ΑΡΘΡΟ ΣΤΗΝ ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ ΠΑΡΟΝ 16/02/2020

100 ΧΡΟΝΙΑ ΕΛΕΥΘΕΡΗ ΘΡΑΚΗ: ΩΡΑ ΓΙΑ ΔΡΑΣΗ
του Ευριπίδη Στ. Στυλιανίδη
Βουλευτή Ροδόπης, Επικ. Καθηγητή Νομικής Ευρωπαϊκού Πανεπιστημίου Κύπρου

Φέτος γιορτάζουμε τα 100 χρόνια από την απελευθέρωση της Θράκης και την ενσωμάτωσή της στον Εθνικό κορμό. 500 χρόνια σκλαβιάς δε στάθηκαν αρκετά, για να αλλοιώσουν τη διαχρονική παρουσία του ελληνικού πολιτισμού στη Θράκη και να μεταβάλουν το χαρακτήρα της και το ρόλο της ως ανατολικής Πύλης της Ευρώπης, αλλά και γέφυρα συνεργασίας διαφορετικών πολιτισμών, θρησκειών, κοινωνιών και αγορών.
Tα 100 χρόνια από την απελευθέρωση θα εορταστούν με τρεις κορυφώσεις εκδηλώσεων πολιτικού, αυτοδιοικητικού και θρησκευτικού χαρακτήρα και θα ολοκληρωθούν με τη διεθνή ανάδειξη της περιοχής μέσα από τη συνεδρίαση για πρώτη φορά στην ιστορία του Συμβουλίου της Ευρώπης στην Κομοτηνή.
Η πολιτική κορύφωση θα συντελεστεί την Άνοιξη του 2020 στη Θράκη της Επιτροπής Απόδημου Ελληνισμού του Ελληνικού Κοινοβουλίου. Η απόφαση πάρθηκε ομόφωνα μετά από πρότασή μου, με τη στήριξη όλων των κομμάτων, του Προέδρου της Επιτροπής και βουλευτή Β’ Θεσσαλονίκης Σάββα Αναστασιάδη και φυσικά του Προέδρου της Βουλής κ. Κώστα Τασούλα. Είναι η πρώτη φορά που η Βουλή θα συνεδριάσει εκτός του Κοινοβουλίου μετά από σχετική τροποποίηση του Κανονισμού της, προκειμένου να τιμήσει την ακριτική Ελλάδα και να αναδείξει τον σημαντικό εθνικό και αναπτυξιακό ρόλο της Θράκης.
Η δεύτερη κορύφωση έχει έντονα αυτοδιοικητικό χαρακτήρα, μια που δίνει τη δυνατότητα σε όλες τις πόλεις η τοπική αυτοδιοίκηση πρώτου και δευτέρου βαθμού να οργανώσει το Μάιο σημαντικές πολιτιστικές, πνευματικές και άλλες εκδηλώσεις, που φωτίζουν την ιστορία και αναδεικνύουν τον τοπικό πολιτισμό.
Η τρίτη κορύφωση σχετίζεται με τη θρησκευτική παράδοση της περιοχής και διοργανώνεται από την τοπική εκκλησία μετά από πρωτοβουλία του Μητροπολίτη Μαρωνείας και Κομοτηνής Παντελεήμονα και με απόφαση της Συνόδου του Αγίου Όρους θα μεταφερθεί στην Κομοτηνή για προσκύνημα (19-24 Μαΐου 2020) σε μία από τις σπάνιες εξόδους από τον Άθω η ιερή εικόνα του Άξιον Εστί. Την εικόνα θα συνοδεύσει με την παρουσία του ο Οικουμενικός Πατριάρχης κ.κ. Βαρθολομαίος, ο Αρχιεπίσκοπος Αθηνών και πάσης Ελλάδος Ιερώνυμος και πλήθος Μητροπολιτών.
Τις τρεις αυτές κορυφαίες εορταστικές εκδηλώσεις θα συμπληρώσει μία ξεχωριστή και επιτυχημένη πρωτοβουλία που ανέλαβε το Συμβούλιο της Ευρώπης μετά από πρότασή μου, με τη σημαντική στήριξη της επικεφαλής της ελληνικής αντιπροσωπείας Ντόρας Μπακογιάννη και όλων των άλλων βουλευτών όλων των κομμάτων, επετύχαμε να κερδίσουμε μετά από δύο αναβολές και την σθεναρή αντίδραση κάποιων κρατών μία σημαντική ψηφοφορία κόντρα στη Χάγη, προκειμένου να διοργανωθεί στην Κομοτηνή και όχι στην έδρα του Διεθνούς Δικαστηρίου το Νοέμβριο η συνεδρίαση της Νομικής Επιτροπής του Συμβουλίου της Ευρώπης.
Η έκβαση αυτή θεωρείται συμβολικά άλλα και ουσιαστικά σημαντική διπλωματική επιτυχία, που μας δίνει τη δυνατότητα να αναδείξουμε τη Θράκη ως Μοντέλο Ανοιχτής Δημοκρατικής Κοινωνίας που σέβεται απόλυτα τα ανθρώπινα και μειονοτικά δικαιώματα. Κερδίσαμε μία μοναδική ευκαιρία να δείξουμε δια ζώσης στο Συμβούλιο της Ευρώπης την ωριμότητα και ποιότητα της Ελληνικής Δημοκρατίας, αποστομώνοντας αποτελεσματικά όλους αυτούς τους πολιτικούς, τα κράτη και τους διεθνείς οργανισμούς, που στο παρελθόν επεδίωξαν να μας συκοφαντήσουν για τη Θράκη.
Δεν υπάρχει καλύτερη απάντηση από την πραγματικότητα, την οποία θα αναδείξουμε θετικά και άμεσα κατά τη συνεδρίαση του Συμβουλίου της Ευρώπης στην Κομοτηνή το Νοέμβριο του 2020, τιμώντας και τα 100 χρόνια από την απελευθέρωση της περιοχής.

Πρόσφατα Νέα
Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit, sed do eiusmod consectetur adipiscing elit, sed do eiusmod
27 Οκτώβριος 2020 - 3:36μμ

ΜΕ ΘΕΜΑ ΤΗΝ ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΗ ΣΤΡΑΤΗΓΙΚΗ ΤΟΥΡΚΙΑΣ, ΚΥΠΡΟΥ ΚΑΙ ΕΛΛΑΔΑΣ ΜΙΛΗΣΕ Ο Ε. ΣΤΥΛΙΑΝΙΔΗΣ ΣΕ ΔΙΕΘΝΕΣ ΣΥΝΕΔΡΙΟ ΤΟΥ ΕΥΡΩΠΑΙΚΟΥ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟΥ ΚΥΠΡΟΥ 

Με τη συμμετοχή της Υπουργού Ενέργειας της Κύπρου και καθηγητών από διάφορα μέρη του κόσμου και υπό το συντονισμό του Καθηγητή της Νομικής Αθηνών Θ. Φορτσακη και του καθηγητή Νομικής του Ευρωπαϊκού Πανεπιστημίου Κύπρου Ν. Κουλούρη, ξεκίνησε τη λειτουργία του με τηλεδιάσκεψη το νεοσύστατο Ινστιτούτο Ενεργειακής Πολιτικής του Ευρωπαϊκού Πανεπιστημίου Κύπρου.
18 Οκτώβριος 2020 - 12:52μμ

ΣΤΗΝ ΚΟΜΟΤΗΝΗ Ο ΥΦΥΠΟΥΡΓΟΣ Λ. ΟΙΚΟΝΟΜΟΥ: ΜΕΣΑ ΣΕ ΛΙΓΕΣ ΜΕΡΕΣ ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΣΤΗΚΑΝ ΧΡΟΝΙΑ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΑ ΤΗΣ ΕΛΑΣ ΡΟΔΟΠΗΣ ΜΕΤΑ ΑΠΟ ΠΑΡΕΜΒΑΣΗ ΤΟΥ Ε. ΣΤΥΛΙΑΝΙΔΗ 

Επίσκεψη εργασίας πραγματοποιήθηκε από τον Υφυπουργό Προστασίας του Πολίτη Λ. Οικονόμου και τον Αρχηγό της Ελληνικής Αστυνομίας κ. Καραμαλάκη στην Κομοτηνή, συνοδεία του Βουλευτή Ροδόπης της Νέας Δημοκρατίας Ευριπίδη Στ. Στυλιανίδη. 
15 Οκτώβριος 2020 - 7:11μμ

ΒΕΛΤΙΩΣΗ ΟΔΙΚΟΥ ΔΙΚΤΥΟΥ, ΠΑΡΑΤΑΣΗ ΚΤΗΜΑΤΟΛΟΓΙΟΥ -ΑΠΟΚΤΗΣΗ ΤΙΤΛΩΝ ΙΔΙΟΚΤΗΣΙΑΣ ΚΑΙ ΓΕΩΘΕΡΜΙΑ ΖΗΤΗΣΕ ΑΠΟ Κ. ΚΑΡΑΜΑΝΛΗ ΚΑΙ Κ. ΧΑΤΖΗΔΑΚΗ Ο ΕΥΡΙΠΙΔΗΣ ΣΤΥΛΙΑΝΙΔΗΣ

Επιγραμματικά, διεκδικητικά και στοιχειοθετημένα, στο πλαίσιο της διακομματικής για τη Θράκη, έθεσε ο Ευριπίδης Στυλιανίδης σειρά από ζητήματα, μαζί τους δυο συναδέλφους του Βουλευτές Τάκη Χαρίτου και Ιλχαν Αχμέτ. Συγκεκριμένα ο ΒΟΥΛΕΥΤΗΣ Ροδόπης της Νέας Δημοκρατίας κατά την επίσκεψη του στο Υπουργείο Μεταφορών και Υποδομών, ενημέρωσε τον Υπουργό κ. Κώστα Καραμανλή για την κατάσταση στη Ροδόπη και διεκδίκησε
14 Οκτώβριος 2020 - 2:47μμ

5 ΘΕΜΑΤΑ ΓΙΑ ΤΗ ΡΟΔΟΠΗ ΕΘΕΣΕ ΣΤΟΝ ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟ Κ. ΜΗΤΣΟΤΑΚΗ Ο ΕΥΡΙΠΙΔΗΣ ΣΤΥΛΙΑΝΙΔΗΣ

Τηλεδιάσκεψη με τους Βουλευτές της Νέας Δημοκρατίας στην Αν. Μακεδονία και τη Θράκη και τον Περιφερειάρχη είχε ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης ενόψει της επίσκεψης του τις επόμενες μέρες στη Σαμοθράκη.
14 Οκτώβριος 2020 - 1:43μμ

7 ΑΞΟΝΕΣ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ ΓΙΑ ΤΗ ΘΡΑΚΗ ΠΡΟΤΕΙΝΕΙ Ο ΕΥΡΙΠΙΔΗΣ ΣΤΥΛΙΑΝΙΔΗΣ ΣΤΗ ΔΙΑΚΟΜΜΑΤΙΚΗ ΓΙΑ ΤΗ ΘΡΑΚΗ

  Στη Διακομματική Επιτροπή της Βουλής για τη Θράκη κλήθηκε για ενημέρωση ο Περιφερειάρχης Αν. Μακεδονίας και Θράκης Χρήστος Μέτιος, προκειμένου να ενημερώσει για τις αναπτυξιακές πρωτοβουλίες και το πρόγραμμα της Περιφέρειας με στόχο να ξεκολλήσει από την 11η θέση σε απορροφητικότητα κονδυλίων και να απαντήσει στις ερωτήσεις των Βουλευτών για μέτρα και στόχους του μέλλοντος. 
14 Οκτώβριος 2020 - 1:37μμ

ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ Ε. ΣΤΥΛΙΑΝΙΔΗ ΜΕ ΤΟΝ ΑΡΧΗΓΟ ΓΕΣ Χ. ΛΑΛΟΥΣΗ: ΠΡΟΧΩΡΑ Ο ΔΡΟΜΟΣ ΙΑΣΜΟΥ-ΘΡΑΚΙΚΩΝ ΜΕΤΕΩΡΩΝ

Σημαντική συνάντηση με τον Αρχηγό του Γενικού Επιτελείου Στρατού κ.Χαράλαμπο Λαλούση είχε στο περιθώριο της ενημερωτικής Συνεδρίασης  της Επιτροπής Εξωτερικών και Άμυνας της Ελληνικής Βουλής στο ΓΕΕΘΑ, ο Βουλευτής Ροδόπης της Νέας Δημοκρατίας.