ΑΛΛΑΓΕΣ ΜΕ ΤΟ ΒΛΕΜΜΑ ΣΤΙΣ ΕΠΟΜΕΝΕΣ ΓΕΝΙΕΣ

1- Πότε θα ξεκινήσει και πότε θα ολοκληρωθεί η διαδικασία της συνταγματικής αναθεώρησης; Ποια θα είναι τα βασικά χαρακτηριστικά της;

Είμαστε ήδη στην έναρξη της διαδικασίας. Ο Πρόεδρος της Βουλής έχει ζητήσει από τα κόμματα να ορίσουν τους εισηγητές και τους εκπροσώπους τους για να ξεκινήσουν οι εργασίες της Αναθεωρητικής Επιτροπής. Με δεδομένο τον περιορισμένο χαρακτήρα των αναθεωρητέων διατάξεων που αποφάσισε η Προαναθεωρητική Βουλή, ευελπιστώ ότι θα έχουμε ολοκληρώσει το έργο μας πριν το τέλος του χρόνου. Στόχος μας είναι η ευρύτερη δυνατή συνεννόηση και η σύνθεση των απόψεων. Η αλλαγή του καταστατικού Χάρτη της Χώρας δεν επιτρέπεται να αντιμετωπίζεται ως κοινή νομοθέτηση, ούτε να εγκλωβίζεται σε μικροκομματικές αντιπαραθέσεις. Η λογική όλων μας πρέπει να είναι θεσμική και το βλέμμα μας να είναι στραμμένο όχι στις επόμενες εκλογές, αλλά στις επόμενες γενιές.

2- Θα αποσυνδεθεί η διάλυση της Βουλής από την εκλογή του Προέδρου της Δημοκρατίας και με ποιο τρόπο ακριβώς; Ο ΣΥΡΙΖΑ ήδη σας κατηγορεί για "παραβίαση της κατεύθυνσης της αναθεωρητικής Βουλής".

Είναι κοινός τόπος, ότι η εκλογή Προέδρου της Δημοκρατίας δεν μπορεί να υπονομεύει την λαϊκή εντολή της εκάστοτε δημοκρατικά εκλεγμένης Κυβέρνησης διακόπτοντας τη θητεία της, ούτε να εργαλειοποιεί τη διαδικασία ανάδειξης του Αρχηγού του Κράτους για μικροκομματικές σκοπιμότητες της Κυβέρνησης ή της Αντιπολίτευσης. Ο τρόπος εκλογής είναι αντικείμενο συζήτησης της Αναθεωρητικής Επιτροπής. Έχω προσωπική άποψη για το θέμα, δεν θα ήθελα όμως να προκαταλάβω καμία πλευρά.
Όσον αφορά τώρα το θέμα της «κατεύθυνσης της Αναθεωρητικής Βουλής» είναι γνωστή τόσο η συνταγματική παράδοση της Ελλάδας, όσο και η άποψη των πλέον έγκριτων Συνταγματολόγων διαχρονικά ότι η Προαναθεωρητική Βουλή δεν μπορεί να δεσμεύσει την Αναθεωρητική ως προς το «περιεχόμενο-κατεύθυνση» των αναθεωρητέων διατάξεων. Γι’ αυτό το λόγο άλλωστε μεσολαβούν και οι εκλογές που διαμορφώνουν την νέα πλειοψηφούσα αντίληψη.

3- Θα αλλάξει το περιβόητο άρθρο 86 του Συντάγματος; Πως θα αντιμετωπίζονται στο εξής ποινικά οι υπουργοί;

Σαφώς και πρέπει να αλλάξει ως προς την αποσβεστική του προθεσμία, χωρίς όμως να αφήνει κατά τη γνώμη μου ανοχύρωτο το σύστημα αποφάσεων, διότι έχει αποδειχθεί ότι οι «Μη Αποφάσεις» στοιχίζουν Εθνικά και Οικονομικά πολύ πιο ακριβά από τις «Κακές Αποφάσεις». Πρέπει να αναζητήσουμε το μέτρο και την ισορροπία ανάμεσα στη διαφάνεια και τη χρηστή διακυβέρνηση από τη μία και στην προστασία ανάληψη ευθύνης και την αποτελεσματικότητα από την άλλη.

4- Έχετε θητεύσει στο Υπουργείο Εξωτερικών και γνωρίζω ότι παρακολουθείτε τις εξελίξεις στα ελληνοτουρκικά. Ανησυχείτε για ένα θερμό επεισόδιο στο ανατολικό Αιγαίο ή στην κυπριακή ΑΟΖ; Ποια πρέπει να είναι η στάση της ελληνικής πλευράς;

Ανησυχώ αλλά δεν φοβάμαι. Η Ελλάδα πρέπει να συνεχίσει να επιδεικνύει ψυχραιμία, αποφασιστικότητα και προσήλωση στους στόχους της, τόσο στο Αιγαίο όσο και στην Κύπρο. Όπλο μας είναι ο σεβασμός του διεθνούς δικαίου και του δικαίου της θάλασσας και η ενίσχυση των διεθνών μας συμμαχιών ή ρεαλιστικότερα η ταύτιση των εθνικών μας δικαίων με τα μεγάλα διεθνή συμφέροντα. Αυτός όμως ο συνδυασμός δεν πρέπει να μας φρενάρει στην συνεχή προσπάθεια μας να συνεννοηθούμε με τους Τούρκους, πάντα πάνω στη βάση του διεθνούς δικαίου. Στο Αιγαίο και στην Κύπρο δε δοκιμάζεται μόνο η ετοιμότητα της Ελλάδας, αλλά η αξιοπιστία και το κύρος της ΕΕ και του ΝΑΤΟ, που οφείλουν να μην επιτρέψουν στη γείτονα, να δημιουργήσει από μόνη της ad hoc δίκαιο όπως τη βολεύει, ξεφτιλίζοντας τη Διεθνή Κοινότητα.

5- Οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ στην Ανατολική Μακεδονία - Θράκη αντιδρούν στην εξόρυξη χρυσού στις Σκουριές. Εσείς τι πιστεύετε ως προς το έργο και την επένδυση αυτή;

Οι επενδύσεις στις Σκουριές και στη Θράκη δεν ταυτίζονται.
Τη δική μας στάση στην Θράκη την προσδιορίζει η βούληση της τοπικής κοινωνίας. Δεν λειτουργούμε μεν ιδεοληπτικά και αντιεπενδυτικά, αλλά έχουμε χρέος να διαφυλάξουμε με αυστηρότητα το περιβάλλον, την ποιότητα ζωής και την προοπτική εναλλακτικής ανάπτυξης της περιοχής. Η Κυβέρνηση, όπως είπε στη ΔΕΘ και ο Πρωθυπουργός, θα σεβαστεί απόλυτα την βούληση της τοπικής κοινωνίας.

Πρόσφατα Νέα
Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit, sed do eiusmod consectetur adipiscing elit, sed do eiusmod
1 Ιουνίου 2020 - 1:48μμ

Στην Υφυπουργό Παιδείας Σ. Ζαχαράκη ο Ε. Στυλιανίδης για την επίσπευση κατασκευής 11 νέων νηπιαγωγείων στη Ροδόπη.

Συνάντηση εργασίας με την Υφυπουργό Παιδείας, παλιά συνεργάτιδα και φίλη του από τη νεολαία Σοφία Ζαχαράκη, είχε ο Βουλευτής Ροδόπης της Νέας Δημοκρατίας Ευριπίδης Στ. Στυλιανίδης.
26 Μάιος 2020 - 9:48μμ

ΑΝΟΙΧΤΗ ΕΠΙΣΤΟΛΗ : «Ευχαριστώ» του Ε. Στυλιανίδη προς την Ένωση ‘Μαζί για το Παιδί’ για τη μεγάλη χορηγία τους προς το Νοσοκομείο Κομοτηνής»

Με επιστολή του προς την πρόεδρο της ένωσης σωματείων και ιδρυμάτων «Μαζί για το παιδί» κα. Αλεξάνδρα Μαρτίνου, ο Βουλευτής Ροδόπης της Νέας Δημοκρατίας Ευριπίδης Στυλιανίδης εξέφρασε τις θερμές του ευχαριστίες για την μεγάλη χορηγία προς το Σισμανόγλειο Νοσοκομείο Κομοτηνής.
22 Μάιος 2020 - 12:40μμ

Λιμενικούς Σταθμούς σε Φανάρι και Μαρώνεια διεκδίκησε ο Ευριπίδης Στυλιανίδης από τον Υπουργό Ναυτιλίας

υνάντηση εργασίας με τον Υπουργό Ναυτιλίας και Βουλευτή Λασιθίου Γιάννη Πλακιωτάκη καθώς και τον Αρχηγό του Λιμενικού είχε ο Βουλευτής Ροδόπης Ευριπίδης Στυλιανίδης. Του κατέθεσε επιστολή διεκδικώντας την αναβάθμιση των Λιμενικών Φυλακίων Μαρώνειας και Φαναρίου σε Λιμενικούς Σταθμούς.
21 Μάιος 2020 - 3:19μμ

ΠΑΡΕΜΒΑΣΗ Ε.ΣΤΥΛΙΑΝΙΔΗ ΓΙΑ ΤΙΣ ΚΑΤΑΣΚΗΝΩΣΕΙΣ ΜΗΤΡΟΠΟΛΗΣ, ΤΟ ΣΤΡΑΤΟ ΚΑΙ ΤΗΝ ΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΣΗ

Παρέμβαση στον Υπουργό Εσωτερικών Τάκη Θεοδωρικάκο μετά την πρόσφατη επίσκεψή του στην Κομοτηνή, έκανε ο Βουλευτής Ροδόπης της ΝΔ Ευριπίδης Στυλιανίδης επαναφέροντας με επιστολή που του επέδωσε ζητήματα που του έθεσαν φορείς της πόλης.
12 Μάιος 2020 - 6:00μμ

Χαιρετισμός Ευριπίδη Στυλιανίδη, Βουλευτή Ροδόπης ΝΔ για την Παγκόσμια Ημέρα του Νοσηλευτή

Επ' ευκαιρία της Παγκόσμιας Ημέρας Νοσηλευτή ο βουλευτής Ροδόπης Ευριπίδης Στυλιανίδης έστειλε χαιρετισμό προς τους εργαζόμενους του Σισμανογλείου Νοσοκομείου Κομοτηνής ευχαριστώντας τους για την προσφοράς τους και τιμώντας τους για το έργο τους.
11 Μάιος 2020 - 9:41πμ

ΕΠΙΣΚΕΨΗ Ε. ΣΤΥΛΙΑΝΙΔΗ ΣΤΟ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟ ΚΟΜΟΤΗΝΗΣ: «ΝΑ ΚΑΤΑΣΤΗΣΟΥΜΕ ΤΗΝ ΚΡΙΣΗ ΕΥΚΑΙΡΙΑ»

Η πρώτη επίσκεψη του Βουλευτή Ροδόπης της Νέας Δημοκρατίας μετά τη χαλάρωση των περιορισμών ήταν στο Νοσοκομείο Κομοτηνής, προκειμένου να ενημερωθεί για τα αποτελέσματα των παρεμβάσεων του στο Υπουργείο Υγείας και την αποτελεσματική αξιοποίηση τους από τη Διοίκηση του Σισμανόγλειου.