Συνέντευξη στο ραδιοφωνικό σταθμό «ANT1 97.2» για τη θέση της Ελλάδας ως προς το Μνημόνιο και την Τρόικα

Ακούστε τη συνέντευξη του κ. Ευριπίδη Στυλιανίδη στις 23/11/2010 στο ραδιοφωνικό σταθμό «ANT1 97.2» για τη θέση της Ελλάδας ως προς το Μνημόνιο και την Τρόικα.
«Το ΠΑΣΟΚ αυτή τη στιγμή οδήγησε τη χώρα ουσιαστικά σε μια κατάσταση όπου οι εκλεγμένοι πολιτικοί έχουν αυτοπαραιτηθεί από την εξουσία που τους έδωσε ο λαός. Είναι τουλάχιστον προσβλητικό για την εθνική περηφάνια του Έλληνα το φαινόμενο να βλέπουμε στις ειδήσεις διάφοροι γραβατομένοι τύποι από τους Διεθνής Οργανισμούς να επισκέπτονται τα Υπουργεία και να υποδεικνύουν σε εκλεγμένους Υπουργούς τι πολιτική θα ακολουθήσουν»
«Όταν τους προσέφεραν οι αγορές το Φεβρουάριο 45δις με ένα λογικό επιτόκιο και το ΠΑΣΟΚ αρνήθηκε και θυμάστε ότι ο Πρωθυπουργός έλεγε ότι «Εμείς δεν τα έχουμε ανάγκη, θα πάρουμε μόνο τα 14δις και έχουμε ένα πιστόλι γεμάτο σφαίρες πάνω στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων», τα ξεχάσαμε αυτά; Αυτά είναι μια πραγματικότητα. Και μετά μπήκαμε και ουσιαστικά εκχωρήσαμε κομμάτι της εθνικής μας κυριαρχίας, κάτι το οποίο το είχε προεξαγγείλει ο Πρωθυπουργός αμέσως μετά την ανάληψη των καθηκόντων του»
«Το κουμάντο θα πρέπει να το έχει η ελληνική κυβέρνηση, η εκλεγμένη κυβέρνηση και όχι οι γραφειοκράτες που βλέπουν νούμερα και δε βλέπουν ψυχές»
«Η πηγή του κακού είναι από μια σοβαρή μεταβολή που υφίσταται ο πολιτικός προσανατολισμός της Ευρωπαϊκής Ένωσης… Όταν μπήκαμε στην Ευρωπαϊκή Ένωση υπήρχε η κυρίαρχη λογική των μεγάλων προσωπικοτήτων και των ισχυρών ηγεσιών. Τότε ο καγκελάριος της Γερμανίας, Χέλμουτ Κολ, έλεγε ότι «Γερμανία δυνατή σημαίνει ισχυρή Ευρώπη». Ισχυρή Ευρώπη τότε σήμαινε πολύ-πολιτισμική Ευρώπη, δημοκρατική και συμμετοχική, χωρίς διευθυντήρια, χωρίς 2 ταχύτητες, χωρίς στενούς και ευρείς κύκλους. Βλέπουμε τώρα μια μεταβολή σε ευρωπαϊκό επίπεδο. Βλέπουμε κάποια ισχυρά κράτη να προσπαθούν να διαμορφώσουν προϋποθέσεις διευθυντηρίου πετώντας έξω από το σκληρό πυρήνα της Ευρώπης ή της Ευρωζώνης το Νότο και κυρίως οικονομίες οι οποίες ήταν ναι μεν αναπτυσσόμενες ραγδαία τα προηγούμενα χρόνια, αλλά δεν ήταν τόσο ανθεκτικές για να μπορέσουν να αντέξουν στην κρίσιμη φάση τους κλυδωνισμούς που υπέστη η διεθνής οικονομία, όπως είναι η ελληνική, η ιρλανδική, η ιταλική, η ισπανική, η πορτογαλική. Το αντίδοτο είναι να υπάρξει σε κεντρικό επίπεδο ευρωπαϊκο-άμυνα, διότι αν εκεί σκύβουμε όλοι μαζί το κεφάλι και δεχόμαστε τα δεδομένα των μεγάλων κρατών, τότε βάζουμε δυναμίτιδα στο θεμέλιο της Ευρώπης όπως την οραματίστηκαν οι θεμελιωτές της»
«Η διαφοροποίηση θα ήταν πρώτα από όλα ότι εμείς στη ΝΔ θα προσπαθούσαμε να συνάψουμε μέτωπο σε πανευρωπαϊκό επίπεδο»
«Στην ερώτηση τι θα έκανα αν ήμουν Υπουργός Οικονομίας: Θα παρέκαμπτα την Τρόικα και θα συνομιλούσα με πολιτικούς ηγέτες και όχι με οικονομικούς υπαλλήλους. Συνάπτω πολιτικό μέτωπο με όλα τα θιγόμενα ευρωπαϊκά κράτη που βλέπουν να εξατμίζεται από τις κεντρικές αποφάσεις η αρχή της κοινωνικής αλληλεγγύης της Ευρωπαϊκής Ένωσης και θέτω το ζήτημα σε κορυφαίο ευρωπαϊκό επίπεδο με συμμαχίες»
«Η Κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ αυτοπροσφέρθηκε ως εξιλαστήριο θύμα στην προσπάθεια αποψίλωσης της Ευρωζώνης και τώρα πληρώνει το τίμημα και δυστυχώς δεν το πληρώνει μόνο αυτή, το πληρώνει και ο ελληνικός λαός. Αν από την αρχή το ζήτημα το είχε ο Γ. Παπανδρέου σε επίπεδο πανευρωπαϊκό και εντόπιζε με τις κατάλληλες συμμαχίες ότι πάει να δυναμιτιστεί ο σκληρός πυρήνας της ευρωπαϊκής λογικής, πιστεύω ότι η γραμμή άμυνας θα ήταν πολύ πιο μπροστά και δε θα χρειαζόταν σήμερα οι εκλεκτοί πολιτικοί που τους εξέλεξε ο ελληνικός λαός να γίνονται υπάκουοι εκτελεστές των κελευσμάτων διαφόρων υπαλλήλων Διεθνών Οργανισμών»
«Θα πρέπει με το ίδιο όπλο, το ευρωπαϊκό μας όπλο και όχι τον εθνικό απομονωτισμό, να συνάψουμε συμμαχίες και να δώσουμε τη μάχη σε ευρωπαϊκό επίπεδο μιλώντας για μια διαφορετική Ευρώπη και όχι μια Ευρώπη κλωνοποιημένων πολιτισμών ή διευθυντηρίων, αλλά μια Ευρώπη συμμετοχική όπου όλα τα κράτη θα έχουν λόγο»