Ο Ευρ. Στυλιανίδης στην εφημερίδα ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ: "Ενωμένοι είμαστε πιο δυνατοί..."

1. Τι πιστεύετε σηματοδοτεί η παρουσία του πρωθυπουργού και η επικείμενη επίσκεψη του προέδρου της ΝΔ στη Θράκη; Είναι απλά συμβολικοί οι λόγοι απέναντι στις τελευταίες προκλητικές δηλώσεις του Ερντογάν για την Κύπρο και τη συνθήκη της Λοζάννης;

Ε.Σ.: Η απόφαση του πρωθυπουργού να απαντήσει από τη Θράκη στις υπερφίαλες δηλώσεις ενός νέο-οθωμανικού αναθεωρητισμού με βρίσκει σύμφωνο. Πιστεύω όμως ότι το ταξίδι του στη Θράκη ήταν πρόχειρο και απροετοίμαστο. Δεν είχε κανένα λόγο να απολογηθεί αμυντικά για τη μειονοτική πολιτική της χώρας μας, διότι αυτή αποτελεί διεθνές πρότυπο σεβασμού των ανθρωπίνων και μειονοτικών δικαιωμάτων.
Άλλωστε η Ανοιχτή Κοινωνία, που χτίσαμε όλοι μαζί στη Θράκη, Χριστιανοί και Μουσουλμάνοι αναγνωρίζεται ως πρότυπο από τις εκθέσεις όλων σχεδόν των διεθνών οργανισμών. Ούτε είχε λόγο να μοιράζει δορυφορικά πιάτα στη μειονότητα όπως έκανε η Τουρκία πριν 15 χρόνια. Άλλα περίμεναν οι Θρακιώτες από τον πρωθυπουργό. Περίμεναν να εξοφλήσει τα 260 εκ. ευρώ που χρωστάει το κράτος στις επιχειρήσεις για το 12% της επιδότησης ημερομισθίου, να εγγυηθεί τα επενδυτικά κίνητρα. Περίμεναν την ενδυνάμωση του Δημοκρίτειου Πανεπιστημίου σε φοιτητές και προϋπολογισμό, τη στήριξη των αγροτών, των Ποντίων, τη στήριξη των νέων μας που ξενιτεύονται οριστικά μεταβάλλοντας τη δημογραφική ισορροπία στην περιοχή. Δυστυχώς δεν ακούσαμε τίποτα.
Γι αυτό καθίσταται πλέον αναγκαία η επίσκεψη του Κυριάκου Μητσοτάκη. Ως ο επόμενος πρωθυπουργός μπορεί όχι μόνο να ενημερωθεί με πληρότητα για την περιοχή, αλλά και να εγγυηθεί μια άλλη πολιτική που θα δώσει νέα αναπτυξιακή δυναμική στη Θράκη. Πρωτοβουλίες για τη δημογραφική θωράκιση, στήριξη στο επιχειρείν και στη εξωστρέφεια της τοπικής οικονομίας, αξιοποίηση των φυσικών πλεονεκτημάτων. Οι Θρακιώτες τον περιμένουμε με προσδοκία και ελπίδα.

2.Που τις αποδίδετε και ποια πρέπει να είναι η ελληνική απάντηση στις δηλώσεις αυτές;

Ε.Σ.: Ο Τ. Ερντογάν προσπαθεί να μεταφέρει την πίεση από τα ανατολικά του σύνορα και να προειδοποιήσει τη Δύση, ότι δε θα διστάσει να φέρει τη φωτιά στην αυλή της ΕΕ, δηλαδή στα Βαλκάνια. Αυτό η ελληνική κυβέρνηση δεν μπορεί να το προσπερνά ανάλαφρα. Μόνο ενωμένοι το σύνολο του πολιτικού κόσμου και της εθνικής ηγεσίας μπορούν να στείλουν μήνυμα αποφασιστικότητας και ευθύνης προς όλες τις κατευθύνσεις.

3.Στο βιβλίο σας αναφέρεστε και στον παρασκηνιακό ρόλο της Τουρκίας στη μειονότητα μέσω του τουρκικού προξενείου Κομοτηνής. Για πρώτη φορά επίσης δεν υπήρχε χριστιανός βουλευτής στη Ροδόπη ενώ και το 2014 είχαμε την επανεμφάνιση του DEB. Τι δείχνουν αυτές οι εξελίξεις;

Ε.Σ.: Το βιβλίο μου "Θράκη: το επόμενο βήμα..." δυστυχώς δικαιώνεται πριν καν στεγνώσει το μελάνι του τυπογραφείου. Από το 2014 είχα προβλέψει τον κίνδυνο η δημογραφική απογύμνωση της Θράκης, να καταστρέψει τη δίκαιη και ισόρροπη εκπροσώπηση των σύνοικων στοιχείων με συνέπεια να ανοίξουν ορέξεις που θα οδηγήσουν σε ευθεία αμφισβήτηση της Λοζάννης.
Δυστυχώς συχνά η φαυλότητα, ο μικροκομματισμός και τα προσωπικά πάθη οδηγούν το εθνικό κέντρο σε αδιαφορία ή εσφαλμένες επιλογές για την ακριτική περιφέρεια.
Αυτό πρέπει να το σταματήσουμε όπως έκαναν στο παρελθόν οι κυβερνήσεις Κ. Μητσοτάκη και Κ. Καραμανλή. Η γεωπολιτική αξιοποίηση της Μακεδονίας και της Θράκης μπορεί με σωστές πολιτικές να συμβάλει στην ανασυγκρότηση της εθνικής οικονομίας, την ενίσχυση της εξωστρέφειας και την επιστροφή της Ελλάδας σε διεθνείς και περιφερειακούς πρωταγωνιστικούς ρόλους. Κάτι τέτοιο θα επισπεύσει και την έξοδο μας από την κρίση.

4.Εκτιμάτε ότι θα κλείσει εγκαίρως η 2η αξιολόγηση και θα υπάρχει κάτι θετικό για το χρέος; Μέσα σε αυτήν την κρίσιμη διαπραγμάτευση είναι σωστό η ΝΔ να ζητάει επιτακτικά εκλογές;

Ε.Σ.: Τις εκλογές δε τις ζητάει πλέον μόνο η ΝΔ αλλά η κοινωνία, διότι αντιλαμβάνεται τη δυσαρμονία που υπάρχει με την κυβέρνηση. Μια κυβέρνηση με κλονισμένη δημοκρατική νομιμοποίηση, με έκδηλη ιδεοληψία και πολλές εσωτερικές αντιφάσεις προσέρχεται αδύναμη σε μια εθνική διαπραγμάτευση. Κάτι τέτοιο μεγαλώνει το λογαριασμό για τους Έλληνες, καθυστερεί την έξοδο από το τέλμα και αποθαρρύνει την έλευση δυνάμεων που θα μπορούσαν να συμβάλουν στην ανάκαμψη.
Δεν είμαι προκατειλημμένος. Θα ευχόμουν μια εθνική επιτυχία. Δυστυχώς όμως δεν τη βλέπω. Αντίθετα φοβάμαι ότι η καθυστέρηση και η διγλωσσία πολλαπλασιάζουν τους εθνικούς κινδύνους. Γι αυτό καθίσταται αναγκαία η νίκη της ΝΔ.

5.Εκτιμάτε ότι η ΝΔ είναι έτοιμη να κυβερνήσει; Τι θα θέλατε να δείτε ακόμη στον πολιτικό λόγο του Κυριάκου Μητσοτάκη;

Ε.Σ.: Σίγουρα είναι πιο έτοιμη από τους κυβερνώντες. Έχει κάνει την αυτοκριτική της και διδάχθηκε από τα λάθη της. Διαθέτει μεγάλη γκάμα νέων αλλά και έμπειρων στελεχών. Είναι απελευθερωμένη από ιδεοληψίες. Βλέπει καθαρά...
Ο Κυριάκος Μητσοτάκης θεωρώ ότι είναι ένας σύγχρονος και ορθολογιστής πολιτικός που αν αγκαλιάσει όλες τις δυνάμεις της παράταξης και επενδύσει στη θετική ψήφο, θα επιτύχει όχι μόνο την εκλογική νίκη, αλλά κυρίως τη θωράκιση της επόμενης κυβέρνησης για να αντεπεξέλθει αποτελεσματικά στον αγώνα της ανάκαμψης που θα ακολουθήσει.
Πιστεύω απόλυτα επίσης ότι ο αγώνας μας μπορεί να ενισχυθεί περισσότερο αν βάλουμε ψηλά στην ατζέντα του δημοσίου διαλόγου την έννοια της πατρίδας που αποστομώνει τους ακραίους εθνικιστές, την έννοια της δημιουργίας που κινητοποιεί τις υγιείς δυνάμεις της πραγματικής οικονομίας και την έννοια της ανθρωπιάς που ενισχύει τις κοινωνικές μας συμμαχίες και δημιουργεί νέες. Όλοι μαζί μπορούμε περισσότερα, γιατί ενωμένοι είμαστε πιο δυνατοί τόσο στην Ελλάδα, όσο και διεθνώς.

Πρόσφατα Νέα
Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit, sed do eiusmod consectetur adipiscing elit, sed do eiusmod
26 Μάιος 2020 - 9:48μμ

ΑΝΟΙΧΤΗ ΕΠΙΣΤΟΛΗ : «Ευχαριστώ» του Ε. Στυλιανίδη προς την Ένωση ‘Μαζί για το Παιδί’ για τη μεγάλη χορηγία τους προς το Νοσοκομείο Κομοτηνής»

Με επιστολή του προς την πρόεδρο της ένωσης σωματείων και ιδρυμάτων «Μαζί για το παιδί» κα. Αλεξάνδρα Μαρτίνου, ο Βουλευτής Ροδόπης της Νέας Δημοκρατίας Ευριπίδης Στυλιανίδης εξέφρασε τις θερμές του ευχαριστίες για την μεγάλη χορηγία προς το Σισμανόγλειο Νοσοκομείο Κομοτηνής.
22 Μάιος 2020 - 12:40μμ

Λιμενικούς Σταθμούς σε Φανάρι και Μαρώνεια διεκδίκησε ο Ευριπίδης Στυλιανίδης από τον Υπουργό Ναυτιλίας

υνάντηση εργασίας με τον Υπουργό Ναυτιλίας και Βουλευτή Λασιθίου Γιάννη Πλακιωτάκη καθώς και τον Αρχηγό του Λιμενικού είχε ο Βουλευτής Ροδόπης Ευριπίδης Στυλιανίδης. Του κατέθεσε επιστολή διεκδικώντας την αναβάθμιση των Λιμενικών Φυλακίων Μαρώνειας και Φαναρίου σε Λιμενικούς Σταθμούς.
21 Μάιος 2020 - 3:19μμ

ΠΑΡΕΜΒΑΣΗ Ε.ΣΤΥΛΙΑΝΙΔΗ ΓΙΑ ΤΙΣ ΚΑΤΑΣΚΗΝΩΣΕΙΣ ΜΗΤΡΟΠΟΛΗΣ, ΤΟ ΣΤΡΑΤΟ ΚΑΙ ΤΗΝ ΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΣΗ

Παρέμβαση στον Υπουργό Εσωτερικών Τάκη Θεοδωρικάκο μετά την πρόσφατη επίσκεψή του στην Κομοτηνή, έκανε ο Βουλευτής Ροδόπης της ΝΔ Ευριπίδης Στυλιανίδης επαναφέροντας με επιστολή που του επέδωσε ζητήματα που του έθεσαν φορείς της πόλης.
12 Μάιος 2020 - 6:00μμ

Χαιρετισμός Ευριπίδη Στυλιανίδη, Βουλευτή Ροδόπης ΝΔ για την Παγκόσμια Ημέρα του Νοσηλευτή

Επ' ευκαιρία της Παγκόσμιας Ημέρας Νοσηλευτή ο βουλευτής Ροδόπης Ευριπίδης Στυλιανίδης έστειλε χαιρετισμό προς τους εργαζόμενους του Σισμανογλείου Νοσοκομείου Κομοτηνής ευχαριστώντας τους για την προσφοράς τους και τιμώντας τους για το έργο τους.
11 Μάιος 2020 - 9:41πμ

ΕΠΙΣΚΕΨΗ Ε. ΣΤΥΛΙΑΝΙΔΗ ΣΤΟ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟ ΚΟΜΟΤΗΝΗΣ: «ΝΑ ΚΑΤΑΣΤΗΣΟΥΜΕ ΤΗΝ ΚΡΙΣΗ ΕΥΚΑΙΡΙΑ»

Η πρώτη επίσκεψη του Βουλευτή Ροδόπης της Νέας Δημοκρατίας μετά τη χαλάρωση των περιορισμών ήταν στο Νοσοκομείο Κομοτηνής, προκειμένου να ενημερωθεί για τα αποτελέσματα των παρεμβάσεων του στο Υπουργείο Υγείας και την αποτελεσματική αξιοποίηση τους από τη Διοίκηση του Σισμανόγλειου.
9 Μάιος 2020 - 2:05πμ

Το Άγιο Φως από τα Ιεροσόλυμα παρέδωσε στο Μητροπολίτη Παντελεήμωνα ο Βουλευτής Ροδόπης Ευριπίδης Στυλιανίδης

O Βουλευτής Ροδόπης της Νέας Δημοκρατίας Ευριπίδης Στ. Στυλιανίδης, διασφάλισε το Άγιο Φως και αφού το διατήρησε για αρκετές εβδομάδες στην Αθήνα, μετά τη σχετική χαλάρωση των μέτρων, το έφερε οδικώς στην ιδιαίτερη Πατρίδα του τη Ροδόπη και το παρέδωσε στον Μητροπολίτη Μαρωνείας και Κομοτηνής Παντελεήμωνα, ο οποίος ευχαρίστησε τον πρώην υπουργό και δήλωσε ότι θα το μεταφέρει σε όλες τις ενορίες της Μητρόπολης θέτοντας το στη διάθεση του κάθε πιστού.