Πολεμούν τη Ν.Δ. επειδή συγκρούεται με τα συμφέροντα

Δημοσιεύθηκε στις 02/04/2011 στην εφημερίδα «ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ» στο δημοσιογράφο Αλέξη Διακόπουλο.

Όταν η κυβέρνηση κλονίζεται προσπαθούν να δημιουργήσουν ζητήματα με την αξιωματική αντιπολίτευση δηλώνει στον «Ε» ο γραμματέας Προγράμματος τnς Ν.Δ. Ευριπίδης Στυλιανίδης, ο οποίος θεωρεί ανοικτό το ενδεχόμενο πρόωρων εκλογών.

Τη διαπίστωση ότι τα συμφέροντα πολεμούν τη Ν.Δ. επειδή συγκρούεται μαζί τους διατυπώνει στη συνέντευξή του στον «Ε» ο Ευριπίδης Στυλιανίδης, γραμματέας Προγράμματος του κόμματος και πρώην υπουργός της κυβέρνησης του Κώστα Καραμανλή. «Περιέργως, όταν η κυβέρνηση κλονίζεται και αποκαλύπτεται, περιέργως κάποιοι επιδιώκουν να μας αμφισβητήσουν ως εναλλακτική πολιτική δύναμη» σχολιάζει ο κ. Στυλιανίδης, με αφορμή και τη διάσταση που πήρε η σύσκεψη τομεαρχών του κόμματος με τον γραμματέα της Κ.Ο. της Ν.Δ. κ. Τασούλα.

Ο ίδιος θεωρεί ανοιχτό το ενδεχόμενο των πρόωρων εκλογών «όσο η κυβέρνηση δέχεται ραπίσματα», όπως χαρακτηριστικό αναφέρει, ενώ διαβεβαιώνει ότι το πλαίσιο του προγράμματος της Ν.Δ. θα είναι έτοιμο μέχρι το Πάσχα. Ο πρώην υπουργός υπενθυμίζει επίσης ότι η κυβέρνηση Καραμανλή «όταν έπρεπε» εισέπραξε 9,5 δισ. από τις αποκρατικοποιήσεις, ενώ ο σημερινός πρωθυπουργός Γ. Παπανδρέου δεν έχει εισπράξει ούτε ευρώ μέχρι σήμερα.

Κριτική ασκεί και στις πολιτικές ηγεσίες των δύο υπουργείων, στα oπoία διατέλεσε υπουργός, στην υπουργό Παιδείας Άννα Διαμαντοπούλου και στον υπουργό Μεταφορών Δημήτρη Ρέππα για τα μέχρι τώρα πεπραγμένα τους. «Δεν υπάρχει στρατηγική, ούτε καν λογική στην παιδεία» επισημαίνει για τα όσα ανακοίνωσε πρόσφατα η κ. Διαμαντοπούλου, ενώ κατηγορεί τον κ. Ρέππα ότι ακύρωσε έτοιμες μεταρρυθμίσεις.

 

Κύριε Στυλιανίδη, ο πρόεδρος της ΝΔ άφησε να εννοηθεί πρόσφατα ότι κάποια κέντρα υπονομεύουν την πορεία του κόμματος προς την αυτοδυναμία. Ποια είναι η δική σας εκτίμηση;

Ο δρόμος που επέλεξε η Ν.Δ. και ο Αντώνης Σαμαράς είναι ο δύσκολος δρόμος. Είναι μια πολιτική που συγκρούεται ίσως με τους σχεδιασμούς κάποιων διεθνών διευθυντηρίων, με τα συμφέροντα των δανειστών μας και με τις σκοπιμότητες των τοπικών κατεστημένων. Η πολιτική μας ταυτίζεται με τα συμφέροντα του λαού και του έθνους μας. Διέπεται από ορθολογισμό και ρεαλισμό. Επιδιώκει τη διόρθωση των διαχρονικών στρεβλώσεων χωρίς να εκχωρεί εθνικές αρμοδιότητες. Η Ν.Δ. έχει αυτοπεποίθηση και εμπιστοσύνη στις δυνάμεις και τις δυνατότητες του Ελληνισμού. Δεν αυτοπαραιτείται, όπως έκανε το ΠΑΣΟΚ, προτάσσοντας το πολιτικό κόστος. Η Ν.Δ. δεν κρύβεται πίσω από το μνημόνιο φοβούμενη το πολιτικό κόστος. Ό,τι πρότεινε ως λύση καθημερινά δικαιώνεται και ό,τι αρνήθηκε ως άδικο και επικίνδυνο για την κοινωνική συνοχή σύντομα θα αποκαλυφθεί.

Το ζήτημα της συνεργασίας με άλλες πολιτικές δυνάμεις, στο εσωτερικό της ευρύτερης παράταξης τουλάχιστον, το αποκλείεται οριστικά και διά παντός ή απλώς είναι ζήτημα συγκυρίας;

Το ξεκαθάρισε ο Αντώνης Σαμαράς. Οι παρατάξεις προσδιορίζουν με τις πολιτικές τους επιλογές τις κοινωνικές τους αναφορές. Η Ν.Δ. το έπραξε με συνέπεια. Στηρίζουμε τα μεσαία και φτωχά εισοδήματα που δοκιμάζονται από τις οριζόντιες περικοπές του ΠΑΣΟΚ. Στηρίζουμε την υγιή επιχειρηματικότητα που βλέπει την αγορά να στεγνώνει από ρευστότητα λόγω της αντιαναπτυξιακής εκρηκτικής φορολόγησης. Στηρίζουμε την αύξηση του ΑΕΠ από στοχευμένες αποκρατικοποιήσεις, αξιοποίηση της δημόσιας περιουσίας, προσέλευση ξένων επενδύσεων, εξαγωγές, τουρισμό, ναυτιλία,…. Εμείς όταν έπρεπε να εισπράξαμε 9,5 δις από αποκρατικοποιήσεις. Η κυβέρνηση Παπανδρέου δύο χρόνια μετά δεν έχει εισπράξει ούτε ευρώ. Άρα πως μπορούμε εμείς να συμπράξουμε με όλους αυτούς που εκφράζουν ή στηρίζουν μια τέτοια αδιέξοδη πολιτική;

Πολλά ειπώθηκαν πρόσφατα για το τι διημείφθη στην σύσκεψη στελεχών της ΝΔ με τον γραμματέα της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του κόμματος κ. Τασούλα. Η εντύπωση που αποκομίσατε εσείς από την συγκεκριμένη συζήτηση, στην οποία συμμετείχατε, ποια είναι;

Καταρχήν δεν συμμετείχα στην εν λόγω συζήτηση. Όπως βεβαίως δεν συμμετείχαν και όλοι αυτοί που επικοινωνιακά επιδίωξαν να μετατοπίσουν το δημόσιο ενδιαφέρον από τη νέα υποβάθμιση της οικονομίας μας στα δήθεν εσωτερικά ζητήματα της Ν.Δ. Είναι πια πασιφανές ότι κάθε φορά όταν η Κυβέρνηση κλονίζεται και αποκαλύπτεται, περιέργως κάποιοι επιδιώκουν να μας αμφισβητήσουν ως εναλλακτική πολιτική δύναμη. Αυτό όμως δεν πρόκειται να μας εμποδίσει να συνεχίσουμε και να πετύχουμε.

Με αυτή την αφορμή πάντως και ανεξάρτητα από το τι πραγματικά συνέβη, ο «εφιάλτης» της εσωστρέφειας ήρθε και πάλι στο προσκήνιο…

Εφιαλτικό είναι το τοπίο που διαμόρφωσε η κυβερνητική πολιτική στην Ελληνική αγορά τους τελευταίους 18 μήνες. Η Κυβέρνηση αντί να πιέσει τους δανειστές που διεκδικούν τα λεφτά τους με υπερβολικά επιτόκια, αποφάσισε να εκβιάζει τον Ελληνικό λαό σπέρνοντας φόβο και μελαγχολία και καταστρέφοντας πλήρως το επενδυτικό κλίμα.

Αρκετοί υποστηρίζουν ότι το σενάριο των πρόωρων εκλογών δεν έχει αποκλεισθεί ακόμα. Το θεωρείτε πιθανό για τις αρχές καλοκαιριού ή το φθινόπωρο;

Το ενδεχόμενο αυτό παραμένει ανοιχτό όσο η κυβερνητική αξιοπιστία δέχεται ραπίσματα, τόσο από την διεθνή αγορά, όσο και από την Ελληνική κοινωνία.

Το πρόγραμμα της ΝΔ θα είναι έτοιμο ακόμα και εάν υπάρξουν ραγδαίες εξελίξεις; Σε ποιο στάδιο βρίσκεται η διαμόρφωσή του;

Πάνω από 200 τεχνοκράτες από την ελληνική και ξένη αγορά, από τον δημόσιο και ιδιωτικό τομέα, από την ακαδημαϊκή κοινότητα εργάζονται πυρετωδώς προετοιμάζοντας κείμενα βάσης επί των οποίων θα ξεκινήσει ένας κύκλος εσωτερικής και ένας κύκλος ανοιχτής διαβούλευσης. Στην εσωτερική διαβούλευση πρωταγωνιστικό ρόλο θα έχουν οι Τομεάρχες, οι Γραμματείς και τα επιτελεία τους. Στην ανοιχτή διαβούλευση σημαντικό ρόλο θα διαδραματίσουν οι κοινωνικοί εταίροι, οι θεσμικοί συνομιλητές και οι απλοί πολίτες μέσα από τη νέα διαδραστική λειτουργία του Κόμματος μας.

Το πλαίσιο των θεματικών μας πολιτικών θα είναι έτοιμο τεχνοκρατικά μέχρι το Πάσχα. Θα εμπλουτισθεί από τις καινοτόμες προτάσεις της διαβούλευσης μέχρι τον Ιούνιο. Οπότε αμέσως μετά θα αρχίσει να ξεδιπλώνεται δυναμικά, συμπεριλαμβάνοντας νέα θέματα και σύγχρονες προσεγγίσεις.

Θα υπάρχει ρεαλιστική πρόταση ελπίδας για την Οικονομία στο πρόγραμμα της Ν.Δ.; ‘Η μόνο εκτιμήσεις, αντίστοιχες με αυτές που έκανε το ΠΑΣΟΚ, όπως και υποσχέσεις που διαψεύσθηκαν οικτρά;

Το πρόγραμμά μας δεν μπορεί να παραβλέψει ότι η χώρα βρίσκεται σε κατάσταση εκτάκτου ανάγκης. Καθετί που θα προτείνουμε είναι κοστολογημένο και με αυστηρό χρονοδιάγραμμα εφαρμογής. Εκτός από το πλαίσιο των αξιών και του στρατηγικού μας προσανατολισμού προτάσσονται ιδέες και πολιτικές με κριτήριο την οικονομική και κοινωνική τους ανταποδοτικότητα. Επίσης επιδεικνύουμε μια επιλεκτική λογική προς την καινοτομία και την ευρηματικότητα.

Σε ένα από τα υπουργεία που διατελέσατε υπουργός, στο υπουργείο Παιδείας, η κ. Διαμαντοπούλου ανακοίνωσε πρόσφατα τον «Καλλικράτη» στην Παιδεία. Ανακοίνωσε επίσης μεγάλες αλλαγές για το νέο Λύκειο. Η κατ’ αρχήν εκτίμησή σας, με την συγκεκριμένη ιδιότητα, ποια είναι;

Κάθε πρόταση έχει και τις θετικές της πτυχές. Ωστόσο το τελικό ισοζύγιο φοβάμαι ότι είναι αρνητικό. Η εκπαίδευση αντιμετωπίζεται από την κυβέρνηση λογιστικά. Τα 2 πρόσθετα δις που θα ανέβαζαν τις δαπάνες στο 5% του ΑΕΠ ξεχάστηκαν. Το κλείσιμο των σχολείων σπάει τον σκληρό πυρήνα του Ελληνικού κοινωνικού κράτους. Όλες οι χώρες για να βγουν από την κρίση επένδυσαν στην Παιδεία. Εμείς πλήττουμε την Παιδεία. Φοβάμαι ότι δεν υπάρχει στρατηγική, ούτε καν κοινή λογική και αυτό θα πλήξει καίρια την κοινωνική κινητικότητα, την κοινωνική συνοχή και την ισότητα ευκαιριών, κυρίως για τους νέους της περιφέρειας.

Μεγάλα προβλήματα παρουσιάζονται σήμερα και στους τομείς ευθύνης του άλλου υπουργείου, του Μεταφορών, στο οποίο διατελέσατε υπουργός. Το σχόλιό σας για την πολιτική του κ. Ρέππα;

Η ηγεσία του Υπουργείου Μεταφορών ακύρωσε, στρέβλωσε ή καθυστέρησε μια σειρά έτοιμων μεταρρυθμίσεων υψηλής οικονομικής και κοινωνικής ανταποδοτικότητας. Χαρακτηριστικά παραδείγματα είναι:

α) Η καθυστέρηση για ενάμιση χρόνο του σχεδίου μας για την εξυγίανση του ΟΣΕ στοίχησε απώλιες 400 εκατ. ευρώ και οδήγησε στην κονιορτοποίηση των εργασιακών σχέσεων, με την εγκατάλειψη του προγράμματος «μισθωτής εφεδρείας», από τις κοστοβόρες αναγκαστικές μετατάξεις.
β) Η εγκατάλειψη του προγράμματος «οπτική ίνα στο σπίτι» στοίχησε απώλεια επενδυτικού κεφαλαίου ύψους 2,5 δις ευρώ ενώ θα επέφερε 20% μείωση κόστους για τα νοικοκυριά και τις επιχειρήσεις.
γ) Η εφαρμογή του σχεδίου για την συνένωση και τον εξορθολογισμό των μέσων μαζικής μεταφοράς στο λεκανοπέδιο της Αττικής με έμφαση στα μέσα σταθερής τροχιάς στο Αθηναϊκό κέντρο.

Παράλληλα σειρά ενεργειών όπως οι συμβάσεις παραχωρήσης των περιφερειακών αεροδρομίων, η αξιοποίηση του αεραθλητισμού, η προώθηση των μεγάλων εμπορευματικών κέντρων, η εφαρμογή των συνδυασμένων μεταφορών και άλλα, είναι πολιτικές που όχι απλά διακηρύξαμε αλλά και προετοιμάσαμε και οι οποίες σήμερα δεν υλοποιούνται με σημαντικό κόστος για την χώρα.

Όπως ξέρετε όλοι στο τέλος κρινόμαστε με κριτήριο την αποτελεσματικότητα και βέβαια την ταχύτητα δράσης. Δεν μπορώ να πιστέψω ότι αυτά που κάναμε εμείς σε 8 μήνες δεν έχει μπορέσει η κυβέρνηση να τα κάνει σε 18.

Πρόσφατα Νέα
Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit, sed do eiusmod consectetur adipiscing elit, sed do eiusmod
9 Ιουλίου 2020 - 6:56μμ

Ο ΚΥΡΙΑΚΟΣ ΜΗΤΣΟΤΑΚΗΣ ΠΡΟΤΕΙΝΕΙ ΔΙΑΚΟΜΜΑΤΙΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΓΙΑ ΤΗ ΘΡΑΚΗ. ΔΙΚΑΙΩΝΕΤΑΙ Η ΔΙΑΧΡΟΝΙΚΗ ΠΡΟΣΠΑΘΕΙΑ ΤΟΥ ΕΥΡΙΠΙΔΗ ΣΤΥΛΙΑΝΙΔΗ

Ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης πρότεινε σήμερα στον Πρόεδρο της Βουλής των Ελλήνων Κωνσταντίνο Τασούλα, τη δημιουργία Διακομματικής Επιτροπής για την Ανάπτυξη και την Ανάδειξη της Θράκης, ανταποκρινόμενος στο διαχρονικό αίτημα της περιοχής, που πρόσφατα είχαν την ευκαιρία να το ξανακαταθέσουν οι Μητροπολίτες της Τοπικής Εκκλησίας που τον επισκέφθηκαν.
7 Ιουλίου 2020 - 11:02πμ

ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΕΥΡΙΠΙΔΗ ΣΤΥΛΙΑΝΙΔΗ ΜΕ ΤΟΝ ΠΡΟΕΔΡΟ ΤΗΣ ΕΤΑΔ ΑΝΤΩΝΗ ΜΠΕΖΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΞΙΟΠΟΙΗΣΗ ΤΩΝ ΤΟΥΡΙΣΤΙΚΩΝ ΑΚΙΝΗΤΩΝ ΤΗΣ ΡΟΔΟΠΗΣ

Συστηματική πίεση για την ανταποδοτική αξιοποίηση των τουριστικών ακινήτων του Νόμου Ροδόπης ασκεί ο Βουλευτής της Νέας Δημοκρατίας Ευριπίδης Στυλιανίδης.
6 Ιουλίου 2020 - 10:59πμ

ΠΡΑΣΙΝΟ ΦΩΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΠΑΝΑΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑ ΤΗΣ SHELMAN

Καθοριστικής σημασίας συνάντηση είχε σήμερα ο Βουλευτής Ροδόπης της Νέας Δημοκρατίας Ευριπίδης Στ. Στυλιανίδης με τον Υπουργό Ανάπτυξης Άδωνη Γεωργιάδη για την επανεκκίνηση της βιομηχανίας Shelman στην Κομοτηνή.
29 Ιουνίου 2020 - 10:15πμ

ΑΡΧΙΖΟΥΝ ΟΙ ΠΡΟΕΤΟΙΜΑΣΙΕΣ ΓΙΑ ΤΗ ΣΥΝΕΔΡΙΑΣΗ ΤΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ ΤΗΣ ΕΥΡΩΠΗΣ ΣΤΗΝ ΚΟΜΟΤΗΝΗ

Με τον Γενικό Διευθυντή της Αστυνομίας Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης Στρατηγό Συριτούδη είχε συνάντηση εργασίας ο Βουλευτής Ροδόπης της Νέας Δημοκρατίας και Εκπρόσωπος της Ελλάδας στο Συμβούλιο της Ευρώπης Δρ. Ευριπίδης Στυλιανίδης.
28 Ιουνίου 2020 - 9:49μμ

ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΣΤΗ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ ΤΗΣ ΚΥΡΙΑΚΗΣ ΚΑΙ ΣΤΟ ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟ ΝΙΚΟ ΟΙΚΟΝΟΜΟΥ ΤΟΥ ΔΡ. ΕΥΡΙΠΙΔΗ ΣΤ. ΣΤΥΛΙΑΝΙΔΗ, ΒΟΥΛΕΥΤΗ ΡΟΔΟΠΗΣ-ΝΔ, ΕΠΙΚ. ΚΑΘΗΓΗΤΗ ΝΟΜΙΚΗΣ ΕΥΡΩΠΑΙΚΟΥ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟΥ ΚΥΠΡΟΥ

Ευριπίδης Στυλιανίδης: Να μετατρέψουμε την κρίση σε ευκαιρία Ο βουλευτής Ροδόπης της ΝΔ τονίζει ότι η Ελλάδα πρέπει να είναι έτοιμη να ασκήσει τα κυριαρχικά της δικαιώματα και εξηγεί πότε η προσφυγή στη Χάγη μπορεί να είναι χρήσιμη για την Ελλάδα Νίκος Οικονόμου

ΝΑ ΣΥΣΤΑΘΕΙ ΔΙΑΚΟΜΜΑΤΙΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΓΙΑ ΤΗ ΘΡΑΚΗ

Υπέρ της συγρότησης Διακομματικής επιτροπής για τη Θράκη τάσσεται με συνέντευξή του στο iEidiseis ο Ευρυπίδης Στυλιανίδης, βουλευτής Ροδόπης της ΝΔ και Επικ. Καθηγητής Νομικής του Ευρωπαϊκού Πανεπιστημίου Κύπρου, εκφράζοντας μάλιστα τη βεβαιότητα ότι ο πρωθυπουργός θα είναι θετικός στη συγκεκριμένη ανάγκη.Ο πρώην υπουργός επισημαίνει ότι το «κόμμα Σαδίκ» «όχι απλά συνεργάζεται, αλλά καθοδηγείται σε μεγάλο βαθμό από την τουρκική διπλωματία».