Εγγύηση για το σήμερα και το άυριο της ΝΔ ο Καραμανλής

Ήσαστε υπουργός Παιδείας, πως σχολιάζετε τις αλλαγές Γαβρόγλου στα πανεπιστήμια αλλά και την αντιπαράθεση που έχει ξεσπάσει με το ζήτημα του σημαιοφόρου;

Ε.Σ.: Λυπάμαι ειλικρινά διότι ο κ. Γιαβρόγλου έβαλε την όπισθεν στο Υπουργείο Παιδείας. Η ηγεσία μιας περίεργης διεθνιστικής αριστεράς, επιδιώκει να βγάλει τα ιδεολογικά της απωθημένα στην πλάτη της νέας γενιάς, υπονομεύοντας όχι μόνο την ποιότητα και την ανταγωνιστικότητα της εκπαίδευσης αλλά και βασικές αξίες - θεμέλια της Ελληνικής Παιδείας.
Η απομόνωση των Ελληνικών Πανεπιστημίων από το διεθνές περιβάλλον και την αγορά, η αποξένωσή τους από την ποιότητα, την αξιολόγηση και την αξιοκρατία και η υποταγή τους στον έλεγχο μιας περίεργης αριστερής ιδεοληψίας, υπονομεύουν τη μοναδική ελπίδα που υπήρχε η Ελλάδα να ανακάμψει, μέσα από το συγκριτικό της πλεονέκτημα που δεν είναι άλλο από την Παιδεία. Την ώρα που η Ελλάδα έπρεπε να απελευθερώνει την Ανώτατη Εκπαίδευσή της και να καθίσταται Διεθνές Εκπαιδευτικό Κέντρο δημιουργώντας και μια νέα πηγή για το ΑΕΠ της, η κυβέρνηση συρρικνώνει και κλείνει τα πανεπιστήμια οδηγώντας τα στο μαρασμό.
Το χειρότερο όμως είναι, ότι επιδιώκει να πλήξει το σκληρό αξιακό πυρήνα της Ελληνικής Παιδείας. Καταργεί καθετί που αναφέρεται σε πατρίδα, ορθόδοξη πίστη, ελληνική ιστορία και πολιτισμό. Εθνικός ύμνος, προσευχή, θρησκευτικά, παρελάσεις, σημαία ως σύμβολο αξιοσύνης, αριστείας και προσπάθειας. Μια απόλυτη ισοπέδωση που βαπτίζεται "ισότητα" και ένας επικίνδυνος αποχρωματισμός της πολιτιστικής και εθνικής μας ταυτότητας, που παρουσιάζεται ως δήθεν "προοδευτισμός".
Ολα αυτά είναι στοιχεία παρακμής, μιας ηγεσίας που με εργαλεία του δικού της αποτυχημένου παρελθόντος, επιδιώκει να διαμορφώσει το μέλλον ενός λαού που αξίζει περισσότερα.

Έχετε ταχθεί υπέρ των συναινέσεων και της συνεννόησης μεταξύ των κομμάτων για σημαντικά ζητήματα, εκτιμάτε ότι υπάρχουν τέτοια περιθώρια μεταξύ κυβέρνησης και αντιπολίτευσης και ποια μπορεί να είναι αυτά;

Ε.Σ.: Πιστεύω στην Εθνική Συνεννόηση. Ωστόσο θεωρώ ότι η ιδεοληψία και ο φανατισμός, που συνήθως επιβάλουν "οι Δικτατορίες των Μετριοτήτων", αποτελούν ανυπέρβλητα εμπόδια για την εδραίωση μιας τέτοιας πολιτικής. Θολώνουν τα μυαλά των ψηφοφόρων και από πολίτες τους μετατρέπουν σε οπαδούς, που αδυνατούν να σκέφτονται λογικά κάνοντας αυτοκριτική και κριτική στην εκάστοτε ηγεσία τους.
Υπάρχουν πολλά πεδία στα οποία όχι απλά μπορούσαμε, αλλά είχαμε χρέος να συνεννοηθούμε (εξωτερική πολιτική, παιδεία, ακόμα και οικονομία), όπως άλλωστε έπραξαν όλες οι ώριμες δημοκρατίες της Δύσης όταν βρέθηκαν σε δυσκολίες σαν τις δικές μας. Πώς να γίνει όμως αυτό, όταν η Βουλή μετατρέπεται συνεχώς σε αρένα άγονων προσωπικών αντιπαραθέσεων και οι υπουργοί επιδιώκουν να βγάλουν τα ιδεολογικά ή προσωπικά τους απωθημένα;
Το πολιτικό σκηνικό των τηλεοπτικών παραθύρων είναι δυστυχώς άρρωστο. Περιφρονούνται όσοι έχουν ψύχραιμες και στοιχειοθετημένες θέσεις και μεσουρανούν οι θορυβώδεις νεοφώτιστοι φανατικοί. Όπως λένε και στην πατρίδα μου τη Θράκη όμως, "οι άδιοι τενεκέδες κάνουν περισσότερο θόρυβο".

Ο Νικήτας Κακλαμάνης δήλωσε στη «Νέα Σελίδα» πως ο Κώστας Καραμανλής είναι το πιο ισχυρό χαρτί του Κυριάκου Μητσοτάκη, συμφωνείτε με αυτή την άποψη και πόσο σημαντική είναι για την τότε κυβέρνηση και τον πρώην πρωθυπουργό η υπόθεση Γεωργίου;

Ε.Σ.: Όπως έχω ξαναπεί ο Κώστας Καραμανλής αποτελεί Χρυσή Εθνική Εφεδρεία, που η απήχησή της ξεπερνά τα στενά κομματικά όρια της Νέας Δημοκρατίας. Για το λόγο αυτό η στήριξη που παρέχει ο πρώην πρωθυπουργός στη δύσκολη προσπάθεια που κάνει σήμερα ο Κυριάκος Μητσοτάκης είναι πολύτιμη. Δεν διασφαλίζει μόνο την ενότητα και τη συνέχεια του χώρου, αλλά εγγυάται και την προοπτική του μέσα από την πρωθυπουργοποίηση του προέδρου της ΝΔ.
Σε σχέση με την υπόθεση Γεωργίου και όσο αυτή εκρεμμεί στην Ελληνική Δικαιοσύνη, δυστυχώς δε μπορούμε να πούμε πολλά. Για όποιον όμως στοιχειωδώς αντιλαμβάνεται πώς παίχτηκε στην Ελλάδα το διεθνες και ντόπιο πολιτικό παιχνίδι μετά το 2009, υπάρχουν πολλά αναπάντητα ερωτήματα: Πρώτον γιατί καθυστέρησε τόσο πολύ η επί της ουσίας εξέτασή της, δεύτερον γιατί τόσο επίμονες παρεμβάσεις από το εξωτερικό προς την Ελληνική Δικαιοσύνη, τρίτον γιατί τόσο σπασμωδικές και φανατικές αντιδράσεις από τους επίδοξους υπερασπιστές του; Γιατί αυτή η νευρικότητα και η ανυσηχία; Ελπίζω σύντομα να δοθούν δημόσια οι απαντήσεις.

Εκτιμάτε πως η χώρα θα οδηγηθεί σε πρόωρες εκλογές ή πιστεύετε ότι η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ θα εξαντλήσει την τετραετία;

Ε.Σ.: Θεωρώ χρήσιμη την επίσπευση των εκλογών, διότι πιστεύω ότι μια κυβέρνηση στην παρούσα συγκυρία πρέπει να έχει ισχυρή λαϊκή νομιμοποίηση και να μη βρίσκεται σε πλήρη δυσαρμονία με την κοινωνία όπως σήμερα οι ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ, μια που κάτι τέτοιο αποδυναμώνει τη διαπραγματευτική θέση της χώρας και επιβραδύνει την ανάκαμψη.
Ωστόσο διαβλέπω την προσπάθεια της κυβέρνησης να αγοράσει χρόνο με επικοινωνιακά τερτίπια, που μπορεί να στοιχίσουν πολύ ακριβά στην Ελληνική οικονομία. Και εξηγούμαι: Είμαι βέβαιος ότι με μια κυβέρνηση Μητσοτακη θα είχαμε επίσπευση τόσο των ιδιωτικοποιήσεων, όσο και των ξένων άμεσων επενδύσεων, που πολλές φορές οι κυβερνώντες τις εμποδίζουν ανεξήγητα, π.χ. συνεχής αναβολή του fast track.

Πολιτεύεστε σε μια ακριτική περιοχή με αρκετές ιδιαιτερότητες, στην οποία απαιτούνται λεπτοί χειρισμοί, πως βλέπετε τις εξελίξεις στα εθνικά θέματα;

Ε.Σ.: Βλέπω την πλήρη προσχώρηση της Τουρκίας στο αναθεωρητικό δόγμα του Νεοοθωμανισμού. Κεντράροντας στην Κύπρο, το Αιγαίο και τη Θράκη, οι γείτονες μας επιχειρούν να διευρύνουν τη ατζέντα των διμερών διαφορών και προειδοποιούν τη Δύση, ότι δε θα διστάσουν να μεταφέρουν τη φωτιά από την Ανατολή στη αυλή της ΕΕ, δηλαδή στα Βαλκάνια.
Ιδιαίτερα στη Θρακη, η τοποθέτηση στην αντιπροεδρία της κυβέρνησης Γιλντιρίμ ενός νεοϊσλαμιστή Δυτικοθρακιώτη από την Κομοτηνή του Χακάν Τσαβούσογλου, ο οποίος προΐσταται και του πλούσιου ισλαμιστικού ιδρύματος Χαλίτ Ερέν, συνδυασμένη με μια συστηματική οικονομική, θρησκευτική, πολιτιστική και πολιτική διείσδυση με στόχο τη χειραγώγηση της μουσουλμανική μειονότητας, δημιουργούν ένα εκρηκτικό μίγμα που δε μπορεί να προσπερνά αδιάφορα η Αθήνα. Οι Θρακιώτες ανησυχούν, διότι νιώθουν ότι το κενό της κυβερνητικής αδιαφορίας και των αναπτυξιακών λαθών της το καλύπτει ύπουλα η τουρκική παρεμβατικότητα.

________________________________________________________________________
Ο Ευριπίδης Στ. Στυλιανίδης είναι Δικηγόρος, διδάκτωρ Συνταγματικού Δικαίου Νομικής του Πανεπιστημίου του Αμβούργου, επισκ. Καθηγητής στη Νομική Σχολή του Ευρωπαϊκού Πανεπιστημίου Κύπρου, πρ. Υπουργός και τ. βουλευτής Ροδόπης.

Πρόσφατα Νέα
Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit, sed do eiusmod consectetur adipiscing elit, sed do eiusmod
9 Ιουλίου 2020 - 6:56μμ

Ο ΚΥΡΙΑΚΟΣ ΜΗΤΣΟΤΑΚΗΣ ΠΡΟΤΕΙΝΕΙ ΔΙΑΚΟΜΜΑΤΙΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΓΙΑ ΤΗ ΘΡΑΚΗ. ΔΙΚΑΙΩΝΕΤΑΙ Η ΔΙΑΧΡΟΝΙΚΗ ΠΡΟΣΠΑΘΕΙΑ ΤΟΥ ΕΥΡΙΠΙΔΗ ΣΤΥΛΙΑΝΙΔΗ

Ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης πρότεινε σήμερα στον Πρόεδρο της Βουλής των Ελλήνων Κωνσταντίνο Τασούλα, τη δημιουργία Διακομματικής Επιτροπής για την Ανάπτυξη και την Ανάδειξη της Θράκης, ανταποκρινόμενος στο διαχρονικό αίτημα της περιοχής, που πρόσφατα είχαν την ευκαιρία να το ξανακαταθέσουν οι Μητροπολίτες της Τοπικής Εκκλησίας που τον επισκέφθηκαν.
7 Ιουλίου 2020 - 11:02πμ

ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΕΥΡΙΠΙΔΗ ΣΤΥΛΙΑΝΙΔΗ ΜΕ ΤΟΝ ΠΡΟΕΔΡΟ ΤΗΣ ΕΤΑΔ ΑΝΤΩΝΗ ΜΠΕΖΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΞΙΟΠΟΙΗΣΗ ΤΩΝ ΤΟΥΡΙΣΤΙΚΩΝ ΑΚΙΝΗΤΩΝ ΤΗΣ ΡΟΔΟΠΗΣ

Συστηματική πίεση για την ανταποδοτική αξιοποίηση των τουριστικών ακινήτων του Νόμου Ροδόπης ασκεί ο Βουλευτής της Νέας Δημοκρατίας Ευριπίδης Στυλιανίδης.
6 Ιουλίου 2020 - 10:59πμ

ΠΡΑΣΙΝΟ ΦΩΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΠΑΝΑΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑ ΤΗΣ SHELMAN

Καθοριστικής σημασίας συνάντηση είχε σήμερα ο Βουλευτής Ροδόπης της Νέας Δημοκρατίας Ευριπίδης Στ. Στυλιανίδης με τον Υπουργό Ανάπτυξης Άδωνη Γεωργιάδη για την επανεκκίνηση της βιομηχανίας Shelman στην Κομοτηνή.
29 Ιουνίου 2020 - 10:15πμ

ΑΡΧΙΖΟΥΝ ΟΙ ΠΡΟΕΤΟΙΜΑΣΙΕΣ ΓΙΑ ΤΗ ΣΥΝΕΔΡΙΑΣΗ ΤΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ ΤΗΣ ΕΥΡΩΠΗΣ ΣΤΗΝ ΚΟΜΟΤΗΝΗ

Με τον Γενικό Διευθυντή της Αστυνομίας Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης Στρατηγό Συριτούδη είχε συνάντηση εργασίας ο Βουλευτής Ροδόπης της Νέας Δημοκρατίας και Εκπρόσωπος της Ελλάδας στο Συμβούλιο της Ευρώπης Δρ. Ευριπίδης Στυλιανίδης.
28 Ιουνίου 2020 - 9:49μμ

ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΣΤΗ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ ΤΗΣ ΚΥΡΙΑΚΗΣ ΚΑΙ ΣΤΟ ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟ ΝΙΚΟ ΟΙΚΟΝΟΜΟΥ ΤΟΥ ΔΡ. ΕΥΡΙΠΙΔΗ ΣΤ. ΣΤΥΛΙΑΝΙΔΗ, ΒΟΥΛΕΥΤΗ ΡΟΔΟΠΗΣ-ΝΔ, ΕΠΙΚ. ΚΑΘΗΓΗΤΗ ΝΟΜΙΚΗΣ ΕΥΡΩΠΑΙΚΟΥ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟΥ ΚΥΠΡΟΥ

Ευριπίδης Στυλιανίδης: Να μετατρέψουμε την κρίση σε ευκαιρία Ο βουλευτής Ροδόπης της ΝΔ τονίζει ότι η Ελλάδα πρέπει να είναι έτοιμη να ασκήσει τα κυριαρχικά της δικαιώματα και εξηγεί πότε η προσφυγή στη Χάγη μπορεί να είναι χρήσιμη για την Ελλάδα Νίκος Οικονόμου

ΝΑ ΣΥΣΤΑΘΕΙ ΔΙΑΚΟΜΜΑΤΙΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΓΙΑ ΤΗ ΘΡΑΚΗ

Υπέρ της συγρότησης Διακομματικής επιτροπής για τη Θράκη τάσσεται με συνέντευξή του στο iEidiseis ο Ευρυπίδης Στυλιανίδης, βουλευτής Ροδόπης της ΝΔ και Επικ. Καθηγητής Νομικής του Ευρωπαϊκού Πανεπιστημίου Κύπρου, εκφράζοντας μάλιστα τη βεβαιότητα ότι ο πρωθυπουργός θα είναι θετικός στη συγκεκριμένη ανάγκη.Ο πρώην υπουργός επισημαίνει ότι το «κόμμα Σαδίκ» «όχι απλά συνεργάζεται, αλλά καθοδηγείται σε μεγάλο βαθμό από την τουρκική διπλωματία».