Αποσπάσματα συνέντευξης του υπουργού Εσωτερικών Ευριπίδη Στυλιανίδη στη γερμανική εφημερίδα Stuttgarter Zeitung

- Πόσο συχνά απαντάτε στην ερώτηση «πότε η Ελλάδα θα εξέλθει από το ευρώ»;

Πράγματι, αυτή την ερώτηση την απαντώ αρκετά συχνά, αλλά πλέον τίθεται όλο και πιο σπάνια. Σχεδόν όλοι κατανοούν ότι η κυβέρνηση επιδεικνύει συνέπεια και αποτελεσματικότητα. Έχουμε διορθώσει τα λάθη και έχουμε προβεί σε διαρθρωτικές αλλαγές προκειμένου να αγωνιστούμε για μια καλύτερη Ελλάδα και μια καλύτερη Ευρώπη.

- Όλο και πιο συχνά ακούμε την κατηγορία ότι ο ρυθμός προώθησης των μεταρρυθμίσεων στην Ελλάδα είναι αρκετά αργός.

Ομολογουμένως υπήρχαν πολλές δυσκολίες κατά τη διάρκεια των προηγούμενων 3 ετών. Η προηγούμενη κυβέρνηση προσπάθησε πολύ αλλά δεν κατόρθωσε αρκετά, κάτι που προκάλεσε εκνευρισμό στους εταίρους μας στην Ευρώπη. Η νέα κυβέρνηση επέδειξε από την πρώτη στιγμή αποφασιστικότητα να εφαρμόσει τις διαρθρωτικές αλλαγές. Κατά τη διάρκεια των επισκέψεων του πρωθυπουργού, Αντώνη Σαμαρά, στο Παρίσι και στο Βερολίνο αλλά και κατά την επίσκεψη της καγκελαρίου Μέρκελ στην Αθήνα, έγινε σαφές ότι τα άλλα κράτη- μέλη αναγνωρίζουν τις σημαντικές προσπάθειές μας. Επιπλέον, υπογραμμίστηκε πόσο σημαντικό είναι να παραμείνει η Ελλάδα στην ευρωζώνη.

- Τι συνηγορεί υπέρ της παραμονής της Ελλάδας στην ευρωζώνη;

Η Ελλάδα δεν είναι μόνο μέλος της ευρωζώνης αλλά και η βάση των ευρωπαϊκών ιδεών και αξιών. Η Ευρώπη χωρίς την Ελλάδα στερείται ιστορίας αλλά και μέλλοντος. Η Ευρώπη δεν αποτελείται μόνο από πλούσια κράτη αλλά αποτελεί τη συνύπαρξη μεγάλων και μικρών, πλουσίων και φτωχών, Δύσης και Ανατολής. Αυτή η σύνθεση αποτελεί την κοινή μας ταυτότητα.

- Επαρκεί αυτό για να ξεπεράσετε την κρίση;

Το κεντρικό πρόβλημα έγκειται στο ότι χάσαμε την ευκαιρία να δημιουργήσουμε μια ανθεκτική πολιτική ευρωπαϊκή ένωση. Δημιουργήσαμε ένα πλοίο που ήταν προετοιμασμένο να πλεύσει μόνο σε ειρηνικά νερά. Τώρα, βρισκόμαστε στο μέσο μιας καταιγίδας και δεν έχουμε τα απαραίτητα μέσα για να μπορέσουμε να την ξεπεράσουμε. Χρειαζόμαστε μια πολιτική ένωση. Μόνο η οικονομική συνεργασία και η νομισματική ένωση δεν επαρκούν. Χρειαζόμαστε περισσότερη Ευρώπη.

- Αυτή τη στιγμή φαίνεται να έχει το πάνω χέρι στην Ε.Ε. ο εγωισμός.

Σε αυτό έχουν μερίδιο ευθύνης οι πολιτικοί γιατί δεν προπαγάνδισαν επαρκώς και αποτελεσματικά την ευρωπαϊκή ιδέα. Όταν πήγαινε κάτι καλά σε ένα κράτος, το πιστωνόταν η εκάστοτε κυβέρνηση. Όταν πήγαινε κάτι στραβά, τότε έφταιγαν οι Βρυξέλλες. Αυτό πρέπει να σταματήσει. Οι πολίτες θα πρέπει να ταυτιστούν περισσότερο με την Ευρώπη, πχ μέσω μιας απευθείας εκλογής του προέδρου της Ευρώπης. Επίσης, πρέπει να αναπτυχθεί η συνεργασία μεταξύ πόλεων, δήμων και κοινοτήτων.

- Στις τελευταίες εκλογές στην Ελλάδα κέρδισαν εξτρεμιστικά κόμματα πολλές ψήφους. Υπάρχει κίνδυνος ριζοσπαστικοποίησης της κοινωνίας;

Αυτό πράγματι είναι ένα μεγάλο πρόβλημα. Στην Ελλάδα, δεν είχαμε ποτέ πρόβλημα με τέτοιου είδους εξτρεμιστές και εθνικιστές. Τώρα, ωστόσο, που απειλούνται πολλοί άνθρωποι από τη φτώχεια, «δραπετεύουν» σε τέτοιες ιδέες. Προκειμένου να ελέγξουμε αυτές τις ακραίες δυνάμεις πρέπει να κάνουμε κάτι και η Ευρώπη πρέπει να μας βοηθήσει προς αυτή την κατεύθυνση. Και δεν εννοώ μόνο οικονομική βοήθεια, αλλά ηθική και πολιτική υποστήριξη. Όταν οι άνθρωποι στην Ελλάδα, παρά τις τόσες πολλές προσπάθειες και στερήσεις βλέπουν μόνο να τους κουνάνε το δάχτυλο δεν είναι καλό. Και αυτό είναι ζήτημα σεβασμού.

- Νιώθετε οι Έλληνες μόνοι;

Ας πάρουμε για παράδειγμα το θέμα των μεταναστών. 90% των παράνομων μεταναστών στην Ευρώπη εισέρχονται μέσω της χώρας μας. Αυτό σημαίνει ότι οι Έλληνες υπερασπίζονται τα ευρωπαϊκά σύνορα. Αυτό μας κοστίζει κάθε χρόνο πάρα πολλά χρήματα. Δίνουμε σε αυτούς τους ανθρώπους δωρεάν ιατρική περίθαλψη και κοινωνική βοήθεια. Και όλα αυτά πληρώνονται από τον ελληνικό προϋπολογισμό. Όταν κάποιος ασκεί κριτική ότι δεν αποταμιεύουμε, θα πρέπει να συνεκτιμά και αυτή την κατάσταση.

Πρόσφατα Νέα
Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit, sed do eiusmod consectetur adipiscing elit, sed do eiusmod
3 Απρίλιος 2020 - 3:48μμ

Ανταποκρίθηκε η Κυβέρνηση στο αίτημα των Πρυτανικών Αρχών του ΔΠΘ και στην παρέμβαση του Ε. Στυλιανίδη για νέες εστίες στη Θράκη

Παρά τις έκτακτες συνθήκες που δημιουργεί η εκτεταμένη κρίση στην Ελλάδα, η Κυβέρνηση συνεχίζει να λειτουργεί αποτελεσματικά. Σε σημερινή συνεδρίαση των συναρμόδιων Υπουργών Οικονομικών, Παιδείας και Ανάπτυξης και μετά από διαδικτυακή επικοινωνία με τις Πρυτανικές Αρχές του ΔΠΘ, αποφασίστηκε η έγκριση Φοιτητικών Εστιών για 350 άτομα στην Κομοτηνή και 350 άτομα στην Αλεξανδρούπολη.

TO ΤΕΛΟΣ ΤΗΣ ΕΠΟΧΗΣ ΤΩΝ ΑΥΤΟΝΟΗΤΩΝ

Είμαστε η γενιά που μας αποκαλούσαν «τυχερή», γιατί γεννηθήκαμε σε μια εποχή που τα Ζητούμενα άλλων γενεών θεωρούνταν για μας Αυτονόητα.

Ο ΕΥΡΩΠΑΙΚΟΣ ΡΟΛΟΣ ΤΗΣ ΘΡΑΚΗΣ

Η Θράκη άντεξε... Μια κοινωνία ώριμη και συντεταγμένη, με ψυχραιμία και αποφασιστικότητα, απόλυτα συντονισμένη με την Ελληνική Αστυνομία, τις Ένοπλες Δυνάμεις και την Εθνοφυλακή, απέδειξε ότι μπορεί να προστατέψει τα Ελληνικά και τα Ευρωπαϊκά σύνορα. Η Τουρκική Κυβέρνηση το τριήμερο της Καθαράς Δευτέρας επεδίωξε έναν αποσταθεροποιητικό αιφνιδιασμό και αιφνιδιάστηκε η ίδια.
7 Μάρτιος 2020 - 2:58μμ

ΑΝΤΙΑΣΦΥΞΙΟΓΟΝΕΣ ΜΑΣΚΕΣ ΤΟΥ ΔΗΜΟΥ ΓΛΥΦΑΔΑΣ ΜΟΙΡΑΣΕ Ο ΕΥΡΙΠΙΔΗΣ ΣΤΥΛΙΑΝΙΔΗΣ ΣΤΟΥΣ ΦΥΛΑΚΕΣ ΤΩΝ ΣΥΝΟΡΩΝ ΤΟΥ ΕΒΡΟΥ

Μετά από συνεννόηση με το Δήμαρχο Γλυφάδας Γιώργο Παπανικολάου, ο Βουλευτής Ροδόπης της Νέας Δημοκρατίας Ευριπίδης Στυλιανίδης μοίρασε αντιασφυξιογόνες μάσκες που προσέφερε ο Δήμος Γλυφάδας για να στηρίξει τον αγώνα της Ελληνικής Αστυνομίας και του Στρατού προκειμένου να διαφυλάξουν τα σύνορα της Ελλάδας στον Έβρο από την επίθεση που δέχονται.
24 Φεβρουάριος 2020 - 10:37πμ

ΕΥΡΙΠΙΔΗΣ ΣΤΥΛΙΑΝΙΔΗΣ: «Η ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΓΛΩΣΣΑ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΚΑΤΑΣΤΕΙ ΕΡΓΑΛΕΙΟ ΕΞΩΤΕΡΙΚΗΣ ΠΟΛΙΤΙΚΗΣ»

Στην Επιτροπή Απόδημου Ελληνισμού του Κοινοβουλίου εκλήθησαν ο Πρύτανης του ΑΠΘ καθηγητής Ν. Παπαϊωάννου και ο Πρόεδρος του Κέντρου Ελληνικής Γλώσσας καθηγητής κ. Καζάζης προκειμένου να παρουσιάσουν το σημαντικό έργο που κάνουν στο εξωτερικό τα Ιδρύματα της Βορείου Ελλάδας. Κατά τη διάρκεια μιας γόνιμης συζήτησης που ακολούθησε με τους Έλληνες Βουλευτές αίσθησή έκανε η ουσιαστική παρέμβαση του Βουλευτή της Νέας Δημοκρατίας από τη Ροδόπη την οποία συμμερίστηκαν και αρκετοί συνάδελφοι του. Συγκεκριμένα ο Ευριπίδης Στ. Στυλιανίδης τόνισε:
17 Φεβρουάριος 2020 - 12:40μμ

ΣΤΟΝ ΥΠΟΥΡΓΟ ΕΣΩΤΕΡΙΚΩΝ Τ. ΘΕΟΔΩΡΙΚΑΚΟ ΓΙΑ ΖΗΤΗΜΑΤΑ ΤΗΣ ΚΟΜΟΤΗΝΗΣ Ο ΒΟΥΛΕΥΤΗΣ Ε. ΣΤΥΛΙΑΝΙΔΗΣ ΜΕ ΤΟΝ ΔΗΜΑΡΧΟ Γ. ΓΚΑΡΑΝΗ

Τον Υπουργό Εσωτερικών Τάκη Θεοδωρικάκο επισκέφθηκε ο Βουλευτής Ροδόπης Ευριπίδης Στυλιανίδης και ο Δήμαρχος Κομοτηναίων Γιάννης Γκαράνης συνοδευόμενος από τον πρόεδρο της ΔΕΥΑΚ Ν. Χαραλαμπίδης