Η ικανότητα της Κυβέρνησης θα κριθεί από την αποτελεσματικότητά της

Δημοσιεύθηκε στις 20/01/2010 στην εφημερίδα «ΑΠΟΓΕΥΜΑΤΙΝΗ» στη δημοσιογράφο Ευτυχία Αδηλίνη.

Κύριε Στυλιανίδη, η χώρα βρίσκεται σε ακυβερνησία, όπως υποστηρίζει μετ’ επιτάσεως ο Αντώνης Σαμαράς;

Η αισιοδοξία και η αυτοπεποίθηση που εξέπεμπε προεκλογικά ο Γιώργος Παπανδρέου δυστυχώς καθημερινά καταρρέουν. Μετά από 100 μέρες διακυβέρνησης ακάλυπτες θέσεις Γενικών Γραμματέων και Διοικήσεων Οργανισμών, απροσδιόριστες αρμοδιότητες Υφυπουργών, αντιφατικές αποφάσεις και πολιτικές παλινωδίες επιβεβαιώνουν αυτό που εμφατικά περιέγραψε ο Αντώνης Σαμαράς.

Δεν είναι δυνατόν στην καρδιά της οικονομικής κρίσης να μην υπάρχουν οι αρμόδιοι στο κράτος για να υπογράφουν διοικητικές και οικονομικές αποφάσεις, όταν μάλιστα το 65% των οικονομικών δραστηριοτήτων κινείται από το Δημόσιο. Είναι αδιανόητο να μην κινείται τίποτα από το ΕΣΠΑ και να αναβάλλονται πολιτικές της προηγούμενης κυβέρνησης που έφερναν έσοδα στο κράτος με μόνο σκοπό να ρίξουν το ανάθεμα για όλα στη ΝΔ.

Πάρα ταύτα το eurogroup εκτίμησε ότι είναι σε σωστή κατεύθυνση το σχέδιο σταθερότητας που κατέθεσε η κυβέρνηση. Πιστεύετε ότι τελικώς το ΠΑΣΟΚ δεν θα μπορέσει να λάβει και να υλοποιήσει τα κατάλληλα μέτρα για έξοδο από την κρίση;

Το εύχομαι διότι αυτό που θα πρέπει να μας ενδιαφέρει πάνω απ’ όλα είναι η Ελλάδα. Εμείς καθετί θετικό θα το στηρίξουμε. Δεν πρόκειται όμως να σιωπήσουμε ενώπιον λαθών και παραλήψεων του ΠΑΣΟΚ, τα οποία δυστυχώς έχουν ξεκινήσει πολύ νωρίς.

Διερωτώμαι συγκεκριμένα: Γιατί κατάργησαν το φόρο υπερπολυτελών σκαφών; Γιατί πάγωσαν το σχέδιο εξυγίανσης του ΟΣΕ; Γιατί ανέβαλαν επ’ αόριστον το πρόγραμμα για την οπτική ίνα στο σπίτι, που θα μείωνε το κόστος του κάθε ελληνικού νοικοκυριού εκσυγχρονίζοντας τη χώρα; Γιατί αύξησαν τους φόρους της γονικής παροχής καθιστώντας το κράτος συνέταιρο της κάθε ελληνικής οικογένειας;

Όμως, στις δημοσκοπήσεις προκύπτει ότι η πλειοψηφία θεωρεί ότι η κυβέρνηση βρίσκεται σε σωστό δρόμο και έχει σχέδιο για την κρίση...

Η ικανότητα και η αξιοπιστία της κυβέρνησης θα αξιολογηθεί στο τέλος από την αποτελεσματικότητά της και όχι από τις δημοσκοπήσεις. Η κοινωνία θα κρίνει στις κάλπες τις επιδόσεις όλων μας και τότε θα μας βαθμολογήσει χωρίς ανοχή βλέποντας, όχι μόνο τους αριθμούς της οικονομίας, αλλά και την κατάσταση της κοινωνίας.

Επιπλέον, οι δύο δημοφιλέστεροι υπουργοί είναι οι κύριοι Λοβέρδος και Παπακωνσταντίνου, αυτοί δηλαδή, που χειρίζονται τις «βόμβες» της οικονομίας και του Ασφαλιστικού. Η κυβέρνηση της ΝΔ φοβήθηκε να κάνει ρήξεις. Μήπως όμως, η κοινωνία, αυτό επιθυμεί ώστε να λυθούν τα προβλήματα;

Προσωπικά, πιστεύω στις σωστά προετοιμασμένες ρήξεις και στη μετωπική σύγκρουση με τις δυνάμεις της αδράνειας. Ως Υπουργός, τις επιχείρησα, τόσο στο ΥΠΕΠΘ στο θέμα των Μη Κρατικών Μη Κερδοσκοπικών ΑΕΙ και των Κολλεγίων, όσο και στο ΥΜΕ με την εξυγίανση του ΟΣΕ και τις οπτικές ίνες. Στην πρώτη περίπτωση το ΠΑΣΟΚ δεν τόλμησε και υποχώρησε κατά την αναθεώρηση του Άρθρου 16 του Συντάγματος, στη δεύτερη πάγωσε τις μεταρρυθμίσεις μας, που είχαν ήδη ξεκινήσει, μόλις έγινε κυβέρνηση.

Κύριε Στυλιανίδη, η πρόταση του προέδρου του ΛΑΟΣ για δημοψήφισμα για τους μετανάστες φαίνεται να κερδίζει έδαφος και στις δημοσκοπήσεις. Θα βλέπατε θετικά μία τέτοια πρόταση;

Τα πολύπλοκα θέματα απαιτούν αξιόπιστες και τεκμηριωμένες πολιτικές. Οι απλουστεύσεις και οι λαϊκισμοί είναι επικίνδυνοι. Αν κάναμε δημοψήφισμα το 1979, η Ελλάδα σήμερα δεν θα ήταν στην Ευρώπη με ολέθριες συνέπειες για τον τόπο.

Το γερμανικό εκλογικό σύστημα το απορρίπτετε στο σύνολό του;

Η Ελλάδα σε πολλούς τομείς υποφέρει από τους «σοφούς», που για να πάρουν τοπική υπεραξία, αντιγράφουν πιστά ξένα συστήματα, που δεν έχουν καμία σχέση ούτε με την πολιτική μας κουλτούρα, ούτε με τη θεσμική δημοκρατική μας παράδοση.

Ευθύνη μας είναι να εκσυγχρονίζουμε και να μετεξελίσσουμε το δικό μας σύστημα, προσαρμόζοντας σε αυτό κάθε ενδιαφέρουσα ξένη ή νέα ιδέα, όχι να αντιγράφουμε.

Η Γερμανία είναι ομοσπονδιακή χώρα. Έχει δύο κοινοβούλια. Ρυθμίζει συνταγματικά και με ειδικό νόμο την εσωκομματική δημοκρατία και την επιτηρεί με το Συνταγματικό Δικαστήριο. Το σύστημα «ελέγχων και ισορροπιών» είναι διαφορετικό στην Ελλάδα. Η αντιγραφή του γερμανικού συστήματος θα ισχυροποιούσε τον αρχηγικό χαρακτήρα των κομμάτων, θα ενίσχυε την οικογενειοκρατία, την ευνοιοκρατία και θα εμπόδιζε την ταύτιση κόμματος και ζώσης κοινωνίας.

Η απάντηση που δίνει ο Αντώνης Σαμαράς και η ΝΔ στο γερμανικό σύστημα που προτείνει η κυβέρνηση επομένως είναι μια ελληνική πρόταση για ένα δημοκρατικό κόμμα που θα λειτουργεί αμφίδρομα με τους πολίτες, θα ενισχύει τη συμμετοχή τους σε όλα τα επίπεδα, θα σέβεται το λόγο τους και θα ταυτίζεται με την κοινωνία.Ζωντανά κόμματα είναι αυτά που αποτελούνται από ενεργούς πολίτες. Ποιοτική Δημοκρατία είναι η Δημοκρατία της συναπόφασης και όχι της επιβολής των λίγων στους πολλούς. Δημοκρατικό και συνάμα αποτελεσματικό εκλογικό σύστημα είναι αυτό που χωρίς να απομειώνει την αποτελεσματικότητα της πολιτικής, δίνει ίσες ευκαιρίες σε όλους, κόμματα μικρά ή μεγάλα, αλλά και φυσικά πρόσωπα.

Πρόσφατα Νέα
Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit, sed do eiusmod consectetur adipiscing elit, sed do eiusmod
27 Οκτώβριος 2020 - 3:36μμ

ΜΕ ΘΕΜΑ ΤΗΝ ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΗ ΣΤΡΑΤΗΓΙΚΗ ΤΟΥΡΚΙΑΣ, ΚΥΠΡΟΥ ΚΑΙ ΕΛΛΑΔΑΣ ΜΙΛΗΣΕ Ο Ε. ΣΤΥΛΙΑΝΙΔΗΣ ΣΕ ΔΙΕΘΝΕΣ ΣΥΝΕΔΡΙΟ ΤΟΥ ΕΥΡΩΠΑΙΚΟΥ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟΥ ΚΥΠΡΟΥ 

Με τη συμμετοχή της Υπουργού Ενέργειας της Κύπρου και καθηγητών από διάφορα μέρη του κόσμου και υπό το συντονισμό του Καθηγητή της Νομικής Αθηνών Θ. Φορτσακη και του καθηγητή Νομικής του Ευρωπαϊκού Πανεπιστημίου Κύπρου Ν. Κουλούρη, ξεκίνησε τη λειτουργία του με τηλεδιάσκεψη το νεοσύστατο Ινστιτούτο Ενεργειακής Πολιτικής του Ευρωπαϊκού Πανεπιστημίου Κύπρου.
18 Οκτώβριος 2020 - 12:52μμ

ΣΤΗΝ ΚΟΜΟΤΗΝΗ Ο ΥΦΥΠΟΥΡΓΟΣ Λ. ΟΙΚΟΝΟΜΟΥ: ΜΕΣΑ ΣΕ ΛΙΓΕΣ ΜΕΡΕΣ ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΣΤΗΚΑΝ ΧΡΟΝΙΑ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΑ ΤΗΣ ΕΛΑΣ ΡΟΔΟΠΗΣ ΜΕΤΑ ΑΠΟ ΠΑΡΕΜΒΑΣΗ ΤΟΥ Ε. ΣΤΥΛΙΑΝΙΔΗ 

Επίσκεψη εργασίας πραγματοποιήθηκε από τον Υφυπουργό Προστασίας του Πολίτη Λ. Οικονόμου και τον Αρχηγό της Ελληνικής Αστυνομίας κ. Καραμαλάκη στην Κομοτηνή, συνοδεία του Βουλευτή Ροδόπης της Νέας Δημοκρατίας Ευριπίδη Στ. Στυλιανίδη. 
15 Οκτώβριος 2020 - 7:11μμ

ΒΕΛΤΙΩΣΗ ΟΔΙΚΟΥ ΔΙΚΤΥΟΥ, ΠΑΡΑΤΑΣΗ ΚΤΗΜΑΤΟΛΟΓΙΟΥ -ΑΠΟΚΤΗΣΗ ΤΙΤΛΩΝ ΙΔΙΟΚΤΗΣΙΑΣ ΚΑΙ ΓΕΩΘΕΡΜΙΑ ΖΗΤΗΣΕ ΑΠΟ Κ. ΚΑΡΑΜΑΝΛΗ ΚΑΙ Κ. ΧΑΤΖΗΔΑΚΗ Ο ΕΥΡΙΠΙΔΗΣ ΣΤΥΛΙΑΝΙΔΗΣ

Επιγραμματικά, διεκδικητικά και στοιχειοθετημένα, στο πλαίσιο της διακομματικής για τη Θράκη, έθεσε ο Ευριπίδης Στυλιανίδης σειρά από ζητήματα, μαζί τους δυο συναδέλφους του Βουλευτές Τάκη Χαρίτου και Ιλχαν Αχμέτ. Συγκεκριμένα ο ΒΟΥΛΕΥΤΗΣ Ροδόπης της Νέας Δημοκρατίας κατά την επίσκεψη του στο Υπουργείο Μεταφορών και Υποδομών, ενημέρωσε τον Υπουργό κ. Κώστα Καραμανλή για την κατάσταση στη Ροδόπη και διεκδίκησε
14 Οκτώβριος 2020 - 2:47μμ

5 ΘΕΜΑΤΑ ΓΙΑ ΤΗ ΡΟΔΟΠΗ ΕΘΕΣΕ ΣΤΟΝ ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟ Κ. ΜΗΤΣΟΤΑΚΗ Ο ΕΥΡΙΠΙΔΗΣ ΣΤΥΛΙΑΝΙΔΗΣ

Τηλεδιάσκεψη με τους Βουλευτές της Νέας Δημοκρατίας στην Αν. Μακεδονία και τη Θράκη και τον Περιφερειάρχη είχε ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης ενόψει της επίσκεψης του τις επόμενες μέρες στη Σαμοθράκη.
14 Οκτώβριος 2020 - 1:43μμ

7 ΑΞΟΝΕΣ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ ΓΙΑ ΤΗ ΘΡΑΚΗ ΠΡΟΤΕΙΝΕΙ Ο ΕΥΡΙΠΙΔΗΣ ΣΤΥΛΙΑΝΙΔΗΣ ΣΤΗ ΔΙΑΚΟΜΜΑΤΙΚΗ ΓΙΑ ΤΗ ΘΡΑΚΗ

  Στη Διακομματική Επιτροπή της Βουλής για τη Θράκη κλήθηκε για ενημέρωση ο Περιφερειάρχης Αν. Μακεδονίας και Θράκης Χρήστος Μέτιος, προκειμένου να ενημερώσει για τις αναπτυξιακές πρωτοβουλίες και το πρόγραμμα της Περιφέρειας με στόχο να ξεκολλήσει από την 11η θέση σε απορροφητικότητα κονδυλίων και να απαντήσει στις ερωτήσεις των Βουλευτών για μέτρα και στόχους του μέλλοντος. 
14 Οκτώβριος 2020 - 1:37μμ

ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ Ε. ΣΤΥΛΙΑΝΙΔΗ ΜΕ ΤΟΝ ΑΡΧΗΓΟ ΓΕΣ Χ. ΛΑΛΟΥΣΗ: ΠΡΟΧΩΡΑ Ο ΔΡΟΜΟΣ ΙΑΣΜΟΥ-ΘΡΑΚΙΚΩΝ ΜΕΤΕΩΡΩΝ

Σημαντική συνάντηση με τον Αρχηγό του Γενικού Επιτελείου Στρατού κ.Χαράλαμπο Λαλούση είχε στο περιθώριο της ενημερωτικής Συνεδρίασης  της Επιτροπής Εξωτερικών και Άμυνας της Ελληνικής Βουλής στο ΓΕΕΘΑ, ο Βουλευτής Ροδόπης της Νέας Δημοκρατίας.