Με νωπή λαϊκή εντολή απέναντι στην Τρόικα

Συνέντευξη Ευριπίδη Στυλιανίδη,
Βουλευτή Ροδόπης και Γραμματέα Προγράμματος ΝΔ,

στην εφημερίδα “Real News” και στη δημοσιογράφο Χρύσα Ταβουλάρη, στις 11/09/2011

1.Είναι λύση οι εκλογές; Δεν φοβάστε ότι μπορεί να είστε η κυβέρνηση της δραχμής; Έχει περιθώρια η χώρα;

Μία νωπή και ξεκάθαρη λαϊκή εντολή θα ενίσχυε τη διαπραγματευτική δύναμη της χώρας έναντι των δανειστών, θα αποτύπωνε τις νέες δυναμικές της κοινωνίας που δοκιμάζεται και θα διευκόλυνε την επαναδιαπραγμάτευση και την επανεκκίνηση της οικονομίας, ενισχύοντας την αποτελεσματικότητα της νέας διακυβέρνησης. Άλλωστε οι σημερινοί πολιτικοί συσχετισμοί είναι αποτέλεσμα του «λεφτά υπάρχουν».
Για να υπάρξει «Κυβέρνηση της Δραχμής», που με ρωτάτε, θα πρέπει να έχει προηγηθεί «Κυβέρνηση της Χρεοκοπίας», κάτι το οποίο το αντιπαλεύουμε με όλη μας τη δύναμη, στηρίζοντας τις ορθές επιλογές της Κυβέρνησης Παπανδρέου και τορπιλίζοντας τα εγκληματικά της λάθη.
Η πατρίδα μας έχει απίστευτες δυνάμεις. Δεν είναι μόνο τα εκατοντάδες δις καταθέσεων Ελλήνων στο εξωτερικό αλλά οι δυνατότητες της πραγματικής μας οικονομίας, την οποία περιφρονήσαμε επί χρόνια, επενδύοντας σε άυλες αξίες, στον αέρα της χρηματιστηριακής πίστης.
Για να επιστρέψει η Ελλάδα στο μέλλον, πρέπει να αποκατασταθεί η εμπιστοσύνη μεταξύ αγοράς και πολιτείας, πολιτών και νέας ηγεσίας.

2.Με δεδομένες τις δεσμεύσεις και το κλίμα στην ΕΕ τι διαφορετικό θα έκανε η ΝΔ;

Πρώτον δεν θα έμπαινε εξ’ αρχής στην διοικητική παράλυση του πρώτου 7μήνου του ΠΑΣΟΚ και στην περιδίνηση του Μνημονίου. Η ΝΔ θα προχωρούσε, χωρίς να εκχωρεί σε διεθνή κέντρα την πρωτοβουλία των κινήσεων, σε διαρθρωτικές αλλαγές, στοχευμένες αποκρατικοποιήσεις και απελευθέρωση των δυνάμεων της αγοράς.
Πριν εξαντλήσουμε την ανοχή της κοινωνίας, μιλώντας καθαρά και υπεύθυνα, όπως το κάναμε άλλωστε και προεκλογικά, εκτιμώ ότι θα επιδεικνύαμε μεγαλύτερη αποτελεσματικότητα από τη σημερινή Κυβέρνηση.

3.Η τρόικα ζητά μείωση του αριθμού των δημοσίων υπαλλήλων ουσιαστικά απολύσεις. Τι θα έκανε μπροστά σ αυτή την απαίτηση η μάλλον την εντολή η ΝΔ;

Απορώ, πως ενώ απολύονται υποτίθεται συμβασιούχοι και εφαρμόζονται μέτρα αυξάνονται οι δημόσιες δαπάνες και μειώνονται τα έσοδα. Ή δεν ξέρουν τι τους γίνεται ή μας κοροϊδεύουν. Η αναλογία 1 προς 10 και η εφαρμογή της εργασιακής εφεδρείας, όπως εμείς την είχαμε προτείνει μπορεί να μειώσει το κόστος του κράτους, χωρίς να χρειάζονται απολύσεις.

4.Πολύς λόγος γίνεται για το ενδεχόμενο μιας κυβέρνησης εθνικής σωτηρίας χωρίς προσφυγή στις κάλπες.

Συνεργασίες και συνεννοήσεις είναι αποτελεσματικές μόνο αν αποβλέπουν σε συγκεκριμένη στοχοθέτηση εντός ορισμένου χρονοδιαγράμματος και όχι στην διάχυση της συνενοχής. Η ΝΔ πιστεύει στις καθαρές πολιτικές συνταγές και στις ισχυρές Κυβερνήσεις.

5.Η αίσθηση που υπάρχει είναι ότι είστε ένας από του φανατικούς πολέμιους της συναίνεσης ακόμα και αυτής κατά περίπτωση.

Το βασικό χαρακτηριστικό της σημερινής εικόνας στην Ελλάδα είναι η επικράτηση της «δικτατορίας των μετριοτήτων» σε όλους τους τομείς. Τι νόημα θα είχε να συναινέσει κανείς και να συμβιβαστεί με την ανικανότητα, την αναποτελεσματικότητα, την πολιτική εκδικητικότητα και μικροψυχία, την έλλειψη οράματος για την Ελλάδα και πίστης στις δυνατότητες των Ελλήνων; Δεν συμβιβάζομαι με αυτή την κατάσταση που δημιούργησε η Κυβέρνηση Παπανδρέου, δεν αποδέχομαι μοιρολατρικά και παθητικά ότι «ο σύγχρονος Έλληνας είναι ναυάγιο».

6.Ξέρετε φαντάζομαι ότι σας εντάσσουν στους «σκληροπυρηνικούς» ή άλλως στους «φουστανελάδες»;

Η κόντρα μεταξύ του «ευρωπαϊκού φράκου» και «ελληνικής φουστανέλας» παίχτηκε τον προηγούμενο αιώνα.
Ο ενδυματολογικός κώδικας της εποχής μας συμπεριλαμβάνει «το τζιν της εμπιστοσύνης στη νεότερη γενιά».
Η επιστροφή της Ελλάδας στο Μέλλον διέρχεται μέσα από τη δυνατότητα της δικής μας παράταξης, όχι να αποδέχεται και να ακολουθεί αλλά να επιβάλει «ενδυματολογικό κώδικα» στην κοινωνία, δηλαδή να μπορεί να πείθει για την ορθότητα της ιδεολογικής, πολιτικής και προγραμματικής της πρότασης όχι μόνο τους Έλληνες αλλά και τους διεθνείς εταίρους.

7.Πάντως η ομάδα στελεχών της ΝΔ που τάσσεται υπέρ ακόμα και μιας κυβέρνησης εθνικής σωτηρίας δεν είναι αμελητέα.

Οι κυβερνήσεις συνεργασίας δεν προκύπτουν από την επιθυμία κάποιων πολιτικών. Η ελληνική ιστορία μας διδάσκει ότι η χώρα προχώρησε μόνον, όταν υπήρξαν ισχυρές, αυτοδύναμες Κυβερνήσεις, με ξεκάθαρο σχέδιο και πραγματική πολιτική βούληση.

8.Διατελέσατε υπουργός Παιδείας. Τι περιθώρια περικοπών έχει η εκπαίδευση στην Ελλάδα; Ήδη υπάρχουν σοβαρά προβλήματα..

Δεν υπάρχουν περιθώρια περικοπών. Το ΠΑΣΟΚ ξέχασε το 1 δις για την εκπαίδευση λόγω της κρίσης. Κατανοητό. Απέτυχε όμως στην αποτελεσματική διαχείριση της εκπαιδευτικής καθημερινότητας.
Το 2008 κινηθήκαμε με συστηματικότητα και χρονοδιάγραμμα. Όλα τα βιβλία περίμεναν τους μαθητές στα σχολεία την ημέρα του αγιασμού. Τα λειτουργικά κενά ήταν πλήρως στελεχωμένα. Μεταθέσεις, αποσπάσεις, διορισμοί είχαν γίνει στην ώρα τους, με λιγότερο κόστος από ό,τι σήμερα. Προσφέρονταν δωρεάν φροντιστήριο μέσα στο σχολείο. Για πρώτη φορά η εισαγωγική επιμόρφωση των νεοδιόριστων εκπαιδευτικών έγινε πριν την έναρξη της σχολικής χρονιάς. Με το 24μηνο απελευθερώθηκαν από την ομηρία της αναπλήρωσης οι νέοι εκπαιδευτικοί. Με νέο Νόμο εντάχθηκαν χιλιάδες ΑμΕΑ στο εκπαιδευτικό σύστημα. Εγκαινιάστηκαν 770 νέα βιοκλιματικά σχολεία. Προωθήθηκε η ψηφιακή τάξη και διασφαλίστηκαν τα έξοδα για τη μεταφορά μαθητών.
Τότε μας ειρωνεύονταν σκωπτικά θεωρώντας τα όλα αυτονόητα. Φέτος δυστυχώς είναι ζητούμενα. Παρά τις μεγαλύτερες δαπάνες το σύστημα διαλύεται.
Κλείνουν σχολεία, χιλιάδες ελλείψεις εκπαιδευτικών με τον αριθμό των διορισμών να επανέρχεται στα επίπεδα του 1950. Τα βιβλία θα διανεμηθούν ίσως και μετά το Δεκέμβριο. Καταργήθηκε η πρόσθετη διδακτική στήριξη. Διαλύεται η ειδική αγωγή ΑμΕΑ. Πάγωσε η κατασκευή όλων των νέων κτιρίων. Κλονίστηκε το σύστημα μεταφοράς μαθητών.
Άρα, το πρόβλημα της εκπαίδευσης είναι και ζήτημα αποτελεσματικής διοίκησης και διαχείρισης των κονδυλίων. Οι πολιτικοί δεν μπορούν να θεωρούνται μεταρρυθμιστές, όταν απλά ψηφίζουν νόμους, που δεν εφαρμόζονται ποτέ.
Μεταρρύθμιση είναι η παραγωγή αποτελέσματος για τους πολλούς. Να είστε σίγουρη, κ. Ταβουλάρη, ότι αν όλους μας, μας βαθμολογούσατε με κριτήριο την αποτελεσματικότητα, τα αποτελέσματα της αξιολόγησης του πολιτικού προσωπικού θα ήταν πολύ διαφορετικά στην Ελλάδα. Δεν θα αναδεικνύονταν οι εύρωστοι αυτοδιαφημιζόμενοι ή οι επώνυμοι, αλλά οι συνεπείς και αποτελεσματικοί πολιτικοί.

9.Γιατί διαφωνήσατε τόσο δυναμικά στον νόμο για τα ΑΕΙ δεν γνωρίζετε τις πελατειακές σχέσεις που έχουν αναπτυχθεί στα ελληνικά ΑΕΙ πέρα απ όλα τα άλλα προβλήματα;

Η ΝΔ το νόμο τον ψήφισε για τα θετικά του (κατάργηση ασύλου). Διαφοροποιήθηκε όμως στα θέματα της φοιτητικής συμμετοχής. Δεν είναι δυνατόν να εμπιστεύεσαι έναν δεκαοχτάχρονο να αποφασίζει για Πρωθυπουργό και να μην τον εμπιστεύεσαι να αποφασίζει για Πρύτανη ή για ζητήματα που τον αφορούν (πχ. φοιτητική μέριμνα). Δεν είναι δυνατόν να ενοχοποιείς «τον διαφθειρόμενο νέο» και να αδιαφορείς για το «διαφθορέα Καθηγητή». Απηχούν γεροντική νοοτροπία οι αντιλήψεις της Κυβέρνησης Παπανδρέου, που δεν εμπιστεύεται την άμεση κρίση της νέας γενιάς και επιδιώκει εκ νέου την καθηγητοποίηση του Ελληνικού Πανεπιστημίου.
Χαίρομαι που ο Αντώνης Σαμαράς δεσμεύτηκε να επανεξετάσει το ζήτημα, δείχνοντας εμπιστοσύνη στην ελληνική νεολαία.

Πρόσφατα Νέα
Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit, sed do eiusmod consectetur adipiscing elit, sed do eiusmod
27 Οκτώβριος 2020 - 3:36μμ

ΜΕ ΘΕΜΑ ΤΗΝ ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΗ ΣΤΡΑΤΗΓΙΚΗ ΤΟΥΡΚΙΑΣ, ΚΥΠΡΟΥ ΚΑΙ ΕΛΛΑΔΑΣ ΜΙΛΗΣΕ Ο Ε. ΣΤΥΛΙΑΝΙΔΗΣ ΣΕ ΔΙΕΘΝΕΣ ΣΥΝΕΔΡΙΟ ΤΟΥ ΕΥΡΩΠΑΙΚΟΥ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟΥ ΚΥΠΡΟΥ 

Με τη συμμετοχή της Υπουργού Ενέργειας της Κύπρου και καθηγητών από διάφορα μέρη του κόσμου και υπό το συντονισμό του Καθηγητή της Νομικής Αθηνών Θ. Φορτσακη και του καθηγητή Νομικής του Ευρωπαϊκού Πανεπιστημίου Κύπρου Ν. Κουλούρη, ξεκίνησε τη λειτουργία του με τηλεδιάσκεψη το νεοσύστατο Ινστιτούτο Ενεργειακής Πολιτικής του Ευρωπαϊκού Πανεπιστημίου Κύπρου.
18 Οκτώβριος 2020 - 12:52μμ

ΣΤΗΝ ΚΟΜΟΤΗΝΗ Ο ΥΦΥΠΟΥΡΓΟΣ Λ. ΟΙΚΟΝΟΜΟΥ: ΜΕΣΑ ΣΕ ΛΙΓΕΣ ΜΕΡΕΣ ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΣΤΗΚΑΝ ΧΡΟΝΙΑ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΑ ΤΗΣ ΕΛΑΣ ΡΟΔΟΠΗΣ ΜΕΤΑ ΑΠΟ ΠΑΡΕΜΒΑΣΗ ΤΟΥ Ε. ΣΤΥΛΙΑΝΙΔΗ 

Επίσκεψη εργασίας πραγματοποιήθηκε από τον Υφυπουργό Προστασίας του Πολίτη Λ. Οικονόμου και τον Αρχηγό της Ελληνικής Αστυνομίας κ. Καραμαλάκη στην Κομοτηνή, συνοδεία του Βουλευτή Ροδόπης της Νέας Δημοκρατίας Ευριπίδη Στ. Στυλιανίδη. 
15 Οκτώβριος 2020 - 7:11μμ

ΒΕΛΤΙΩΣΗ ΟΔΙΚΟΥ ΔΙΚΤΥΟΥ, ΠΑΡΑΤΑΣΗ ΚΤΗΜΑΤΟΛΟΓΙΟΥ -ΑΠΟΚΤΗΣΗ ΤΙΤΛΩΝ ΙΔΙΟΚΤΗΣΙΑΣ ΚΑΙ ΓΕΩΘΕΡΜΙΑ ΖΗΤΗΣΕ ΑΠΟ Κ. ΚΑΡΑΜΑΝΛΗ ΚΑΙ Κ. ΧΑΤΖΗΔΑΚΗ Ο ΕΥΡΙΠΙΔΗΣ ΣΤΥΛΙΑΝΙΔΗΣ

Επιγραμματικά, διεκδικητικά και στοιχειοθετημένα, στο πλαίσιο της διακομματικής για τη Θράκη, έθεσε ο Ευριπίδης Στυλιανίδης σειρά από ζητήματα, μαζί τους δυο συναδέλφους του Βουλευτές Τάκη Χαρίτου και Ιλχαν Αχμέτ. Συγκεκριμένα ο ΒΟΥΛΕΥΤΗΣ Ροδόπης της Νέας Δημοκρατίας κατά την επίσκεψη του στο Υπουργείο Μεταφορών και Υποδομών, ενημέρωσε τον Υπουργό κ. Κώστα Καραμανλή για την κατάσταση στη Ροδόπη και διεκδίκησε
14 Οκτώβριος 2020 - 2:47μμ

5 ΘΕΜΑΤΑ ΓΙΑ ΤΗ ΡΟΔΟΠΗ ΕΘΕΣΕ ΣΤΟΝ ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟ Κ. ΜΗΤΣΟΤΑΚΗ Ο ΕΥΡΙΠΙΔΗΣ ΣΤΥΛΙΑΝΙΔΗΣ

Τηλεδιάσκεψη με τους Βουλευτές της Νέας Δημοκρατίας στην Αν. Μακεδονία και τη Θράκη και τον Περιφερειάρχη είχε ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης ενόψει της επίσκεψης του τις επόμενες μέρες στη Σαμοθράκη.
14 Οκτώβριος 2020 - 1:43μμ

7 ΑΞΟΝΕΣ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ ΓΙΑ ΤΗ ΘΡΑΚΗ ΠΡΟΤΕΙΝΕΙ Ο ΕΥΡΙΠΙΔΗΣ ΣΤΥΛΙΑΝΙΔΗΣ ΣΤΗ ΔΙΑΚΟΜΜΑΤΙΚΗ ΓΙΑ ΤΗ ΘΡΑΚΗ

  Στη Διακομματική Επιτροπή της Βουλής για τη Θράκη κλήθηκε για ενημέρωση ο Περιφερειάρχης Αν. Μακεδονίας και Θράκης Χρήστος Μέτιος, προκειμένου να ενημερώσει για τις αναπτυξιακές πρωτοβουλίες και το πρόγραμμα της Περιφέρειας με στόχο να ξεκολλήσει από την 11η θέση σε απορροφητικότητα κονδυλίων και να απαντήσει στις ερωτήσεις των Βουλευτών για μέτρα και στόχους του μέλλοντος. 
14 Οκτώβριος 2020 - 1:37μμ

ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ Ε. ΣΤΥΛΙΑΝΙΔΗ ΜΕ ΤΟΝ ΑΡΧΗΓΟ ΓΕΣ Χ. ΛΑΛΟΥΣΗ: ΠΡΟΧΩΡΑ Ο ΔΡΟΜΟΣ ΙΑΣΜΟΥ-ΘΡΑΚΙΚΩΝ ΜΕΤΕΩΡΩΝ

Σημαντική συνάντηση με τον Αρχηγό του Γενικού Επιτελείου Στρατού κ.Χαράλαμπο Λαλούση είχε στο περιθώριο της ενημερωτικής Συνεδρίασης  της Επιτροπής Εξωτερικών και Άμυνας της Ελληνικής Βουλής στο ΓΕΕΘΑ, ο Βουλευτής Ροδόπης της Νέας Δημοκρατίας.