Μοναδική ευκαιρία εθνικής συνεννόησης το Σύνταγμα.

ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΔΡ. ΕΥΡΙΠΙΔΗ ΣΤ. ΣΤΥΛΙΑΝΙΔΗ, ΒΟΥΛΕΥΤΗ ΡΟΔΟΠΗ ΝΔ

-Η κυβέρνηση έχει ξεκινήσει με γρήγορο τέμπο, τόσο ως προς τα νομοθετήματα όσο και ως προς τις τροχιοδεικτικές κινήσεις. Το ερώτημα είναι: θα καταφέρει να το διατηρήσει και το επόμενο διάστημα ή είναι απλώς μια καλή αρχή;

Η ετοιμότητα, η στοχευμένη προετοιμασία και η ταχύτητα της Κυβέρνησης νομίζω έχει αναγνωρισθεί από όλους. Ο Πρωθυπουργός λειτουργεί γρήγορα και διαφορετικά από τα συνηθισμένα, χωρίς να αφήσει να εξαντληθεί η δυναμική της στιγμής. Είναι βέβαιον όμως, ότι η πολιτική δεν είναι αγώνας ταχύτητας, αλλά μαραθώνιος. Άρα χρειάζεται σωστή κατανομή δυνάμεων, ιεράρχηση στόχων και ισχυρά αντανακλαστικά, ώστε να αξιοποιούμε για την Ελλάδα και τους Έλληνες τη συγκυρία που κάθε φορά δημιουργείται.

-Είναι σε εξέλιξη μια προσπάθεια αποκατάστασης εμπιστοσύνης της χώρας διεθνώς, με στόχο να μειωθούν τα πλεονάσματα. Εκτιμάτε ότι είναι ένας στόχος εφικτός; Και ποιο είναι το χρονοδιάγραμμα;

Ότι εξαρτάται από μας πρέπει να το αποφασίζουμε και να το προχωρούμε γρήγορα. Ό,τι όμως εξαρτάται από τους άλλους, πρέπει να το διεκδικούμε με σοβαρότητα, αξιοπιστία και δυναμισμό. Γι αυτό πιστεύω ότι η αποκατάσταση της αξιοπιστίας μας και η ενίσχυση της αποτελεσματικότητας μας μπορούν να αποτελέσουν τη στέρεη βάση για μια επιτυχή επαναδιαπραγμάτευση των πλεονασμάτων. Το πότε δεν εξαρτάται μόνο από την αποτελεσματικότητα τη δική μας , αλλά και από την ευρύτερη συγκυρία. Πάντως σε κάθε περίπτωση άμεσα.

-Σας ανησυχεί η κλιμάκωση της προκλητικότητας της Τουρκίας σε όλα τα μέτωπα, με επίκεντρο φυσικά την ΑΟΖ της Κύπρου και το Αιγαίο; Πώς αντιμετωπίζουμε έναν νευρικό και απρόβλεπτο γείτονα;

Με ανησυχεί, αλλά δεν με τρομάζει. Η ψύχραιμη και αποφασιστική στάση της Ελλάδας, η προσήλωση μας στο στόχο και η ενίσχυση διμερώς και πολυμερώς των διεθνών μας συμμαχιών, η ταύτιση των διεθνών μας δικαίων με τα φίλια διεθνή συμφέροντα, η εδραίωση στο εσωτερικό μια εθνικής πολιτικής που θα εδράζεται στην εθνική συνεννόηση και ο συνεχής συντονισμός με τους αδελφούς μας Κυπρίους, μας θωρακίζουν και κρατούν την πρωτοβουλία των κινήσεων στα δικά μας χέρια.
Η νευρικότητα της Τουρκίας προκύπτει από την «φυλάκιση της στη γεωγραφία της και στο διεθνές δίκαιο» που για να τη σπάσει, επιδιώκει ένταση με στόχο τη διαμόρφωση ενός ad hoc δικαίου που θα τη βολεύει. Εδώ όμως δοκιμάζεται όχι μόνο η Ελλάδα αλλά και η διεθνής αξιοπιστία της ΕΕ και το διεθνές κύρος του ΝΑΤΟ στην περιοχή.

-Θα είστε πρόεδρος της Επιτροπής Αναθεώρησης του Συντάγματος. Ποιες είναι οι ενέργειες που θα ακολουθήσουν; Θα ξεκινήσετε τις διεργασίες από Οκτώβριο και με ποιο χρονοδιάγραμμα;

Ο Προέδρος της Βουλής θα καλέσει μετά τον Αύγουστο τα πολιτικά κόμματα να ορίσουν τους εκπροσώπους τους. Θα ξεκινήσουν μέσα στο Σεπτέμβριο μάλλον οι εργασίες της Επιτροπής Αναθεώρησης. Στόχος μου είναι να συμβάλλω σε ένα γόνιμο δημοκρατικό διάλογο, όπου οι παρατάξεις θα τοποθετηθούν με διάθεση όχι τρέχουσας μικροκομματικής αντιπαράθεσης αλλά θεσμική λογικής. Το Σύνταγμα είναι μια μοναδική ευκαιρία εθνικής συνεννόησης και πολιτικής σύνθεσης. Χρέος όλων είναι το βλέμμα τους να είναι στραμμένο όχι στις επόμενες εκλογές, αλλά στις επόμενες γενιές. Σε αυτή τη διαδικασία κρίνεται κυρίως η ωριμότητα του πολιτικού κόσμου και η δύναμη ή η αδυναμία του πέρα από ιδεοληψίες και στεγανά, να επικαιροποιήσει τον κώδικα αξιών του σύγχρονου πολιτισμού μας και να διαμορφώσει ένα νέο Οδικό Χάρτη για το μέλλον της πατρίδας και της κοινωνίας μας.

-Ένα σημαντικό κεφάλαιο είναι η εκλογή ΠτΔ στις αρχές του 2020. Θα προχωρήσει η ΝΔ με την πρόταση για αλλαγή των πλειοψηφιών στη Βουλή, ώστε να εκλέγεται ο ΠτΔ ακόμα και με 151 ψήφους; Και, έχετε κάνει σκέψεις ως προς το πρόσωπο του ΠτΔ;

Δεν είναι δική μου αρμοδιότητα ούτε το ένα , ούτε το άλλο. Άποψη έχω και θα την καταθέσω και στην Αναθεωρητική Επιτροπή. Ωστόσο σε κάθε περίπτωση πιστεύω ακράδαντα ότι πρέπει να συμφωνήσουμε τον τρόπο, ώστε η εκλογή προέδρου να μη διακόπτει βίαια τη θητεία μια δημοκρατικά εκλεγμένης κυβέρνησης, διότι έτσι εργαλειοποιείται η κορυφαία διαδικασία ανάδειξης του Αρχηγού του Κράτους και κλονίζεται παράλληλα η αποτελεσματικότητα, η συνέχεια και η δημοκρατική νομιμοποίηση της εκλεγμένης Κυβέρνησης.

-Εκλογικός νόμος. Θα πάει «πακέτο» με το Σύνταγμα; Θα αλλάξουν συνταγματικά οι απαιτούμενες πλειοψηφίες για τη θέση σε ισχύ ενός νέου εκλογικού συστήματος με την παρούσα Αναθεώρηση;

Την συνταγματοποίηση του εκλογικού συστήματος σύμφωνα με τις ιδεοληπτικές του αντιλήψεις ή την υπολογιστική μικροκομματική του επιλογή, την επιχείρησε ο ΣΥΡΙΖΑ κατά την προαναθεωρητική Βουλή, όπου είχε και την πρωτοβουλία. Η Νέα Δημοκρατία σέβεται Σύνταγμα και θεσμούς. Ωστόσο θα μπορούσε σε κάθε περίπτωση κατά την προσωπική μου άποψη να ξανασυζητηθεί η συνταγματική διάταξη που θέτει ως προϋπόθεση την ισχύ του εκλογικού συστήματος από τη μεθεπόμενη εκλογή. Αυτό κάποτε θεσπίστηκε για να αποφεύγεται η χρησιμοποίηση του εκλογικού νόμου από την εκάστοτε Κυβέρνηση. Θεωρώ ότι οι συνθήκες έχουν αλλάξει για δύο λόγους: 1. Διότι και αυτή η διάταξη μπορεί πλέον να χρησιμοποιηθεί από κυβέρνηση ή αντιπολίτευση για λόγους σκοπιμότητας σε βάρος της σταθερότητας του συστήματος προκαλώντας ακυβερνησία και κρίση. 2. Διότι πιστεύω ότι επειδή οι εξελίξεις θεσμικά και πολιτικά τρέχουν ταχύτερα από το Συνταγματικό Νομοθέτη, τέτοιου είδους συνταγματικές διατάξεις που αποφασίστηκαν από πολύ παλιότερες κοινοβουλευτικές συνθέσεις δεν παρακολουθούν τις σύγχρονες ανάγκες, δημιουργώντας δογματισμούς και δυσκαμψία στην προσαρμογή και τη εξέλιξη του πολιτικού μας συστήματος και μπορεί να ζημιώσουν τη Χώρα όχι μόνο οικονομικά, πολιτικά αλλά και εθνικά. Εδώ επιβεβαιώνεται η άποψη ότι «Οι καλοί πολιτικοί μπορούν να διαχειριστούν αποτελεσματικά κακούς νόμου ή ατελή συντάγματα, όχι όμως και το αντίθετο. Δηλαδή καλοί νόμοι και ολοκληρωμένα συντάγματα δεν αρκούν, όταν έχουμε κακούς διαχειριστές».

Πρόσφατα Νέα
Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit, sed do eiusmod consectetur adipiscing elit, sed do eiusmod
1 Ιουνίου 2020 - 1:48μμ

Στην Υφυπουργό Παιδείας Σ. Ζαχαράκη ο Ε. Στυλιανίδης για την επίσπευση κατασκευής 11 νέων νηπιαγωγείων στη Ροδόπη.

Συνάντηση εργασίας με την Υφυπουργό Παιδείας, παλιά συνεργάτιδα και φίλη του από τη νεολαία Σοφία Ζαχαράκη, είχε ο Βουλευτής Ροδόπης της Νέας Δημοκρατίας Ευριπίδης Στ. Στυλιανίδης.
26 Μάιος 2020 - 9:48μμ

ΑΝΟΙΧΤΗ ΕΠΙΣΤΟΛΗ : «Ευχαριστώ» του Ε. Στυλιανίδη προς την Ένωση ‘Μαζί για το Παιδί’ για τη μεγάλη χορηγία τους προς το Νοσοκομείο Κομοτηνής»

Με επιστολή του προς την πρόεδρο της ένωσης σωματείων και ιδρυμάτων «Μαζί για το παιδί» κα. Αλεξάνδρα Μαρτίνου, ο Βουλευτής Ροδόπης της Νέας Δημοκρατίας Ευριπίδης Στυλιανίδης εξέφρασε τις θερμές του ευχαριστίες για την μεγάλη χορηγία προς το Σισμανόγλειο Νοσοκομείο Κομοτηνής.
22 Μάιος 2020 - 12:40μμ

Λιμενικούς Σταθμούς σε Φανάρι και Μαρώνεια διεκδίκησε ο Ευριπίδης Στυλιανίδης από τον Υπουργό Ναυτιλίας

υνάντηση εργασίας με τον Υπουργό Ναυτιλίας και Βουλευτή Λασιθίου Γιάννη Πλακιωτάκη καθώς και τον Αρχηγό του Λιμενικού είχε ο Βουλευτής Ροδόπης Ευριπίδης Στυλιανίδης. Του κατέθεσε επιστολή διεκδικώντας την αναβάθμιση των Λιμενικών Φυλακίων Μαρώνειας και Φαναρίου σε Λιμενικούς Σταθμούς.
21 Μάιος 2020 - 3:19μμ

ΠΑΡΕΜΒΑΣΗ Ε.ΣΤΥΛΙΑΝΙΔΗ ΓΙΑ ΤΙΣ ΚΑΤΑΣΚΗΝΩΣΕΙΣ ΜΗΤΡΟΠΟΛΗΣ, ΤΟ ΣΤΡΑΤΟ ΚΑΙ ΤΗΝ ΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΣΗ

Παρέμβαση στον Υπουργό Εσωτερικών Τάκη Θεοδωρικάκο μετά την πρόσφατη επίσκεψή του στην Κομοτηνή, έκανε ο Βουλευτής Ροδόπης της ΝΔ Ευριπίδης Στυλιανίδης επαναφέροντας με επιστολή που του επέδωσε ζητήματα που του έθεσαν φορείς της πόλης.
12 Μάιος 2020 - 6:00μμ

Χαιρετισμός Ευριπίδη Στυλιανίδη, Βουλευτή Ροδόπης ΝΔ για την Παγκόσμια Ημέρα του Νοσηλευτή

Επ' ευκαιρία της Παγκόσμιας Ημέρας Νοσηλευτή ο βουλευτής Ροδόπης Ευριπίδης Στυλιανίδης έστειλε χαιρετισμό προς τους εργαζόμενους του Σισμανογλείου Νοσοκομείου Κομοτηνής ευχαριστώντας τους για την προσφοράς τους και τιμώντας τους για το έργο τους.
11 Μάιος 2020 - 9:41πμ

ΕΠΙΣΚΕΨΗ Ε. ΣΤΥΛΙΑΝΙΔΗ ΣΤΟ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟ ΚΟΜΟΤΗΝΗΣ: «ΝΑ ΚΑΤΑΣΤΗΣΟΥΜΕ ΤΗΝ ΚΡΙΣΗ ΕΥΚΑΙΡΙΑ»

Η πρώτη επίσκεψη του Βουλευτή Ροδόπης της Νέας Δημοκρατίας μετά τη χαλάρωση των περιορισμών ήταν στο Νοσοκομείο Κομοτηνής, προκειμένου να ενημερωθεί για τα αποτελέσματα των παρεμβάσεων του στο Υπουργείο Υγείας και την αποτελεσματική αξιοποίηση τους από τη Διοίκηση του Σισμανόγλειου.