Είμαστε η φρεγάτα της κεντροδεξιάς

Δημοσιεύθηκε στις 19/03/2011 στην εφημερίδα «PRESS TIME».

Την αυτοκριτική του κάνει σε μια εκ βαθέων συνέντευξή του στην "PRESS Time", ο γραμματέας προγράμματος της ΝΔ. Ο κ. Στυλιανίδης μιλά για τη νέα ΝΔ, για το παρελθόν, το παρόν, αλλά και το τι προσδοκά το κόμμα στο μέλλον.

 
Νέα γραφεία, νέα οργάνωση, νέο σήμα, νέο portal. Η Νέα Δημοκρατία ανανεώθηκε. Όμως, στην πράξη, τι είναι αυτό που έχει αλλάξει στο κόμμα;

Η νέα ηγεσία διασφαλίζει τα απαιτούμενα εργαλεία προκειμένου να εκσυγχρονίσει στην πράξη την λειτουργία του κόμματος. Τα νέα γραφεία φέρνουν κοντά το στελεχιακό δυναμικό. Η νέα οργάνωση μεταβιβάζει αποφασιστικές αρμοδιότητες στους πολίτες, οι οποίοι ψηφίζουν πια τον αρχηγό και τα άλλα όργανα του κόμματος.

Το νέο portal μετεξελίσσει την ΝΔ από ένα παραδοσιακό κόμμα της κεντροδεξιάς σε ένα σε ένα σύγχρονο, ανοικτό, ευρωπαϊκό, διαδραστικό κόμμα ενεργών πολιτών. Οι πολίτες για μας δεν πια παθητικοί αποδέκτες ή οπαδοί της πολιτικής μας αλλά συνδιαμορφωτές.

Πιστεύουμε ότι όσο πιο πολλές ευθύνες μεταβιβάζουμε στους πολίτες τόσο πιο υπεύθυνα αυτοί αποφασίζουν.

Εδώ, υπάρχει μια λεπτή γραμμή. Ο κόσμος πρέπει να καταλάβει αν η αναδιοργανωμένη Νέα Δημοκρατία «αφορίζει» το πρόσφατο παρελθόν της, αν το αποδέχεται, αν του επιρρίπτει ευθύνες για σήμερα.

Για τις μεγάλες επιλογές με τις οποίες ταυτίστηκε η παράταξή μας στο πρόσφατο ή το απώτερο παρελθόν της, είμαστε περήφανοι. Για τα διαχειριστικά λάθη ή τις παραλείψεις μας κάναμε ήδη αυστηρά την αυτοκριτική μας και μάλιστα απέναντι σε ένα αμετανόητο και μικρόψυχο αντίπαλο. Αυτό που τώρα χρειάζεται είναι ξεκάθαρος, τίμιος και επιθετικός πολιτικός λόγος. Μόνο με όραμα και σχέδιο μπορούμε να ξαναχτίσουμε την Ελλάδα της Ελπίδας.

Από την ανασύνταξη, τι αποτελέσματα έχετε δει και τι προσδοκάτε; Δηλαδή, αν γίνονταν τώρα εκλογές, η ΝΔ θα τις κέρδιζε; Μπορεί να πείσει τους πολίτες;

Σε ελάχιστο χρονικό διάστημα, ο Αντώνης Σαμαράς ανασύνταξε την παράταξη, όταν κάτι τέτοιο στο παρελθόν και το '81 και το '94 μας πήρε από μία δεκαετία. Αν τώρα γίνονταν εκλογές σίγουρα θα ήμασταν καλύτεροι από τους αντιπάλους μας στη διακυβέρνηση, δηλαδή πιο σκληροί διαπραγματευτές στην Ευρώπη, πιο ρεαλιστές έναντι της κοινωνικής οικονομίας της αγοράς, πιο δίκαιοι έναντι του λαού που δοκιμάζεται. Το ζήτημα τώρα, όσο διαρκεί η αντιπολίτευση, είναι να ξεπεράσουμε τον εαυτό μας.

Σας ρωτώ, επειδή από την «άλλη πλευρά» διατυπώνεται συχνά η άποψη πως το κόμμα σας δεν είναι ακόμα έτοιμο για εκλογές. Λένε για παράδειγμα, ότι ο Αντώνης Σαμαράς θα μπορούσε να πιέσει περισσότερο, απαιτώντας τις. Καταθέτοντας για παράδειγμα, πρόταση μομφής. Τι απαντάτε;

Η ΝΔ και ο Αντώνης Σαμαράς δεν παίζει με τους θεσμούς, όπως έκανε το ΠΑΣΟΚ, εγκλωβίζοντας το 2009 τη χώρα σε παρατεταμένη προεκλογική περίοδο ή εκβιάζοντας το λαό στις παραμονές των Περιφερειακών εκλογών. Οι εκλογές σε αυτή τη συγκυρία θα ήταν επιζήμιες για την οικονομία. Την ευθύνη να τις προκαλέσει την έχει μόνο ο Πρωθυπουργός. Εμείς, αν προκληθούμε, θα απαντήσουμε. Σε κάθε περίπτωση όμως ζητούμε αλλαγή πολιτικής.

Πολλά ακούγονται το τελευταίο διάστημα για συνεργασία με το ΛΑ.Ο.Σ. Πώς θα βλέπατε ένα τέτοιο ενδεχόμενο;

Η ΝΔ είναι η φρεγάτα της ελληνικής κεντροδεξιάς. Δεν κάνει κωλοτούμπες, ούτε ταυτίζει την πολιτική με τον ακτιβισμό. Πλέει με ευθύνη και σταθερότητα προς τη σωστή κατεύθυνση και ξέρει να ξεπερνά τα μεγάλα κύματα των δυσκολιών σε αντίθεση με τις μικρές βαρκούλες που κατά κανόνα τις παρασύρει το κύμα όπου θέλει αυτό.

Στις εκλογές πάντως θεωρείτε πιθανή μια «διαρροή» ψηφοφόρων προς το ΛΑΟΣ και το νέο κόμμα της Ντόρας Μπακογιάννη;

Τα μεγάλα ψάρια τρώνε τα μικρά.

Αν σήμερα αναλάμβανε την κυβέρνηση η ΝΔ, τι θα άλλαζε; Πώς θα μπορούσε να μας βγάλει από την κρίση;

Τη θέση μας θα την παρουσιάσουμε με πληρότητα στο Ζάππειο 2. Αυτό που μπορώ όμως να πω είναι ότι ο στόχος μιας ολοκληρωμένης οικονομικής πολιτικής δεν μπορεί να είναι μόνο ο περιορισμός των δαπανών αλλά και η αύξηση του ΑΕΠ. Κάτι τέτοιο μπορεί να επιτευχθεί με ποικίλους τρόπους. Στοχευμένες αποκρατικοποιήσεις, αξιοποίηση της ακίνητης περιουσίας του δημοσίου, ενίσχυση της εξωστρέφειας (πχ εξαγωγές, τουρισμός κ.α.), επένδυση στη ναυτιλία και την ιδιωτική ανώτατη εκπαίδευση, είναι κάποιες σκέψεις στις οποίες θέλει δεν θέλει προσχωρεί σταδιακά το ΠΑΣΟΚ.

Έχετε πει και εσείς ότι για τη σημερινή τραγική κατάσταση στη χώρα μας, υπάρχει διακομματική ευθύνη. Εσείς, ως διατελέσας υπουργός, αισθάνεστε ότι έχετε το παραμικρό μερίδιο σε αυτή;

Βεβαίως και έχω. Και εγώ και πολλοί άλλοι. Αν θα έπρεπε κάπου να εντοπίσω τη δική μου ευθύνη θα τη συνέδεα κυρίως με την ταχύτητα ενεργοποίησης των αλλαγών που είχα προετοιμάσει:

α) Στο Υπουργείο Εξωτερικών προλάβαμε τρεις βασικούς στόχους, αύξηση εξαγωγών, προώθηση ενεργειακών αγωγών και είσοδο της COSCO στην Ελλάδα.

β) Στο Υπουργείο Εθνικής Παιδείας και Θρησκευμάτων δεν προλάβαμε να θεσμοθετήσουμε, παρότι ήταν έτοιμα, το Νέο Οργανισμό Λειτουργίας μετά το 1976 και 8 περίπου έτοιμα Σχέδια Νόμων, μερικά εκ των οποίων θα ήταν ιδιαιτέρως ανταποδοτικά, τόσο κοινωνικά όσο και οικονομικά, πχ. Επανίδρυση των πρότυπων σχολείων ανά την περιφέρεια και τη δημιουργία μη κρατικών μη κερδοσκοπικών Πανεπιστημίων, που θα καθιστούσαν την Ελλάδα διεθνές εκπαιδευτικό κέντρο.

γ) Στο Υπουργείο Μεταφορών και Επικοινωνιών προετοιμάσαμε αλλά δεν προλάβαμε να ολοκληρώσουμε την εξυγίανση του ΟΣΕ, το πρόγραμμα «οπτική ίνα στο σπίτι», την αναδιάρθρωση του συστήματος συγκοινωνιών των μέσων μαζικής μεταφοράς στην Αττική και τις συμβάσεις μακροχρόνιας εκμετάλλευσης των Περιφερειακών Αεροδρομίων.

Πρόσφατα Νέα
Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit, sed do eiusmod consectetur adipiscing elit, sed do eiusmod
1 Ιουνίου 2020 - 1:48μμ

Στην Υφυπουργό Παιδείας Σ. Ζαχαράκη ο Ε. Στυλιανίδης για την επίσπευση κατασκευής 11 νέων νηπιαγωγείων στη Ροδόπη.

Συνάντηση εργασίας με την Υφυπουργό Παιδείας, παλιά συνεργάτιδα και φίλη του από τη νεολαία Σοφία Ζαχαράκη, είχε ο Βουλευτής Ροδόπης της Νέας Δημοκρατίας Ευριπίδης Στ. Στυλιανίδης.
26 Μάιος 2020 - 9:48μμ

ΑΝΟΙΧΤΗ ΕΠΙΣΤΟΛΗ : «Ευχαριστώ» του Ε. Στυλιανίδη προς την Ένωση ‘Μαζί για το Παιδί’ για τη μεγάλη χορηγία τους προς το Νοσοκομείο Κομοτηνής»

Με επιστολή του προς την πρόεδρο της ένωσης σωματείων και ιδρυμάτων «Μαζί για το παιδί» κα. Αλεξάνδρα Μαρτίνου, ο Βουλευτής Ροδόπης της Νέας Δημοκρατίας Ευριπίδης Στυλιανίδης εξέφρασε τις θερμές του ευχαριστίες για την μεγάλη χορηγία προς το Σισμανόγλειο Νοσοκομείο Κομοτηνής.
22 Μάιος 2020 - 12:40μμ

Λιμενικούς Σταθμούς σε Φανάρι και Μαρώνεια διεκδίκησε ο Ευριπίδης Στυλιανίδης από τον Υπουργό Ναυτιλίας

υνάντηση εργασίας με τον Υπουργό Ναυτιλίας και Βουλευτή Λασιθίου Γιάννη Πλακιωτάκη καθώς και τον Αρχηγό του Λιμενικού είχε ο Βουλευτής Ροδόπης Ευριπίδης Στυλιανίδης. Του κατέθεσε επιστολή διεκδικώντας την αναβάθμιση των Λιμενικών Φυλακίων Μαρώνειας και Φαναρίου σε Λιμενικούς Σταθμούς.
21 Μάιος 2020 - 3:19μμ

ΠΑΡΕΜΒΑΣΗ Ε.ΣΤΥΛΙΑΝΙΔΗ ΓΙΑ ΤΙΣ ΚΑΤΑΣΚΗΝΩΣΕΙΣ ΜΗΤΡΟΠΟΛΗΣ, ΤΟ ΣΤΡΑΤΟ ΚΑΙ ΤΗΝ ΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΣΗ

Παρέμβαση στον Υπουργό Εσωτερικών Τάκη Θεοδωρικάκο μετά την πρόσφατη επίσκεψή του στην Κομοτηνή, έκανε ο Βουλευτής Ροδόπης της ΝΔ Ευριπίδης Στυλιανίδης επαναφέροντας με επιστολή που του επέδωσε ζητήματα που του έθεσαν φορείς της πόλης.
12 Μάιος 2020 - 6:00μμ

Χαιρετισμός Ευριπίδη Στυλιανίδη, Βουλευτή Ροδόπης ΝΔ για την Παγκόσμια Ημέρα του Νοσηλευτή

Επ' ευκαιρία της Παγκόσμιας Ημέρας Νοσηλευτή ο βουλευτής Ροδόπης Ευριπίδης Στυλιανίδης έστειλε χαιρετισμό προς τους εργαζόμενους του Σισμανογλείου Νοσοκομείου Κομοτηνής ευχαριστώντας τους για την προσφοράς τους και τιμώντας τους για το έργο τους.
11 Μάιος 2020 - 9:41πμ

ΕΠΙΣΚΕΨΗ Ε. ΣΤΥΛΙΑΝΙΔΗ ΣΤΟ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟ ΚΟΜΟΤΗΝΗΣ: «ΝΑ ΚΑΤΑΣΤΗΣΟΥΜΕ ΤΗΝ ΚΡΙΣΗ ΕΥΚΑΙΡΙΑ»

Η πρώτη επίσκεψη του Βουλευτή Ροδόπης της Νέας Δημοκρατίας μετά τη χαλάρωση των περιορισμών ήταν στο Νοσοκομείο Κομοτηνής, προκειμένου να ενημερωθεί για τα αποτελέσματα των παρεμβάσεων του στο Υπουργείο Υγείας και την αποτελεσματική αξιοποίηση τους από τη Διοίκηση του Σισμανόγλειου.