Συνέντευξη του Ευριπίδη Στυλιανίδη στην "ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ ΤΩΝ ΣΥΝΤΑΚΤΩΝ"

Συνέντευξη του Ευριπίδη Στυλιανίδη στην "ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ ΤΩΝ ΣΥΝΤΑΚΤΩΝ" της Δευτέρας, 27 Ιουλίου 2015.

1. Κύριε Στυλιανίδη, η απόφαση της Πολιτικής Επιτροπής για το θέμα του προέδρου της ΝΔ θεωρείτε ότι κλείνει το κεφάλαιο της διαδοχής του Αντ. Σαμαρά;

Ε.Σ.: Δημιουργούνται οι προϋποθέσεις για μια ομαλή μετάβαση στη νέα εποχή. Ο Β. Μεϊμαράκης γνωρίζει καλά την ανθρωπογεωγραφία της παράταξης. Μπορεί να συσπειρώσει παραδοσιακές δυνάμεις και αποφορτίζοντας την ατμόσφαιρα να ενεργοποιήσει παραγκωνισμένα ή πικραμένα στελέχη. Είναι πρόσωπο που συνθέτει και πολιτικός που μπορεί να εγγυηθεί τους κανόνες της εσωτερικής δημοκρατίας για την ανάδειξη την Άνοιξη, μιας νέας ηγεσίας.

2. Σηματοδοτεί και αλλαγή πολιτικού στίγματος;

Ε.Σ.: Με τις πρώτες δημόσιες εμφανίσεις του νιώθω ότι επιδιώκει την επαναφορά της παράταξης στις ρίζες της και την επικαιροποίηση του αξιακού κώδικα που διακήρυξε ο ιδρυτής της, Κων/νος Καραμανλής. Επίσης, στο πρώτο στίγμα που εξέπεμψε μίλησε για μεσαίο δρόμο και επανασύνδεση με την κοινωνική βάση του κόμματος.

3. Όσον αφορά τώρα την συμφωνία με τους εταίρους, ποιά είναι η εκτίμησή σας για τη συνέχεια;

Ε.Σ.: Η κρίση γέννησε έκτακτο δίκαιο που ξεπερνά τον κλασικό τρόπο λειτουργίας της Δημοκρατίας. Στην Ελλάδα σήμερα έχουμε μειοψηφούσα Κυβέρνηση και κυβερνώσα Βουλή. Η ευθύνη των βουλευτών και των κομμάτων της αντιπολίτευσης επιδιώκουν να θεραπεύσουν τον προεκλογικό λαϊκισμό της κυβέρνησης και την ώριμη μετεκλογική μετατόπιση του Αλ. Τσίπρα, ο οποίος εγκαταλείφθηκε από 39 "συντρόφους" του στην πιο δύσκολη εθνικά και πολιτικά στιγμή. Πιστεύω παρ' όλα αυτά ότι πρέπει να επιμείνουμε έτσι, πηγαίνοντας τη χώρα όσο πιο μακριά γίνεται. Πρέπει να ψηφισθούν τα νέα προαπαιτούμενα, να ολοκληρωθεί τάχιστα η διαπραγμάτευση του νέου μνημονίου και αφού εγκριθεί απ' τη Βουλή, μαζί με την εφαρμογή να ξεκινήσει και η ελάφρυνση του χρέους...

4. Κι αν ακόμη όλα αυτά είναι αναγκαίες συνθήκες, ικανές είναι για να βγει η χώρα από την κρίση;

Ε.Σ.: Επί της ουσίας είμαστε εκτός Ευρωζώνης και προσπαθούμε να ξαναμπούμε. Ο πήχης που μας έβαλαν είναι πια υπερβολικά ψηλά. Όσο όμως προσπαθούμε αποτελεσματικά εμείς θα ψηλώνουμε κι αυτός θα χαμηλώνει... Χρειάζονται ειλικρίνεια, πολύς κόπος, ισχυρή πολιτική βούληση, συνέπεια και κυρίως αποτελεσματικότητα.

5. Βλέπετε εκλογές το φθινόπωρο ή θεωρείτε ότι μπορεί να προκύψει άλλο κυβερνητικό σχήμα και πως;

Ε.Σ.: Πρέπει η Κυβερνώσα Βουλή να πάει όσο πιο μακριά γίνεται την προσπάθεια. Δε θα ξαναδημιουργηθούν εύκολα συσχετισμοί των τεσσάρων ή πέντε έκτων στο Κοινοβούλιο. Μετά τους εφαρμοστικούς το λόγο έχει η εκτελεστική εξουσία. Άμεσες εκλογές μπορεί να καταστρέψουν πλήρως την οικονομία. Απ' την άλλη ο μεγάλος συνασπισμός καθίσταται πολιτικά επικίνδυνος διότι μπορεί να αναδείξει τη Χρυσή Αυγή αξιωματική αντιπολίτευση με ότι αυτό σημαίνει...

6. Θα μπορούσε να συνεργαστεί η ΝΔ σε ένα κυβερνητικό σχήμα με τον ΣΥΡΙΖΑ και πρωθυπουργό τον Αλ. Τσίπρα;

Ε.Σ.: Παρότι ξέρετε ότι υποστηρίζω την Κυβέρνηση Εθνικής Ενότητας από την αρχή της κρίσης, νομίζω ότι τώρα δεν ενδείκνυται η στιγμή για να ανοίξουμε ένα τέτοιο θέμα.

7. Τι άλλη λύση θα μπορούσε να δώσει η παρούσα Βουλή;

Ε.Σ.: Αυτή η Βουλή πρέπει να ψηφίσει όλες τις δύσκολες αποφάσεις που είναι αναγκαίες για να προχωρήσουν οι μεταρρυθμίσεις και να μείνει η Ελλάδα στο σκληρό πυρήνα της Ε.Ε.. Η επόμενη έχει χρέος να εφαρμόσει αλλαγές, αλλά και να θεραπεύσει λάθη, αδικίες ή παραλείψεις.

8. Βλέπετε ότι θα μπορούσε να αλλάξει η στάση των εταίρων στην ΕΕ και πως;

Ε.Σ.: Στα επόμενα δύο χρόνια θα κριθεί το μέλλον της πατρίδας. Κάθε μέρα, κάθε εβδομάδα και κάθε μήνα που περνά αν προσθέτουμε βήματα και αποτελέσματα στην προσπάθεια, θα αυξάνεται η διεθνής μας αξιοπιστία και άρα θα βελτιώνεται η διαπραγματευτική μας ικανότητα. Μετά τη διγλωσσία, την επιθετική ρητορική που επέδειξε ο ΣΥΡΙΖΑ, μην περιμένετε άλλες εκπτώσεις απ' τους εταίρους. Τα λάθη ή την κακοβουλία κάποιων στο εξωτερικό θα τα αποκαθηλώσουμε και θα τα διορθώσουμε, μόνο αν επιτύχουμε αποτελέσματα και επιδείξουμε συνέπεια. Έτσι θα πολλαπλασιάσουμε και τους φίλους μας.

9. Από την εμπειρία των προηγούμενων πέντε χρόνων με τα μνημόνια, ποιά θεωρείτε ότι ήταν τα μεγαλύτερα λάθη που δεν επέτρεψαν την ταχύτερη έξοδο από την κρίση;

Ε.Σ.: Δεν είπαμε στους Έλληνες απ' την αρχή όλη την αλήθεια. Δε συνεννοηθήκαμε μεταξύ μας οι πολιτικές δυνάμεις. Το πολιτικό σύστημα λειτούργησε ανώριμα και εξυπνακίστικα. Αυτοϋπονομεύτηκαν οι ηγέτες μας, διότι δεν κατάλαβαν ότι η εποχή άλλαξε όχι μόνο στην οικονομία, αλλά και στην πολιτική. Τέλος, η εκτελεστική εξουσία, η διοίκηση αλλά και μεγάλα κομμάτια της ίδιας της κοινωνίας την αλλαγή την εννοούσαν για τους άλλους και όχι για τον εαυτό τους, προσχωρώντας εύκολα στην ουτοπία του λαϊκισμού ή στην αλαζονεία του ελιτισμού.

10. Υπάρχει όμως και η άποψη στους σκληρούς της ΕΕ, όπως ο Β. Σόιμπλε που επιμένει ότι τα προγράμματα απέδωσαν στις άλλες χώρες, αλλά στην Ελλάδα όχι εξαιτίας του πολιτικού συστήματος και όχι μόνο των δομικών προβλημάτων της οικονομίας.

Ε.Σ.: Θα έλεγα για να είμαι δίκαιος, όχι λόγω όλου του πολιτικού συστήματος, αλλά κυρίως λόγω μιας αλαζονικής και κακομαθημένης οικονομικής, πολιτικής, τεχνοκρατικής και μιντιακής ελίτ, που θεωρούσε ότι η χώρα είναι περιουσία της. Η περιφρόνηση της μεσαίας τάξης και η καθήλωση υγιών δυνάμεων της πολιτικής, της αγοράς και την τεχνοκρατίας στέρησαν από την Ελλάδα το φυσικό της πλεονέκτημα.

11. Είχατε επεξεργαστεί ως υπουργός προτάσεις για αλλαγές στο εκλογικό σύστημα, αλλά και γενικά προτάσεις για αλλαγές στο πολιτικό σύστημα. Βλέπετε ότι πρέπει να ανοίξουν εκ νέου αυτά τα ζητήματα;

Ε.Σ.: Είχα ετοιμάσει και καταθέσει στην κυβέρνησή μου τρία Σχέδια Νόμου ως Υπουργός Εσωτερικών το 2013, που πίστευα ότι θα συνέβαλαν σε μια ριζοσπαστική μεταρρύθμιση της πολιτικής.

  • Ένα νέο εκλογικό νόμο για την αυτοδιοίκηση που θα έσπαζε τις παρέες της διαπλοκής και τον κομματισμό, δίδοντας ευκαιρίες για την ανανέωση του πολιτικού προσωπικού από κάτω προς τα επάνω.
  • Ένα καθαρτήριο νόμο για το πολιτικό χρήμα, που θα επέβαλε διαφάνεια στα πολιτικά κόμματα και θα έσπαζε τις σχέσεις διαπλοκής, βάζοντας οξυγόνο στο σύστημα.
  • Τη θεσμοθέτηση της ψήφου των ομογενών, που θα άλλαζε το εκλογικό σώμα και θα εισήγαγε ως κριτήριο επιλογής τη διεθνή εικόνα της χώρας, ενεργοποιώντας το πιο δυναμικό κομμάτι του Ελληνισμού, τους Έλληνες της διασποράς.

Δυστυχώς δεν υιοθετήθηκε τίποτα. Οι προτάσεις μου, όπως διατυπώθηκαν, τρόμαξαν ή ενόχλησαν κάποιους. Επιμένω πάντως ότι η Ελλάδα χρειάζεται μια καινούρια αρχή.

Πρόσφατα Νέα
Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit, sed do eiusmod consectetur adipiscing elit, sed do eiusmod
9 Ιουλίου 2020 - 6:56μμ

Ο ΚΥΡΙΑΚΟΣ ΜΗΤΣΟΤΑΚΗΣ ΠΡΟΤΕΙΝΕΙ ΔΙΑΚΟΜΜΑΤΙΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΓΙΑ ΤΗ ΘΡΑΚΗ. ΔΙΚΑΙΩΝΕΤΑΙ Η ΔΙΑΧΡΟΝΙΚΗ ΠΡΟΣΠΑΘΕΙΑ ΤΟΥ ΕΥΡΙΠΙΔΗ ΣΤΥΛΙΑΝΙΔΗ

Ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης πρότεινε σήμερα στον Πρόεδρο της Βουλής των Ελλήνων Κωνσταντίνο Τασούλα, τη δημιουργία Διακομματικής Επιτροπής για την Ανάπτυξη και την Ανάδειξη της Θράκης, ανταποκρινόμενος στο διαχρονικό αίτημα της περιοχής, που πρόσφατα είχαν την ευκαιρία να το ξανακαταθέσουν οι Μητροπολίτες της Τοπικής Εκκλησίας που τον επισκέφθηκαν.
7 Ιουλίου 2020 - 11:02πμ

ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΕΥΡΙΠΙΔΗ ΣΤΥΛΙΑΝΙΔΗ ΜΕ ΤΟΝ ΠΡΟΕΔΡΟ ΤΗΣ ΕΤΑΔ ΑΝΤΩΝΗ ΜΠΕΖΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΞΙΟΠΟΙΗΣΗ ΤΩΝ ΤΟΥΡΙΣΤΙΚΩΝ ΑΚΙΝΗΤΩΝ ΤΗΣ ΡΟΔΟΠΗΣ

Συστηματική πίεση για την ανταποδοτική αξιοποίηση των τουριστικών ακινήτων του Νόμου Ροδόπης ασκεί ο Βουλευτής της Νέας Δημοκρατίας Ευριπίδης Στυλιανίδης.
6 Ιουλίου 2020 - 10:59πμ

ΠΡΑΣΙΝΟ ΦΩΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΠΑΝΑΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑ ΤΗΣ SHELMAN

Καθοριστικής σημασίας συνάντηση είχε σήμερα ο Βουλευτής Ροδόπης της Νέας Δημοκρατίας Ευριπίδης Στ. Στυλιανίδης με τον Υπουργό Ανάπτυξης Άδωνη Γεωργιάδη για την επανεκκίνηση της βιομηχανίας Shelman στην Κομοτηνή.
29 Ιουνίου 2020 - 10:15πμ

ΑΡΧΙΖΟΥΝ ΟΙ ΠΡΟΕΤΟΙΜΑΣΙΕΣ ΓΙΑ ΤΗ ΣΥΝΕΔΡΙΑΣΗ ΤΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ ΤΗΣ ΕΥΡΩΠΗΣ ΣΤΗΝ ΚΟΜΟΤΗΝΗ

Με τον Γενικό Διευθυντή της Αστυνομίας Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης Στρατηγό Συριτούδη είχε συνάντηση εργασίας ο Βουλευτής Ροδόπης της Νέας Δημοκρατίας και Εκπρόσωπος της Ελλάδας στο Συμβούλιο της Ευρώπης Δρ. Ευριπίδης Στυλιανίδης.
28 Ιουνίου 2020 - 9:49μμ

ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΣΤΗ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ ΤΗΣ ΚΥΡΙΑΚΗΣ ΚΑΙ ΣΤΟ ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟ ΝΙΚΟ ΟΙΚΟΝΟΜΟΥ ΤΟΥ ΔΡ. ΕΥΡΙΠΙΔΗ ΣΤ. ΣΤΥΛΙΑΝΙΔΗ, ΒΟΥΛΕΥΤΗ ΡΟΔΟΠΗΣ-ΝΔ, ΕΠΙΚ. ΚΑΘΗΓΗΤΗ ΝΟΜΙΚΗΣ ΕΥΡΩΠΑΙΚΟΥ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟΥ ΚΥΠΡΟΥ

Ευριπίδης Στυλιανίδης: Να μετατρέψουμε την κρίση σε ευκαιρία Ο βουλευτής Ροδόπης της ΝΔ τονίζει ότι η Ελλάδα πρέπει να είναι έτοιμη να ασκήσει τα κυριαρχικά της δικαιώματα και εξηγεί πότε η προσφυγή στη Χάγη μπορεί να είναι χρήσιμη για την Ελλάδα Νίκος Οικονόμου

ΝΑ ΣΥΣΤΑΘΕΙ ΔΙΑΚΟΜΜΑΤΙΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΓΙΑ ΤΗ ΘΡΑΚΗ

Υπέρ της συγρότησης Διακομματικής επιτροπής για τη Θράκη τάσσεται με συνέντευξή του στο iEidiseis ο Ευρυπίδης Στυλιανίδης, βουλευτής Ροδόπης της ΝΔ και Επικ. Καθηγητής Νομικής του Ευρωπαϊκού Πανεπιστημίου Κύπρου, εκφράζοντας μάλιστα τη βεβαιότητα ότι ο πρωθυπουργός θα είναι θετικός στη συγκεκριμένη ανάγκη.Ο πρώην υπουργός επισημαίνει ότι το «κόμμα Σαδίκ» «όχι απλά συνεργάζεται, αλλά καθοδηγείται σε μεγάλο βαθμό από την τουρκική διπλωματία».