ΑΡΘΡΟ ΣΤΗΝ ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ ΠΑΡΟΝ 16/02/2020

100 ΧΡΟΝΙΑ ΕΛΕΥΘΕΡΗ ΘΡΑΚΗ: ΩΡΑ ΓΙΑ ΔΡΑΣΗ
του Ευριπίδη Στ. Στυλιανίδη
Βουλευτή Ροδόπης, Επικ. Καθηγητή Νομικής Ευρωπαϊκού Πανεπιστημίου Κύπρου

Φέτος γιορτάζουμε τα 100 χρόνια από την απελευθέρωση της Θράκης και την ενσωμάτωσή της στον Εθνικό κορμό. 500 χρόνια σκλαβιάς δε στάθηκαν αρκετά, για να αλλοιώσουν τη διαχρονική παρουσία του ελληνικού πολιτισμού στη Θράκη και να μεταβάλουν το χαρακτήρα της και το ρόλο της ως ανατολικής Πύλης της Ευρώπης, αλλά και γέφυρα συνεργασίας διαφορετικών πολιτισμών, θρησκειών, κοινωνιών και αγορών.
Tα 100 χρόνια από την απελευθέρωση θα εορταστούν με τρεις κορυφώσεις εκδηλώσεων πολιτικού, αυτοδιοικητικού και θρησκευτικού χαρακτήρα και θα ολοκληρωθούν με τη διεθνή ανάδειξη της περιοχής μέσα από τη συνεδρίαση για πρώτη φορά στην ιστορία του Συμβουλίου της Ευρώπης στην Κομοτηνή.
Η πολιτική κορύφωση θα συντελεστεί την Άνοιξη του 2020 στη Θράκη της Επιτροπής Απόδημου Ελληνισμού του Ελληνικού Κοινοβουλίου. Η απόφαση πάρθηκε ομόφωνα μετά από πρότασή μου, με τη στήριξη όλων των κομμάτων, του Προέδρου της Επιτροπής και βουλευτή Β’ Θεσσαλονίκης Σάββα Αναστασιάδη και φυσικά του Προέδρου της Βουλής κ. Κώστα Τασούλα. Είναι η πρώτη φορά που η Βουλή θα συνεδριάσει εκτός του Κοινοβουλίου μετά από σχετική τροποποίηση του Κανονισμού της, προκειμένου να τιμήσει την ακριτική Ελλάδα και να αναδείξει τον σημαντικό εθνικό και αναπτυξιακό ρόλο της Θράκης.
Η δεύτερη κορύφωση έχει έντονα αυτοδιοικητικό χαρακτήρα, μια που δίνει τη δυνατότητα σε όλες τις πόλεις η τοπική αυτοδιοίκηση πρώτου και δευτέρου βαθμού να οργανώσει το Μάιο σημαντικές πολιτιστικές, πνευματικές και άλλες εκδηλώσεις, που φωτίζουν την ιστορία και αναδεικνύουν τον τοπικό πολιτισμό.
Η τρίτη κορύφωση σχετίζεται με τη θρησκευτική παράδοση της περιοχής και διοργανώνεται από την τοπική εκκλησία μετά από πρωτοβουλία του Μητροπολίτη Μαρωνείας και Κομοτηνής Παντελεήμονα και με απόφαση της Συνόδου του Αγίου Όρους θα μεταφερθεί στην Κομοτηνή για προσκύνημα (19-24 Μαΐου 2020) σε μία από τις σπάνιες εξόδους από τον Άθω η ιερή εικόνα του Άξιον Εστί. Την εικόνα θα συνοδεύσει με την παρουσία του ο Οικουμενικός Πατριάρχης κ.κ. Βαρθολομαίος, ο Αρχιεπίσκοπος Αθηνών και πάσης Ελλάδος Ιερώνυμος και πλήθος Μητροπολιτών.
Τις τρεις αυτές κορυφαίες εορταστικές εκδηλώσεις θα συμπληρώσει μία ξεχωριστή και επιτυχημένη πρωτοβουλία που ανέλαβε το Συμβούλιο της Ευρώπης μετά από πρότασή μου, με τη σημαντική στήριξη της επικεφαλής της ελληνικής αντιπροσωπείας Ντόρας Μπακογιάννη και όλων των άλλων βουλευτών όλων των κομμάτων, επετύχαμε να κερδίσουμε μετά από δύο αναβολές και την σθεναρή αντίδραση κάποιων κρατών μία σημαντική ψηφοφορία κόντρα στη Χάγη, προκειμένου να διοργανωθεί στην Κομοτηνή και όχι στην έδρα του Διεθνούς Δικαστηρίου το Νοέμβριο η συνεδρίαση της Νομικής Επιτροπής του Συμβουλίου της Ευρώπης.
Η έκβαση αυτή θεωρείται συμβολικά άλλα και ουσιαστικά σημαντική διπλωματική επιτυχία, που μας δίνει τη δυνατότητα να αναδείξουμε τη Θράκη ως Μοντέλο Ανοιχτής Δημοκρατικής Κοινωνίας που σέβεται απόλυτα τα ανθρώπινα και μειονοτικά δικαιώματα. Κερδίσαμε μία μοναδική ευκαιρία να δείξουμε δια ζώσης στο Συμβούλιο της Ευρώπης την ωριμότητα και ποιότητα της Ελληνικής Δημοκρατίας, αποστομώνοντας αποτελεσματικά όλους αυτούς τους πολιτικούς, τα κράτη και τους διεθνείς οργανισμούς, που στο παρελθόν επεδίωξαν να μας συκοφαντήσουν για τη Θράκη.
Δεν υπάρχει καλύτερη απάντηση από την πραγματικότητα, την οποία θα αναδείξουμε θετικά και άμεσα κατά τη συνεδρίαση του Συμβουλίου της Ευρώπης στην Κομοτηνή το Νοέμβριο του 2020, τιμώντας και τα 100 χρόνια από την απελευθέρωση της περιοχής.

Πρόσφατα Νέα
Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit, sed do eiusmod consectetur adipiscing elit, sed do eiusmod
8 Σεπτέμβριος 2020 - 4:55μμ

ΠΑΡΕΜΒΑΣΗ ΕΥΡΙΠΙΔΗ ΣΤΥΛΙΑΝΙΔΗ ΓΙΑ ΤΟ ΠΡΟΒΛΗΜΑ ΤΩΝ ΚΔΑΠ

Με δεδομένο το πρόβλημα που προέκυψε στη Ροδόπη και πανελλαδικά με τη λειτουργία τον ΚΔΑΠ λόγω της αυξημένης ζήτησης από οικογένειες που έχουν ανάγκη για τα παιδιά τους, ο Βουλευτής Ροδόπης Ευριπίδης Στυλιανίδης έκανε παρέμβαση στο αρμόδιο υπουργείο ενημερώνοντας για την ένταση του προβλήματος στο νόμο Ροδόπης και ζήτησε από τον αρμόδιο Υπουργό να αντιμετωπίσει το ζήτημα.
3 Σεπτέμβριος 2020 - 2:41μμ

ΣΤΟΝ ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟ ΚΑΙ ΤΟΝ ΠΡΟΕΔΡΟ ΤΗΣ ΒΟΥΛΗΣ ΠΑΡΑΔΟΘΗΚΕ Η ΝΕΑ ΜΕΛΕΤΗ ΓΙΑ ΤΗ ΣΥΝΤΑΓΜΑΤΙΚΗ ΑΝΑΘΕΩΡΗΣΗ 2019 ΤΟΥ ΕΥΡΙΠΙΔΗ ΣΤΥΛΙΑΝΙΔΗ

Στον Πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη και στον Πρόεδρο της Βουλής των Ελλήνων Κωνσταντίνο Τασούλα παραδόθηκε η νέα επιστημονική μελέτη του Βουλευτή Ροδόπης και Προέδρου της Επιτροπής Αναθεώρησης του Συντάγματος Δρ. Ευριπίδη Στυλιανίδη.
24 Αύγουστος 2020 - 6:09μμ

Ευριπίδης Στυλιανίδης προς Πρυτανικές Αρχές ΔΠΘ: «Οι φοιτητές πρέπει να έλθουν πάλι στην Κομοτηνή»

Σημαντική συνάντηση εργασίας είχε ο Βουλευτής Ροδόπης της Νέας Δημοκρατίας και Πρώην Υπουργός Παιδείας Ευριπίδης Στ. Στυλιανίδης με τον Πρύτανη του Δημοκριτείου Πανεπιστημίου Καθηγητή κ. Αλέκο Πολυχρονίδη και τους Αντιπρυτάνεις κ. Μαρία Μιχαλοπούλου και κ. Φώτη Μάρη.
9 Ιουλίου 2020 - 6:56μμ

Ο ΚΥΡΙΑΚΟΣ ΜΗΤΣΟΤΑΚΗΣ ΠΡΟΤΕΙΝΕΙ ΔΙΑΚΟΜΜΑΤΙΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΓΙΑ ΤΗ ΘΡΑΚΗ. ΔΙΚΑΙΩΝΕΤΑΙ Η ΔΙΑΧΡΟΝΙΚΗ ΠΡΟΣΠΑΘΕΙΑ ΤΟΥ ΕΥΡΙΠΙΔΗ ΣΤΥΛΙΑΝΙΔΗ

Ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης πρότεινε σήμερα στον Πρόεδρο της Βουλής των Ελλήνων Κωνσταντίνο Τασούλα, τη δημιουργία Διακομματικής Επιτροπής για την Ανάπτυξη και την Ανάδειξη της Θράκης, ανταποκρινόμενος στο διαχρονικό αίτημα της περιοχής, που πρόσφατα είχαν την ευκαιρία να το ξανακαταθέσουν οι Μητροπολίτες της Τοπικής Εκκλησίας που τον επισκέφθηκαν.
7 Ιουλίου 2020 - 11:02πμ

ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΕΥΡΙΠΙΔΗ ΣΤΥΛΙΑΝΙΔΗ ΜΕ ΤΟΝ ΠΡΟΕΔΡΟ ΤΗΣ ΕΤΑΔ ΑΝΤΩΝΗ ΜΠΕΖΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΞΙΟΠΟΙΗΣΗ ΤΩΝ ΤΟΥΡΙΣΤΙΚΩΝ ΑΚΙΝΗΤΩΝ ΤΗΣ ΡΟΔΟΠΗΣ

Συστηματική πίεση για την ανταποδοτική αξιοποίηση των τουριστικών ακινήτων του Νόμου Ροδόπης ασκεί ο Βουλευτής της Νέας Δημοκρατίας Ευριπίδης Στυλιανίδης.
6 Ιουλίου 2020 - 10:59πμ

ΠΡΑΣΙΝΟ ΦΩΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΠΑΝΑΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑ ΤΗΣ SHELMAN

Καθοριστικής σημασίας συνάντηση είχε σήμερα ο Βουλευτής Ροδόπης της Νέας Δημοκρατίας Ευριπίδης Στ. Στυλιανίδης με τον Υπουργό Ανάπτυξης Άδωνη Γεωργιάδη για την επανεκκίνηση της βιομηχανίας Shelman στην Κομοτηνή.