Ευρ. Στυλιανίδης: "Υψηλού ρίσκου η επίσκεψη Γιλντιρίμ"

1. Κατά τη γνώμη σας ποιος είναι ο μεγαλύτερος κίνδυνος αυτή την ώρα για τα ελληνοτουρκικά;

Ε.Σ.: Η ανασφάλεια της τουρκικής κυβέρνησης που εντάθηκε μετά το πραξικόπημα και τον πόλεμο στη Συρία. Ο φόβος του Τ. Ερντογάν για την προστασία των ανατολικών τουρκικών συνόρων μετά τη σταδιακή διαμόρφωση ενός νέου κουρδικού κράτους, τον οδηγεί να απειλεί ότι θα μεταφέρει τη φωτιά στη δύση, στην αυλή της Ε.Ε. δηλαδή, στα Βαλκάνια και το Αιγαίο. Την κατάσταση επιτείνει και η προώθηση των εξορύξεων ενέργειας στην κυπριακή ΑΟΖ υπό την προστασία των Νατοϊκών δυνάμεων. Γι αυτό η Τουρκία πιέζει δήθεν για λύση ώστε να σταματήσουν την εκμετάλλευση των κοιτασμάτων, που θα διαμορφώσουν νέα δεδομένα στην περιοχή.

2. Πως είδατε την πρόσφατη επίσκεψη του Τούρκου πρωθυπουργού, κ. Γιλντιρίμ στη Θράκη;

Ε.Σ.: Άκαιρη, ετεροβαρή και υψηλού ρίσκου. Απ' αυτή την επίσκεψη σ'αυτή τη συγκυρία είχε να κερδίσει μόνο η Τουρκία επιδιώκοντας να διευρύνει μονομερώς την ατζέντα των ελληνοτουρκικών διαφορών θέτοντας ζητήματα για τη Θράκη και ενισχύοντας την χειραγώγηση - τουρκοποίηση της Μουσουλμανικής μειονότητας μέσα από κινήσεις ισχυρού συμβολισμού όπως π.χ. ότι ο Τούρκος Πρωθυπουργός πλαισιωμένος από τους ψευτομουφτήδες, προσευχήθηκε δημόσια ενώπιον χιλιάδων ομόδοξών του και όλα αυτά σε μια περίοδο που ο Τ. Ερντογάν μίλησε για "σύνορα της ψυχής που δεν ταυτίζονται με τα υφιστάμενα σύνορα" και για "κατάργηση ή καλύτερη εφαρμογή (sic) της Συνθήκης της Λοζάννης". Η επίσκεψη αυτή δεν είχε καμία σχέση με εκείνη του Τ. Ερντογάν το 2005, η οποία ήταν αμφίπλευρα ωφέλιμη. Η Τουρκία είχε ακόμα έναν έντονα ευρωπαϊκό προσανατολισμό που μας επέτρεπε να επιδιώξουμε και να πετύχουμε τον κατευνασμό στις διμερείς σχέσεις, την αύξηση των εμπορικών συναλλαγών από € 350 εκ. σε € 5,5 δις, την ενεργειακή συνεργασία, τον τουρισμό. Αυτή η ισορροπία και αμοιβαιότητα είναι αναγκαίες για να μη συγχέονται επικίνδυνα οι διεθνείς σχέσεις της χώρας με τις δημόσιες σχέσεις των λειτουργών της.

3. Ποιο είναι το μεγαλύτερο πρόβλημα που αντιμετωπίζει η ΝΔ αυτή την ώρα;

Ε.Σ.: Η επικείμενη εκλογική νίκη για να φέρει μια γόνιμη κυβερνητική περίοδο, προϋποθέτει άθροισμα δυνάμεων και δημιουργική σύνθεση πολιτικών. Η ΝΔ πρέπει να συνδυάσει το μεταρρυθμιστικό πνεύμα με την κοινωνική ευαισθησία και να εκφράσει τις υγιείς πατριωτικές δυνάμεις, διαχωρίζοντάς τες από τα εθνικιστικά άκρα. Οφείλουμε να μην αφήνουμε πολιτικά κενό χώρο ούτε προς τα αριστερά, με μια κοινωνικά δίκαιη πολιτική, ούτε προς τα δεξιά με μια γνήσια εθνική και πατριωτική πολιτική που θα απομονώνει τους δημαγωγούς του εθνικισμού.

4. Στο εσωτερικό της παράταξης, υπάρχει εχθρικό κλίμα κατά των στελεχών της λαϊκής δεξιάς;

Ε.Σ.: Σε μια μεγάλη κεντροδεξιά παράταξη όπως είναι ιστορικά η ΝΔ, χωρούν πολλές και διαφορετικές αντιλήψεις. Αυτό που είναι όμως αναγκαίο, είναι η εσωτερική δημοκρατία, ο δημιουργικός διάλογος και η συνθετική λογική. Αυτά όλα θωρακίζουν την ενότητα και ενισχύουν την ενιαία δημόσια έκφραση. Θεωρώ ότι τα πιστεύει ο Κυριάκος Μητσοτάκης και θα τα αξιοποιήσει για να διευκολύνει και να επιταχύνει την άνοδό του στην πρωθυπουργία της χώρας καθώς και την κυβερνητική του αποτελεσματικότητα.

5. Σας εκφράζει το πάγιο αίτημα της ΝΔ για πρόωρες εκλογές;

Ε.Σ.: Είναι βέβαιο ότι μια κυβέρνηση για να μπορεί στις δύσκολες συγκυρίες να διαπραγματευτεί αποτελεσματικά χρειάζεται ισχυρή δημοκρατική νομιμοποίηση. Υπ' αυτή την έννοια και με δεδομένη τη δυσαρμονία μεταξύ της σημερινής κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ και κοινωνίας, οι εκλογές δεν είναι νεοδημοκρατική τακτική, αλλά πολιτική και εθνική αναγκαιότητα.

6. Πως κρίνεται τη στάση της ΝΔ απέναντι στην κυβέρνηση, τόσο κατά την διάρκεια των διαπραγματεύσεων όσο και με την ολοκλήρωση της συμφωνίας με τους θεσμούς.

Ε.Σ.: Το γεγονός ότι με συνέπεια υποστηρίζω την ανάγκη Εθνικής Συνεννόησης δε με εμποδίζει να δω ή να διαπιστώσω τις αστοχίες της κυβέρνησης που ορθώς ανέδειξε η ΝΔ. Πρώτον, αν η αξιολόγηση είχε κλείσει πριν τα Χριστούγεννα -όπως έλεγε τότε ο Αλ. Τσίπρας- είναι βέβαιο ότι θα μπαίναμε στο QE (στη χαλάρωση), διασφαλίζοντας σήμερα όχι μόνο ρευστότητα στην πραγματική οικονομία, αλλά και σοβαρότατες προϋποθέσεις έγκαιρης εξόδου στις αγορές. Άλλωστε ήταν γνωστό ότι η ελάφρυνση του χρέους θα πήγαινε μετά τις γερμανικές εκλογές.
Σε κάθε περίπτωση η αναβλητικότητα της κυβέρνησης στοίχισε ακριβά και ο φόβος της για το πολιτικό και εσωκομματικό της κόστος δυσκόλεψε την προσπάθεια και απομείωσε τα διαπραγματευτικά μας αποθέματα και τη διεθνή αξιοπιστία της Ελλάδας. Πρέπει όλοι να καταλάβουμε ότι δε γίνεται πλέον να ασκείται εξωτερική και οικονομική πολιτική για εσωτερική κατανάλωση. Οι χώρες που έδρασαν ενωμένα, αποφασιστικά και βάσει σχεδίου, επέστρεψαν στην κανονικότητα και την ανάπτυξη. Αυτό πρέπει να κάνει και η Ελλάδα για το καλό του λαού αλλά και του έθνους της.

Πρόσφατα Νέα
Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit, sed do eiusmod consectetur adipiscing elit, sed do eiusmod
9 Ιουλίου 2020 - 6:56μμ

Ο ΚΥΡΙΑΚΟΣ ΜΗΤΣΟΤΑΚΗΣ ΠΡΟΤΕΙΝΕΙ ΔΙΑΚΟΜΜΑΤΙΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΓΙΑ ΤΗ ΘΡΑΚΗ. ΔΙΚΑΙΩΝΕΤΑΙ Η ΔΙΑΧΡΟΝΙΚΗ ΠΡΟΣΠΑΘΕΙΑ ΤΟΥ ΕΥΡΙΠΙΔΗ ΣΤΥΛΙΑΝΙΔΗ

Ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης πρότεινε σήμερα στον Πρόεδρο της Βουλής των Ελλήνων Κωνσταντίνο Τασούλα, τη δημιουργία Διακομματικής Επιτροπής για την Ανάπτυξη και την Ανάδειξη της Θράκης, ανταποκρινόμενος στο διαχρονικό αίτημα της περιοχής, που πρόσφατα είχαν την ευκαιρία να το ξανακαταθέσουν οι Μητροπολίτες της Τοπικής Εκκλησίας που τον επισκέφθηκαν.
7 Ιουλίου 2020 - 11:02πμ

ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΕΥΡΙΠΙΔΗ ΣΤΥΛΙΑΝΙΔΗ ΜΕ ΤΟΝ ΠΡΟΕΔΡΟ ΤΗΣ ΕΤΑΔ ΑΝΤΩΝΗ ΜΠΕΖΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΞΙΟΠΟΙΗΣΗ ΤΩΝ ΤΟΥΡΙΣΤΙΚΩΝ ΑΚΙΝΗΤΩΝ ΤΗΣ ΡΟΔΟΠΗΣ

Συστηματική πίεση για την ανταποδοτική αξιοποίηση των τουριστικών ακινήτων του Νόμου Ροδόπης ασκεί ο Βουλευτής της Νέας Δημοκρατίας Ευριπίδης Στυλιανίδης.
6 Ιουλίου 2020 - 10:59πμ

ΠΡΑΣΙΝΟ ΦΩΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΠΑΝΑΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑ ΤΗΣ SHELMAN

Καθοριστικής σημασίας συνάντηση είχε σήμερα ο Βουλευτής Ροδόπης της Νέας Δημοκρατίας Ευριπίδης Στ. Στυλιανίδης με τον Υπουργό Ανάπτυξης Άδωνη Γεωργιάδη για την επανεκκίνηση της βιομηχανίας Shelman στην Κομοτηνή.
29 Ιουνίου 2020 - 10:15πμ

ΑΡΧΙΖΟΥΝ ΟΙ ΠΡΟΕΤΟΙΜΑΣΙΕΣ ΓΙΑ ΤΗ ΣΥΝΕΔΡΙΑΣΗ ΤΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ ΤΗΣ ΕΥΡΩΠΗΣ ΣΤΗΝ ΚΟΜΟΤΗΝΗ

Με τον Γενικό Διευθυντή της Αστυνομίας Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης Στρατηγό Συριτούδη είχε συνάντηση εργασίας ο Βουλευτής Ροδόπης της Νέας Δημοκρατίας και Εκπρόσωπος της Ελλάδας στο Συμβούλιο της Ευρώπης Δρ. Ευριπίδης Στυλιανίδης.
28 Ιουνίου 2020 - 9:49μμ

ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΣΤΗ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ ΤΗΣ ΚΥΡΙΑΚΗΣ ΚΑΙ ΣΤΟ ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟ ΝΙΚΟ ΟΙΚΟΝΟΜΟΥ ΤΟΥ ΔΡ. ΕΥΡΙΠΙΔΗ ΣΤ. ΣΤΥΛΙΑΝΙΔΗ, ΒΟΥΛΕΥΤΗ ΡΟΔΟΠΗΣ-ΝΔ, ΕΠΙΚ. ΚΑΘΗΓΗΤΗ ΝΟΜΙΚΗΣ ΕΥΡΩΠΑΙΚΟΥ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟΥ ΚΥΠΡΟΥ

Ευριπίδης Στυλιανίδης: Να μετατρέψουμε την κρίση σε ευκαιρία Ο βουλευτής Ροδόπης της ΝΔ τονίζει ότι η Ελλάδα πρέπει να είναι έτοιμη να ασκήσει τα κυριαρχικά της δικαιώματα και εξηγεί πότε η προσφυγή στη Χάγη μπορεί να είναι χρήσιμη για την Ελλάδα Νίκος Οικονόμου

ΝΑ ΣΥΣΤΑΘΕΙ ΔΙΑΚΟΜΜΑΤΙΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΓΙΑ ΤΗ ΘΡΑΚΗ

Υπέρ της συγρότησης Διακομματικής επιτροπής για τη Θράκη τάσσεται με συνέντευξή του στο iEidiseis ο Ευρυπίδης Στυλιανίδης, βουλευτής Ροδόπης της ΝΔ και Επικ. Καθηγητής Νομικής του Ευρωπαϊκού Πανεπιστημίου Κύπρου, εκφράζοντας μάλιστα τη βεβαιότητα ότι ο πρωθυπουργός θα είναι θετικός στη συγκεκριμένη ανάγκη.Ο πρώην υπουργός επισημαίνει ότι το «κόμμα Σαδίκ» «όχι απλά συνεργάζεται, αλλά καθοδηγείται σε μεγάλο βαθμό από την τουρκική διπλωματία».