Ευρ. Στυλιανίδης: "Υψηλού ρίσκου η επίσκεψη Γιλντιρίμ"

1. Κατά τη γνώμη σας ποιος είναι ο μεγαλύτερος κίνδυνος αυτή την ώρα για τα ελληνοτουρκικά;

Ε.Σ.: Η ανασφάλεια της τουρκικής κυβέρνησης που εντάθηκε μετά το πραξικόπημα και τον πόλεμο στη Συρία. Ο φόβος του Τ. Ερντογάν για την προστασία των ανατολικών τουρκικών συνόρων μετά τη σταδιακή διαμόρφωση ενός νέου κουρδικού κράτους, τον οδηγεί να απειλεί ότι θα μεταφέρει τη φωτιά στη δύση, στην αυλή της Ε.Ε. δηλαδή, στα Βαλκάνια και το Αιγαίο. Την κατάσταση επιτείνει και η προώθηση των εξορύξεων ενέργειας στην κυπριακή ΑΟΖ υπό την προστασία των Νατοϊκών δυνάμεων. Γι αυτό η Τουρκία πιέζει δήθεν για λύση ώστε να σταματήσουν την εκμετάλλευση των κοιτασμάτων, που θα διαμορφώσουν νέα δεδομένα στην περιοχή.

2. Πως είδατε την πρόσφατη επίσκεψη του Τούρκου πρωθυπουργού, κ. Γιλντιρίμ στη Θράκη;

Ε.Σ.: Άκαιρη, ετεροβαρή και υψηλού ρίσκου. Απ' αυτή την επίσκεψη σ'αυτή τη συγκυρία είχε να κερδίσει μόνο η Τουρκία επιδιώκοντας να διευρύνει μονομερώς την ατζέντα των ελληνοτουρκικών διαφορών θέτοντας ζητήματα για τη Θράκη και ενισχύοντας την χειραγώγηση - τουρκοποίηση της Μουσουλμανικής μειονότητας μέσα από κινήσεις ισχυρού συμβολισμού όπως π.χ. ότι ο Τούρκος Πρωθυπουργός πλαισιωμένος από τους ψευτομουφτήδες, προσευχήθηκε δημόσια ενώπιον χιλιάδων ομόδοξών του και όλα αυτά σε μια περίοδο που ο Τ. Ερντογάν μίλησε για "σύνορα της ψυχής που δεν ταυτίζονται με τα υφιστάμενα σύνορα" και για "κατάργηση ή καλύτερη εφαρμογή (sic) της Συνθήκης της Λοζάννης". Η επίσκεψη αυτή δεν είχε καμία σχέση με εκείνη του Τ. Ερντογάν το 2005, η οποία ήταν αμφίπλευρα ωφέλιμη. Η Τουρκία είχε ακόμα έναν έντονα ευρωπαϊκό προσανατολισμό που μας επέτρεπε να επιδιώξουμε και να πετύχουμε τον κατευνασμό στις διμερείς σχέσεις, την αύξηση των εμπορικών συναλλαγών από € 350 εκ. σε € 5,5 δις, την ενεργειακή συνεργασία, τον τουρισμό. Αυτή η ισορροπία και αμοιβαιότητα είναι αναγκαίες για να μη συγχέονται επικίνδυνα οι διεθνείς σχέσεις της χώρας με τις δημόσιες σχέσεις των λειτουργών της.

3. Ποιο είναι το μεγαλύτερο πρόβλημα που αντιμετωπίζει η ΝΔ αυτή την ώρα;

Ε.Σ.: Η επικείμενη εκλογική νίκη για να φέρει μια γόνιμη κυβερνητική περίοδο, προϋποθέτει άθροισμα δυνάμεων και δημιουργική σύνθεση πολιτικών. Η ΝΔ πρέπει να συνδυάσει το μεταρρυθμιστικό πνεύμα με την κοινωνική ευαισθησία και να εκφράσει τις υγιείς πατριωτικές δυνάμεις, διαχωρίζοντάς τες από τα εθνικιστικά άκρα. Οφείλουμε να μην αφήνουμε πολιτικά κενό χώρο ούτε προς τα αριστερά, με μια κοινωνικά δίκαιη πολιτική, ούτε προς τα δεξιά με μια γνήσια εθνική και πατριωτική πολιτική που θα απομονώνει τους δημαγωγούς του εθνικισμού.

4. Στο εσωτερικό της παράταξης, υπάρχει εχθρικό κλίμα κατά των στελεχών της λαϊκής δεξιάς;

Ε.Σ.: Σε μια μεγάλη κεντροδεξιά παράταξη όπως είναι ιστορικά η ΝΔ, χωρούν πολλές και διαφορετικές αντιλήψεις. Αυτό που είναι όμως αναγκαίο, είναι η εσωτερική δημοκρατία, ο δημιουργικός διάλογος και η συνθετική λογική. Αυτά όλα θωρακίζουν την ενότητα και ενισχύουν την ενιαία δημόσια έκφραση. Θεωρώ ότι τα πιστεύει ο Κυριάκος Μητσοτάκης και θα τα αξιοποιήσει για να διευκολύνει και να επιταχύνει την άνοδό του στην πρωθυπουργία της χώρας καθώς και την κυβερνητική του αποτελεσματικότητα.

5. Σας εκφράζει το πάγιο αίτημα της ΝΔ για πρόωρες εκλογές;

Ε.Σ.: Είναι βέβαιο ότι μια κυβέρνηση για να μπορεί στις δύσκολες συγκυρίες να διαπραγματευτεί αποτελεσματικά χρειάζεται ισχυρή δημοκρατική νομιμοποίηση. Υπ' αυτή την έννοια και με δεδομένη τη δυσαρμονία μεταξύ της σημερινής κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ και κοινωνίας, οι εκλογές δεν είναι νεοδημοκρατική τακτική, αλλά πολιτική και εθνική αναγκαιότητα.

6. Πως κρίνεται τη στάση της ΝΔ απέναντι στην κυβέρνηση, τόσο κατά την διάρκεια των διαπραγματεύσεων όσο και με την ολοκλήρωση της συμφωνίας με τους θεσμούς.

Ε.Σ.: Το γεγονός ότι με συνέπεια υποστηρίζω την ανάγκη Εθνικής Συνεννόησης δε με εμποδίζει να δω ή να διαπιστώσω τις αστοχίες της κυβέρνησης που ορθώς ανέδειξε η ΝΔ. Πρώτον, αν η αξιολόγηση είχε κλείσει πριν τα Χριστούγεννα -όπως έλεγε τότε ο Αλ. Τσίπρας- είναι βέβαιο ότι θα μπαίναμε στο QE (στη χαλάρωση), διασφαλίζοντας σήμερα όχι μόνο ρευστότητα στην πραγματική οικονομία, αλλά και σοβαρότατες προϋποθέσεις έγκαιρης εξόδου στις αγορές. Άλλωστε ήταν γνωστό ότι η ελάφρυνση του χρέους θα πήγαινε μετά τις γερμανικές εκλογές.
Σε κάθε περίπτωση η αναβλητικότητα της κυβέρνησης στοίχισε ακριβά και ο φόβος της για το πολιτικό και εσωκομματικό της κόστος δυσκόλεψε την προσπάθεια και απομείωσε τα διαπραγματευτικά μας αποθέματα και τη διεθνή αξιοπιστία της Ελλάδας. Πρέπει όλοι να καταλάβουμε ότι δε γίνεται πλέον να ασκείται εξωτερική και οικονομική πολιτική για εσωτερική κατανάλωση. Οι χώρες που έδρασαν ενωμένα, αποφασιστικά και βάσει σχεδίου, επέστρεψαν στην κανονικότητα και την ανάπτυξη. Αυτό πρέπει να κάνει και η Ελλάδα για το καλό του λαού αλλά και του έθνους της.

Πρόσφατα Νέα
Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit, sed do eiusmod consectetur adipiscing elit, sed do eiusmod
1 Ιουνίου 2020 - 1:48μμ

Στην Υφυπουργό Παιδείας Σ. Ζαχαράκη ο Ε. Στυλιανίδης για την επίσπευση κατασκευής 11 νέων νηπιαγωγείων στη Ροδόπη.

Συνάντηση εργασίας με την Υφυπουργό Παιδείας, παλιά συνεργάτιδα και φίλη του από τη νεολαία Σοφία Ζαχαράκη, είχε ο Βουλευτής Ροδόπης της Νέας Δημοκρατίας Ευριπίδης Στ. Στυλιανίδης.
26 Μάιος 2020 - 9:48μμ

ΑΝΟΙΧΤΗ ΕΠΙΣΤΟΛΗ : «Ευχαριστώ» του Ε. Στυλιανίδη προς την Ένωση ‘Μαζί για το Παιδί’ για τη μεγάλη χορηγία τους προς το Νοσοκομείο Κομοτηνής»

Με επιστολή του προς την πρόεδρο της ένωσης σωματείων και ιδρυμάτων «Μαζί για το παιδί» κα. Αλεξάνδρα Μαρτίνου, ο Βουλευτής Ροδόπης της Νέας Δημοκρατίας Ευριπίδης Στυλιανίδης εξέφρασε τις θερμές του ευχαριστίες για την μεγάλη χορηγία προς το Σισμανόγλειο Νοσοκομείο Κομοτηνής.
22 Μάιος 2020 - 12:40μμ

Λιμενικούς Σταθμούς σε Φανάρι και Μαρώνεια διεκδίκησε ο Ευριπίδης Στυλιανίδης από τον Υπουργό Ναυτιλίας

υνάντηση εργασίας με τον Υπουργό Ναυτιλίας και Βουλευτή Λασιθίου Γιάννη Πλακιωτάκη καθώς και τον Αρχηγό του Λιμενικού είχε ο Βουλευτής Ροδόπης Ευριπίδης Στυλιανίδης. Του κατέθεσε επιστολή διεκδικώντας την αναβάθμιση των Λιμενικών Φυλακίων Μαρώνειας και Φαναρίου σε Λιμενικούς Σταθμούς.
21 Μάιος 2020 - 3:19μμ

ΠΑΡΕΜΒΑΣΗ Ε.ΣΤΥΛΙΑΝΙΔΗ ΓΙΑ ΤΙΣ ΚΑΤΑΣΚΗΝΩΣΕΙΣ ΜΗΤΡΟΠΟΛΗΣ, ΤΟ ΣΤΡΑΤΟ ΚΑΙ ΤΗΝ ΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΣΗ

Παρέμβαση στον Υπουργό Εσωτερικών Τάκη Θεοδωρικάκο μετά την πρόσφατη επίσκεψή του στην Κομοτηνή, έκανε ο Βουλευτής Ροδόπης της ΝΔ Ευριπίδης Στυλιανίδης επαναφέροντας με επιστολή που του επέδωσε ζητήματα που του έθεσαν φορείς της πόλης.
12 Μάιος 2020 - 6:00μμ

Χαιρετισμός Ευριπίδη Στυλιανίδη, Βουλευτή Ροδόπης ΝΔ για την Παγκόσμια Ημέρα του Νοσηλευτή

Επ' ευκαιρία της Παγκόσμιας Ημέρας Νοσηλευτή ο βουλευτής Ροδόπης Ευριπίδης Στυλιανίδης έστειλε χαιρετισμό προς τους εργαζόμενους του Σισμανογλείου Νοσοκομείου Κομοτηνής ευχαριστώντας τους για την προσφοράς τους και τιμώντας τους για το έργο τους.
11 Μάιος 2020 - 9:41πμ

ΕΠΙΣΚΕΨΗ Ε. ΣΤΥΛΙΑΝΙΔΗ ΣΤΟ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟ ΚΟΜΟΤΗΝΗΣ: «ΝΑ ΚΑΤΑΣΤΗΣΟΥΜΕ ΤΗΝ ΚΡΙΣΗ ΕΥΚΑΙΡΙΑ»

Η πρώτη επίσκεψη του Βουλευτή Ροδόπης της Νέας Δημοκρατίας μετά τη χαλάρωση των περιορισμών ήταν στο Νοσοκομείο Κομοτηνής, προκειμένου να ενημερωθεί για τα αποτελέσματα των παρεμβάσεων του στο Υπουργείο Υγείας και την αποτελεσματική αξιοποίηση τους από τη Διοίκηση του Σισμανόγλειου.