Συνέντευξη στην Εφημερίδα ΗΜΕΡΗΣΙΑ

Ερώτηση 1:
Η ψηφοφορία για την έγκριση του πορίσματος της πλειοψηφίας της προανακριτικής αποτελεί για την κυβέρνηση πολιτικό στοίχημα. Τί μπορεί να συμβεί σε περίπτωση που ορισμένοι από τους συναδέλφους σας επιλέξουν να ψηφίσουν λευκό;

Η πλειοψηφία της προανακριτικής μελέτησε σε βάθος την υπόθεση και τοποθετείται υπεύθυνα. Η Κυβέρνηση με την κατά συνείδηση ψήφο δείχνει ότι σέβεται την απόφαση των βουλευτών και δε συνδέει την πορεία της με την τοποθέτησή τους επί του ζητήματος. Κεντρικό πολιτικό στοίχημα για τη κυβέρνηση αποτελεί η αντιμετώπιση της οικονομικής κρίσης με τις λιγότερες δυνατές επιπτώσεις στους πολίτες. Και αυτό δεν είναι μόνο  η ξεκάθαρη πολιτική μας θέση, αλλά και βασική απαίτηση της συντριπτικής πλειοψηφίας των πολιτών. Σχετικά τώρα με τη στάση μας απέναντι στα φαινόμενα αδιαφάνειας, είναι ξεκάθαρο ότι τολμήσαμε και να αποκαλύψουμε και να παραπέμψουμε στη δικαιοσύνη, οτιδήποτε έχριζε δικαστικής διερεύνησης. Σε αντίθεση με το ΠΑΣΟΚ που ως κυβέρνηση έσπρωχνε τις ευθύνες των στελεχών του «κάτω από το χαλί» οδηγώντας τις υποθέσεις σε παραγραφή, ενώ ως αντιπολίτευση αδυνατώντας να διατυπώσει πειστική εναλλακτική πρόταση διακυβέρνησης φλερτάρει με την εξουσία εγκλωβίζοντας συνειδητά την πολιτική στην παραπολιτική και τη σκανδαλολογία.


Ερώτηση 2:
Εάν είσαστε στη θέση του κ. Παυλίδη θα είχατε παραιτηθεί από το βουλευτικό αξίωμα;

Πίστευα και πιστεύω ότι πολιτική με συμβουλές δε γίνεται. Κάθε πολιτικός με τόσο μακρόχρονη διαδρομή στα κοινά έχει την  εμπειρία, την ευθύνη και την ευαισθησία να προσδιορίζει προσωπικά τη στάση του.. Και  με βάση αυτή θα κριθεί από την ιστορία,  από την παράταξη και από τους πολίτες.

Ερώτηση 3:
Αρκετοί συνάδελφοί σας έχουν ήδη δηλώσει δημόσια ότι δε θα πρέπει να περιλαμβάνονται στα ψηφοδέλτια της ΝΔ όσοι ενεπλάκησαν σε γκρίζες υποθέσεις όπως είναι το Βατοπέδι ή όπως είναι αυτές που αντιμετωπίζει ο κ. Παυλίδης. Εσείς τι γνώμη έχετε;

Κανένα τηλεοπτικό παράθυρο και καμία αστήριχτη μικροπολιτική καταγγελία δεν μπορεί και δεν πρέπει να υποκαταστήσει στο θεσμικό τους ρόλο τη δικαιοσύνη και τη Βουλή. Η ανθρωποφαγία δολοφονεί την ουσία της πολιτικής. Από εκεί και πέρα αποτελεί χρέος και ευθύνη της κάθε ηγεσίας να αξιολογεί όλες τις παραμέτρους και να αποφασίζει με κριτήριο την αλήθεια, υπηρετώντας έτσι το αίσθημα δικαίου, αλλά και την ηθική στην πολιτική.

Ερώτηση 4:
Στο κυβερνών κόμμα έχει εμπεδωθεί το αίσθημα της ήττας ενόψει των Ευρωεκλογών και η συζήτηση που γίνεται είναι εάν και κατά πόσο η ήττα αυτή θα είναι διαχειρίσιμη. Ποια είναι η γνώμη σας; Πώς μπορείτε να κυβερνήσετε όταν η πλειοψηφία των πολιτών επιλέγει το ΠΑΣΟΚ για να τους εκπροσωπήσει στην Ευρωβουλή στέλνοντας και σαφές μήνυμα απόρριψης των επιλογών σας;


«Μηδένα προ του τέλους μακάριζε». Ένα κόμμα που εγκλωβίζει τον πολιτικό του λόγο στην παραπολιτική και τη σκανδαλολογία ευθέως παραδέχεται την ανεπάρκεια του να διατυπώνει πειστική εναλλακτική πρόταση εξουσίας.

Αν ο Κώστας Καραμανλής αξιοποιώντας το συγκριτικό του πλεονέκτημα σε σχέση με τον κεντρικό του αντίπαλο το Γιώργο Παπανδρέου περάσει στην αντεπίθεση επανατοποθετώντας τα ζητήματα στην πραγματική τους διάσταση, εκτιμώ ότι οι Ευρωεκλογές θα αποτελέσουν αφετηρία εσωκομματικών εξελίξεων στο ΠΑΣΟΚ.


Ερώτηση 5:
Σε περίπτωση ήττας στις εθνικές εκλογές πιστεύετε ότι θα μπορεί να παραμείνει στην ηγεσία της ΝΔ ο κ. Καραμανλής;

Αναμφισβήτητα, διότι αυτός ένωσε την παράταξη και μας οδήγησε σε σειρά από νίκες σε όλα τα επίπεδα. Σε κάθε περίπτωση, όμως, πιστεύω στη νίκη μας στις Βουλευτικές Εκλογές, αρκεί να πετύχουμε να επαναφέρουμε την ατζέντα του δημοσίου διαλόγου από την παραπολιτική στην πολιτική. Δεν είναι δυνατόν στη δίνη της σφοδρότερης διεθνούς οικονομικής κρίσης τα πολιτικά κόμματα να μην αντιπαρατίθενται επί τη βάση προτάσεων ή αποτελεσμάτων. Πιστεύω ακλόνητα ότι αν συγκρίνουμε αυτά που πετύχαμε για τη χώρα μέσα σε μία δύσκολη συγκυρία με αυτά που πέτυχε ή δεν πέτυχε το ΠΑΣΟΚ όταν έρεαν με αφθονία τα κονδύλια από τα τρία Κοινοτικά Πλαίσια Στήριξης στην Ελλάδα τα συμπεράσματα θα είναι καταλυτικά. Σε απίστευτα αρνητικό περιβάλλον εμείς πετύχαμε όπου οι άλλοι με ιδανικές συνθήκες απέτυχαν: Πετύχαμε τους αγωγούς πετρελαίου και φυσικού αερίου. Μειώσαμε την ανεργία. Προχωρήσαμε την εκπαιδευτική μεταρρύθμιση. Ολοκληρώσαμε την αποκρατικοποίηση του λιμένος Πειραιά και της Ολυμπιακής Αεροπορίας. Καταφέραμε την αύξηση του τουρισμού. Στηρίξαμε τα εθνικά θέματα με αποτελεσματικότητα χωρίς να απομονωθούμε. Βελτιώσαμε τις συνθήκες για τον αγρότη. Ολοκληρώσαμε έργα υποδομής που έπρεπε να είχαν τελειώσει από τη δεκαετία του ’90.

Ερώτηση 6:
Τελικά κύριε Υπουργέ τι γίνεται με τα ταξίδια σας; Επιλέγετε πράγματι ακριβά ξενοδοχεία και χλιδάτες μετακινήσεις; Διότι η γραπτή απάντησή σας δε μας διαφώτισε επί την ουσία του θέματος.

Τα τελευταία πέντε χρόνια υπηρέτησα σε τρία Υπουργεία, στο Υπουργείο Εξωτερικών, στο Υπουργείο Εθνικής Παιδείας και Θρησκευμάτων και στο Υπουργείο Μεταφορών και Επικοινωνιών. Περιόδευσα σε 53 χώρες και σε 45 Νομούς. Διαχειρίστηκα πάνω από 10 δις ευρώ με απόλυτη διαφάνεια προωθώντας τα συμφέροντα της χώρας και τις πολιτικές της κυβέρνησης. Πιστεύω ότι θα έπρεπε να ελέγχομαι και να αξιολογούμαι με βάση τα πολιτικά αποτελέσματα που παρήγαγα. Δυστυχώς, όμως, στον τόπο μας συχνά η παραπολιτική εκτοπίζει, συγκαλύπτει, απαξιώνει την ουσιαστική πολιτική. Με γκεμπελίστικο τρόπο προσπαθεί να αποπροσανατολίσει τους πολίτες και να στρεβλώσει την αλήθεια.

Τους τελευταίους έξι μήνες απαντώ συνεχώς σε απαράδεκτα μυθεύματα, αληθοφανείς συκοφαντίες και βρώμικες επιθέσεις. Όσοι με γνωρίζουν ξέρουν ποιος είμαι, ξέρουν πως ζω, ξέρουν σε τι αξιακό σύστημα πιστεύω. Ποτέ δεν ήταν στη νοοτροπία μου η επιδίωξη της χλιδής και της καλοπέρασης. Μέχρι τώρα δε συνήθιζα να ασχολούμαι προσωπικά, και ίσως ήταν λάθος, με το πού θα διέμενε η αντιπροσωπεία της οποίας ηγούμαι στο εξωτερικό κατά τη διάρκεια μίας υπηρεσιακής αποστολής. Μπορεί η επιλογή του συγκεκριμένου ξενοδοχείου να ήταν ατυχής, δε δέχομαι, όμως, ούτε τις υπερβολές, ούτε τις συκοφαντικές μυθοπλασίες.

Αυτό που προέχει για μένα είναι η πολιτική και όχι η παραπολιτική, γιατί έτσι πιστεύω ότι μπορώ να υπηρετήσω καλύτερα την πατρίδα μου.


Δημοσιέυθηκε στην εφημερίδα ΗΜΕΡΗΣΙΑ στις 30/4/2009
Πρόσφατα Νέα
Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit, sed do eiusmod consectetur adipiscing elit, sed do eiusmod
9 Ιουλίου 2020 - 6:56μμ

Ο ΚΥΡΙΑΚΟΣ ΜΗΤΣΟΤΑΚΗΣ ΠΡΟΤΕΙΝΕΙ ΔΙΑΚΟΜΜΑΤΙΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΓΙΑ ΤΗ ΘΡΑΚΗ. ΔΙΚΑΙΩΝΕΤΑΙ Η ΔΙΑΧΡΟΝΙΚΗ ΠΡΟΣΠΑΘΕΙΑ ΤΟΥ ΕΥΡΙΠΙΔΗ ΣΤΥΛΙΑΝΙΔΗ

Ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης πρότεινε σήμερα στον Πρόεδρο της Βουλής των Ελλήνων Κωνσταντίνο Τασούλα, τη δημιουργία Διακομματικής Επιτροπής για την Ανάπτυξη και την Ανάδειξη της Θράκης, ανταποκρινόμενος στο διαχρονικό αίτημα της περιοχής, που πρόσφατα είχαν την ευκαιρία να το ξανακαταθέσουν οι Μητροπολίτες της Τοπικής Εκκλησίας που τον επισκέφθηκαν.
7 Ιουλίου 2020 - 11:02πμ

ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΕΥΡΙΠΙΔΗ ΣΤΥΛΙΑΝΙΔΗ ΜΕ ΤΟΝ ΠΡΟΕΔΡΟ ΤΗΣ ΕΤΑΔ ΑΝΤΩΝΗ ΜΠΕΖΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΞΙΟΠΟΙΗΣΗ ΤΩΝ ΤΟΥΡΙΣΤΙΚΩΝ ΑΚΙΝΗΤΩΝ ΤΗΣ ΡΟΔΟΠΗΣ

Συστηματική πίεση για την ανταποδοτική αξιοποίηση των τουριστικών ακινήτων του Νόμου Ροδόπης ασκεί ο Βουλευτής της Νέας Δημοκρατίας Ευριπίδης Στυλιανίδης.
6 Ιουλίου 2020 - 10:59πμ

ΠΡΑΣΙΝΟ ΦΩΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΠΑΝΑΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑ ΤΗΣ SHELMAN

Καθοριστικής σημασίας συνάντηση είχε σήμερα ο Βουλευτής Ροδόπης της Νέας Δημοκρατίας Ευριπίδης Στ. Στυλιανίδης με τον Υπουργό Ανάπτυξης Άδωνη Γεωργιάδη για την επανεκκίνηση της βιομηχανίας Shelman στην Κομοτηνή.
29 Ιουνίου 2020 - 10:15πμ

ΑΡΧΙΖΟΥΝ ΟΙ ΠΡΟΕΤΟΙΜΑΣΙΕΣ ΓΙΑ ΤΗ ΣΥΝΕΔΡΙΑΣΗ ΤΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ ΤΗΣ ΕΥΡΩΠΗΣ ΣΤΗΝ ΚΟΜΟΤΗΝΗ

Με τον Γενικό Διευθυντή της Αστυνομίας Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης Στρατηγό Συριτούδη είχε συνάντηση εργασίας ο Βουλευτής Ροδόπης της Νέας Δημοκρατίας και Εκπρόσωπος της Ελλάδας στο Συμβούλιο της Ευρώπης Δρ. Ευριπίδης Στυλιανίδης.
28 Ιουνίου 2020 - 9:49μμ

ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΣΤΗ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ ΤΗΣ ΚΥΡΙΑΚΗΣ ΚΑΙ ΣΤΟ ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟ ΝΙΚΟ ΟΙΚΟΝΟΜΟΥ ΤΟΥ ΔΡ. ΕΥΡΙΠΙΔΗ ΣΤ. ΣΤΥΛΙΑΝΙΔΗ, ΒΟΥΛΕΥΤΗ ΡΟΔΟΠΗΣ-ΝΔ, ΕΠΙΚ. ΚΑΘΗΓΗΤΗ ΝΟΜΙΚΗΣ ΕΥΡΩΠΑΙΚΟΥ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟΥ ΚΥΠΡΟΥ

Ευριπίδης Στυλιανίδης: Να μετατρέψουμε την κρίση σε ευκαιρία Ο βουλευτής Ροδόπης της ΝΔ τονίζει ότι η Ελλάδα πρέπει να είναι έτοιμη να ασκήσει τα κυριαρχικά της δικαιώματα και εξηγεί πότε η προσφυγή στη Χάγη μπορεί να είναι χρήσιμη για την Ελλάδα Νίκος Οικονόμου

ΝΑ ΣΥΣΤΑΘΕΙ ΔΙΑΚΟΜΜΑΤΙΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΓΙΑ ΤΗ ΘΡΑΚΗ

Υπέρ της συγρότησης Διακομματικής επιτροπής για τη Θράκη τάσσεται με συνέντευξή του στο iEidiseis ο Ευρυπίδης Στυλιανίδης, βουλευτής Ροδόπης της ΝΔ και Επικ. Καθηγητής Νομικής του Ευρωπαϊκού Πανεπιστημίου Κύπρου, εκφράζοντας μάλιστα τη βεβαιότητα ότι ο πρωθυπουργός θα είναι θετικός στη συγκεκριμένη ανάγκη.Ο πρώην υπουργός επισημαίνει ότι το «κόμμα Σαδίκ» «όχι απλά συνεργάζεται, αλλά καθοδηγείται σε μεγάλο βαθμό από την τουρκική διπλωματία».