Η ικανότητα της Κυβέρνησης θα κριθεί από την αποτελεσματικότητά της

Δημοσιεύθηκε στις 20/01/2010 στην εφημερίδα «ΑΠΟΓΕΥΜΑΤΙΝΗ» στη δημοσιογράφο Ευτυχία Αδηλίνη.

Κύριε Στυλιανίδη, η χώρα βρίσκεται σε ακυβερνησία, όπως υποστηρίζει μετ’ επιτάσεως ο Αντώνης Σαμαράς;

Η αισιοδοξία και η αυτοπεποίθηση που εξέπεμπε προεκλογικά ο Γιώργος Παπανδρέου δυστυχώς καθημερινά καταρρέουν. Μετά από 100 μέρες διακυβέρνησης ακάλυπτες θέσεις Γενικών Γραμματέων και Διοικήσεων Οργανισμών, απροσδιόριστες αρμοδιότητες Υφυπουργών, αντιφατικές αποφάσεις και πολιτικές παλινωδίες επιβεβαιώνουν αυτό που εμφατικά περιέγραψε ο Αντώνης Σαμαράς.

Δεν είναι δυνατόν στην καρδιά της οικονομικής κρίσης να μην υπάρχουν οι αρμόδιοι στο κράτος για να υπογράφουν διοικητικές και οικονομικές αποφάσεις, όταν μάλιστα το 65% των οικονομικών δραστηριοτήτων κινείται από το Δημόσιο. Είναι αδιανόητο να μην κινείται τίποτα από το ΕΣΠΑ και να αναβάλλονται πολιτικές της προηγούμενης κυβέρνησης που έφερναν έσοδα στο κράτος με μόνο σκοπό να ρίξουν το ανάθεμα για όλα στη ΝΔ.

Πάρα ταύτα το eurogroup εκτίμησε ότι είναι σε σωστή κατεύθυνση το σχέδιο σταθερότητας που κατέθεσε η κυβέρνηση. Πιστεύετε ότι τελικώς το ΠΑΣΟΚ δεν θα μπορέσει να λάβει και να υλοποιήσει τα κατάλληλα μέτρα για έξοδο από την κρίση;

Το εύχομαι διότι αυτό που θα πρέπει να μας ενδιαφέρει πάνω απ’ όλα είναι η Ελλάδα. Εμείς καθετί θετικό θα το στηρίξουμε. Δεν πρόκειται όμως να σιωπήσουμε ενώπιον λαθών και παραλήψεων του ΠΑΣΟΚ, τα οποία δυστυχώς έχουν ξεκινήσει πολύ νωρίς.

Διερωτώμαι συγκεκριμένα: Γιατί κατάργησαν το φόρο υπερπολυτελών σκαφών; Γιατί πάγωσαν το σχέδιο εξυγίανσης του ΟΣΕ; Γιατί ανέβαλαν επ’ αόριστον το πρόγραμμα για την οπτική ίνα στο σπίτι, που θα μείωνε το κόστος του κάθε ελληνικού νοικοκυριού εκσυγχρονίζοντας τη χώρα; Γιατί αύξησαν τους φόρους της γονικής παροχής καθιστώντας το κράτος συνέταιρο της κάθε ελληνικής οικογένειας;

Όμως, στις δημοσκοπήσεις προκύπτει ότι η πλειοψηφία θεωρεί ότι η κυβέρνηση βρίσκεται σε σωστό δρόμο και έχει σχέδιο για την κρίση...

Η ικανότητα και η αξιοπιστία της κυβέρνησης θα αξιολογηθεί στο τέλος από την αποτελεσματικότητά της και όχι από τις δημοσκοπήσεις. Η κοινωνία θα κρίνει στις κάλπες τις επιδόσεις όλων μας και τότε θα μας βαθμολογήσει χωρίς ανοχή βλέποντας, όχι μόνο τους αριθμούς της οικονομίας, αλλά και την κατάσταση της κοινωνίας.

Επιπλέον, οι δύο δημοφιλέστεροι υπουργοί είναι οι κύριοι Λοβέρδος και Παπακωνσταντίνου, αυτοί δηλαδή, που χειρίζονται τις «βόμβες» της οικονομίας και του Ασφαλιστικού. Η κυβέρνηση της ΝΔ φοβήθηκε να κάνει ρήξεις. Μήπως όμως, η κοινωνία, αυτό επιθυμεί ώστε να λυθούν τα προβλήματα;

Προσωπικά, πιστεύω στις σωστά προετοιμασμένες ρήξεις και στη μετωπική σύγκρουση με τις δυνάμεις της αδράνειας. Ως Υπουργός, τις επιχείρησα, τόσο στο ΥΠΕΠΘ στο θέμα των Μη Κρατικών Μη Κερδοσκοπικών ΑΕΙ και των Κολλεγίων, όσο και στο ΥΜΕ με την εξυγίανση του ΟΣΕ και τις οπτικές ίνες. Στην πρώτη περίπτωση το ΠΑΣΟΚ δεν τόλμησε και υποχώρησε κατά την αναθεώρηση του Άρθρου 16 του Συντάγματος, στη δεύτερη πάγωσε τις μεταρρυθμίσεις μας, που είχαν ήδη ξεκινήσει, μόλις έγινε κυβέρνηση.

Κύριε Στυλιανίδη, η πρόταση του προέδρου του ΛΑΟΣ για δημοψήφισμα για τους μετανάστες φαίνεται να κερδίζει έδαφος και στις δημοσκοπήσεις. Θα βλέπατε θετικά μία τέτοια πρόταση;

Τα πολύπλοκα θέματα απαιτούν αξιόπιστες και τεκμηριωμένες πολιτικές. Οι απλουστεύσεις και οι λαϊκισμοί είναι επικίνδυνοι. Αν κάναμε δημοψήφισμα το 1979, η Ελλάδα σήμερα δεν θα ήταν στην Ευρώπη με ολέθριες συνέπειες για τον τόπο.

Το γερμανικό εκλογικό σύστημα το απορρίπτετε στο σύνολό του;

Η Ελλάδα σε πολλούς τομείς υποφέρει από τους «σοφούς», που για να πάρουν τοπική υπεραξία, αντιγράφουν πιστά ξένα συστήματα, που δεν έχουν καμία σχέση ούτε με την πολιτική μας κουλτούρα, ούτε με τη θεσμική δημοκρατική μας παράδοση.

Ευθύνη μας είναι να εκσυγχρονίζουμε και να μετεξελίσσουμε το δικό μας σύστημα, προσαρμόζοντας σε αυτό κάθε ενδιαφέρουσα ξένη ή νέα ιδέα, όχι να αντιγράφουμε.

Η Γερμανία είναι ομοσπονδιακή χώρα. Έχει δύο κοινοβούλια. Ρυθμίζει συνταγματικά και με ειδικό νόμο την εσωκομματική δημοκρατία και την επιτηρεί με το Συνταγματικό Δικαστήριο. Το σύστημα «ελέγχων και ισορροπιών» είναι διαφορετικό στην Ελλάδα. Η αντιγραφή του γερμανικού συστήματος θα ισχυροποιούσε τον αρχηγικό χαρακτήρα των κομμάτων, θα ενίσχυε την οικογενειοκρατία, την ευνοιοκρατία και θα εμπόδιζε την ταύτιση κόμματος και ζώσης κοινωνίας.

Η απάντηση που δίνει ο Αντώνης Σαμαράς και η ΝΔ στο γερμανικό σύστημα που προτείνει η κυβέρνηση επομένως είναι μια ελληνική πρόταση για ένα δημοκρατικό κόμμα που θα λειτουργεί αμφίδρομα με τους πολίτες, θα ενισχύει τη συμμετοχή τους σε όλα τα επίπεδα, θα σέβεται το λόγο τους και θα ταυτίζεται με την κοινωνία.Ζωντανά κόμματα είναι αυτά που αποτελούνται από ενεργούς πολίτες. Ποιοτική Δημοκρατία είναι η Δημοκρατία της συναπόφασης και όχι της επιβολής των λίγων στους πολλούς. Δημοκρατικό και συνάμα αποτελεσματικό εκλογικό σύστημα είναι αυτό που χωρίς να απομειώνει την αποτελεσματικότητα της πολιτικής, δίνει ίσες ευκαιρίες σε όλους, κόμματα μικρά ή μεγάλα, αλλά και φυσικά πρόσωπα.

Πρόσφατα Νέα
Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit, sed do eiusmod consectetur adipiscing elit, sed do eiusmod
17 Φεβρουάριος 2020 - 11:40πμ

ΣΤΟΝ ΥΠΟΥΡΓΟ ΕΣΩΤΕΡΙΚΩΝ Τ. ΘΕΟΔΩΡΙΚΑΚΟ ΓΙΑ ΖΗΤΗΜΑΤΑ ΤΗΣ ΚΟΜΟΤΗΝΗΣ Ο ΒΟΥΛΕΥΤΗΣ Ε. ΣΤΥΛΙΑΝΙΔΗΣ ΜΕ ΤΟΝ ΔΗΜΑΡΧΟ Γ. ΓΚΑΡΑΝΗ

Τον Υπουργό Εσωτερικών Τάκη Θεοδωρικάκο επισκέφθηκε ο Βουλευτής Ροδόπης Ευριπίδης Στυλιανίδης και ο Δήμαρχος Κομοτηναίων Γιάννης Γκαράνης συνοδευόμενος από τον πρόεδρο της ΔΕΥΑΚ Ν. Χαραλαμπίδης
17 Φεβρουάριος 2020 - 11:18πμ

ΑΡΘΡΟ ΣΤΗΝ ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ ΠΑΡΟΝ 16/02/2020

100 ΧΡΟΝΙΑ ΕΛΕΥΘΕΡΗ ΘΡΑΚΗ: ΩΡΑ ΓΙΑ ΔΡΑΣΗ του Ευριπίδη Στ. Στυλιανίδη Βουλευτή Ροδόπης, Επικ. Καθηγητή Νομικής Ευρωπαϊκού Πανεπιστημίου Κύπρου
16 Φεβρουάριος 2020 - 10:43πμ

ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΣΤΟ ΕΘΝΟΣ ΤΗΣ ΚΥΡΙΑΚΗΣ 16.02.2020

«Ζήτησα η Ευρωπαϊκή Ακτοφυλακή και Συνοριοφυλακή της Frontex που θα προσλάβει ιο.οοο στελέχη να τα εκπαιδεύσει στις Σχολές Αστυνομίας της Θράκης».
14 Φεβρουάριος 2020 - 8:39μμ

ΜΑΖΙ ΜΕ ΤΟΥΣ ΑΝΑΤΟΛΙΚΟΡΩΜΥΛΙΩΤΕΣ ΤΗΣ ΒΟΡΕΙΑΣ ΘΡΑΚΗΣ Ο ΕΥΡΙΠΙΔΗΣ ΣΤΥΛΙΑΝΙΔΗΣ

Συνάντηση εργασίας με την Πανελλήνια Ομοσπονδία Σωματείων Ανατολικής Ρωμυλίας - Βόρειας Θράκης είχε ο Ευριπίδης Στυλιανίδης στην Αθήνα.
11 Φεβρουάριος 2020 - 12:29πμ

Υποδεχθήκαμε σήμερα στην ιδιαίτερη μου Πατρίδα, στον Δήμο Μαρωνειας-Σαπών, τον Πρόεδρο της Ελληνικής Δημοκρατίας προκειμένου να ανακηρυχθεί Επίτιμος Δημότης.

ΕΥΡΙΠΙΔΗΣ ΣΤΥΛΙΑΝΙΔΗΣ:"Ευχαριστώ θερμά τον Πρόεδρο της Ελληνικής Δημοκρατίας, κ. Προκόπη Παυλόπουλο, για τα θερμά του λόγια. Είναι μεγάλη τιμή για μας η ανακήρυξή του σε Επίτιμο Δημότη της ιδιαίτερης πατρίδας μου, του Δήμου Μαρώνειας-Σαπών."
7 Φεβρουάριος 2020 - 10:55πμ

Ε.ΣΤΥΛΙΑΝΙΔΗΣ : «Η ΚΟΜΟΤΗΝΗ ΕΥΧΑΡΙΣΤΕΙ ΑΠΟ ΚΑΡΔΙΑΣ ΤΟ ΙΔΡΥΜΑ ΝΙΑΡΧΟΣ».

Παρουσία του Προέδρου της Ελληνικής Δημοκρατίας Προκόπη Παυλόπουλου και του Πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη, παρουσιάστηκε στο Ίδρυμα Νιάρχος στην Εθνική Βιβλιοθήκη το νέο Νοσοκομείο Κομοτηνής. Παρόντες η Διοίκηση του Ιδρύματος, ο παγκοσμίου φήμης αρχιτέκτονας Ρέντζο Πιάνο, διακεκριμένοι εκπρόσωποι της Ελληνικής Ιατρικής κοινότητας, ακαδημαϊκοί, επιχειρηματίες και υψηλό κοινό των Αθηνών.