Skip to Navigation

Η Θράκη θα υποδεχθεί τον Κ. Μητσοτάκη ως τον επόμενο Πρωθυπουργό

1. Σε λίγες μέρες ο Πρόεδρος της ΝΔ, Κ. Μητσοτάκης, ακούμε ότι θα επισκεφθεί τη Θράκη και μάλιστα σε μια εποχή κρίσιμη μιας και έχουν προηγηθεί οι προκλητικές δηλώσεις Ερντογάν για τη Συνθήκη της Λοζάννης, την ίδια στιγμή που η περιοχή βιώνει τη χειρότερη στιγμή της από άποψη ανεργίας και εγκατάλειψης. Πως αντιμετωπίζετε αυτή την κίνηση του Αρχηγού της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης;

E.Σ.: Είναι μια κίνηση υψηλού συμβολισμού και εξαιρετικής σημασίας για την περιοχή μου γιατί γίνεται στη σωστή στιγμή. Ο Κυριάκος Μητσοτάκης σε λίγο θα είναι πρωθυπουργός της χώρας. Είναι σημαντικό λοιπόν για τους Θρακιώτες να τον υποδεχθούν και να του καταθέσουν έγκαιρα τις αγωνίες και τις προτάσεις τους για την ιδιαίτερη πατρίδα μας.
Είναι επίσης σημαντικό για εμάς, που επί χρόνια παλεύουμε για την περιοχή, να μοιραστούμε μαζί του τους προβληματισμούς μας και να ζητήσουμε από τώρα να αναλάβει πρωτοβουλίες για την ανασυγκρότηση, την ανάπτυξη και την ανάδειξη της Θράκης.
Τώρα που η Θράκη απογυμνώνεται δημογραφικά λόγω της ανεργίας και της εγκατάλειψης και η κυβέρνηση καταργεί τα κίνητρα και αρνείται να καταβάλει πάνω από 260 εκ. € οφειλόμενα στις επιχειρήσεις της περιοχής, οδηγώντας τις σε κλείσιμο. Τώρα που τα έργα υποδομής έχουν παγώσει και ο τοπικός πληθυσμός έχει εγκαταλειφθεί στη μοίρα του. Αυτή η επίσκεψη μπορεί να προσλάβει σημαντικές εθνικές και πολιτικές διαστάσεις.
Η ΝΔ άλλωστε, έχει διαχρονικά διαδραματίσει κεντρικό ρόλο, τόσο στη διαμόρφωση της πολιτικής "ισονομίας και ισοπολιτείας" επί Κωνσταντίνου Μητσοτάκη, καθώς και στην εδραίωση της Ανοιχτής Κοινωνίας Πρότυπο και της Εναλλακτικής Ανάπτυξης, επί Κώστα Καραμανλή.
Είμαι βέβαιος ότι ο Κυριάκος Μητσοτάκης, όχι μόνο θα συνεχίσει αυτή την παράδοση, αλλά με την πολιτική του θα δώσει και μια νέα αναπτυξιακή δυναμική, που η Θράκη την έχει ανάγκη περισσότερο από κάθε άλλη φορά. Γι αυτό οι Θρακιώτες θα τον καλωσορίσουν με ικανοποίηση, εμπιστοσύνη και ελπίδα.

2. Μιλήσατε με βεβαιότητα για τη νίκη στις επόμενες εκλογές. Τις θεωρείτε πιθανές;

E.Σ.: Οι εκλογές δεν είναι απλά ένα αίτημα της αξιωματικής αντιπολίτευσης, αλλά μια εθνική πλέον αναγκαιότητα.
Η καθυστέρησή τους πολλαπλασιάζει το λογαριασμό για τους Έλληνες πολίτες, απονευρώνει περαιτέρω τη διοίκηση, βαλτώνει την οικονομία, παγώνει τους υποψήφιους ξένους επενδυτές και ενισχύει τη δυσαρμονία μεταξύ λαού και κυβέρνησης.
Μέσα σ' αυτό το περιβάλλον, μια κυβέρνηση περιορισμένης πολιτικής επιρροής καθίσταται αδύναμη στις διαπραγματεύσεις με το διεθνή παράγοντα.

3. Πρόσφατα η ΝΔ έκανε τον ανασχηματισμό της. Η νέα ηγεσία προσπαθεί να αλλάξει πράγματα; Πως βλέπετε αυτές τις αλλαγές;

E.Σ.: Επειδή όλοι γνωρίζουν ότι στις εσωκομματικές εκλογές είχα μια άλλη επιλογή, που τη στήριξα με συνέπεια και επειδή εδώ και ένα χρόνο δεν έχω μιλήσει καθόλου πολιτικά, θεωρώ ότι η άποψη που σήμερα εκφράζω αποκτά κάποιο πρόσθετο βάρος.
Σας λέω λοιπόν ότι είναι σημαντικό αυτό που επιχειρείται και στην αναδιοργάνωση του κόμματος, αλλά και στο φρεσκάρισμα της πολιτικής μας πρότασης.
Είναι καθοριστικό να κερδίσουμε, όχι προσποριζόμενοι την απορριπτική ψήφο έναντι του ΣΥΡΙΖΑ, αλλά επιτυγχάνοντας τη θετική ψήφο. Αυτό, μαζί με την ενότητα και την αλληλεγγύη, τη σύνθεση διαφορετικών προτάσεων και την από κοινού μαχητικότητα, θα ενισχύσει την ανθεκτικότητα του πολιτικού μας μετάλλου την επόμενη μέρα. Αν ενώσουμε όλες τις τάσεις, όλες τις ηλικίες, όλες τις περιοχές της Ελλάδας, η κυβέρνηση της ΝΔ θα αντέξει την επόμενη μέρα και θα καταφέρει να ξεκολλήσει την πατρίδα από το τέλμα.
Είμαι βέβαιος ότι κάθε μέρα που περνά ο νέος αρχηγός της ΝΔ, αυτό όχι μόνο το συνειδητοποιεί, αλλά και το υπηρετεί με πλήρη συναίσθηση του ρόλου που έχει αναλάβει.