Συνέντευξη στην εφημερίδα "Real News": Η Κυβέρνηση Παπαδήμου είναι συγκεκριμένης αποστολής και περιορισμένης διάρκειας

Συνέντευξη του Βουλευτή Ροδόπης και Γραμματέα Προγράμματος της ΝΔ
Ευριπίδη Στυλιανίδη στην εφημερίδα «Real News» και στη δημοσιογράφο Χρύσα Ταβουλάρη

-Το ΠΑΣΟΚ μιλά για κυβέρνηση συνευθύνης .Η ΝΔ για μεταβατική κυβέρνηση ειδικού σκοπού. Τελικά η κυβέρνηση Παπαδήμου είναι μη κυβέρνηση σε μια τόσο κρίσιμη συγκυρία για τη χώρα;

Η Κυβέρνηση Παπαδήμου είναι μία μεταβατική Κυβέρνηση συγκεκριμένης αποστολής και περιορισμένης διάρκειας. Τόσο η αποστολή της όσο και η διάρκειά της προσδιορίστηκαν με σαφήνεια από τα τρία κόμματα που τη στηρίζουν, ενώπιον του Προέδρου της Δημοκρατίας. Η κρισιμότητα της συγκυρίας διαμόρφωσε αυτά τα χαρακτηριστικά, που δεν ακυρώνουν την τρέχουσα κυβερνητική λειτουργία. Οι εκλογές στον προκαθορισμένο χρόνο είναι η αναγκαία προϋπόθεση, ώστε η δημοκρατική νομιμοποίηση των αποφάσεων από τους Έλληνες πολίτες να δώσει νέα ώθηση στην εθνική προσπάθεια, ισχυροποιώντας τη νέα Κυβέρνηση της ΝΔ για να βγάλει τη χώρα από το αδιέξοδο.

Θα ήταν τόσο φοβερό αν οι εκλογές γίνουν σε 2-3 μήνες κι όχι τον Φεβρουάριο;

Καμία πολιτική δεν μπορεί να επιτύχει ερήμην του ελληνικού λαού και της κοινωνίας. Οι εκλογές θα δημιουργήσουν νέες δυναμικές. Θα υποχρεώσουν όλα τα κόμματα να τοποθετηθούν στα ζητήματα υπεύθυνα, με ξεκάθαρο και δεσμευτικό προγραμματικό λόγο. Η ΝΔ είναι ήδη έτοιμη να το πράξει. Επίσης, θα ενισχυθούν τα διαπραγματευτικά αποθέματα της Ελλάδας στο εξωτερικό. Επομένως, η προσφυγή στην ετυμηγορία των πολιτών, κοντά στον προσυμφωνημένο χρόνο, όχι μόνο δεν θα βλάψει, αντίθετα, θα ενισχύσει τη διεθνή προσπάθεια της Ελλάδας. Και αυτό γιατί σε αυτή την περίπτωση, δεν θα είναι μόνο ένα εγχείρημα τεχνοκρατικό, αλλά θα πηγάζει από την ενσυνείδητη επιλογή και θα βασίζεται στην ισχυρή βούληση των Ελλήνων να επαναφέρουν την Ελλάδα δημιουργικά στο ευρωπαϊκό προσκήνιο, όχι ως ουραγό αλλά ως παράδειγμα προς μίμηση.

Πάντως το πολιτικό μας προσωπικό για άλλη μια φορά ομφαλοσκοπεί, όταν οι εξελίξεις στην ΕΕ είναι ραγδαίες....

Μην υποτιμούμε πάντα τους πολιτικούς. Από την πολιτική θα προέλθει πάλι η λύση. Βεβαίως πρέπει να κάνουμε και αυστηρά την αυτοκριτική μας. Αυτό όμως δεν αρκεί από μόνο του. Θα δικαιωθεί, όποιος είναι έτοιμος να προτείνει πρακτικές λύσεις και, κερδίζοντας την εμπιστοσύνη της κοινωνίας, θα μπορέσει να τις πραγματοποιήσει. Καμία λύση πια δεν μπορεί να αγνοήσει τη διεθνή και την ευρωπαϊκή πραγματικότητα. Ωστόσο, κάθε λύση οφείλει να σέβεται και να λαμβάνει υπόψη τις εθνικές ιδιαιτερότητες, προπάντων σε χώρες σαν την Ελλάδα, που επωμίζονται το βάρος φύλαξης των ευρωπαϊκών συνόρων.

Ήσασταν στην Γερμανία και είχατε μια σειρά επαφών με Γερμανούς αξιωματούχους. Ποιο κατά τη γνώμη σας είναι το επικρατέστερο σενάριο για την αντιμετώπιση της κρίσης στην ευρωζώνη;

Η Γερμανία ανοίγει ζήτημα αναθεώρησης συνθηκών, με ειδικό πρωτόκολλο, για να παρακάμψει την αρχή της ομοφωνίας και να εμπλέξει το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο στην αξιολόγηση των κρατών της Ευρω-ζώνης, ώστε να μπορούν να τους επιβάλλονται κυρώσεις, όταν αυτά δεν είναι συνεπή. Κάτι τέτοιο ενδεχομένως να επισπεύδει τη συμπλήρωση της Νομισματικής με τη Δημοσιονομική και Οικονομική Ένωση, που ήταν το ζητούμενο μέχρι τώρα. Πρέπει να γίνει όμως με πολλή μεγάλη προσοχή, ώστε ούτε η Ευρώπη να διαλυθεί, ούτε όμως να δημιουργήσει «διευθυντήρια», που ακυρώνουν τη δημοκρατική αρχή του αλληλοσεβασμού και της ισοτιμίας των κρατών-μελών.

Συναντηθήκατε και με την Α. Μέρκελ. Ο Α. Σαμαράς εξακολουθεί να είναι ο mister no;

Η πρόταση Παπανδρέου για δημοψήφισμα ανέδειξε στα μάτια των εταίρων μας έναν λαϊκισμό, που έθεσε ευθέως σε κίνδυνο τον ευρωπαϊκό προσανατολισμό της Ελλάδας. Ο Αντώνης Σαμαράς ανέλαβε αμέσως πρωτοβουλίες, στέλνοντας τα σωστά μηνύματα στην Ευρώπη. Στήριξε τη μεταβατική Κυβέρνηση και υποστήριξε τη διαπραγμάτευση για την εφαρμογή των ευρωπαϊκών αποφάσεων της 26ης Οκτωβρίου, ώστε να βγάλει την Ελλάδα από το αδιέξοδο. Με την επιστολή που έστειλε συνέβαλε στην άρση του αδιεξόδου, αναδεικνύοντας την αποτυχία του Μνημονίου Ι, την οποία πρόσφατα δημόσια παραδέχθηκε ακόμη και ο Υπουργός Οικονομικών της Γερμανίας κ. Σόιμπλε.
Ο Πρόεδρος της ΝΔ υποστήριξε από την αρχή αυτό που θεωρούσε σωστό για την Ευρώπη και δίκαιο για τους Έλληνες. Δεν άσκησε εξωτερική πολιτική για προσωπικές δημόσιες σχέσεις. Τοποθετήθηκε με ρεαλισμό και ευθύνη για την οικονομία και δικαιώθηκε. Σεβάστηκε τους πολιτικούς του αντιπάλους, αν και αυτοί δεν έκαναν το ίδιο στις διεθνείς τους συνομιλίες, όταν τον κατηγορούσαν στην Ευρώπη ως «λαϊκιστή». Μετά τις τελευταίες εξελίξεις ενισχύεται πλέον η διεθνής αξιοπιστία της ΝΔ.

Έχει καταλάβει το Βερολίνο ότι το πρόβλημα δεν είναι η Ελλάδα αλλά ο τρόπος διάρθρωσης της ευρωζώνης;

Σε όλες μας τις επικοινωνίες καταστήσαμε σαφές στους Γερμανούς συναδέλφους μας, ότι δεν είναι δυνατόν το 2% του Ευρωπαϊκού ΑΕΠ, που εκπροσωπεί η Ελλάδα, να ανατρέπει τις διεθνείς οικονομικές ισορροπίες. Τα αίτια είναι βαθύτερα. Με τη νομισματική Ένωση, το 2001 στη Συνέλευση για το Ευρωπαϊκό Σύνταγμα, προετοιμάσαμε το ευρωπαϊκό σκάφος για ένα ήρεμο ταξίδι, χωρίς να το εξοπλίσουμε με τα απαιτούμενα εργαλεία για την αντιμετώπιση της καταιγίδας, δηλαδή με την αντίστοιχη δημοσιονομική, οικονομική και πολιτική ένωση. Για αυτό τώρα πληρώνουμε το τίμημα της τότε υποχώρησής μας έναντι των «ευρωσκεπτικιστών».

Στο πρόσφατο παρελθόν είχατε εισηγηθεί κάποιου τύπου εφεδρεία .Με το μοντέλο που εφαρμόστηκε συμφωνείτε? Θα το υπερψηφίσετε στα πλαίσια του πολυνομοσχεδίου

Η δική μας πρόταση για την εφεδρεία ήταν η απάντηση στις απολύσεις. Όχι η «μάσκα» των απολύσεων, όπως τις είχε εξαγγείλει το ΠΑΣΟΚ. Αντιμετωπίστηκε θετικά από τους εργαζόμενους, γιατί η εφαρμογή της ήταν στοχευμένη κυρίως στις προβληματικές ΔΕΚΟ και απέφερε μετρήσιμα οικονομικά αποτελέσματα (πχ. όφελος στον ΟΣΕ 312 εκ. Ευρώ). Η αναγκαία στήριξη της Κυβέρνησης Παπαδήμου δεν μας στερεί το δικαίωμα μετά την επικείμενη εκλογική μας νίκη να επιδιώξουμε τον επαναπροσδιορισμό των ατελέσφορων εφαρμοσμένων πολιτικών, πριν το τέλος του α’ εξαμήνου του 2012, όπως άλλωστε προβλέπεται από τις ευρωπαϊκές αποφάσεις.

Έρχονται νέες μειώσεις σε μισθούς και συντάξεις. Η ΝΔ τι θα κάνει?

Η κοινωνία δεν αντέχει άλλες οριζόντιες και άδικες περικοπές. Έτσι κι αλλιώς η πολιτική αυτή του ΠΑΣΟΚ απέτυχε. Εξαθλίωσε τους Έλληνες και στέγνωσε την αγορά από ρευστότητα. Τα έσοδα θα πρέπει να αυξηθούν από άλλες πηγές. Στοχευμένες αποκρατικοποιήσεις, περιστολή δημοσίων δαπανών, αξιοποίηση ακίνητης περιουσίας, επιθετικές πολιτικές ανάπτυξης. Η ΝΔ έχει ξεκάθαρες προτεραιότητες και δεν θα διστάσει να τις επιδιώξει.

Πρόσφατα Νέα
Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit, sed do eiusmod consectetur adipiscing elit, sed do eiusmod
27 Οκτώβριος 2020 - 2:36μμ

ΜΕ ΘΕΜΑ ΤΗΝ ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΗ ΣΤΡΑΤΗΓΙΚΗ ΤΟΥΡΚΙΑΣ, ΚΥΠΡΟΥ ΚΑΙ ΕΛΛΑΔΑΣ ΜΙΛΗΣΕ Ο Ε. ΣΤΥΛΙΑΝΙΔΗΣ ΣΕ ΔΙΕΘΝΕΣ ΣΥΝΕΔΡΙΟ ΤΟΥ ΕΥΡΩΠΑΙΚΟΥ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟΥ ΚΥΠΡΟΥ 

Με τη συμμετοχή της Υπουργού Ενέργειας της Κύπρου και καθηγητών από διάφορα μέρη του κόσμου και υπό το συντονισμό του Καθηγητή της Νομικής Αθηνών Θ. Φορτσακη και του καθηγητή Νομικής του Ευρωπαϊκού Πανεπιστημίου Κύπρου Ν. Κουλούρη, ξεκίνησε τη λειτουργία του με τηλεδιάσκεψη το νεοσύστατο Ινστιτούτο Ενεργειακής Πολιτικής του Ευρωπαϊκού Πανεπιστημίου Κύπρου.
18 Οκτώβριος 2020 - 11:52πμ

ΣΤΗΝ ΚΟΜΟΤΗΝΗ Ο ΥΦΥΠΟΥΡΓΟΣ Λ. ΟΙΚΟΝΟΜΟΥ: ΜΕΣΑ ΣΕ ΛΙΓΕΣ ΜΕΡΕΣ ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΣΤΗΚΑΝ ΧΡΟΝΙΑ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΑ ΤΗΣ ΕΛΑΣ ΡΟΔΟΠΗΣ ΜΕΤΑ ΑΠΟ ΠΑΡΕΜΒΑΣΗ ΤΟΥ Ε. ΣΤΥΛΙΑΝΙΔΗ 

Επίσκεψη εργασίας πραγματοποιήθηκε από τον Υφυπουργό Προστασίας του Πολίτη Λ. Οικονόμου και τον Αρχηγό της Ελληνικής Αστυνομίας κ. Καραμαλάκη στην Κομοτηνή, συνοδεία του Βουλευτή Ροδόπης της Νέας Δημοκρατίας Ευριπίδη Στ. Στυλιανίδη. 
15 Οκτώβριος 2020 - 6:11μμ

ΒΕΛΤΙΩΣΗ ΟΔΙΚΟΥ ΔΙΚΤΥΟΥ, ΠΑΡΑΤΑΣΗ ΚΤΗΜΑΤΟΛΟΓΙΟΥ -ΑΠΟΚΤΗΣΗ ΤΙΤΛΩΝ ΙΔΙΟΚΤΗΣΙΑΣ ΚΑΙ ΓΕΩΘΕΡΜΙΑ ΖΗΤΗΣΕ ΑΠΟ Κ. ΚΑΡΑΜΑΝΛΗ ΚΑΙ Κ. ΧΑΤΖΗΔΑΚΗ Ο ΕΥΡΙΠΙΔΗΣ ΣΤΥΛΙΑΝΙΔΗΣ

Επιγραμματικά, διεκδικητικά και στοιχειοθετημένα, στο πλαίσιο της διακομματικής για τη Θράκη, έθεσε ο Ευριπίδης Στυλιανίδης σειρά από ζητήματα, μαζί τους δυο συναδέλφους του Βουλευτές Τάκη Χαρίτου και Ιλχαν Αχμέτ. Συγκεκριμένα ο ΒΟΥΛΕΥΤΗΣ Ροδόπης της Νέας Δημοκρατίας κατά την επίσκεψη του στο Υπουργείο Μεταφορών και Υποδομών, ενημέρωσε τον Υπουργό κ. Κώστα Καραμανλή για την κατάσταση στη Ροδόπη και διεκδίκησε
14 Οκτώβριος 2020 - 1:47μμ

5 ΘΕΜΑΤΑ ΓΙΑ ΤΗ ΡΟΔΟΠΗ ΕΘΕΣΕ ΣΤΟΝ ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟ Κ. ΜΗΤΣΟΤΑΚΗ Ο ΕΥΡΙΠΙΔΗΣ ΣΤΥΛΙΑΝΙΔΗΣ

Τηλεδιάσκεψη με τους Βουλευτές της Νέας Δημοκρατίας στην Αν. Μακεδονία και τη Θράκη και τον Περιφερειάρχη είχε ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης ενόψει της επίσκεψης του τις επόμενες μέρες στη Σαμοθράκη.
14 Οκτώβριος 2020 - 12:43μμ

7 ΑΞΟΝΕΣ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ ΓΙΑ ΤΗ ΘΡΑΚΗ ΠΡΟΤΕΙΝΕΙ Ο ΕΥΡΙΠΙΔΗΣ ΣΤΥΛΙΑΝΙΔΗΣ ΣΤΗ ΔΙΑΚΟΜΜΑΤΙΚΗ ΓΙΑ ΤΗ ΘΡΑΚΗ

  Στη Διακομματική Επιτροπή της Βουλής για τη Θράκη κλήθηκε για ενημέρωση ο Περιφερειάρχης Αν. Μακεδονίας και Θράκης Χρήστος Μέτιος, προκειμένου να ενημερώσει για τις αναπτυξιακές πρωτοβουλίες και το πρόγραμμα της Περιφέρειας με στόχο να ξεκολλήσει από την 11η θέση σε απορροφητικότητα κονδυλίων και να απαντήσει στις ερωτήσεις των Βουλευτών για μέτρα και στόχους του μέλλοντος. 
14 Οκτώβριος 2020 - 12:37μμ

ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ Ε. ΣΤΥΛΙΑΝΙΔΗ ΜΕ ΤΟΝ ΑΡΧΗΓΟ ΓΕΣ Χ. ΛΑΛΟΥΣΗ: ΠΡΟΧΩΡΑ Ο ΔΡΟΜΟΣ ΙΑΣΜΟΥ-ΘΡΑΚΙΚΩΝ ΜΕΤΕΩΡΩΝ

Σημαντική συνάντηση με τον Αρχηγό του Γενικού Επιτελείου Στρατού κ.Χαράλαμπο Λαλούση είχε στο περιθώριο της ενημερωτικής Συνεδρίασης  της Επιτροπής Εξωτερικών και Άμυνας της Ελληνικής Βουλής στο ΓΕΕΘΑ, ο Βουλευτής Ροδόπης της Νέας Δημοκρατίας.