Συνέντευξη στο ραδιοφωνικό σταθμό «ANT1 97.2» για τον 1 χρόνο ΠΑΣΟΚ στην εξουσία

Ακούστε τη συνέντευξη του κ. Ευριπίδη Στυλιανίδη στις 05/10/2010 στο ραδιοφωνικό σταθμό «ANT1 97.2» για τον 1 χρόνο ΠΑΣΟΚ στην εξουσία.
«Το διεθνές περιβάλλον έχει λόγο να επαινεί τον κ. Παπανδρέου, διότι και η Γερμανία και ιδιαίτερα ο κ. Άκερμαν, αλλά και η Γαλλία έχουν αγοράσει κατά κόρον ελληνικά ομόλογα τα προηγούμενα χρόνια. Άρα έχουν λόγο να δανείζει η Ευρώπη και το ΔΝΤ την Ελλάδα, για να παίρνουν πίσω τα λεφτά τους προκειμένου να μη ζημιωθούν οι δικοί τους λαοί. Το ζήτημα είναι τι κάνει ο κ. Παπανδρέου για το δικό του λαό και εκεί απαντήσεις δεν έχει να μας δώσει».
«Αυτό το οποίο χρησιμοποιεί ως πάγια μέθοδο η Κυβέρνηση για να αποπροσανατολίσει τον κόσμο από τις δικές τις ευθύνες είναι σε κοινοβουλευτικό επίπεδο οι Εξεταστικές Επιτροπές και σε επίπεδο κοινωνίας η προκατασκευασμένη σύγκρουση μεταξύ των διαφορετικών κοινωνικών ομάδων…Δυναμιτίζει την κοινωνική συνοχή με τρόπο απαράδεκτο για δημοκρατικά εκλεγμένη κυβέρνηση».
«Η στρατηγική επιλογή της COSCO τι σκεπτικό είχε τότε; Από τη στιγμή που η ελληνική βιομηχανία είναι κοστοβόρα και δεν μπορεί να ανταγωνιστεί τα διάφορα φθηνά προϊόντα που παράγει η κινέζικη αγορά, να γίνουμε οι διαμεσολαβητές, να γίνουμε η πύλη της ευρωπαϊκής αγοράς στα κινέζικα προϊόντα, για να κερδίσει χρήματα η ελληνική ναυτιλία από τη μεταφορά, το λιμάνι από τη λειτουργία του και οι Έλληνες πιστοποιητές και μεταποιητές από την υπεραξία που θα έπαιρναν μεσολαβώντας για την προώθηση αυτών των εμπορευμάτων. Έτσι τα κέρδη για την εθνική οικονομία θα ήταν μεγαλύτερα. Τότε θυμίζω ότι ο κ. Παπανδρέου προΐστατο των αγωνιστικών κινητοποιήσεων που προσπαθούσαν τότε να εμποδίσουν τη συνεργασία με την COSCO. Σήμερα έρχεται λοιπόν να δρέψει τις δάφνες της δικής μας πολιτικής».
«Το 1ο θύμα του Μνημονίου είναι η περιφερειακή και η τοπική αυτοδιοίκηση. Σήμερα κατέθεσα Ερώτηση στη Βουλή, μαζί με το συνάδελφο το Σάββα Αναστασιάδη, που αφαιρεί από 5 Περιφέρειες της χώρας, 2 μήνες πριν τις εκλογές, σοβαρές αρμοδιότητες χρηματοδότησης και εποπτείας μεγάλων έργων υποδομής και τις παραχωρεί στην Εγνατία ΑΕ, δηλαδή σε μια κρατική εταιρεία. Αυτό εκτός από το ότι αποτελεί ομολογία ήττας, δηλαδή ηττοπάθειας της Κυβέρνησης, δείχνει και την απαξίωση που η ίδια η Κυβέρνηση, πριν την εφαρμογή του «Καλλικράτη», προκαλεί στο θεσμό του αιρετού περιφερειάρχη, δείχνοντας ότι όλα αυτά που λέει δεν τα πιστεύει ούτε η ίδια».
«Έχουν ένα μικρό έλλειμμα οι χώρες που έχουν εξαντλήσει τα περιθώρια αξιοποίησης του εθνικού τους πλούτου. Εμείς έχουμε ένα παγκόσμιο ρεκόρ και σε αυτό το θέμα. Έχουμε 300δις ακίνητη περιουσία, χωρίς τα νησιά και χωρίς τις δασικές εκτάσεις, που παραμένει αναξιοποίητη. Επίσης, έχουμε δαιμονοποιήσει την ιδιωτική πρωτοβουλία, η οποία θα μπορούσε να είναι περισσότερο παραγωγική από το δημόσιο τομέα. Έχουμε μια χαοτική νομοθεσία, η Ελλάδα έχει περίπου 3 φορές περισσότερους νόμους από αυτούς που έχει η Ομοσπονδιακή Δημοκρατία της Γερμανίας από το ’45 μέχρι σήμερα. Επίσης, έχουμε ανεκπαίδευτο ανθρώπινο δυναμικό, διότι ο τρόπος με τον οποίον έχει επιλεγεί επί δεκαετίες, κυρίως από το 1981 και μετά, ήταν ένας τρόπος ρουσφετολογικός και κομματικοκρατικός. Όλα αυτά, εαν τα αντιστρέψουμε, είναι βέβαιο ότι μπορούμε τις επιδόσεις μας να τις αυξήσουμε στο έπακρο».