Η κυβέρνηση αντί να πιέζει τους δανειστές, εκβιάζει τους Έλληνες

Δημοσιεύθηκε στις 08/05/2011 στην εφημερίδα «REAL NEWS» στη δημοσιογράφο Χρύσα Ταβουλάρη.
ΓΙΑ ΣΥΝΕΙΔΗΤΗ εκχώρηση εθνικής αρμοδιότητας από την κυβέρνηση ΠΑΣΟΚ στα διεθνή οικονομικά διευθυντήρια κάνει λόγο ο Ευριπίδης Στυλιανίδης και μιλά για «διαπιστωμένη δυσαρμονία μεταξύ κυβερνητικών προτεραιοτήτων και λαϊκού αισθήματος», θέτοντας -εμμέσως πληv σαφώς- θέμα προσφυγής στη λαϊκή ετυμηγορία. Απορρίπτει κάθε μορφή συνεργασίας, λέγοντας: «Η πατρίδα μας χρειάζεται οριζόντιες συμπράξεις, όχι κομματικές συνεργασίες περιορισμένης ευθύνης και σκοπιμοτήτων». Παράλληλα, χαρακτηρίζει τις εξαγγελίες στο Ζάππειο «δέσμη πολιτικών έκτακτης ανάγκης για την έξοδο οπό την ύφεση».
Η Ν.Δ. προχωρά στο ΖΑΠΠΕΙΟ II και εσείς έχετε σχεδόν έτοιμο το πρόγραμμα της Ν.Δ. Περιμένετε άμεσα εκλογές;
Η Κυβέρνηση έχει αποτύχει πλήρως στους στόχους που έθεσε, όσον αφορά το χρέος, το έλλειμμα, τις μεταρρυθμίσεις, την έξοδο από την ύφεση. Αποκαλύφθηκε, όχι μόνο η προεκλογική ανεντιμότητα του «λεφτά υπάρχουν» αλλά και η συνειδητή εκχώρηση εθνικής αρμοδιότητας στα διεθνή οικονομικά διευθυντήρια, όπως προκύπτει από τις δηλώσεις Στρος-Κάν. Υπάρχει ήδη διαπιστωμένη δυσαρμονία μεταξύ Κυβερνητικών προτεραιοτήτων και λαϊκού αισθήματος. Η Κυβέρνηση επέλεξε αντί να πιέζει διαπραγματευτικά τους δανειστές να «εκβιάζει» πολιτικά τους Έλληνες. Αυτό την καθιστά ετοιμόρροπη, ανά πάσα στιγμή, παρά το ότι τυχόν εκλογές θα έχουν υπερβολικό κόστος. Το Ζάππειο II, που θα δημοσιοποιηθεί τις επόμενες μέρες, είναι δέσμη πολιτικών εκτάκτου ανάγκης για την έξοδο από την ύφεση, με στόχο τη μείωση της σπατάλης, την αύξηση των εσόδων και την προστασία της κοινωνικής συνοχής. Το πρόγραμμά μας είναι μία πιο ολιστική, οραματική και δυναμική προσέγγιση του μέλλοντος, που θα συμπεριληφθεί σε μία «Νέα Συμφωνία Εμπιστοσύνης», με στόχο την αποκατάσταση της Εθνικής Αυτοπεποίθησης.
Πρέπει, δηλαδή, κατά τη γνώμη σας, να πάμε σε εκλογές; Η Ν.Δ. μιλά συνέχεια για «επικίνδυνη κυβέρνηση» και προχωρά στην δική της πρόταση εξόδου από την κρίση…
Η Ελλάδα χρειάζεται επειγόντως αλλαγή πολιτικής. Είναι το τελευταίο προπύργιο σοσιαλισμού και κρατισμού στην Ευρώπη στα θέματα της οικονομίας. Το 75% των οικονομικών αποφάσεων εξαρτώνται από το Κράτος. Οι Ελληνίδες και οι Έλληνες περιμένουν να ακούσουν από τους πολιτικούς καθαρές κουβέντες και να δουν από τα κόμματα τίμια και συνεπή στάση.
Μήπως τελικά δεν συμφέρουν την Ν.Δ. οι εκλογές με τα ποσοστά και των δύο μεγάλων κομμάτων; Υπάρχει ενδεχόμενο να βρεθεί αντιμέτωπη με το δίλλημα των συνεργασιών…
Η Νέα Δημοκρατία πιστεύει στις καθαρές πολιτικές και στις σταθερές Κυβερνήσεις. Η Ιστορία αποδεικνύει ότι ποτέ στην Ελλάδα οι θολές κυβερνητικές συμπράξεις δεν έφεραν αποτελέσματα. Αλλάζουμε εποχή. Τελείωσαν οι πολιτικοί σταρ του καθρέφτη και των τηλεοπτικών παραθύρων. Τελείωσαν τα χτυπήματα στην πλάτη, που υπόσχονταν τα πάντα χωρίς να δίνουν τίποτα στο λαό μας. Η Πατρίδα μας χρειάζεται οριζόντιες συμπράξεις, όχι κομματικές συνεργασίες περιορισμένης ευθύνης και σκοπιμοτήτων. Πολιτικοί που ξέρουν να τολμούν και μπορούν να διαχειριστούν δύσκολες καταστάσεις, πρέπει να βγουν μπροστά και να συναντηθούν με ευσυνείδητους δημοσιογράφους, με υγιείς επιχειρηματίες, με αποτελεσματικούς τεχνοκράτες και με προσωπικότητες της πνευματικής ηγεσίας. Να μοιραστούν τους ίδιους στόχους και τις ίδιες αγωνίες, να υπηρετήσουν τις ίδιες αξίες και να πιστέψουν στο ίδιο όραμα. Μόνο έτσι, μέσα από μία Νέα Συμφωνία Εμπιστοσύνης, θα εμπνευστεί ξανά η κοινωνία, θα κινητοποιηθεί η αγορά και θα κερδηθεί η χαμένη διεθνής αξιοπιστία.
Γιατί, όμως, η Ν.Δ. δεν ανακάμπτει παρά την πτώση του ΠΑΣΟΚ; Φταίει το παρελθόν όπως υποστηρίζουν πολλοί στην ηγετική ομάδα;
Το πρώτο βήμα προς την επανάκαμψη έχει συντελεστεί. Το ΠΑΣΟΚ αποκαλύφθηκε. Η πολιτική του απέτυχε και αποδομείται. Η Κυβέρνηση εισπράττει και δημοσκοπικά την αποδοκιμασία των, πριν από λίγο καιρό, οπαδών της και όλα αυτά μόλις ενάμιση χρόνο μετά την ισχυρότατη εντολή διακυβέρνησης που της έδωσαν. Η Νέα Δημοκρατία έχει συνέχεια. Παρά τα όποια λάθη της είναι η παράταξη των μεγάλων εθνικών επιλογών. Και ως Κυβέρνηση και ως αντιπολίτευση πληρώνουμε το τίμημα της αδιαπραγμάτευτης στάσης μας. Ως Κυβέρνηση, ο Κώστας Καραμανλής το απέδειξε με την εθνική του πολιτική και ως αντιπολίτευση, ο Αντώνης Σαμαράς το αποδεικνύει με τις επιλογές του στο θέμα του Μνημονίου και της Δανειακής Σύμβασης, με τις οποίες προέταξε, με κόστος, το εθνικό και λαϊκό συμφέρον. Είναι θέμα χρόνου η πλήρης δικαίωσή μας.
Υπάρχουν πλέον ρηξικέλευθες προτάσεις; Πώς σκέφτεται κάποιος που συντάσσει πρόγραμμα κόμματος εν μέσω πρωτοφανούς κρίσης;
Το μυστικό είναι η ριζοσπαστική αλλαγή της φιλοσοφίας και της νοοτροπίας μας στον τρόπο διακυβέρνησης. Η σημερινή οικονομική πολιτική ανακατανέμει, και μάλιστα με άδικο τρόπο, τον υπάρχοντα πλούτο. Δεν υπάρχει ξεκάθαρη πολιτική που να στοχεύει στην αύξηση του ΑΕΠ από νέες πηγές.
Το πρόγραμμά μας επιδιώκει να δώσει απάντηση για το ποιοι είναι οι τομείς προτεραιότητας από τους οποίους προσδοκούμε με έξυπνες πολιτικές να φέρουμε φρέσκο χρήμα. Επαναπροσδιορίζουμε τη σχέση Πολίτη-Κράτους, βασιζόμενοι πάνω στην αρχή της Εμπιστοσύνης. Πρώτα αδειοδοτούμε το επιχειρείν για να σκοτώσουμε τη διαφθορά, τη γραφειοκρατία και τα διαφυγόντα κέρδη και μετά ελέγχουμε με αυστηρότητα και διαφάνεια τη συνέπεια του ιδιωτικού τομέα. Κάθε Υπουργείο πρέπει να κινητροδοτείται, ώστε να μειώνει τη σπατάλη και να δημιουργεί νέα έσοδα, προκειμένου να διασφαλίζει, όχι μόνο για την κεντρική Κυβέρνηση αλλά και για το ίδιο, περισσότερα χρήματα για δημιουργικές πολιτικές.
«Έκτακτες πολιτικές για έκτακτες καταστάσεις»
Ναι ή όχι στις αποκρατικοποιήσεις; Η Ν.Δ. θα καταψηφίσει το Μεσοπρόθεσμο Πρόγραμμα. Έχει αντιπρόταση;
Στο Ζάππειο II θα παρουσιάσουμε στοιχειοθετημένα και κοστολογημένα έκτακτες πολιτικές για έκτακτες καταστάσεις. Δυστυχώς, αν η Κυβέρνηση, μας είχε ακούσει από την αρχή, δεν θα φτάναμε στο σημερινό σημείο. Η Κυβέρνηση Παπανδρέου κατέστησε ενυπόθηκο τον κρατικό δανεισμό, που ήταν στον αέρα, υποθηκεύοντας τη μεγάλη δημόσια περιουσία και υπονομεύοντας το μέλλον των επόμενων γενιών. Είναι αδιανόητο να διευκολύνουν το μεγάλο κεφάλαιο να φυγαδεύει τις καταθέσεις του (30δις) στο εξωτερικό, να μην κάνουν την παραμικρή αποκρατικοποίηση, να απωθούν με την αύξηση των φορολογικών συντελεστών ελληνικές και ξένες επενδύσεις, να σκοτώνουν με την αύξηση του ΦΠΑ τη μικρομεσαία επιχείρηση, εκτινάσσοντας την ανεργία, να εξορίζουν 37.500 νέους επιστήμονες στο εξωτερικό και την ίδια στιγμή να επιδιώκουν να μαζέψουν της ζημίες πλήττοντας μισθωτούς και συνταξιούχους, σκοτώνοντας τη μεσαία τάξη και δημιουργώντας για πρώτη φορά στην Ελλάδα μία μεγάλη εξαθλιωμένη κοινωνική ομάδα, που μπορεί να λειτουργήσει ως φυτίλι κοινωνικής έκρηξης.
Εν μέσω κρίσης η ΝΔ ξαφνικά γύρισε στο …2004 και την απογραφή...
Ενσυνειδήτως, αρνούμαι να σχολιάσω το παρελθόν. Αυτό είναι δουλειά των ιστορικών. Εμείς θα κριθούμε για την πρόταση μέλλοντος, που καταθέτουμε και για τη δύναμη μας να την κάνουμε πράξη.