Συνέντευξη στον Ελ. Τύπο της Κυριακής: "Η επιστολή ξεκαθάρισε το τοπίο στα μάτια των δανειστών"

Συνέντευξη του Βουλευτή Ροδόπης και Γραμματέα Προγράμματος της ΝΔ Ευριπίδη Στυλιανίδη στην εφημερίδα «Τύπος της Κυριακής» στο δημοσιογράφο Δημήτρη Κοτταρίδη, στις 27/11/2011

1. κ. Στυλιανίδη, όλα δείχνουν ότι οι Ευρωπαίοι θα ικανοποιηθούν με την επιστολή Σαμαρά και έτσι θα ανοίξει και ο δρόμος για την εκταμίευση της 6ης δόσης.
Εσείς τις τελευταίες μέρες βρεθήκατε στη Γερμάνια και είχατε επαφές με ανώτατα στελέχη της κυβέρνησης Μέρκελ, αλλά και με την ίδια στο περιθώριο του Club 27. Ποιό είναι το κλίμα για την Ελλάδα;

Το κλίμα για την πατρίδα μας ήταν ούτως ή άλλως κακό διότι όλο το προηγούμενο διάστημα χωρίς την παραμικρή αντίδραση της κυβέρνησης Παπανδρέου αντιμετωπιζόμασταν τόσο από τον διεθνή τύπο, όσο και από τις πολιτικές ηγεσίες ως ο αποσταθεροποιητικός παράγων της Ευρωζώνης. Επιδεινώθηκε όμως επικίνδυνα μετά την πρόταση του Γιώργου Παπανδρέου στους G8 στις Κάννες για δημοψήφισμα. Η λαϊκιστική και άστοχη αυτή πρόταση εκνεύρισε τους Ευρωπαίους εταίρους. Ανέδειξε στα μάτια τους για πρώτη φορά το έλλειμμα ηγεσίας, οδηγώντας τον Παπανδρέου στην πλήρη κατάρρευση. Απομόνωσε διεθνώς την Ελλάδα και άλλαξε παντελώς το διακύβευμα της προσπάθειας μας θέτοντας σε άμεσο κίνδυνο τον ίδιο ευρωπαϊκό προσανατολισμό της χώρας μας.
Όπως με τις πρώτες αστοχίες περί Τιτανικού, περί διεφθαρμένων Ελλήνων, περί Μνημονίου και οριζόντιων περικοπών η κυβέρνηση του Γιώργου Παπανδρέου μετέτρεψε την κρίση χρέους σε κρίση δανεισμού, έτσι και τώρα με το δημοψήφισμα μετέτρεψε την οικονομική κρίση σε κρίση θεσμική, κρίση πολιτικής σταθερότητας και ασφάλειας, εν τέλει σε κρίση εθνικού προσανατολισμού.
Τα τελευταία χρόνια η Ελλάδα δυστυχώς έβγαλε μόνη της τα μάτια της.

2.Ωστόσο τα βέλη συνεχώς πιάνουν και τη ΝΔ και τον Αντώνη Σαμαρά. Μετά την επιστολή πιστεύεται ότι θα αλλάξει κάτι;

Ακούστε κ.Κοτταρίδη, ο Πρόεδρος της ΝΔ δεν κατηγόρησε ποτέ την Ελλάδα και τους Έλληνες στο εξωτερικό. Πάντα σεβάστηκε ακόμα και τους πολιτικούς του αντιπάλους παρότι αυτοί, όπως εκ των υστέρων αποδεικνύεται, δεν έκαναν το ίδιο. Αγωνίστηκε από την πρώτη στιγμή στο Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα να υπερασπισθεί πολιτικές, που έδιναν λύσεις, υπηρετούσαν τους κοινούς ευρωπαϊκούς στόχους, αλλά προστάτευαν επίμονα την συνοχή της Ελληνικής κοινωνίας που μας ψηφίζει και μας εμπιστεύεται. Δική μας επιδίωξη δεν ήταν να γίνουμε αρεστοί στους διεθνείς συνομιλητές μας, αλλά χρήσιμοι στους πολίτες που μας ψηφίζουν και μας εμπιστεύονται να χειρισθούμε την μοίρα τους.
Μπορεί εποχικά κάποιες θέσεις μας να δυσαρέστησαν ακόμη και τα αδελφά κόμματα της Ευρώπης. Έτσι είναι. Ωστόσο τώρα γίνονται και κατανοητές και περισσότερο αποδέκτες διότι εισηγούνται σωστότερες λύσεις για την Ελληνική πραγματικότητα.

3. Από ότι καταλαβαίνω είχατε πάει σε αποστολή και με σκοπό να θέσετε τις προϋποθέσεις για να αλλάξει το κλίμα.
Συμμερίζεστε την άποψη πως με την αποδοχή της επιστολής Σαμαρά ανοίγει και ο δρόμος για να υπάρξει μια σοβαρή συζήτηση για την αλλαγή της πολιτικής που ακολουθεί η κυβέρνηση;

Η επιστολή Σαμαρά ξεκαθαρίζει αποστομωτικά το τοπίο στα μάτια των δανειστών και των εταίρων μας και αναδεικνύει μια μεγάλη αλήθεια: ότι δεν είναι δυνατόν το 2% του Ευρωπαϊκού ΑΕΠ, που εκπροσωπεί η Ελλάδα, να είναι η αιτία, όπως προσπαθούν να μας πείσουν, της κρίσης σε ολόκληρη την Ευρώπη και τον Κόσμο. Οι στρεβλώσεις έχουν να κάνουν κυρίως με τη δομή της νέας Ευρώπης και τους διεθνείς ανταγωνισμούς. Μόνη η νομισματική Ένωση δεν επαρκή χωρίς αντίστοιχη Οικονομική και Πολιτική Ένωση.
Δεν αποφεύγω την αυτοκριτική. Δεν αρνούμαι ούτε συγκαλύπτω τις στρεβλώσεις της Ελληνικής Οικονομίας, που δημιουργήθηκαν με διαχρονική και διακομματική ευθύνη. Ωστόσο θα μου επιτρέψετε να πιστεύω αυτό που ξεκάθαρα πια φαίνεται, δηλαδή ότι η κρίση δεν είναι Ελληνική αλλά Ευρωπαϊκή και διεθνής. Η Ελλάδα και ο Νότος γενικά είναι η αφορμή που ξεκλείδωσε τον ασκό του Αιόλου. Το εθνικό λάθος είναι ότι αυτόπροσφερθήκαμε ως θύματα με ευθύνη της προηγούμενης κυβέρνησης.
Τώρα το μόνο που μπορεί ή καλύτερα έχει χρέος να κάνει ο Αντώνης Σαμαράς και η ΝΔ είναι να μετεξελίξει την Ελλάδα από παράδειγμα προς αποφυγή (Pig) σε παράδειγμα προς μίμηση. Σε εργαλείο ανάταξης της οικονομίας, ανασυγκρότησης του κράτους και ανασύνταξης της Ευρωζώνης δηλαδή σε μια σύγχρονη success story.
Αυτό προαπαιτεί την αποκατάσταση της διεθνούς εμπιστοσύνης και την αναθέρμανση των σχέσεων μας με τους Ευρωπαίους εταίρους. Αυτό επιδιώκουμε όλοι μαζί και σε όλα τα επίπεδα. Γι’ αυτό τις επόμενες μέρες θα ξαναβρεθούμε στη Γερμανία και στη Γαλλία. Στο Βερολίνο, στο πλαίσιο της Συνεργασίας του Ινστιτούτου Καραμανλή με το Ίδρυμα Αντενάουερ, θα πάμε για να παρουσιάσουμε τις θέσεις και την εναλλακτική μας πρόταση, επαναπροσδιορίζοντας τις προτεραιότητες της προηγούμενης κυβέρνησης συμβατά με τους ευρωπαϊκούς στόχους, αλλά πιο δίκαια, πιο ρεαλιστικά και πιο αποτελεσματικά για την χώρα μας.
Στη Νότια Γαλλία για να έχουμε συμβολή στη διαμόρφωση του νέου προγράμματος του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος.

4. Η νέα κυβέρνηση σιγά σιγά αρχίζει να δείχνει τα πρώτα δείγματα γραφής. Πως βλέπετε αυτή την συγκυβέρνηση, αν και ξέρω πως δεν θέλετε να χρησιμοποιείται αυτός ο όρος;

Στηρίζουμε την μεταβατική κυβέρνηση Παπαδήμου. Η κυβέρνηση αυτή είναι συγκεκριμένου στόχου και περιορισμένου χρόνου. Οφείλει να ξεπαγώσει την 6η και 7η δόση, να ψηφίσει τη νέα δανειακή σύμβαση, να υλοποιήσει το PSI, να επιτύχει την επανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών, να διασφαλίσει την εποπτεία του προγράμματος και αμέσως μετά να προχωρήσει στη διενέργεια εκλογών. Η δημοκρατική νομιμοποίηση των αποφάσεων, η φρέσκια ισχυρή λαϊκή εντολή είναι ο μοναδικός τρόπος ώστε η νέα κυβέρνηση να επιτύχει τους εθνικούς στόχους, βγάζοντας την Ελλάδα από το τέλμα της απαξίωσης και της απογοήτευσης.

5. Ο κ. Βενιζέλος ανακοίνωσε ουσιαστικά πως η δανειακή σύμβαση πάει για το τέλος Ιανουαρίου και το PSI για τον Φεβρουάριο. Να υποθέσω πως πλεόν ο στόχος για εκλογές στις 19 Φεβρουαρίου δεν είναι και τόσο ρεαλιστικός;

Η έκταση του αναγκαίου χρόνου για να είναι η Ελλάδα συνεπής έναντι της Ευρώπης δεν προσδιορίστηκε από μας, αλλά από τον αρμόδιο Υπουργό. Το ζήτημα δεν είναι μια βδομάδα νωρίτερα ή μια βδομάδα αργότερα. Το μείζον ζήτημα είναι ότι δεν μπορούμε να αποφασίζουμε και να κινούμαστε ερήμην της κοινωνίας, που δοκιμάζεται. Στη Δημοκρατία κανείς δεν δικαιούται να αγνοεί ή να περιφρονεί τους πολίτες. Όποιος το κάνει, το πληρώνει.

6. Έχετε αναλάβει τη σύνταξη του κυβερνητικού προγράμματος της ΝΔ. Πως πάει αυτή η διαδικασία;

Το πρόγραμμα ολοκληρώθηκε με τη βοήθεια εκατοντάδων τεχνοκρατών από το δημόσιο και το ιδιωτικό τομέα. Την επόμενη βδομάδα ολοκληρώνεται και η εσωτερική διαβούλευση με το σύνολο των Τομέων και των Γραμματειών του κόμματος. Αμέσως μετά κατατίθεται στον Πρόεδρο και ανοίγει ο δημόσιος διάλογος.
Πιστεύω ότι έγινε μια σύγχρονη και ολοκληρωμένη δουλειά, απολύτως συμβατή με τα νέα Ελληνικά και Ευρωπαϊκά δεδομένα που διαμορφώνει η κρίση.
Και στα 18 θεματικά πεδία το πρόγραμμα μας καταθέτει προτάσεις έξυπνων πολιτικών, κοστολογημένων, άμεσα εφαρμόσιμων και απολύτως ανταποδοτικών.
Το κύριο χαρακτηριστικό του κυβερνητικού μας προγράμματος είναι η στροφή της ΝΔ από την εικονική οικονομία της πίστης (virtual economy) που δημιούργησε την κρίση που ζούμε, στην πραγματική οικονομία της εμπιστοσύνης (real economy), που θα μας βοηθήσει να ξεπεράσουμε την κρίση.

.

Πρόσφατα Νέα
Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit, sed do eiusmod consectetur adipiscing elit, sed do eiusmod

TO ΤΕΛΟΣ ΤΗΣ ΕΠΟΧΗΣ ΤΩΝ ΑΥΤΟΝΟΗΤΩΝ

Είμαστε η γενιά που μας αποκαλούσαν «τυχερή», γιατί γεννηθήκαμε σε μια εποχή που τα Ζητούμενα άλλων γενεών θεωρούνταν για μας Αυτονόητα.

Ο ΕΥΡΩΠΑΙΚΟΣ ΡΟΛΟΣ ΤΗΣ ΘΡΑΚΗΣ

Η Θράκη άντεξε... Μια κοινωνία ώριμη και συντεταγμένη, με ψυχραιμία και αποφασιστικότητα, απόλυτα συντονισμένη με την Ελληνική Αστυνομία, τις Ένοπλες Δυνάμεις και την Εθνοφυλακή, απέδειξε ότι μπορεί να προστατέψει τα Ελληνικά και τα Ευρωπαϊκά σύνορα. Η Τουρκική Κυβέρνηση το τριήμερο της Καθαράς Δευτέρας επεδίωξε έναν αποσταθεροποιητικό αιφνιδιασμό και αιφνιδιάστηκε η ίδια.
7 Μάρτιος 2020 - 2:58μμ

ΑΝΤΙΑΣΦΥΞΙΟΓΟΝΕΣ ΜΑΣΚΕΣ ΤΟΥ ΔΗΜΟΥ ΓΛΥΦΑΔΑΣ ΜΟΙΡΑΣΕ Ο ΕΥΡΙΠΙΔΗΣ ΣΤΥΛΙΑΝΙΔΗΣ ΣΤΟΥΣ ΦΥΛΑΚΕΣ ΤΩΝ ΣΥΝΟΡΩΝ ΤΟΥ ΕΒΡΟΥ

Μετά από συνεννόηση με το Δήμαρχο Γλυφάδας Γιώργο Παπανικολάου, ο Βουλευτής Ροδόπης της Νέας Δημοκρατίας Ευριπίδης Στυλιανίδης μοίρασε αντιασφυξιογόνες μάσκες που προσέφερε ο Δήμος Γλυφάδας για να στηρίξει τον αγώνα της Ελληνικής Αστυνομίας και του Στρατού προκειμένου να διαφυλάξουν τα σύνορα της Ελλάδας στον Έβρο από την επίθεση που δέχονται.
24 Φεβρουάριος 2020 - 10:37πμ

ΕΥΡΙΠΙΔΗΣ ΣΤΥΛΙΑΝΙΔΗΣ: «Η ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΓΛΩΣΣΑ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΚΑΤΑΣΤΕΙ ΕΡΓΑΛΕΙΟ ΕΞΩΤΕΡΙΚΗΣ ΠΟΛΙΤΙΚΗΣ»

Στην Επιτροπή Απόδημου Ελληνισμού του Κοινοβουλίου εκλήθησαν ο Πρύτανης του ΑΠΘ καθηγητής Ν. Παπαϊωάννου και ο Πρόεδρος του Κέντρου Ελληνικής Γλώσσας καθηγητής κ. Καζάζης προκειμένου να παρουσιάσουν το σημαντικό έργο που κάνουν στο εξωτερικό τα Ιδρύματα της Βορείου Ελλάδας. Κατά τη διάρκεια μιας γόνιμης συζήτησης που ακολούθησε με τους Έλληνες Βουλευτές αίσθησή έκανε η ουσιαστική παρέμβαση του Βουλευτή της Νέας Δημοκρατίας από τη Ροδόπη την οποία συμμερίστηκαν και αρκετοί συνάδελφοι του. Συγκεκριμένα ο Ευριπίδης Στ. Στυλιανίδης τόνισε:
17 Φεβρουάριος 2020 - 12:40μμ

ΣΤΟΝ ΥΠΟΥΡΓΟ ΕΣΩΤΕΡΙΚΩΝ Τ. ΘΕΟΔΩΡΙΚΑΚΟ ΓΙΑ ΖΗΤΗΜΑΤΑ ΤΗΣ ΚΟΜΟΤΗΝΗΣ Ο ΒΟΥΛΕΥΤΗΣ Ε. ΣΤΥΛΙΑΝΙΔΗΣ ΜΕ ΤΟΝ ΔΗΜΑΡΧΟ Γ. ΓΚΑΡΑΝΗ

Τον Υπουργό Εσωτερικών Τάκη Θεοδωρικάκο επισκέφθηκε ο Βουλευτής Ροδόπης Ευριπίδης Στυλιανίδης και ο Δήμαρχος Κομοτηναίων Γιάννης Γκαράνης συνοδευόμενος από τον πρόεδρο της ΔΕΥΑΚ Ν. Χαραλαμπίδης
17 Φεβρουάριος 2020 - 12:18μμ

ΑΡΘΡΟ ΣΤΗΝ ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ ΠΑΡΟΝ 16/02/2020

100 ΧΡΟΝΙΑ ΕΛΕΥΘΕΡΗ ΘΡΑΚΗ: ΩΡΑ ΓΙΑ ΔΡΑΣΗ του Ευριπίδη Στ. Στυλιανίδη Βουλευτή Ροδόπης, Επικ. Καθηγητή Νομικής Ευρωπαϊκού Πανεπιστημίου Κύπρου