Skip to Navigation

Συνέντευξη στην Εφημερίδα CITY PRESS


Συνέντευξη στον Θάνο Δημάδη

Οι φερόμενες ως δηλώσεις του πρωθυπουργού περί αποχώρησής του αν χάσει τις εκλογές ταιριάζουν πιστεύετε στον Κ. Καραμανλή; Θα μπορούσε να έχει δηλώσει αυτά τα πράγματα;

Πρόσφατα ο πρωθυπουργός δήλωσε δημοσίως ότι είναι πολύ νέος για να συνταξιοδοτηθεί. Συμφωνώ απόλυτα με αυτήν τη δήλωσή του γιατί πιστεύω ότι ο Κ. Καραμανλής εκφράζει μία πολιτική σχολή που σηματοδότησε τις σημαντικότερες επιλογές για τη σύγχρονη Ελλάδα. Ένωσε την παράταξη και μας χάρισε δύο μεγάλες νίκες. Επιτυγχάνει συνεχώς σημαντικές μεταρρυθμίσεις. Είναι ο μόνος και ο πρώτος που μπορεί πραγματικά να χαρίσει ακόμα μία δημιουργική τετραετία μεταρρυθμίσεων για τον τόπο.

Σε περίπτωση, όμως, που η ΝΔ χάσει τις επόμενες εκλογές, θα ήταν πιθανή αποχώρηση Καραμανλή;

Είναι παρών, εκφράζει μία σχολή που έχει διάρκεια και είναι ταυτισμένη με σημαντικές επιλογές και πιστεύω ότι θα συνεχίσει το σημαντικό του έργο, ό,τι κι αν συμβεί.

Αν αποχωρήσει, όμως, υπάρχουν στελέχη της ΝΔ και της σχολής Καραμανλή που θα μπορούσαν να συνεχίσουν αυτό το «σημαντικό έργο», όπως λέτε, σε περίπτωση ήττας;

Εκτιμώ ότι η παρουσία του είναι απαραίτητη όχι μόνο γιατί είναι ένας καταξιωμένος ηγέτης. Έχει πολλά ακόμα να δώσει, πρωτίστως στον τόπο.

Είχατε μιλήσει για το δίλημμα «Καραμανλής ή χάος». Ισχύει το ίδιο και για την επόμενη μέρα μίας εκλογικής ήττας; Με απλά λόγια, άν φύγει ο Καραμανλής, υπάρχει κίνδυνος διάσπασης;

Δεν υπάρχει τέτοιο ενδεχόμενο. Η νίκη για τη ΝΔ είναι ρεαλιστικός στόχος και στις ευρωεκλογές και στις εθνικές εκλογές. Από εκεί κι έπειτα, αυτό που πιστεύω είναι ότι η παράταξη, και σε επίπεδο κορυφής και σε επίπεδο βάσης, είναι περισσότερο ενωμένη από κάθε άλλη στιγμή στην ιστορία της.

Yπάρχουν και στελέχη που βλέπουν την επόμενη μέρα...

Θεωρώ ότι ιεράρχηση αξιών όλων είναι πρώτα το συμφέρον του τόπου, έπειτα της παράταξης και στο τέλος το προσωπικό. Άρα οι προσωπικές φιλοδοξίες είναι θεμιτές όταν περνούν μόνο μέσα από το συλλογικό συμφέρον της Ελλάδος.

Παρ' όλα αυτά, η διαδοχολογία καλά κρατεί στη ΝΔ. Μπακογιάννη και Σουφλιάς χτίζουν το δικό τους διακριτό προφίλ...

Εκτιμώ ότι υπάρχουν κάποιοι που προσπαθούν να δημιουργήσουν ατμόσφαιρα διαδοχολογίας για το δικό τους σκοπό, ενώ τα πράγματα δεν είναι έτσι. Θεωρώ ότι κάθε φιλοδοξία είναι θεμιτή μόνο όταν διέρχεται μέσα από το συμφέρον του τόπου και της παράταξης.

Το ΠΑΣΟΚ ασκεί σκληρή κριτική, λέγοντας ότι όποιος είναι κουρασμένος μπορεί να παραιτηθεί...

Η ΝΔ δεν διέγραψε ποτέ πρώην πρωθυπουργό. Η ΝΔ σεβάστηκε τους ανθρώπους που έχουν προσφορά στον τόπο και εκτίμησε τις διαφορετικές απόψεις. Αυτή είναι και η διαφορά μας με το ΠΑΣΟΚ.

Αναφέρεστε στην περίπτωση του κ. Σημίτη, που δεν δοκιμάστηκε στις εκλογές του 2004 αλλά έδωσε το δαχτυλίδι στον κ. Παπανδρέου. Ο κ. Καραμανλής μήπως προετοιμάζει το έδαφος για κάτι αντίστοιχο;

Στη ΝΔ δεν υπάρχουν δαχτυλίδια. Ποτέ δεν υπήρξαν και δεν πρόκειται να υπάρξουν.

Χθες έπεσαν οι υπογραφές για την Ολυμπιακή. Η ΝΔ αισθάνεται δικαιωμένη;

Το ΠΑΣΟΚ επιχείρησε τέσσερις φορές να την αποκρατικοποιήσει και απέτυχε. Εμείς πετύχαμε. Είναι μία ιστορική συμφωνία, οικονομικά συμφέρουσα για τον Έλληνα καταναλωτή αλλά και για το ελληνικό Δημόσιο, που αναμένεται να εισπράττει από τα κέρδη τουλάχιστον 150 εκατ. ετησίως. Προστατεύεται επίσης το όνομα και το σύμβολο της Ολυμπιακής, που ισοδυναμούν με εθνική παρακαταθήκη για τους Έλληνες. Αυτή η επένδυση γίνεται επίσης στη δυσκολότερη παγκοσμίως οικονομική συγκυρία και αυτό δείχνει ότι η πολιτική μας αποδίδει.

Δημοσιέυθηκε στην εφημερίδα CITY PRESS στις 24/3/2009.