Συνέντευξη του Ευριπίδη Στυλιανίδη στην εφημερίδα "Βορεινή"

1. Κύριε ΣΤΥΛΙΑΝΙΔΗ πρόσφατα δηλώσατε ότι: "Η διαπλοκή έριξε τον Καραμανλή", πώς το αιτιολογείτε;

E.Σ.: Κάνοντας με αυστηρότητα την αυτοκριτική μας εκ των υστέρων, οφείλουμε να παραδεχθούμε τα λάθη που κάναμε. Πέρα απ' αυτό όμως, είναι πασιφανές πλέον σε όλους, ότι Ελληνικά και ξένα κέντρα πολέμησαν σκληρά την κυβέρνηση Καραμανλή... Για θυμηθείτε: δύο φορές κάηκε η Ελλάδα παραμονές των εκλογών και όταν διαπιστώθηκε ότι αυτό δεν ήταν αρκετό, κάηκε και η Αθήνα.
Οι ίδιοι δημοσιογράφοι, που σήμερα υποστηρίζουν άκριτα το μνημόνιο και τις μεταρρυθμίσεις για να γίνουν αρεστοί στην Τρόικα, τότε ασκούσαν δριμεία κριτική στην προσπάθεια του Κώστα Καραμανλή, τορπιλίζοντας το κάλεσμα του για εθνική ενότητα, στηρίζοντας τον ερχομό του Γιώργου Παπανδρέου και χτυπώντας τις μεταρρυθμίσεις (ασφαλιστικό, πάγωμα μισθών και συντάξεων,...), τις ιδιωτικοποιήσεις (Ολυμπιακή, COSCO, Εθνική, ΟΤΕ,...) και κάθε εκσυγχρονιστική πολιτική.
Ο Καραμανλής πλήρωσε ακριβά τα ΟΧΙ που είπε για λογαριασμό της Ελλάδας κι αυτό είναι η μεγαλύτερη παρακαταθήκη του.

2. Είστε ο μόνος Χριστιανός βουλευτής της Ροδόπης, τι σημαίνει αυτό;

E.Σ.: Μεγάλη ευθύνη, όχι μόνο πολιτική αλλά και Εθνική. Στη Θράκη τα τελευταία χρόνια η κρίση έχει αφήσει έντονα τα σημάδια της. Η εκτίναξη της ανεργίας οδήγησε σε μετανάστευση κυρίως των νέων ανθρώπων. Αυτό έχει ως συνέπεια την ανατροπή της ισορροπίας μεταξύ των σύνοικων στοιχείων, Χριστιανών και Μουσουλμάνων, σε βάρος κυρίως των πρώτων. Αυτό ανοίγει ορέξεις σε εθνικιστικούς κύκλους της Τουρκίας και οδηγεί ενδεχομένως και σε ευθεία προσβολή της δίκαιης και ισόρροπης αυτοδιοικητικής και ενδεχομένως κοινοβουλευτικής εκπροσώπησης, κάτι που γεννά ορέξεις για "συνδιοίκηση".
Η Αθήνα δε δικαιούται να αδιαφορεί και κυρίως να αστοχεί με τις επιλογές της.
Στη Θράκη τις τελευταίες δεκαετίες η Ελληνική πολιτεία έχει χτίσει μια πρότυπη Ανοιχτή Δημοκρατική Κοινωνία, που σέβεται απόλυτα τα ανθρώπινα και μειονοτικά δικαιώματα. Αυτό το επίτευγμα κινδυνεύει από λάθη και παραλείψεις όχι μόνο να καταστραφεί αλλά και να ανοίξει ζητήματα, που καραδοκεί να τα εκμεταλλευτεί η τουρκική διπλωματία.
Αντιλαμβάνεστε ότι αυτό καθιστά τον αγώνα μου όχι απλά πολιτικό αλλά εθνικό, όχι προσωπικό ή κομματικό , αλλά διακομματικό.

3. Η Αθηνα αντιλαμβάνεται τα προβλήματα της Θράκης;

E.Σ.: Δυστυχώς όχι πάντα και αυτό δυσκολεύει τον αγώνα μας.
Η Θράκη επιμένω ότι χρειάζεται Εθνικό Αναπτυξιακό Σχέδιο. Γι αυτό ζήτησα από τον Πρόεδρο της Βουλής των Ελλήνων την επανασύσταση της Διακομματικής Επιτροπής της Βουλής για την Ανάπτυξη και την Ανάδειξη της Θράκης.
Είναι αναγκαία η συνέχεια και η συνέπεια στην πολιτική μας, για να μην ανοίξουμε μόνοι μας μια νέα πληγή. Δεν είναι δυνατό η πολιτική στην περιοχή να μεταβάλλεται από κόμμα σε κόμμα και από Υπουργό σε Υπουργό.
Τα κόμματα πρέπει επιτέλους να συνεννοηθούν μεταξύ τους, γιατί η Θράκη είναι αυτή που θα αναβαθμίσει ενεργειακά, αναπτυξιακά, εμπορικά και γεωστρατηγικά ολόκληρη τη χώρα, αν αξιοποιήσουμε τη θέση και τα χαρακτηριστικά της.

4. Το όνομα του ΚΚ ακούγεται για πρόεδρος Δημοκρατίας. Εσείς μιλάτε μαζί του. Ποια η Θέση του;

E.Σ.: Δε νομιμοποιούμαι να σας απαντήσω εκ μέρους του. Έξ' όσων όμως έχουν δει το φως της δημοσιότητας δε φαίνεται να ενδιαφέρεται για ένα τέτοιο ρόλο. Σίγουρα πάντως ο Κωνσταντίνος Καραμανλής αποτελεί μια πολύτιμη εθνική εφεδρεία για τον τόπο, που αν χρειαστεί είναι σε θέση να βοηθήσει την Ελλάδα από οποιοδήποτε ρόλο.

5. Πως χαρακτηρίζετε τη συγκυβέρνηση με το ΠΑΣΟΚ;

E.Σ.: "Αναγκαστική συμβίωση" που την επέβαλε ο Ελληνικός Λαός με την ετυμηγορία του το 2012, αλλά και οι δύσκολες για την Ελλάδα καταστάσεις που ζούμε.

6. Θα πάμε σε εκλογές και πότε;

E.Σ.: Η εντολή προς την κυβέρνηση έχει πολιτικά και συνταγματικά τετραετή διάρκεια.
Πολιτικά ο τόπος χρειάζεται σταθερότητα για να ανακάμψει και η κυβέρνηση χρόνο για ξεδιπλώσει με πληρότητα την πολιτική της.
Ωστόσο η αντιπολίτευση φαίνεται να εκμεταλλεύεται το θεσμό του Προέδρου της Δημοκρατίας μικροπολιτικά. Αυτό δημιουργεί εκλογικό κλίμα, που θα κριθεί η έκβαση του από την εκλογή Προέδρου Δημοκρατίας. Θέλω να πιστεύω ότι το Κοινοβούλιο θα αντιδράσει ώριμα και εθνικά στις τυχοδιωκτικές και λαϊκίστικες πρακτικές.

7. Πώς κρίνετε τις Θέσεις του ΣΥΡΖΑ;

E.Σ.: Ο ΣΥΡΙΖΑ έχει πάθει πολιτικό βέρτιγκο από τη γρήγορη εκλογική και δημοσκοπική άνοδο. Ζαλίστηκε γιατί βρέθηκε απροετοίμαστος να διαχειριστεί το ρόλο ενός κόμματος εξουσίας. Προτείνει πράγματα αρεστά, αλλά μη ρεαλιστικά. Δείχνει να μην έχει καταλάβει τους κινδύνους, που απειλούν τη χώρα και το λαό μας και έτσι αδικεί και τον εαυτό του, καίγοντας κάποιες προτάσεις κοινωνικής πολιτικής, που όλοι θα θέλαμε να υιοθετήσουν και να εφαρμόσουν οι κυβερνήσεις, αλλά όταν πρέπει και όταν μπορούν.
Επίσης με προβληματίζει η θολή θέση, που έχει για κάποια εθνικά θέματα, για τα οποία δεν τον ακούμε συχνά να τοποθετείται.

8. Πρόσφατα δηλώσατε ότι "η ανάπτυξη θέλει πράξη και φαντασία". Τι εννοείτε;

E.Σ.: Η ανάπτυξη δεν διατάσσεται και δεν εξαγγέλλεται. Θέλει πράξεις καινοτόμες, πολιτικές αποτελεσματικές και τολμηρές και δημιουργική φαντασία, που θα ξεφεύγει από τις διαχειριστικές κοινοτυπίες των τεχνοκρατών.
Για παράδειγμα δεν έχει νόημα να ανακυκλώνουμε τον συρρικνωμένο υφιστάμενο πλούτο, αλλά να τον αυξήσουμε με πρωτότυπους τρόπους.
Όπως έχω ξαναπροτείνει: 1) η θεσμοθέτηση της φορολογικής κατοικίας κατά το Βρετανικό μοντέλο, 2) η ad hoc χαμηλή φορολόγηση μεγάλων επενδύσεων με συνταγματική κάλυψη για 10 χρόνια, 3)η εξωδικαστική περαίωση φορολογικών βαρών με άμεση καταβολή μέρους της οφειλής, 4) η μείωση των φορολογικών συντελεστών συνδυασμένη με σταθερό φορολογικό και σταδιακή προσέγγιση του flat tax 5) η επενδυτική ιθαγένεια Σένγκεν για μεγάλους επενδυτές τρίτων χωρών, που έρχονται στην Ελλάδα και πολλά άλλα.

9. Η " νέα φορολογική επανάσταση" που πρεσβεύετε θα γίνει στη χώρα μας;

E.Σ.: Δεν ξέρω αν θα γίνει, ξέρω όμως ότι μπορεί να γίνει και αν επιχειρηθεί θα πετύχει και για το κράτος και για τους πολίτες. Είναι ευκαιρία να ξεκινήσει από τη Συνταγματική Αναθεώρηση και τη θέσπιση ενός πιο έξυπνου και ευέλικτου Οικονομικού Συντάγματος.

10. Μπορεί να ανασυσταθεί η κεντροδεξιά και πώς;

E.Σ.: Μπορεί. Αρκεί να αναβαπτισθεί ιδεολογικά και πολιτικά στις αξίες, που διακήρυξε ο ιδρυτής μας Κωνσταντίνος Καραμανλής.
Η Νέα Δημοκρατία έχει ανάγκη μια μεταμνημονιακή πολιτική, που θα αποκαθιστά παραδοσιακές κοινωνικές συμμαχίες, όπως με τους μικρομεσαίους, τους ένστολους, τους αγρότες, τη νεολαία… και θα χτίζει καινούριες με νέες δυναμικές κοινωνικές ομάδες, όπως νέους επιχειρηματίες, επιστήμονες, αγρότες…
Πρέπει να ξαναμιλήσουμε με την ψυχή και το μυαλό του δικού μας κόσμου με ευαισθησία και ρεαλισμό και να αγκαλιάσουμε όλους αυτούς που αδικήσαμε… Πρέπει να ξαναενώσουμε τα στελέχη και το λαό μας.

11. Ήσαστε και Υπουργός Παιδείας και σχετικά πρόσφατα αναφερθήκατε στο "Μεικτό Πανεπιστήμιο". Υπάρχει προοπτική υλοποίησης της πρότασης αυτής;

E.Σ.: Η Ελλάδα διαθέτει 25 πανεπιστήμια και πολλά ΤΕΙ, όταν ο προϋπολογισμός της αρκεί για να συντηρεί μόλις 15. Δαπάνησε δισεκατομμύρια ευρώ για να τα φτιάξει. Προτείνω λοιπόν αντί να τα κλείσει, τα 10 από αυτά να τα συνδιαχειρισθεί μαζί με τον ιδιωτικό τομέα και κυρίως με τα μεγάλα ιδρύματα της χώρας (Νιάρχου, Ωνάση, Ευγενίδη…). Έτσι μόνο θα τα συνδέσει με την αγορά, θα ελαφρύνει τον κρατικό προϋπολογισμό, θα βελτιώσει υποδομές και ποιότητα, θα ξαναφέρει διαπρεπείς Έλληνες επιστήμονες στην Ελλάδα, θα επαναπατρίσει Έλληνες φοιτητές εξωτερικού, θα φιλοξενήσει ξένους φοιτητές με δίδακτρα, θα προστατέψει πραγματικά τη δωρεάν παιδεία των Ελλήνων, θα ενισχύσει την Έρευνα και θα καταστήσει την Ελλάδα Διεθνές Εκπαιδευτικό Κέντρο αξιοποιώντας για πρώτη φορά την Παιδεία και τον Πολιτισμό μας ως πραγματική νέα πηγή του ΑΕΠ μας.
Η υλοποίηση αυτής της πρότασης ξεπερνά το πρόβλημα του Άρθρου 16 του Συντάγματος, αλλά χρειάζεται τόλμη και αποφασιστικότητα.

Πρόσφατα Νέα
Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit, sed do eiusmod consectetur adipiscing elit, sed do eiusmod
27 Οκτώβριος 2020 - 3:36μμ

ΜΕ ΘΕΜΑ ΤΗΝ ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΗ ΣΤΡΑΤΗΓΙΚΗ ΤΟΥΡΚΙΑΣ, ΚΥΠΡΟΥ ΚΑΙ ΕΛΛΑΔΑΣ ΜΙΛΗΣΕ Ο Ε. ΣΤΥΛΙΑΝΙΔΗΣ ΣΕ ΔΙΕΘΝΕΣ ΣΥΝΕΔΡΙΟ ΤΟΥ ΕΥΡΩΠΑΙΚΟΥ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟΥ ΚΥΠΡΟΥ 

Με τη συμμετοχή της Υπουργού Ενέργειας της Κύπρου και καθηγητών από διάφορα μέρη του κόσμου και υπό το συντονισμό του Καθηγητή της Νομικής Αθηνών Θ. Φορτσακη και του καθηγητή Νομικής του Ευρωπαϊκού Πανεπιστημίου Κύπρου Ν. Κουλούρη, ξεκίνησε τη λειτουργία του με τηλεδιάσκεψη το νεοσύστατο Ινστιτούτο Ενεργειακής Πολιτικής του Ευρωπαϊκού Πανεπιστημίου Κύπρου.
18 Οκτώβριος 2020 - 12:52μμ

ΣΤΗΝ ΚΟΜΟΤΗΝΗ Ο ΥΦΥΠΟΥΡΓΟΣ Λ. ΟΙΚΟΝΟΜΟΥ: ΜΕΣΑ ΣΕ ΛΙΓΕΣ ΜΕΡΕΣ ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΣΤΗΚΑΝ ΧΡΟΝΙΑ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΑ ΤΗΣ ΕΛΑΣ ΡΟΔΟΠΗΣ ΜΕΤΑ ΑΠΟ ΠΑΡΕΜΒΑΣΗ ΤΟΥ Ε. ΣΤΥΛΙΑΝΙΔΗ 

Επίσκεψη εργασίας πραγματοποιήθηκε από τον Υφυπουργό Προστασίας του Πολίτη Λ. Οικονόμου και τον Αρχηγό της Ελληνικής Αστυνομίας κ. Καραμαλάκη στην Κομοτηνή, συνοδεία του Βουλευτή Ροδόπης της Νέας Δημοκρατίας Ευριπίδη Στ. Στυλιανίδη. 
15 Οκτώβριος 2020 - 7:11μμ

ΒΕΛΤΙΩΣΗ ΟΔΙΚΟΥ ΔΙΚΤΥΟΥ, ΠΑΡΑΤΑΣΗ ΚΤΗΜΑΤΟΛΟΓΙΟΥ -ΑΠΟΚΤΗΣΗ ΤΙΤΛΩΝ ΙΔΙΟΚΤΗΣΙΑΣ ΚΑΙ ΓΕΩΘΕΡΜΙΑ ΖΗΤΗΣΕ ΑΠΟ Κ. ΚΑΡΑΜΑΝΛΗ ΚΑΙ Κ. ΧΑΤΖΗΔΑΚΗ Ο ΕΥΡΙΠΙΔΗΣ ΣΤΥΛΙΑΝΙΔΗΣ

Επιγραμματικά, διεκδικητικά και στοιχειοθετημένα, στο πλαίσιο της διακομματικής για τη Θράκη, έθεσε ο Ευριπίδης Στυλιανίδης σειρά από ζητήματα, μαζί τους δυο συναδέλφους του Βουλευτές Τάκη Χαρίτου και Ιλχαν Αχμέτ. Συγκεκριμένα ο ΒΟΥΛΕΥΤΗΣ Ροδόπης της Νέας Δημοκρατίας κατά την επίσκεψη του στο Υπουργείο Μεταφορών και Υποδομών, ενημέρωσε τον Υπουργό κ. Κώστα Καραμανλή για την κατάσταση στη Ροδόπη και διεκδίκησε
14 Οκτώβριος 2020 - 2:47μμ

5 ΘΕΜΑΤΑ ΓΙΑ ΤΗ ΡΟΔΟΠΗ ΕΘΕΣΕ ΣΤΟΝ ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟ Κ. ΜΗΤΣΟΤΑΚΗ Ο ΕΥΡΙΠΙΔΗΣ ΣΤΥΛΙΑΝΙΔΗΣ

Τηλεδιάσκεψη με τους Βουλευτές της Νέας Δημοκρατίας στην Αν. Μακεδονία και τη Θράκη και τον Περιφερειάρχη είχε ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης ενόψει της επίσκεψης του τις επόμενες μέρες στη Σαμοθράκη.
14 Οκτώβριος 2020 - 1:43μμ

7 ΑΞΟΝΕΣ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ ΓΙΑ ΤΗ ΘΡΑΚΗ ΠΡΟΤΕΙΝΕΙ Ο ΕΥΡΙΠΙΔΗΣ ΣΤΥΛΙΑΝΙΔΗΣ ΣΤΗ ΔΙΑΚΟΜΜΑΤΙΚΗ ΓΙΑ ΤΗ ΘΡΑΚΗ

  Στη Διακομματική Επιτροπή της Βουλής για τη Θράκη κλήθηκε για ενημέρωση ο Περιφερειάρχης Αν. Μακεδονίας και Θράκης Χρήστος Μέτιος, προκειμένου να ενημερώσει για τις αναπτυξιακές πρωτοβουλίες και το πρόγραμμα της Περιφέρειας με στόχο να ξεκολλήσει από την 11η θέση σε απορροφητικότητα κονδυλίων και να απαντήσει στις ερωτήσεις των Βουλευτών για μέτρα και στόχους του μέλλοντος. 
14 Οκτώβριος 2020 - 1:37μμ

ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ Ε. ΣΤΥΛΙΑΝΙΔΗ ΜΕ ΤΟΝ ΑΡΧΗΓΟ ΓΕΣ Χ. ΛΑΛΟΥΣΗ: ΠΡΟΧΩΡΑ Ο ΔΡΟΜΟΣ ΙΑΣΜΟΥ-ΘΡΑΚΙΚΩΝ ΜΕΤΕΩΡΩΝ

Σημαντική συνάντηση με τον Αρχηγό του Γενικού Επιτελείου Στρατού κ.Χαράλαμπο Λαλούση είχε στο περιθώριο της ενημερωτικής Συνεδρίασης  της Επιτροπής Εξωτερικών και Άμυνας της Ελληνικής Βουλής στο ΓΕΕΘΑ, ο Βουλευτής Ροδόπης της Νέας Δημοκρατίας.