Skip to Navigation

Συνέντευξη του Ευριπίδη Στυλιανίδη στην εφημερίδα "ΑΓΟΡΑ"

1. Ποια πιστεύετε πως θα είναι η επόμενη μέρα στην ΝΔ μετά και τα όσα ειπώθηκαν στην Κ.Ο. της ΝΔ;

Ε.Σ.: Είναι σημαντικό βήμα το ότι η Κοινοβουλευτική Ομάδα της Ν.Δ. συνεδρίασε μετά από τρία ολόκληρα χρόνια, δίδοντας την «αυτονόητη» δυνατότητα στους βουλευτές να μεταφέρουν στην ηγεσία το κλίμα της κοινωνίας και να καταθέσουν προτάσεις.
Αν αυτό γινόταν και το προηγούμενο διάστημα θα αποφεύγαμε πάρα πολλά λάθη και ίσως να ήταν διαφορετικά τα πράγματα.
Κατεγράφησαν δύο αντιλήψεις. Η πρώτη, που υποστηρίχθηκε και από τον Αντώνη Σαμαρά, μιλά για Εθνική Συνδιάσκεψη με την αιτιολογία ότι ένα Συνέδριο θα άνοιγε ζητήματα εσωστρέφειας και αμφισβήτησης της ηγεσίας.
Η δεύτερη, στην οποία ανήκω κι εγώ, μαζί με πάνω από 26 από τους 53 συναδέλφους μου που τοποθετήθηκαν, υποστήριξε τη λογική ενός Έκτακτου Συνεδρίου, ανοιχτού για όλα τα θέματα, που αφορούν σε πρόσωπα και πολιτικές και απάντησε στη λογική της εσωστρέφειας με την αναγκαιότητα της «Εσωκομματικής Δημοκρατίας» που θα μας αναβαπτίσει στη βάση μας και θα μας ενισχύσει στην ουσία και την εικόνα της πολιτικής μας.
Πιστεύω ότι επί του ίδιου διλήμματος θα κληθεί να τοποθετηθεί και η Πολιτική Επιτροπή.

2. Σας έπεισε με την ομιλία του ο Αντώνης Σαμαράς; Η αυτοκριτική που έκανε ήταν εκείνη που αναμένατε; Και αν όχι τι θα έπρεπε κατά την γνώμη σας να πει;

Ε.Σ.: Το κόμμα και η παράταξη είναι συλλογική υπόθεση. Το θέμα λοιπόν δεν είναι αν έπεισε εμένα αλλά αν έπεισε τη βάση μας και κυρίως την κοινωνία. Αντίθετο της εσωστρέφειας δεν είναι η σιωπή και η ακινησία, αλλά η λειτουργία της Εσωκομματικής Δημοκρατίας. Εκεί η όποια αυτοκριτική δε γίνεται με παράλληλους μονολόγους, αλλά με ειλικρινή και εποικοδομητικό διάλογο, που καταλήγει σε δημοκρατικές αποφάσεις.
Γι αυτό ζητήσαμε πολλοί συνάδελφοι ο διάλογος να ξεκινήσει από τις Νομαρχιακές Συνελεύσεις και να κορυφωθεί με ένα Έκτακτο Συνέδριο ανοιχτό για όλα τα θέματα προσώπων και πολιτικών. Αυτό το Έκτακτο Συνέδριο είναι η ευκαιρία να αποκατασταθεί το ιδεολογικοπολιτικό στίγμα της παράταξης και να γίνει επιτυχής επανεκκίνηση.

3. Έχετε δηλώσει πως ο Κώστας Καραμανλής είναι «χρυσή εφεδρεία» για την παράταξη. Θα πρέπει να αναλάβει πρωτοβουλίες και αν ναι ποιες θα πρέπει να είναι αυτές;

Ε.Σ.: Το είπα στο παρελθόν και επιμένω. Μακάρι τα πράγματα να πάνε καλά για την πατρίδα και την παράταξη. Το ευχόμαστε όλοι. Ότι κι αν γίνει όμως, ο Κώστας Καραμανλής παραμένει το πρόσωπο που εγγυάται την Εθνική Ενότητα και την παραταξιακή αφύπνιση.

4. Πόσο συνυφασμένη είναι η πορεία της οικονομίας και των διαπραγματεύσεων της κυβέρνησης με τους εταίρους, με τις εσωκομματικές εξελίξεις στην ΝΔ; Μήπως δεν θα έπρεπε την δεδομένη χρονική στιγμή να ανοίξει θέμα εσωστρέφειας όπως λένε και ηγετικά στελέχη;

Ε.Σ.: Παρ’ ότι είναι ακόμα νωπή και ισχυρή η λαϊκή εντολή προς τη συγκυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ, δε μας έχουν πείσει στο ελάχιστο για την ορθότητα του προσανατολισμού και για τη διεθνή ή κυβερνητική αποτελεσματικότητά τους. Αυτό καθιστά περισσότερο αναγκαία την ύπαρξη γρήγορα μιας ισχυρής, πειστικής και λαϊκά αναβαπτισμένης αξιωματικής αντιπολίτευσης.
Αυτό όμως δεν επιτυγχάνεται με την ακινησία η οποία οδηγεί σε νέα ήττα. Η ανασυγκρότηση και η επανεκκίνηση περνά μέσα από την πλήρη λειτουργία της Εσωκομματικής Δημοκρατίας. Αν δε συζητήσουμε τα λάθη μας, πως θα τα διορθώσουμε; Αν δε ξανασυναντηθούμε με την κοινωνία και δεν αναβαπτιστούμε. Αν δεν ξανακτίσουμε τις συμμαχίες μας με τη μεσαία τάξη, τον κόσμο της εργασίας και της αγοράς, της επιστήμης και της νεολαίας, πως θα διεκδικήσουμε να εκφράσουμε τον κόσμο που έρχεται;
Πρέπει να ξαναγίνουμε κόμμα λαϊκό και όχι ελιτίστικο, φιλελεύθερο και όχι νεοφιλελεύθερο, πατριωτικό και όχι εθνικιστικό, Ευρωπαϊκό και όχι ευρωλιγούρικο. Μόνο έτσι θα είμαστε η φρέσκια και πειστική εναλλακτική πρόταση που η χώρα χρειάζεται λόγω της κρίσης. Αν με τη δικαιολογία της κρίσης εμείς μείνουμε παράλυτοι, θα ξεπεραστούμε.

5. Πιστεύετε ότι η κυβέρνηση θα οδηγήσει την χώρα σε πρόωρες εκλογές λόγω των πιέσεων που θα δεχτεί από τους δανειστές;

Ε.Σ.: Αυτό θα είναι καταστροφικό για την Ελλάδα. Οι εκλογές θα επιβαρύνουν θανατηφόρα την οικονομίας μας που έτσι κι αλλιώς κινείται στα όρια και αυτή τη στιγμή μάλλον θα επιδεινώσουν αντί να επιλύσουν το πρόβλημα της ευρωπαϊκής χρηματοδότησης. Το πιθανό σενάριο ανάγκης κατά την εκτίμησή μου είναι ένας μεγάλος Εθνικός Κυβερνητικός Συνασπισμός.