Θέλουμε φρέσκα μυαλά

Δημοσιεύθηκε στις 18/12/2010 στην εφημερίδα «ΚΟΣΜΟΣ» στη δημοσιογράφο Λία Νικητάκη.

ΕΥΡΙΠΙΔΗΣ ΣΤΥΛΙΑΝΙΔΗΣ: Το πλάνο για τη συγκρότηση του κυβερνητικού προγράμματος

 

Να λειτουργήσει το ελληνικό δημόσιο Πανεπιστήμιο ως σύγχρονη πολυεθνική επιχείρηση με ιδιωτικοοικονομικά κριτήρια είναι η ριζοσπαστική πρόταση που καταθέσει μέσω του «Κ» ο Γενικός Γραμματέας Κυβερνητικού Προγράμματος της Νέας Δημοκρατίας, πρώην υπουργός Παιδείας Ευριπίδης Στυλιανίδης. Κι αν αυτό ακουστεί ακραίο, αρκεί να θυμηθούμε ότι ο ίδιος ήταν εκείνος που εισηγήθηκε το 1985, ως φοιτητής της Νομικής Κομοτηνής, την ίδρυση ιδιωτικών Πανεπιστημίων στην Ελλάδα, πρόταση την οποία στη συνέχεια υιοθέτησε η ΔΑΠ-ΝΔΦΚ. Τώρα, με την εμπειρία του σε υπουργικό θώκο, ο Ευριπίδης Στυλιανίδης αντιτάσσει το δικό του σχέδιο στις κυβερνητικές προτάσεις οι οποίες ξεσηκώνουν θύελλα αντιδράσεων στους κόλπους της πανεπιστημιακής κοινότητας.

Στη συνέντευξή του, εξ αφορμής και του νέου βιβλίου του, που προλογίζει ο Πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας Αντώνης Σαμαράς και το οποίο θα παρουσιαστεί στις 25 Ιανουαρίου 2011 στην Παλαιά Βουλή, ο κ. Στυλιανίδης αναφέρεται επίσης στη νέα μεθοδολογία που χρησιμοποιείται στην εκπόνηση κυβερνητικού προγράμματος από τη Ν.Δ. και αποκαλύπτει ότι η αξιωματική αντιπολίτευση προχωρεί σε «κυνήγι ταλέντων» και απευθύνει πρόσκληση σε «φρέσκα μυαλά» για να συνδράμουν το έργο της.

 

Σε ποια λογική θα κινηθεί ο τομέας ευθύνης σας στο διάστημα μέχρι τις επόμενες εθνικές εκλογές;

«Τέσσερις είναι οι άξονες γύρω από τους οποίους κινούμαστε για τη συγκρότηση του κυβερνητικού προγράμματος: α) χρησιμοποιούμε νέα μεθοδολογία, β) βασιζόμαστε στις νέες τεχνολογίες, ώστε μέσα από τη διαδραστική λειτουργία να οικοδομήσουμε το πρόγραμμα μαζί με την κοινωνία και την αγορά, γ) αναζητούμε καινοτόμες ιδέες και δ) στρατολογούμε νέα ταλέντα, από την αγορά, την ακαδημαϊκή κοινότητα, τον ιδιωτικό και δημόσιο τομέα, από την Ελλάδα και το εξωτερικό».

Με ποιον τρόπο θα καταρτισθεί το πρόγραμμα;

«Θα δουλέψουν τρεις διαφορετικοί κύκλοι. Ένας εκ προσωπικοτήτων, με ανθρώπους που θα προσελκύσουν και θα ενεργοποιήσουν ανθρώπους της αγοράς, του πνεύματος, των τεχνών, της διανόησης, τεχνοκράτες από τη διοίκηση δημόσια και ιδιωτική. Ο δεύτερος κύκλος, που αποτελεί και τον κορμό της προετοιμασίας, είναι αυτός των θεματικών προγραμμάτων και έχει διάρθρωση ανάλογη με τα υφιστάμενα υπουργεία. Ο τρίτος είναι ο κύκλος των περιφερειακών προγραμμάτων, που θα διαμορφώσει για κάθε μία από τις 13 περιφέρειες της χώρας συγκεκριμένα προγράμματα, τα οποία εν συνεχεία θα εξειδικευθούν ανά νομό ή δήμο».

Ποια είναι η ανταπόκριση στο κάλεσμα αυτό της Νέας Δημοκρατίας;

«Έχουμε βολιδοσκοπήσει περίπου 50 άτομα για να δουλέψουν γι αυτή την υπόθεση. Πρόκειται, ουσιαστικά, για «κυνήγι ταλέντων», μια πρόσκληση σε «φρέσκα μυαλά».

Αν η Νέα Δημοκρατία ήτανε σήμερα κυβέρνηση, ποια πολιτική θα εφήρμοζε στην Οικονομία;

«Εμείς πιστεύουμε σε ένα επιθετικό πρόγραμμα αποκρατικοποιήσεων και σε έξυπνες πολιτικές που μπορούν να αυξήσουν το ΑΕΠ. Τέτοιες πολιτικές είναι η ενίσχυση του ποιοτικού και εναλλακτικού τουρισμού, η μείωση των φορολογικών συντελεστών για να προσελκύσουμε επενδυτικά κεφάλαια στην Ελλάδα, η απλούστευση των διαδικασιών του Δημοσίου όταν κάποιος θέλει να επενδύσει στη χώρα μας».

Στη μείωση του κράτους, την οποία υπερασπίζεται η Ν.Δ., περιλαμβάνονται και απολύσεις στο δημόσιο ή τον ευρύτερο δημόσιο τομέα;

«Διαφωνούμε στο θέμα των απολύσεων, διότι θεωρούμε ότι είναι μία άδικη και ατελέσφορη πολιτική. Η δική μας πρόταση είναι διαφορετική. Στον ΟΣΕ, που είχα την ευκαιρία να ολοκληρώσω το σχέδιο εξυγίανσης, προκρίναμε το πρόγραμμα μισθωτής εφεδρείας. Δεν επιλέξαμε τις απολύσεις, ούτε την πρόωρη συνταξιοδότηση, για να μην τινάξουμε στον αέρα τα ταμεία, ούτε τις μετατάξεις οι οποίες κονιορτοποιούν τα εργασιακά δικαιώματα χωρίς να αποδίδουν οικονομικά».

Ποια είναι η άποψή σας για το νέο μοντέλο διοίκησης των ΑΕΙ που προτείνει το Υπουργείο Παιδείας;

«Εδώ ισχύει το γνωστό “όπου δεν θέλεις να τελειώσει ποτέ η δουλειά σου, κάνε μια επιτροπή”. Εγώ πιστεύω στα αποτελεσματικά διοικητικά σχήματα και είναι αυτά που έχουν δοκιμαστεί πρωτογενώς στην αγορά. Ίσως ακουστεί ακραίο αυτό που θα πω, αλλά το πιστεύω απόλυτα: εάν το ελληνικό Πανεπιστήμιο δεν λειτουργήσει ως σύγχρονη πολυεθνική επιχείρηση, δεν πρόκειται να έχει αξιοπιστία, να προσελκύσει πρόσθετους πόρους και να παράξει θεαματικά αποτελέσματα».

Πώς προτείνετε να λειτουργήσει αυτό στην πράξη;

«Η αιρετή Σύγκλητος θα πρέπει να έχει αναγωγή στη συνέλευση των μετόχων, δηλαδή να είναι το κορυφαίο όργανο στο οποίο όλοι θα λογοδοτούν. Ο πρύτανης να είναι ο πρόεδρος της εταιρείας, το κύρος, το brand name. Το πρυτανικό συμβούλιο να ενέχει ρόλο διοικητικού συμβουλίου. Και το κεντρικό πρόσωπο που θα ασκεί τη διοίκηση και θα παρακολουθεί την ανάπτυξη των υποδομών, του ερευνητικού έργου των Πανεπιστημίων και των οικονομικών θεμάτων θα πρέπει να είναι ο Γενικός Γραμματέας ή manager του Πανεπιστημίου, ο διευθύνων σύμβουλος. Θα πρέπει να είναι ένα πρόσωπο βγαλμένο είτε μέσα από το Πανεπιστήμιο είτε μέσα από την αγορά. Να επιλέγεται από τη Σύγκλητο με διεθνή διαγωνισμό και να αξιολογείται με βάση τα μετρήσιμα αποτελέσματα που παράγει. Ο διευθύνων σύμβουλος ή Γραμματέας του Πανεπιστημίου, όταν επιλεγεί από τη Σύγκλητο, θα πρέπει να καταθέσει σε αυτή συγκεκριμένο επιχειρησιακό σχέδιο για το Πανεπιστήμιο: πώς θα το διοικήσει, τι ανάπτυξη θα φέρει, τι χορηγίες θα εξασφαλίσει από την αγορά, τι συνέργιες θα προωθήσει μεταξύ του Ιδρύματος και της αγοράς, τι είδους επέκταση στις υποδομές μπορεί να πετύχει σε συγκεκριμένο χρονικό ορίζοντα, πώς θα αξιοποιήσει το προσωπικό. Όταν ολοκληρώσει τη θητεία του θα πρέπει να καταθέσει τον απολογισμό του και με βάση το εάν πέτυχε ή όχι τους οικονομικούς στόχους που έθεσε, θα κριθεί εάν είναι επιτυχημένος ή εάν πρέπει να αντικατασταθεί. Ένα επίσης ουσιαστικό μέτρο είναι να θεσπιστούν δίδακτρα και σε προπτυχιακό επίπεδο, αποκλειστικά για ξένους φοιτητές, ενώ οι Έλληνες θα εξακολουθήσουν να φοιτούν δωρεάν στο δημόσιο Πανεπιστήμιο. Αυτή τη λογική έχει αρχίσει τώρα να την εφαρμόζει η Κύπρος».

Πρόσφατα Νέα
Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit, sed do eiusmod consectetur adipiscing elit, sed do eiusmod
1 Ιουνίου 2020 - 1:48μμ

Στην Υφυπουργό Παιδείας Σ. Ζαχαράκη ο Ε. Στυλιανίδης για την επίσπευση κατασκευής 11 νέων νηπιαγωγείων στη Ροδόπη.

Συνάντηση εργασίας με την Υφυπουργό Παιδείας, παλιά συνεργάτιδα και φίλη του από τη νεολαία Σοφία Ζαχαράκη, είχε ο Βουλευτής Ροδόπης της Νέας Δημοκρατίας Ευριπίδης Στ. Στυλιανίδης.
26 Μάιος 2020 - 9:48μμ

ΑΝΟΙΧΤΗ ΕΠΙΣΤΟΛΗ : «Ευχαριστώ» του Ε. Στυλιανίδη προς την Ένωση ‘Μαζί για το Παιδί’ για τη μεγάλη χορηγία τους προς το Νοσοκομείο Κομοτηνής»

Με επιστολή του προς την πρόεδρο της ένωσης σωματείων και ιδρυμάτων «Μαζί για το παιδί» κα. Αλεξάνδρα Μαρτίνου, ο Βουλευτής Ροδόπης της Νέας Δημοκρατίας Ευριπίδης Στυλιανίδης εξέφρασε τις θερμές του ευχαριστίες για την μεγάλη χορηγία προς το Σισμανόγλειο Νοσοκομείο Κομοτηνής.
22 Μάιος 2020 - 12:40μμ

Λιμενικούς Σταθμούς σε Φανάρι και Μαρώνεια διεκδίκησε ο Ευριπίδης Στυλιανίδης από τον Υπουργό Ναυτιλίας

υνάντηση εργασίας με τον Υπουργό Ναυτιλίας και Βουλευτή Λασιθίου Γιάννη Πλακιωτάκη καθώς και τον Αρχηγό του Λιμενικού είχε ο Βουλευτής Ροδόπης Ευριπίδης Στυλιανίδης. Του κατέθεσε επιστολή διεκδικώντας την αναβάθμιση των Λιμενικών Φυλακίων Μαρώνειας και Φαναρίου σε Λιμενικούς Σταθμούς.
21 Μάιος 2020 - 3:19μμ

ΠΑΡΕΜΒΑΣΗ Ε.ΣΤΥΛΙΑΝΙΔΗ ΓΙΑ ΤΙΣ ΚΑΤΑΣΚΗΝΩΣΕΙΣ ΜΗΤΡΟΠΟΛΗΣ, ΤΟ ΣΤΡΑΤΟ ΚΑΙ ΤΗΝ ΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΣΗ

Παρέμβαση στον Υπουργό Εσωτερικών Τάκη Θεοδωρικάκο μετά την πρόσφατη επίσκεψή του στην Κομοτηνή, έκανε ο Βουλευτής Ροδόπης της ΝΔ Ευριπίδης Στυλιανίδης επαναφέροντας με επιστολή που του επέδωσε ζητήματα που του έθεσαν φορείς της πόλης.
12 Μάιος 2020 - 6:00μμ

Χαιρετισμός Ευριπίδη Στυλιανίδη, Βουλευτή Ροδόπης ΝΔ για την Παγκόσμια Ημέρα του Νοσηλευτή

Επ' ευκαιρία της Παγκόσμιας Ημέρας Νοσηλευτή ο βουλευτής Ροδόπης Ευριπίδης Στυλιανίδης έστειλε χαιρετισμό προς τους εργαζόμενους του Σισμανογλείου Νοσοκομείου Κομοτηνής ευχαριστώντας τους για την προσφοράς τους και τιμώντας τους για το έργο τους.
11 Μάιος 2020 - 9:41πμ

ΕΠΙΣΚΕΨΗ Ε. ΣΤΥΛΙΑΝΙΔΗ ΣΤΟ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟ ΚΟΜΟΤΗΝΗΣ: «ΝΑ ΚΑΤΑΣΤΗΣΟΥΜΕ ΤΗΝ ΚΡΙΣΗ ΕΥΚΑΙΡΙΑ»

Η πρώτη επίσκεψη του Βουλευτή Ροδόπης της Νέας Δημοκρατίας μετά τη χαλάρωση των περιορισμών ήταν στο Νοσοκομείο Κομοτηνής, προκειμένου να ενημερωθεί για τα αποτελέσματα των παρεμβάσεων του στο Υπουργείο Υγείας και την αποτελεσματική αξιοποίηση τους από τη Διοίκηση του Σισμανόγλειου.