Ήρθε ο επισκέπτης και εξαφανίστηκε ο σπιτονοικοκύρης

Δημοσιεύθηκε στις 13/03/2011 στην εφημερίδα «ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ ΤΗΣ ΚΥΡΙΑΚΗΣ» στο δημοσιογράφο Δημήτρη Κοτταρίδη.

Για ανυπαρξία και παράλυση κατηγορεί το υπουργείο Εξωτερικών ο Ευριπίδης Στυλιανίδης, όπως ευθέως κατηγορεί επίσης την κυβέρνηση για το γεγονός ότι δεν απάντησε στα όσα προκλητικά είπε και έκανε ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών Αχμέτ Νταβούτογλου κατά την περιοδεία του στη Θράκη και τη Μακεδονία. Μιλώντας στον «ΤτΚ» ο βουλευτής Ροδόπης και γραμματέας Προγράμματος της Ν.Δ., ο οποίος είχε θητεύσει μεταξύ άλλων και στο υπουργείο Εξωτερικών, αποκαλύπτει τα σχέδια της Άγκυρας για τη Θράκη και επικρίνει τη στάση της Αθήνας να παραμείνει σιωπηλή για τοπικούς ψηφοθηρικούς -όπως εκτιμά- λόγους.

 

«Η ανυπαρξία και η παράλυση της Κυβέρνησης έδωσαν στον Νταβούτογλου το δικαίωμα να υπερβεί τα όρια»

- Γνωρίζετε όσο λίγοι τα θέματα εξωτερικής πολιτικής, αλλά κυρίως τα θέματα της Θράκης. Πριν από λίγες μέρες είχαμε την «ιδιωτική επίσκεψη» του Τούρκου Υπουργού Εξωτερικών στην περιοχή. Πως την είδατε;

Ήρθε ο επισκέπτης και εξαφανίστηκε ο σπιτονοικοκύρης. Δυστυχώς, η ανυπαρξία του ελληνικού Υπουργείου Εξωτερικών και η παράλυση της ελληνικής Κυβέρνησης έδωσαν το δικαίωμα στον Υπουργό Εξωτερικών της Τουρκίας να υπερβεί τα όρια. Κινήθηκε χωρίς προαποφασισμένο πρόγραμμα, χωρίς συνοδεία από έναν αρμόδιο Υφυπουργό της Κυβέρνησης. Συναντήθηκε με τους παράνομους μουφτήδες και παρευρέθηκε σε εκδηλώσεις φορέωνν, η νομική υπόσταση των οποίων αμφισβητείται ενώπιον της Ελληνικής ή της Ευρωπαϊκής δικαιοσύνης.

Αναφέρθηκε σε «τουρκική μειονότητα», κατά παράβαση της Συνθήκης της Λωζάννης, η οποία μιλά για «μουσουλμανικές μειονότητες της Θράκης». Συμβολικά, διήλθε μέσα από οικισμούς των Ρομά και φιλοξενήθηκε στα πομακοχώρια της Ξάνθης, δείχνοντας ξεκάθαρα τη διάθεση της Τουρκία να προωθήσει τον εκτουρκισμό του συνόλου της Μουσουλμανικής Μειονότητας, χωρίς να σέβεται την πολιτισμική και εθνοτική διαφοροποίηση των Μουσουλμάνων Πομάκων και των Μουσουλμάνων Ρομά. Κορύφωση αυτής της τακτικής απετέλεσε η δημόσια δήλωση που του αποδίδεται: «Όταν επισκέπτομαι τη Θράκη είναι σαν να βρίσκομαι στην Πατρίδα μου την Τουρκία».

Ο κ. Νταβούτογλου βέβαια είναι έξυπνος άνθρωπος και κάνει τη δουλειά του, ξεδιπλώνοντας ξεκάθαρα τη στρατηγική της τουρκικής πλευράς. Το μείζον ζήτημα που τίθεται είναι η ανυπαρξία του ελληνικού κράτους και η παράλυση της ελληνικής κυβέρνησης, συνδυασμένη με την εκκωφαντική σιωπή ορισμένων κεντρικών ΜΜΕ. Ούτε καν μία ανακοίνωση από το ΥΠΕΞ, που να αποκαθιστά την τάξη και να προστατεύει τις αυτονόητες αλήθειες.

- Ναι, αλλά να σας υπενθυμίσω πως ανάλογες επισκέψεις Τούρκων αξιωματούχων με λίγο-πολύ την ίδια ατζέντα είχαμε και επί Ν.Δ. Να σας θυμίσω τον κ. Μπαμπατζάν ή ακόμα και τον ίδιο τον Ταγίπ Ερντογάν...

Είχα την ευθύνη για την επίσκεψη του κ. Ερντογάν στη Θράκη. Την αποδεχτήκαμε αλλά την περιφρουρήσαμε με αυστηρότητα. Ήταν μία επιτυχημένη και αμοιβαία επωφελής επίσκεψη για τη βελτίωση των διμερών σχέσεων. Τον συνόδευα συνεχώς ως εκπρόσωπος της ελληνικής κυβέρνησης, μαζί με τον Υπουργό Μακεδονίας-Θράκης. Τηρούσε απαρέγκλιτα το πρόγραμμα. Δεν χρησιμοποίησε δημόσια μη παρεδεκτή ορολογία. Αρνήθηκε να δει δημοσίως τους ψευδομουφτήδες. Τους είδε ανεπισήμως στο χώρο του τουρκικού προξενείου. Δεν επισκέφθηκε φορείς που η υπόθεσή τους εκκρεμούσε στην ελληνική δικαιοσύνη. Δεν προκάλεσε και τήρησε το λόγο του. Η κυβέρνησή μας όμως ήταν εκεί, παρούσα συνεχώς. Ασκούσαμε πραγματική πολιτική. Δεν κάναμε δημόσιες σχέσεις.

- Πάντως ο κ. Νταβούτογλου δεν μας είπε και τίποτα καινούργιο. Μέσες-άκρες, την πάγια θέση της Τουρκίας διατύπωσε..

Στην εξωτερική πολιτική δεν έχει σημασία μόνο τι λέει ο άλλος αλλά και πώς απαντάς εσύ. Όταν σιωπάς ή απουσιάζεις για λόγους τοπικής ψηφοθηρίας, ενθαρρύνεις ορέξεις και μεγαλοϊδεατισμούς των γειτόνων μας, που συχνά δεν αντιμετωπίζουν τις μειονότητες ως γέφυρες φιλίας, αλλά ως εργαλεία άσκησης της περιφερειακής τους επιρροής.

- Εκτιμάτε πως η Άγκυρα επιθυμεί να συντηρήσει ένα θέμα στη Θράκη ως διαπραγματευτικό όπλο στο μέλλον;

Παγίως κύκλοι της τουρκικής διπλωματίας χρησιμοποιούν τη Μουσουλμανική Μειονότητα της Θράκης, ως εργαλείο σκοπιμότητας. Προσπαθούν να συγκαλύψουν το διωγμό του ελληνισμού από την Ίμβρο, την Τένεδο και την Κωνσταντινούπολη. Επιδιώκουν να δικαιολογήσουν την αρνητική στάση της Τουρκίας έναντι του Οικουμενικού Πατριαρχείου, παρά τις ευρωπαϊκές απαιτήσεις και να πατήσουν πάνω στους μουσουλμανικούς πληθυσμούς της Ευρωπαϊκής Ένωσης για να διευρύνουν την επιρροή τους στην περιοχή.

- Έχετε περάσει και από το Υπουργείο Εξωτερικών. Και τότε είχαμε συναντήσεις, είχαμε κουμπαριές, είχαμε προσπάθειες βελτίωσης του κλίματος. Ουσιαστικό αποτέλεσμα είχαμε;

Η βελτίωση των Ελληνοτουρκικών σχέσεων δεν έπαψε ποτέ να αποτελεί προτεραιότητα της εξωτερικής μας πολιτικής. Η διαφορά της ΝΔ είναι ότι κινήθηκε, όχι με τη λογική των δημοσίων σχέσεων αλλά του ρεαλισμού και της αποτελεσματικότητας.

Χωρίς να κάνουμε εκπτώσεις στα εθνικά κυριαρχικά μας δικαιώματα

  • αυξήσαμε τον όγκο εμπορικών συναλλαγών από μερικές εκατοντάδες χιλιάδες ευρώ σε 3 δις Ευρώ
  • υλοποιήσαμε τον ελληνοτουρκικό αγωγό φυσικού αερίου
  • βελτιώσαμε την τραπεζική και την τουριστική συνεργασία και
  • στηρίζοντας την ευρωπαϊκή προοπτική της Τουρκίας μετατρέψαμε σειρά ελληνοτουρκικών ζητημάτων σε ευρωτουρκικά ζητήματα πχ. Λαθρομετανάστευση, Οικουμενικό Πατριαρχείο

 

«Εγγυητής για την επανάκαμψη της Θράκης ο Σαμαράς»

- Η Θράκη είναι μία περιοχή με πολλές ιδιαιτερότητες. Νιώθετε ότι εγκαταλείπεται από την Κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ; Τι έχει αλλάξει το τελευταίο ενάμιση χρόνο στην ανάπτυξη αλλά και στη μειονοτική πολιτική;

Η πολιτική της κυβέρνησης της Ν.Δ. αντιμετώπισε τη Θράκη ως πρότυπο εναλλακτικής, οικολογικής ανάπτυξης και ως μοντέλο ανοικτής, δημοκρατικής κοινωνίας, όπου η διαφορετική γλώσσα, θρησκεία ή καταγωγή μετεξελίσσονταν από μειονέκτημα του χθες σε συγκριτικό πλεονέκτημα του αύριο.

Η Κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ πάγωσε αυτήν την εξέλιξη:

  • Σταμάτησαν τα μεγάλα έργα (κάθετοι άξονες, λιμάνια, αεροδρόμια, σιδηρόδορομος)
  • Ακυρώθηκαν οι χρηματοδοτήσεις για τα δημόσια και μειονοτικά σχολεία καθώς και για το Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο Θράκης
  • Εγκαταλείφθηκε η βιομηχανική και αγροτική ανάπτυξη
  • Εκτινάχθηκε η ανεργία και διαλύεται ο διοικητικός ιστός της τοπικής αυτοδιοίκησης.
  • Φεύγουν οι νέοι
  • Το τραγικότερο, πάνω στη φτώχεια, την ανέχεια και τη γκρίνια αφήνεται ανεξέλεγκτη η καλλιέργεια μίας προπαγάνδας, που επιδιώκει εκ νέου να δηλητηριάσει τις σχέσεις των σύνοικων στοιχείων, γυρίζοντας την κοινωνία μας πολλά χρόνια πίσω. Αυτό δεν θα το επιτρέψουμε να συμβεί. Σύντομα ο Αντώνης Σαμαράς θα εγγυηθεί τη συνέχιση των έργων και την επανάκαμψη της Θράκης στο μέλλον.

 

«Συναίνεση σε λάθος πολιτικές δεν οδηγεί πουθενά»

- Είστε ένας νέος πολιτικός. Τι μήνυμα στέλνετε στον κόσμο; Σε τι μπορεί να ελπίζει ο Έλληνας πολίτης που τα βλέπει όλα μαύρα;

Ο Ελληνισμός κρύβει μέσα του μεγάλες δυνάμεις. Αυτό που χρειάζεται είναι μια εμπνευσμένη ηγεσία, η οποία θα γνωρίζει προς τα πού θέλει να οδηγήσει τη χώρα και θα μπορεί να ξαναφέρει το χαμόγελο στο πρόσωπο των Ελλήνων, εδραιώνοντας μία νέα εθνική αυτοπεποίθηση. Λύσεις υπάρχουν. Επιβιώσαμε ως Έθνος και σε πιο δύσκολες συνθήκες. Προϋπόθεση είναι η αποκατάσταση της εμπιστοσύνης και οι καθαρές κουβέντες.

- Συναίνεση βλέπετε;

Συναίνεση σε λάθος πολιτικές δεν οδηγεί πουθενά. Αυτό που χρειάεται είναι συνεννόηση πάνω σε συγκεκριμένο σχέδιο εξόδου από την κρίση και στη δρομολόγηση της πραγματικής ανάπτυξης.

- Εκλογές;
Δεν συμφέρουν στον τόπο, αλλά αν προκληθούμε, είμαστε έτοιμοι να απαντήσουμε ενώπιον της κοινωνίας.

- Θα τις κερδίζατε αν γίνονταν; Γιατί, σύμφωνα με τις δημοσκοπήσεις, μπορεί να έχει μειωθεί η ψαλίδα, όμως η Ν.Δ. δεν ανεβάζει και θεαματικά τα ποσοστά της...

Οι πολίτες απορρίπτουν όλο και περισσότερο την πολιτική του ΠΑΣΟΚ και στρέφουν τη ματιά τους προς τη ΝΔ. Εμείς είμαστε σίγουρα καλύτεροι από αυτούς που Κυβερνούν. Θέλουμε όμως, την ώρα που αναλαμβάνουμε την ευθύνη να έχουμε προετοιμαστεί σωστά, ώστε να ξεπεράσουμε τον εαυτό μας.

 

«Ανοιχτό κόμμα ενεργών πολιτών οικοδομεί η Ν.Δ. »

- Τελικά τί κόμμα είναι η Ν.Δ.; Κεντροδεξιό, δεξιό, λαϊκό;

Η ΝΔ πιστεύει στην κοινωνική οικονομία της αγοράς. Επιδιώκει συμμαχία με τις υγιείς και σφριγηλές δυνάμεις της κοινωνίας και της αγοράς. Πιστεύει στην πολιτική Ευρώπη, που θα δρα και δεν θα παρατηρεί. Η ΝΔ εμπιστεύεται τις δυνάμεις του ελληνισμού και προτάσσει την αποκατάσταση της κοινωνικής αδικίας που υφίστανται μεγάλες ομάδες της κοινωνίας μας οι οποίες σήμερα δοκιμάζονται. Για μας, τον πλούτο τον παράγει η αγορά. Το κράτος θεσπίζει και επιβλέπει την εφαρμογή των κανόνων διασφαλίζοντας ίσες ευκαιρίες. Με αυτές τις αντιλήψεις οικοδομούμε ένα Ανοικτό Κόμμα Ενεργών Πολιτών, που επιδιώκει με ξεκάθαρο λόγο τη δημιουργία ενός πολιτικοκοινωνικού πλειοψηφικού ρεύματος.

Πρόσφατα Νέα
Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit, sed do eiusmod consectetur adipiscing elit, sed do eiusmod
27 Οκτώβριος 2020 - 2:36μμ

ΜΕ ΘΕΜΑ ΤΗΝ ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΗ ΣΤΡΑΤΗΓΙΚΗ ΤΟΥΡΚΙΑΣ, ΚΥΠΡΟΥ ΚΑΙ ΕΛΛΑΔΑΣ ΜΙΛΗΣΕ Ο Ε. ΣΤΥΛΙΑΝΙΔΗΣ ΣΕ ΔΙΕΘΝΕΣ ΣΥΝΕΔΡΙΟ ΤΟΥ ΕΥΡΩΠΑΙΚΟΥ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟΥ ΚΥΠΡΟΥ 

Με τη συμμετοχή της Υπουργού Ενέργειας της Κύπρου και καθηγητών από διάφορα μέρη του κόσμου και υπό το συντονισμό του Καθηγητή της Νομικής Αθηνών Θ. Φορτσακη και του καθηγητή Νομικής του Ευρωπαϊκού Πανεπιστημίου Κύπρου Ν. Κουλούρη, ξεκίνησε τη λειτουργία του με τηλεδιάσκεψη το νεοσύστατο Ινστιτούτο Ενεργειακής Πολιτικής του Ευρωπαϊκού Πανεπιστημίου Κύπρου.
18 Οκτώβριος 2020 - 11:52πμ

ΣΤΗΝ ΚΟΜΟΤΗΝΗ Ο ΥΦΥΠΟΥΡΓΟΣ Λ. ΟΙΚΟΝΟΜΟΥ: ΜΕΣΑ ΣΕ ΛΙΓΕΣ ΜΕΡΕΣ ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΣΤΗΚΑΝ ΧΡΟΝΙΑ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΑ ΤΗΣ ΕΛΑΣ ΡΟΔΟΠΗΣ ΜΕΤΑ ΑΠΟ ΠΑΡΕΜΒΑΣΗ ΤΟΥ Ε. ΣΤΥΛΙΑΝΙΔΗ 

Επίσκεψη εργασίας πραγματοποιήθηκε από τον Υφυπουργό Προστασίας του Πολίτη Λ. Οικονόμου και τον Αρχηγό της Ελληνικής Αστυνομίας κ. Καραμαλάκη στην Κομοτηνή, συνοδεία του Βουλευτή Ροδόπης της Νέας Δημοκρατίας Ευριπίδη Στ. Στυλιανίδη. 
15 Οκτώβριος 2020 - 6:11μμ

ΒΕΛΤΙΩΣΗ ΟΔΙΚΟΥ ΔΙΚΤΥΟΥ, ΠΑΡΑΤΑΣΗ ΚΤΗΜΑΤΟΛΟΓΙΟΥ -ΑΠΟΚΤΗΣΗ ΤΙΤΛΩΝ ΙΔΙΟΚΤΗΣΙΑΣ ΚΑΙ ΓΕΩΘΕΡΜΙΑ ΖΗΤΗΣΕ ΑΠΟ Κ. ΚΑΡΑΜΑΝΛΗ ΚΑΙ Κ. ΧΑΤΖΗΔΑΚΗ Ο ΕΥΡΙΠΙΔΗΣ ΣΤΥΛΙΑΝΙΔΗΣ

Επιγραμματικά, διεκδικητικά και στοιχειοθετημένα, στο πλαίσιο της διακομματικής για τη Θράκη, έθεσε ο Ευριπίδης Στυλιανίδης σειρά από ζητήματα, μαζί τους δυο συναδέλφους του Βουλευτές Τάκη Χαρίτου και Ιλχαν Αχμέτ. Συγκεκριμένα ο ΒΟΥΛΕΥΤΗΣ Ροδόπης της Νέας Δημοκρατίας κατά την επίσκεψη του στο Υπουργείο Μεταφορών και Υποδομών, ενημέρωσε τον Υπουργό κ. Κώστα Καραμανλή για την κατάσταση στη Ροδόπη και διεκδίκησε
14 Οκτώβριος 2020 - 1:47μμ

5 ΘΕΜΑΤΑ ΓΙΑ ΤΗ ΡΟΔΟΠΗ ΕΘΕΣΕ ΣΤΟΝ ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟ Κ. ΜΗΤΣΟΤΑΚΗ Ο ΕΥΡΙΠΙΔΗΣ ΣΤΥΛΙΑΝΙΔΗΣ

Τηλεδιάσκεψη με τους Βουλευτές της Νέας Δημοκρατίας στην Αν. Μακεδονία και τη Θράκη και τον Περιφερειάρχη είχε ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης ενόψει της επίσκεψης του τις επόμενες μέρες στη Σαμοθράκη.
14 Οκτώβριος 2020 - 12:43μμ

7 ΑΞΟΝΕΣ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ ΓΙΑ ΤΗ ΘΡΑΚΗ ΠΡΟΤΕΙΝΕΙ Ο ΕΥΡΙΠΙΔΗΣ ΣΤΥΛΙΑΝΙΔΗΣ ΣΤΗ ΔΙΑΚΟΜΜΑΤΙΚΗ ΓΙΑ ΤΗ ΘΡΑΚΗ

  Στη Διακομματική Επιτροπή της Βουλής για τη Θράκη κλήθηκε για ενημέρωση ο Περιφερειάρχης Αν. Μακεδονίας και Θράκης Χρήστος Μέτιος, προκειμένου να ενημερώσει για τις αναπτυξιακές πρωτοβουλίες και το πρόγραμμα της Περιφέρειας με στόχο να ξεκολλήσει από την 11η θέση σε απορροφητικότητα κονδυλίων και να απαντήσει στις ερωτήσεις των Βουλευτών για μέτρα και στόχους του μέλλοντος. 
14 Οκτώβριος 2020 - 12:37μμ

ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ Ε. ΣΤΥΛΙΑΝΙΔΗ ΜΕ ΤΟΝ ΑΡΧΗΓΟ ΓΕΣ Χ. ΛΑΛΟΥΣΗ: ΠΡΟΧΩΡΑ Ο ΔΡΟΜΟΣ ΙΑΣΜΟΥ-ΘΡΑΚΙΚΩΝ ΜΕΤΕΩΡΩΝ

Σημαντική συνάντηση με τον Αρχηγό του Γενικού Επιτελείου Στρατού κ.Χαράλαμπο Λαλούση είχε στο περιθώριο της ενημερωτικής Συνεδρίασης  της Επιτροπής Εξωτερικών και Άμυνας της Ελληνικής Βουλής στο ΓΕΕΘΑ, ο Βουλευτής Ροδόπης της Νέας Δημοκρατίας.