΤΑΚΗΣ ΠΡΟΤΕΙΝΕΙ ΔΙΑΚΟΜΜΑΤΙΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΓΙΑ ΤΗ ΘΡΑΚΗ. ΔΙΚΑΙΩΝΕΤΑΙ Η ΔΙΑΧΡΟΝΙΚΗ ΠΡΟΣΠΑΘΕΙΑ ΤΟΥ ΕΥΡΙΠΙΔΗ ΣΤΥΛΙΑΝΙΔΗ

Ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης πρότεινε σήμερα στον Πρόεδρο της Βουλής των Ελλήνων Κωνσταντίνο Τασούλα, τη δημιουργία Διακομματικής Επιτροπής για την Ανάπτυξη και την Ανάδειξη της Θράκης, ανταποκρινόμενος στο διαχρονικό αίτημα της περιοχής, που πρόσφατα είχαν την ευκαιρία να το ξανακαταθέσουν οι Μητροπολίτες της Τοπικής Εκκλησίας που τον επισκέφθηκαν.
7 Ιουλίου 2020 - 11:02πμ

ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΕΥΡΙΠΙΔΗ ΣΤΥΛΙΑΝΙΔΗ ΜΕ ΤΟΝ ΠΡΟΕΔΡΟ ΤΗΣ ΕΤΑΔ ΑΝΤΩΝΗ ΜΠΕΖΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΞΙΟΠΟΙΗΣΗ ΤΩΝ ΤΟΥΡΙΣΤΙΚΩΝ ΑΚΙΝΗΤΩΝ ΤΗΣ ΡΟΔΟΠΗΣ

Συστηματική πίεση για την ανταποδοτική αξιοποίηση των τουριστικών ακινήτων του Νόμου Ροδόπης ασκεί ο Βουλευτής της Νέας Δημοκρατίας Ευριπίδης Στυλιανίδης.
6 Ιουλίου 2020 - 10:59πμ

ΠΡΑΣΙΝΟ ΦΩΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΠΑΝΑΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑ ΤΗΣ SHELMAN

Καθοριστικής σημασίας συνάντηση είχε σήμερα ο Βουλευτής Ροδόπης της Νέας Δημοκρατίας Ευριπίδης Στ. Στυλιανίδης με τον Υπουργό Ανάπτυξης Άδωνη Γεωργιάδη για την επανεκκίνηση της βιομηχανίας Shelman στην Κομοτηνή.
29 Ιουνίου 2020 - 10:15πμ

ΑΡΧΙΖΟΥΝ ΟΙ ΠΡΟΕΤΟΙΜΑΣΙΕΣ ΓΙΑ ΤΗ ΣΥΝΕΔΡΙΑΣΗ ΤΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ ΤΗΣ ΕΥΡΩΠΗΣ ΣΤΗΝ ΚΟΜΟΤΗΝΗ

Με τον Γενικό Διευθυντή της Αστυνομίας Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης Στρατηγό Συριτούδη είχε συνάντηση εργασίας ο Βουλευτής Ροδόπης της Νέας Δημοκρατίας και Εκπρόσωπος της Ελλάδας στο Συμβούλιο της Ευρώπης Δρ. Ευριπίδης Στυλιανίδης.
28 Ιουνίου 2020 - 9:49μμ

ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΣΤΗ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ ΤΗΣ ΚΥΡΙΑΚΗΣ ΚΑΙ ΣΤΟ ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟ ΝΙΚΟ ΟΙΚΟΝΟΜΟΥ ΤΟΥ ΔΡ. ΕΥΡΙΠΙΔΗ ΣΤ. ΣΤΥΛΙΑΝΙΔΗ, ΒΟΥΛΕΥΤΗ ΡΟΔΟΠΗΣ-ΝΔ, ΕΠΙΚ. ΚΑΘΗΓΗΤΗ ΝΟΜΙΚΗΣ ΕΥΡΩΠΑΙΚΟΥ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟΥ ΚΥΠΡΟΥ

Ευριπίδης Στυλιανίδης: Να μετατρέψουμε την κρίση σε ευκαιρία Ο βουλευτής Ροδόπης της ΝΔ τονίζει ότι η Ελλάδα πρέπει να είναι έτοιμη να ασκήσει τα κυριαρχικά της δικαιώματα και εξηγεί πότε η προσφυγή στη Χάγη μπορεί να είναι χρήσιμη για την Ελλάδα Νίκος Οικονόμου

ΝΑ ΣΥΣΤΑΘΕΙ ΔΙΑΚΟΜΜΑΤΙΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΓΙΑ ΤΗ ΘΡΑΚΗ

Υπέρ της συγρότησης Διακομματικής επιτροπής για τη Θράκη τάσσεται με συνέντευξή του στο iEidiseis ο Ευρυπίδης Στυλιανίδης, βουλευτής Ροδόπης της ΝΔ και Επικ. Καθηγητής Νομικής του Ευρωπαϊκού Πανεπιστημίου Κύπρου, εκφράζοντας μάλιστα τη βεβαιότητα ότι ο πρωθυπουργός θα είναι θετικός στη συγκεκριμένη ανάγκη.Ο πρώην υπουργός επισημαίνει ότι το «κόμμα Σαδίκ» «όχι απλά συνεργάζεται, αλλά καθοδηγείται σε μεγάλο βαθμό από την τουρκική διπλωματία».