Η Ελλάδα αποθήκη ανθρώπινων ψυχών

Δημοσιεύθηκε στις 07/02/2011 στην εφημερίδα «Η ΒΡΑΔΥΝΗ».
.

ΠΡΟ ΤΩΝ ΕΥΘΥΝΩΝ ΤΗΣ ΘΕΤΕΙ ΤΗΝ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ Ο ΕΥΡ. ΣΤΥΛΙΑΝΙΔΗΣ

«Η ύπαρξη του ασύλου σήμερα και κυρίως ο τρόπος που χρησιμοποιείται εμπεριέχει την παραδοχή ότι το Σύνταγμα και η Δημοκρατία μας στην κοινωνία έξω από τα ΑΕΙ αδυνατεί να προστατέψει την ελεύθερη διακίνηση ιδεών. Αυτό από μόνο του είναι προσβλητικό για την πατρίδα μας»

Αυτό τονίζει σήμερα στη «Β» ο Γραμματέας Προγράμματος της Νέας Δημοκρατίας και πρώην υπουργός Ευριπίδης Στυλιαvίδης, ο οποίος εκτιμά ότι ο τρόπος που χειρίστηκε η κυβέρνηση το θέμα της πρόσφατης κατάληψης της Νομικής παρά την όποια έκβαση, εξέπεμψε επί της ουσίας διεθνή πρόσκληση προς τους απανταχού λαθρομετανάστες να προσέλθουν στη χώρα μας.

Ο κ. Στυλιαvίδης, αναφερόμενος στις εντάσεις που προκάλεσε η πρόταση της Ν.Δ. για παραπομπή του πρώην πρωθυπουργού Κώστα Σημίτη, είπε ότι οι πρώην πρωθυπουργοί πρέπει να καλούνται μόνο όταν έχουν τη δυνατότητα να διευκολύνουν την διερεύνηση της αλήθειας και όχι για λόγους μικροκομματικών εντυπώσεων. «Οι ομολογίες στελεχών της περιόδου Σημίτη οδήγησαν στην ανάγκη πρόσκλησης του πρώην πρωθυπουργού, επισήμανε ο κ. Στυλιαvίδης.

 

Κύριε Στυλιανίδη τι σηματοδοτεί η εισήγηση του Δ' Τμήματος του ΣτΕ που προτείνει την αντισυνταγματικότητα του νόμου για τους μετανάστες, και κατʼ επέκταση ακυρώνει το δικαίωμα ψήφου τους; Πόσο μπορεί να επιδράσει στην πολιτική ζωή, και πως;

Η εισήγηση του Δ’ Τμήματος σαφώς θα κριθεί και από την ολομέλεια και τότε θα μπορούμε να βγάλουμε τα τελικά συμπεράσματα για το τι νομικές επιπτώσεις θα επιφέρει. Ωστόσο μια πρώτη πολιτική αξιολόγηση μας επιτρέπει να πούμε ότι σαφώς δικαιώνεται η κριτική που τότε είχε ασκήσει ο Αντώνης Σαμαράς και η ΝΔ στο νομοσχέδιο Ραγκούση. Η Κυβέρνηση σε ένα κρίσιμο εθνικά και κοινωνικά θέμα νομοθέτησε πρόχειρα, ανεύθυνα και χωρίς τον απαιτούμενο σεβασμό στο Σύνταγμα. Η Ελληνική ιθαγένεια και το δικαίωμα ψήφου δεν μπορεί να παρέχεται αβίαστα με καθαρά τυπικές προϋποθέσεις. Η συμφωνία Δουβλίνο ΙΙ και η κρινόμενη για αντισυνταγματικότητα νομοθεσία καθιστούν με ευθύνη του ΠΑΣΟΚ την χώρα «αποθήκη ανθρώπινων ψυχών». Υπονομεύουν την ομαλή ένταξη των φιλήσυχων μεταναστών και την πολιτιστική ενσωμάτωση τους και εξαιτίας της ψηφοθηρικής νοοτροπίας της κυβέρνησης απευθύνουν μήνυμα- πρόσκληση προς την ταραγμένη Μεσογειακή γειτονιά μας ότι η Ελλάδα είναι ξέφραγο αμπέλι, ευκολοπρόσιτο για τους λαθραίους μετανάστες.

Η πρόταση της ΝΔ για παραπομπή του Κώστα Σημίτη έχει προκαλέσει εντάσεις. Γιατί η ΝΔ επιμένει στην παραπομπή του πρώην πρωθυπουργού;

Η ΝΔ έχει μια θέση αρχής που με συνέπεια έχει υποστηρίξει σε όλες τις εξεταστικές: οι πρώην πρωθυπουργοί να καλούνται μόνο όταν έχουν τη δυνατότητα να διευκολύνουν την διερεύνηση της αλήθειας και όχι για λόγους μικροκομματικών εντυπώσεων. Οι ομολογίες στελεχών της περιόδου Σημίτη οδήγησαν στην ανάγκη πρόσκλησης του πρώην πρωθυπουργού.

Πως βλέπετε την πρόταση της κας Μέρκελ να αλλάξει και το Σύνταγμα και να υπάρχει ο όρος για τον προϋπολογισμό;

Η επιτυχής εφαρμογή των προϋπολογισμών είναι βέβαιο ότι δεν διασφαλίζεται με Συνταγματικές διατάξεις ή νομοθετικές εντολές αλλά με αποτελεσματικές οικονομικές πολιτικές. Ωστόσο η διατύπωση μιας τέτοιας ενθάρρυνσης από το οικονομικό Σύνταγμα έχει την συμβολική και πολιτική της σημασία. Η πρόταση της κ. Μέρκελ αναμφισβήτητα εκφράζει το γερμανικό θεσμικό ορθολογισμό έχει όμως την αξία της και για την Ελληνική Συνταγματική τάξη.

Είστε ο υπεύθυνος Γραμματέας για την κατάρτιση του προγράμματος. Για την γενικευμένη ανασφάλεια και ανομία για το πλήθος των λαθρομεταναστών που κατέκλυσε τη χώρα, τι σχέδιο έχετε;

Το ζήτημα αυτό οφείλουμε να το αντιμετωπίσουμε παρά την εθνική του σημασία ως μείζον Ευρωπαϊκό ζήτημα. Εμείς αυτό το επιτύχαμε με την εγκατάσταση της FRONTEX στα σύνορά μας. Πιστεύω τώρα ότι η ΕΕ έχοντας πρωτογενή ενημέρωση συνειδητοποιεί τους κινδύνους. Στα επόμενα βήματα η Κυβέρνηση έχει χρέος:

  • Να ζητήσει την εφαρμογή των διμερών συμφωνιών επαναπροώθησης από την Τουρκία διαφορετικά να προτείνει την εγκατάσταση της Frontex και από την άλλη πλευρά των συνόρων.
  • Να διεκδικήσει από την ΕΕ την χρηματοδότηση της αεροπορικής επαναπροώθησης όταν οι χώρες προέλευσης είναι μακρινές.
  • Να επαναδιαπραγματευθεί το «Δουβλίνο ΙΙ» που καθιστά την Ελλάδα αποθήκη ανθρώπινων ψυχών.
  • Να αυστηροποιήσει την νομοθεσία μας εναρμονίζοντας την με τις αντίστοιχες Ευρωπαϊκές.

Η Ελλάδα είναι μια χώρα φιλόξενη και ο πολιτισμός μας σέβεται τους ανθρώπους που δοκιμάζονται. Η πολιτεία μας παρά τα προβλήματα της οικονομίας προσφέρει δωρεάν περίθαλψη τα δύο πρώτα χρόνια σε όλους τους λαθρομετανάστες και δωρεάν υποχρεωτική εκπαίδευση για 11 χρόνια στα παιδιά τους, χωρίς μάλιστα αυτό να αναγνωρίζεται ούτε καν ως αναπτυξιακή βοήθεια από τους διεθνείς οργανισμούς. Ξέρετε όμως ότι οι αντοχές του συστήματος μας έχουν εξαντληθεί. Οι Έλληνες φορολογούμενοι δεν αντέχουν άλλο να πληρώνουν το τίμημα της Ευρωπαϊκής εμπροσθοφυλακής και μάλιστα χωρίς να τους το αναγνωρίζει κανείς.

Το ενδεχόμενο πρόωρων εκλογών το βλέπετε πιθανό και για πότε;

Είναι κάτι που δεν εξαρτάται από μας αλλά από την κυβέρνηση. Το χρόνο αντιπολίτευσης πάντως εμείς τον αξιοποιούμε για να διορθώσουμε λάθη και να προετοιμαστούμε σωστά για το καλό του τόπου. Όποια στιγμή όμως και αν προκληθούμε είμαστε έτοιμοι να απαντήσουμε.

Κάτι τελευταίο. Η πρόσφατη κατάληψη της Νομικής από λαθρομετανάστες και η συνολική εξέλιξη τι μήνυμα σας εξέπεμψε;

Η κυβέρνηση έδειξε ότι αποποιείται τις ευθύνες της προσπαθώντας μάλιστα να τις μεταβιβάζει αλλού. Ο τρόπος που το χειρίστηκε παρά την όποια έκβαση, εξέπεμψε επί της ουσίας διεθνή πρόσκληση προς τους απανταχού λαθρομετανάστες να προσέλθουν στη χώρα μας. Υπεδείχθη μάλιστα ως εργαλείο πίεσης η κατάχρηση ή καταπάτηση του ασύλου, αυτού του θεσμού που λειτουργεί ως θεσμικό «κατάλοιπο» της δικτατορίας που προσβάλλει επί της ουσίας τη Δημοκρατία μας. Διότι η ύπαρξη του ασύλου σήμερα και κυρίως ο τρόπος που χρησιμοποιείται εμπεριέχει την παραδοχή ότι το Σύνταγμα και η Δημοκρατία μας στην κοινωνία έξω από τα ΑΕΙ αδυνατεί να προστατέψει την ελεύθερη διακίνηση ιδεών. Αυτό από μόνο του είναι προσβλητικό για την πατρίδα μας.

Πρόσφατα Νέα
Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit, sed do eiusmod consectetur adipiscing elit, sed do eiusmod
27 Οκτώβριος 2020 - 3:36μμ

ΜΕ ΘΕΜΑ ΤΗΝ ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΗ ΣΤΡΑΤΗΓΙΚΗ ΤΟΥΡΚΙΑΣ, ΚΥΠΡΟΥ ΚΑΙ ΕΛΛΑΔΑΣ ΜΙΛΗΣΕ Ο Ε. ΣΤΥΛΙΑΝΙΔΗΣ ΣΕ ΔΙΕΘΝΕΣ ΣΥΝΕΔΡΙΟ ΤΟΥ ΕΥΡΩΠΑΙΚΟΥ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟΥ ΚΥΠΡΟΥ 

Με τη συμμετοχή της Υπουργού Ενέργειας της Κύπρου και καθηγητών από διάφορα μέρη του κόσμου και υπό το συντονισμό του Καθηγητή της Νομικής Αθηνών Θ. Φορτσακη και του καθηγητή Νομικής του Ευρωπαϊκού Πανεπιστημίου Κύπρου Ν. Κουλούρη, ξεκίνησε τη λειτουργία του με τηλεδιάσκεψη το νεοσύστατο Ινστιτούτο Ενεργειακής Πολιτικής του Ευρωπαϊκού Πανεπιστημίου Κύπρου.
18 Οκτώβριος 2020 - 12:52μμ

ΣΤΗΝ ΚΟΜΟΤΗΝΗ Ο ΥΦΥΠΟΥΡΓΟΣ Λ. ΟΙΚΟΝΟΜΟΥ: ΜΕΣΑ ΣΕ ΛΙΓΕΣ ΜΕΡΕΣ ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΣΤΗΚΑΝ ΧΡΟΝΙΑ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΑ ΤΗΣ ΕΛΑΣ ΡΟΔΟΠΗΣ ΜΕΤΑ ΑΠΟ ΠΑΡΕΜΒΑΣΗ ΤΟΥ Ε. ΣΤΥΛΙΑΝΙΔΗ 

Επίσκεψη εργασίας πραγματοποιήθηκε από τον Υφυπουργό Προστασίας του Πολίτη Λ. Οικονόμου και τον Αρχηγό της Ελληνικής Αστυνομίας κ. Καραμαλάκη στην Κομοτηνή, συνοδεία του Βουλευτή Ροδόπης της Νέας Δημοκρατίας Ευριπίδη Στ. Στυλιανίδη. 
15 Οκτώβριος 2020 - 7:11μμ

ΒΕΛΤΙΩΣΗ ΟΔΙΚΟΥ ΔΙΚΤΥΟΥ, ΠΑΡΑΤΑΣΗ ΚΤΗΜΑΤΟΛΟΓΙΟΥ -ΑΠΟΚΤΗΣΗ ΤΙΤΛΩΝ ΙΔΙΟΚΤΗΣΙΑΣ ΚΑΙ ΓΕΩΘΕΡΜΙΑ ΖΗΤΗΣΕ ΑΠΟ Κ. ΚΑΡΑΜΑΝΛΗ ΚΑΙ Κ. ΧΑΤΖΗΔΑΚΗ Ο ΕΥΡΙΠΙΔΗΣ ΣΤΥΛΙΑΝΙΔΗΣ

Επιγραμματικά, διεκδικητικά και στοιχειοθετημένα, στο πλαίσιο της διακομματικής για τη Θράκη, έθεσε ο Ευριπίδης Στυλιανίδης σειρά από ζητήματα, μαζί τους δυο συναδέλφους του Βουλευτές Τάκη Χαρίτου και Ιλχαν Αχμέτ. Συγκεκριμένα ο ΒΟΥΛΕΥΤΗΣ Ροδόπης της Νέας Δημοκρατίας κατά την επίσκεψη του στο Υπουργείο Μεταφορών και Υποδομών, ενημέρωσε τον Υπουργό κ. Κώστα Καραμανλή για την κατάσταση στη Ροδόπη και διεκδίκησε
14 Οκτώβριος 2020 - 2:47μμ

5 ΘΕΜΑΤΑ ΓΙΑ ΤΗ ΡΟΔΟΠΗ ΕΘΕΣΕ ΣΤΟΝ ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟ Κ. ΜΗΤΣΟΤΑΚΗ Ο ΕΥΡΙΠΙΔΗΣ ΣΤΥΛΙΑΝΙΔΗΣ

Τηλεδιάσκεψη με τους Βουλευτές της Νέας Δημοκρατίας στην Αν. Μακεδονία και τη Θράκη και τον Περιφερειάρχη είχε ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης ενόψει της επίσκεψης του τις επόμενες μέρες στη Σαμοθράκη.
14 Οκτώβριος 2020 - 1:43μμ

7 ΑΞΟΝΕΣ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ ΓΙΑ ΤΗ ΘΡΑΚΗ ΠΡΟΤΕΙΝΕΙ Ο ΕΥΡΙΠΙΔΗΣ ΣΤΥΛΙΑΝΙΔΗΣ ΣΤΗ ΔΙΑΚΟΜΜΑΤΙΚΗ ΓΙΑ ΤΗ ΘΡΑΚΗ

  Στη Διακομματική Επιτροπή της Βουλής για τη Θράκη κλήθηκε για ενημέρωση ο Περιφερειάρχης Αν. Μακεδονίας και Θράκης Χρήστος Μέτιος, προκειμένου να ενημερώσει για τις αναπτυξιακές πρωτοβουλίες και το πρόγραμμα της Περιφέρειας με στόχο να ξεκολλήσει από την 11η θέση σε απορροφητικότητα κονδυλίων και να απαντήσει στις ερωτήσεις των Βουλευτών για μέτρα και στόχους του μέλλοντος. 
14 Οκτώβριος 2020 - 1:37μμ

ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ Ε. ΣΤΥΛΙΑΝΙΔΗ ΜΕ ΤΟΝ ΑΡΧΗΓΟ ΓΕΣ Χ. ΛΑΛΟΥΣΗ: ΠΡΟΧΩΡΑ Ο ΔΡΟΜΟΣ ΙΑΣΜΟΥ-ΘΡΑΚΙΚΩΝ ΜΕΤΕΩΡΩΝ

Σημαντική συνάντηση με τον Αρχηγό του Γενικού Επιτελείου Στρατού κ.Χαράλαμπο Λαλούση είχε στο περιθώριο της ενημερωτικής Συνεδρίασης  της Επιτροπής Εξωτερικών και Άμυνας της Ελληνικής Βουλής στο ΓΕΕΘΑ, ο Βουλευτής Ροδόπης της Νέας Δημοκρατίας.