Συνέντευξη του Ευριπίδη Στυλιανίδη στην εφημερίδα ΕΠΕΝΔΥΣΗ

Κύριε Στυλιανίδη τελικά η ΝΔ, έχασε ή όχι στις εκλογές; Ο κύριος Σαμαράς κάνει λόγο για απώλεια περίπου 100.000 ψηφοφόρων σε σχέση με τις εκλογές του 2012.

Ε.Σ.: Η Ν.Δ. έχασε τις εκλογές με 8,5 μονάδες διαφορά, σχηματίζοντας τη μικρότερη κοινοβουλευτική της ομάδα μεταπολιτευτικά. Αυτό για να το διορθώσουμε πρέπει να πρώτα απ’ όλα να το παραδεχτούμε, συγχαίροντας μεγαλόψυχα το νικητή. Μετά να το εξηγήσουμε, κάνοντας την αυτοκριτική μας και στη συνέχεια να το διαχειριστούμε έξυπνα. Ξέρετε, ενίοτε η καλή διαχείριση μιας ήττας μπορεί να συμβάλλει σε μια εντυπωσιακή ανασυγκρότηση και σε μια δυναμική επανεκκίνηση. Άλλωστε η σοφία και η πείρα δεν είναι τίποτα άλλο από άθροισμα λαθών που τα συνειδητοποιήσαμε και τα διορθώσαμε, βελτιώνοντας έτσι τον εαυτό μας.

Την ερχόμενη Πέμπτη συνεδριάζει η Κ.Ο. της ΝΔ. Θα τεθεί θέμα ηγεσίας;

Ε.Σ.: Δεν το γνωρίζω. Πάντως σε κάθε περίπτωση η Κ.Ο. πρέπει μα αποτελέσει την εκκίνηση για την επαναλειτουργία της εσωκομματικής δημοκρατίας. Αν θέλουμε η ιστορική μας παράταξη να παραμείνει μεγάλη και πρωταγωνιστική, οφείλουμε να ξεκινήσουμε έναν ειλικρινή και δημοκρατικό διάλογο απ’ τις Νομαρχιακές Συνελεύσεις που θα κορυφωθεί σε ένα Έκτακτο Συνέδριο. Η καλοπροαίρετη κριτική και η έντιμη αυτοκριτική, η επισήμανση και η διόρθωση λαθών, η ανάληψη ευθυνών σ’ όλα τα επίπεδα, η αποκατάσταση ενός ξεκάθαρου ιδεολογικοπολιτικού προσανατολισμού για το μέλλον, είναι οι βάσεις για την ανασυγκρότηση και την επανεκκίνηση.

Έχετε αναφέρει πως κάποιοι μέσα στη ΝΔ, δεν γνωρίζουν τους αξιακούς κώδικες της παράταξης. Σε ποιους αναφέρεστε;

Ε.Σ.: Η Ν.Δ. υπήρξε πάνα μια μεγάλη παράταξη του μέτρου και της μετριοπάθειας, μακριά από άκρα και ακρότητες, ανοιχτή προς όλες τις κατευθύνσεις. Διαχρονικά έκανε διευρύνσεις τόσο προς τα δεξιά, όσο και προς τα αριστερά, κατοχυρώνοντας την κυριαρχία της στο μεσαίο χώρο. Όσοι προσήλθαν ήταν ευπρόσδεκτοι, όμως σεβάστηκαν τον αξιακό κώδικα που διακήρυξε στη Χαλκιδική ο Κωνσταντίνος Καραμανλής, χωρίς να επιδιώξουν να τον αλλοιώσουν ή να τον καταλύσουν. Αυτό ήταν και συνεχίζει να είναι απαράβατος όρος που ισχύει για κάθε νεοφώτιστο στέλεχος. Όλοι εμείς που ανδρωθήκαμε μέσα σε αυτή την παράταξη, την πιστέψαμε και την υπηρετούμε από παιδιά, με όσες δυνάμεις διαθέτουμε, δεν πρόκειται να την αφήσουμε να εγκλωβιστεί ούτε σε ακραίες νεοφιλελεύθερες αντιλήψεις, ούτε βέβαια σε ακροδεξιά ρητορική. Είμαστε εδώ για να υπερασπιστούμε το λαϊκό και φιλελεύθερο, μεταρρυθμιστικό και κοινωνικά δίκαιο, εθνικό και ευρωπαϊκό χαρακτήρα της παράταξής μας.

Για πολλούς, εντός και εκτός ΝΔ θεωρείστε ένας έξ αυτών που θα διεκδικήσετε την αρχηγία του κόμματος όποτε και αν τεθεί θέμα.

Ε.Σ.: Δεν προσχωρώ στη φθηνή λογική της δελφινολογίας. Έμαθα στη ζωή μου να υπηρετώ αξίες. Άλλωστε όλοι πρέπει να καταλάβουν ότι οι φιλοδοξίες είναι μεν θεμιτές όταν διέρχονται μέσα από προσφορά, ικανότητα και αποτελεσματικότητα, σημασία όμως δεν έχει τι θέλει ο καθένας μας για τον εαυτό του, αλλά τι πιστεύουν οι άλλοι για σένα.

Ο ΣΥΡΙΖΑ τελικά έκανε στροφή σε σχέση με τις προεκλογικές του εξαγγελίες και τη τελική συμφωνία; Υπέγραψε νέο μνημόνιο;

Ε.Σ.: Για να αξιολογήσουμε αντικειμενικά το ΣΥΡΙΖΑ πρέπει να έχουμε τη συνολική εικόνα της συμφωνίας στους επόμενους μήνες. Πάντως σίγουρα έχουμε θεαματικές μετατοπίσεις σε σχέση με την προεκλογική ρητορική. Όχι μόνο στην επικοινωνιακή ορολογία, αλλά κυρίως στην ουσία. Μπορεί η Τρόικα να μετονομάστηκε «θεσμοί», το Πρόγραμμα Μέτρων «Γέφυρα» και το Μνημόνιο «Συμφωνία», επί της ουσίας όμως το κούρεμα χρέους μεταβάλλεται σε ελάφρυνση, η χρηματοδότηση καθυστερεί ως τον Ιούνιο και συνεχίζει να εξαρτάται απ’ την αξιολόγηση και ανοίγει η συζήτηση για ένα νέο πακέτο € 20 δις, που κανείς ακόμα δε γνωρίζει πότε θα μας βγάλει στις αγορές.

Πιστεύετε ότι οι εξελίξεις μέσα στη ΝΔ και στο πολιτικό σκηνικό γενικότερα, είναι τέτοιες που ανοίγουν το δρόμο για ρόλο και πάλι στον Κώστα Καραμανλή; Ποιος ρόλος μπορεί να είναι αυτός;

Ε.Σ.: Ο Κώστας Καραμανλής είναι παρών στις εξελίξεις και η σιωπή του κάνει περισσότερο θόρυβο από ποτέ. Σε ουδέτερο χρόνο τον χαρακτήρισα χρυσή εθνική εφεδρεία. Μακάρι τα πράγματα να πάνε καλά για την πατρίδα, ειλικρινά το εύχομαι. Σε κάθε περίπτωση όμως η παρουσία του αποτελεί πλέον εγγύηση όχι μόνο για την παράταξή μας, αλλά και για τη χώρα.

Εάν ο ΣΥΡΙΖΑ βρεθεί σε αδιέξοδο, βλέπετε κυβέρνηση συνεργασίας ακόμα και με τη συμμετοχή της ΝΔ;

Ε.Σ.: Σε όλες τις προηγμένες χώρες, οι Κυβερνήσεις Εθνικής Ενότητας είναι η αυτονόητη αντανακλαστική αντίδραση έναντι των μεγάλων κρίσεων. Σας θυμίζω ότι είχα μιλήσει πολύ έγκαιρα για ένα τέτοιο ενδεχόμενο και το 2013 και το 2014 σε σχετική μου συνέντευξη, όταν ακόμα η Ν.Δ. είχε την πρωτοβουλία των κινήσεων, χωρίς δυστυχώς να εισακουσθώ. Πάντως πιστεύω ότι αυτό που και σήμερα πρέπει να προσδιορίζει τις αποφάσεις μας, δεν έχουμε πλέον την πολυτέλεια να είναι το προσωπικό ή μικροκομματικό μας συμφέρον, αλλά το συμφέρον της πατρίδας και της κοινωνίας. Είναι ιστορικά βεβαιωμένο, ότι μόνο ενωμένοι οι Έλληνες πέτυχαν απίστευτες νίκες.

Πρόσφατα Νέα
Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit, sed do eiusmod consectetur adipiscing elit, sed do eiusmod
27 Οκτώβριος 2020 - 2:36μμ

ΜΕ ΘΕΜΑ ΤΗΝ ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΗ ΣΤΡΑΤΗΓΙΚΗ ΤΟΥΡΚΙΑΣ, ΚΥΠΡΟΥ ΚΑΙ ΕΛΛΑΔΑΣ ΜΙΛΗΣΕ Ο Ε. ΣΤΥΛΙΑΝΙΔΗΣ ΣΕ ΔΙΕΘΝΕΣ ΣΥΝΕΔΡΙΟ ΤΟΥ ΕΥΡΩΠΑΙΚΟΥ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟΥ ΚΥΠΡΟΥ 

Με τη συμμετοχή της Υπουργού Ενέργειας της Κύπρου και καθηγητών από διάφορα μέρη του κόσμου και υπό το συντονισμό του Καθηγητή της Νομικής Αθηνών Θ. Φορτσακη και του καθηγητή Νομικής του Ευρωπαϊκού Πανεπιστημίου Κύπρου Ν. Κουλούρη, ξεκίνησε τη λειτουργία του με τηλεδιάσκεψη το νεοσύστατο Ινστιτούτο Ενεργειακής Πολιτικής του Ευρωπαϊκού Πανεπιστημίου Κύπρου.
18 Οκτώβριος 2020 - 11:52πμ

ΣΤΗΝ ΚΟΜΟΤΗΝΗ Ο ΥΦΥΠΟΥΡΓΟΣ Λ. ΟΙΚΟΝΟΜΟΥ: ΜΕΣΑ ΣΕ ΛΙΓΕΣ ΜΕΡΕΣ ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΣΤΗΚΑΝ ΧΡΟΝΙΑ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΑ ΤΗΣ ΕΛΑΣ ΡΟΔΟΠΗΣ ΜΕΤΑ ΑΠΟ ΠΑΡΕΜΒΑΣΗ ΤΟΥ Ε. ΣΤΥΛΙΑΝΙΔΗ 

Επίσκεψη εργασίας πραγματοποιήθηκε από τον Υφυπουργό Προστασίας του Πολίτη Λ. Οικονόμου και τον Αρχηγό της Ελληνικής Αστυνομίας κ. Καραμαλάκη στην Κομοτηνή, συνοδεία του Βουλευτή Ροδόπης της Νέας Δημοκρατίας Ευριπίδη Στ. Στυλιανίδη. 
15 Οκτώβριος 2020 - 6:11μμ

ΒΕΛΤΙΩΣΗ ΟΔΙΚΟΥ ΔΙΚΤΥΟΥ, ΠΑΡΑΤΑΣΗ ΚΤΗΜΑΤΟΛΟΓΙΟΥ -ΑΠΟΚΤΗΣΗ ΤΙΤΛΩΝ ΙΔΙΟΚΤΗΣΙΑΣ ΚΑΙ ΓΕΩΘΕΡΜΙΑ ΖΗΤΗΣΕ ΑΠΟ Κ. ΚΑΡΑΜΑΝΛΗ ΚΑΙ Κ. ΧΑΤΖΗΔΑΚΗ Ο ΕΥΡΙΠΙΔΗΣ ΣΤΥΛΙΑΝΙΔΗΣ

Επιγραμματικά, διεκδικητικά και στοιχειοθετημένα, στο πλαίσιο της διακομματικής για τη Θράκη, έθεσε ο Ευριπίδης Στυλιανίδης σειρά από ζητήματα, μαζί τους δυο συναδέλφους του Βουλευτές Τάκη Χαρίτου και Ιλχαν Αχμέτ. Συγκεκριμένα ο ΒΟΥΛΕΥΤΗΣ Ροδόπης της Νέας Δημοκρατίας κατά την επίσκεψη του στο Υπουργείο Μεταφορών και Υποδομών, ενημέρωσε τον Υπουργό κ. Κώστα Καραμανλή για την κατάσταση στη Ροδόπη και διεκδίκησε
14 Οκτώβριος 2020 - 1:47μμ

5 ΘΕΜΑΤΑ ΓΙΑ ΤΗ ΡΟΔΟΠΗ ΕΘΕΣΕ ΣΤΟΝ ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟ Κ. ΜΗΤΣΟΤΑΚΗ Ο ΕΥΡΙΠΙΔΗΣ ΣΤΥΛΙΑΝΙΔΗΣ

Τηλεδιάσκεψη με τους Βουλευτές της Νέας Δημοκρατίας στην Αν. Μακεδονία και τη Θράκη και τον Περιφερειάρχη είχε ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης ενόψει της επίσκεψης του τις επόμενες μέρες στη Σαμοθράκη.
14 Οκτώβριος 2020 - 12:43μμ

7 ΑΞΟΝΕΣ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ ΓΙΑ ΤΗ ΘΡΑΚΗ ΠΡΟΤΕΙΝΕΙ Ο ΕΥΡΙΠΙΔΗΣ ΣΤΥΛΙΑΝΙΔΗΣ ΣΤΗ ΔΙΑΚΟΜΜΑΤΙΚΗ ΓΙΑ ΤΗ ΘΡΑΚΗ

  Στη Διακομματική Επιτροπή της Βουλής για τη Θράκη κλήθηκε για ενημέρωση ο Περιφερειάρχης Αν. Μακεδονίας και Θράκης Χρήστος Μέτιος, προκειμένου να ενημερώσει για τις αναπτυξιακές πρωτοβουλίες και το πρόγραμμα της Περιφέρειας με στόχο να ξεκολλήσει από την 11η θέση σε απορροφητικότητα κονδυλίων και να απαντήσει στις ερωτήσεις των Βουλευτών για μέτρα και στόχους του μέλλοντος. 
14 Οκτώβριος 2020 - 12:37μμ

ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ Ε. ΣΤΥΛΙΑΝΙΔΗ ΜΕ ΤΟΝ ΑΡΧΗΓΟ ΓΕΣ Χ. ΛΑΛΟΥΣΗ: ΠΡΟΧΩΡΑ Ο ΔΡΟΜΟΣ ΙΑΣΜΟΥ-ΘΡΑΚΙΚΩΝ ΜΕΤΕΩΡΩΝ

Σημαντική συνάντηση με τον Αρχηγό του Γενικού Επιτελείου Στρατού κ.Χαράλαμπο Λαλούση είχε στο περιθώριο της ενημερωτικής Συνεδρίασης  της Επιτροπής Εξωτερικών και Άμυνας της Ελληνικής Βουλής στο ΓΕΕΘΑ, ο Βουλευτής Ροδόπης της Νέας Δημοκρατίας.