Άρθρο Εφημερίδα Νέα Σελίδα

Ο εκλογικός νόμος είναι το βασικό εργαλείο για μια λειτουργική, ποιοτική και αποτελεσματική Δημοκρατία. Η συνταγματοποίηση του οποιουδήποτε εκλογικού συστήματος, αναλογικού ή ενισχυμένου, που επιδιώχθηκε από κάποιες πολιτικές δυνάμεις κατά την πρόσφατη αναθεώρηση του Συντάγματος, δημιουργεί δυσκαμψία και δυσκολεύει τον κοινό νομοθέτη να παρακολουθεί τις εξελίξεις. Ορθώς και εντίμως λοιπόν ο Πρωθυπουργός αρνήθηκε να χρησιμοποιήσει την αναθεωρητική διαδικασία με στόχο την άμεση κατάργηση της απλής αναλογικής.
Η θεμελιώδης και παραδοσιακή σύγκρουση στη συζήτηση για τον εκλογικό νόμο είναι πάντα μεταξύ της αρχής της σταθερότητας που διασφαλίζει την κυβερνησιμότητα και της αρχής της αναλογικής εκπροσώπησης που διασφαλίζει την πολυφωνία των πολιτικών δυνάμεων και την αντιπροσωπευτικότητα. Και οι δυο σχολές σκέψης έχουν σοβαρά επιχειρήματα.
Οι οπαδοί της ενισχυμένης αναλογικής υποστηρίζουν τις ισχυρές κυβερνήσεις, το σταθερό κυβερνητικό κύκλο και τα καθαρά κυβερνητικά προγράμματα που νομιμοποιούνται ευθέως από το λαό και εφαρμόζονται αυτούσια από τις κυβερνήσεις, χωρίς να νοθεύονται από διακομματικές συνεργασίες που οδηγούν σε προγραμματικούς συμβιβασμούς.
Αντίθετα οι θιασώτες της απλής αναλογικής υποστηρίζουν τις κυβερνητικές συνεργασίες, τις μετεκλογικές προγραμματικές συγκλίσεις, την αναλογική εκπροσώπηση των πολιτικών δυνάμεων, δηλαδή την αντιστοίχιση αριθμού βουλευτών και αριθμού ψήφων και φυσικά την πολυφωνική εκπροσώπηση που μπορεί να φαίνεται πιο δημοκρατική κατά την άποψη της αριστεράς, ωστόσο δημιουργεί συχνά κυβερνητική αστάθεια ή και στρέβλωση στην πράξη των εγκεκριμένων από τους πολίτες κυβερνητικών προγραμμάτων, φαινόμενα που ιστορικά πλήρωσε ακριβά η Ελλάδα.
Σαφώς υπάρχουν διεθνώς ποικίλα εκλογικά συστήματα όπως το τριφασικό, το γερμανικό με τις διπλές λίστες, το βρετανικό με τις μονοεδρικές περιφέρειες και άλλα.
Η Ελλάδα τα τελευταία χρόνια λόγω της ιστορικής πολιτικής της εμπειρίας και της συνταγματικής της παράδοσης επέλεξε ένα μικτό σύστημα που συνδυάζει την μέγιστη αναλογική εκπροσώπηση με παράλληλη όμως κατοχύρωση της δυνατότητας σχηματισμού σταθερής κυβέρνησης, εφόσον το πρώτο κόμμα επιτύχει ένα σημαντικό προβάδισμα.
Πιστεύω ότι αυτός ο συνδυασμός ανταποκρίνεται στις ανάγκες της ελληνικής πολιτικής και κοινωνικής πραγματικότητας, αρκεί να γίνουν περισσότερες διορθωτικές κινήσεις όσον αφορά: α) στην πληθυσμιακή ισοδυνάμωση των εκλογικών περιφερειών, όπως ακριβώς συνέβη πχ με το σπάσιμο της Β ´Αθηνών, β) στη διατήρηση του πλαφόν 3% για την είσοδο ενός κόμματος στη Βουλή κάτι που αποτρέπει την πολυδιάσπαση του πολιτικού συστήματος και την εργαλειοποίηση της μουσουλμανικής μειονότητας από ξένα κέντρα και γ) στην εδραίωση τη λειτουργίας κανόνων εσωκομματικής δημοκρατίας που θα βελτιώσει την ποιότητα της «δημοκρατίας των κομμάτων».
Τέλος είναι σημαντικό ότι οι επόμενες εκλογές θα γίνουν με εντονότερη τη συμμετοχή του οικουμενικού Ελληνισμού μετά την Συνταγματική Αναθεώρηση και την ομόθυμη σχεδόν ψήφιση του σχετικού νομοσχεδίου της Νέας Δημοκρατίας για την ψήφο των ομογενών , το οποίο μεγαλώνει την Ελλάδα και καθιστά εκ νέου το Κοινοβούλιο εκφραστή όχι μόνο του Λαού αλλά και του Έθνους.
Ευτυχώς φαίνεται πως ωρίμασε πλέον η άποψη, ότι η επιλογή του εκλογικού συστήματος δεν είναι εργαλείο της εκάστοτε εξουσίας, αλλά καταλύτης για την ποιότητα και την αποτελεσματικότητα της δημοκρατίας μας.

Πρόσφατα Νέα
Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit, sed do eiusmod consectetur adipiscing elit, sed do eiusmod
29 Ιουνίου 2020 - 10:15πμ

ΑΡΧΙΖΟΥΝ ΟΙ ΠΡΟΕΤΟΙΜΑΣΙΕΣ ΓΙΑ ΤΗ ΣΥΝΕΔΡΙΑΣΗ ΤΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ ΤΗΣ ΕΥΡΩΠΗΣ ΣΤΗΝ ΚΟΜΟΤΗΝΗ

Με τον Γενικό Διευθυντή της Αστυνομίας Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης Στρατηγό Συριτούδη είχε συνάντηση εργασίας ο Βουλευτής Ροδόπης της Νέας Δημοκρατίας και Εκπρόσωπος της Ελλάδας στο Συμβούλιο της Ευρώπης Δρ. Ευριπίδης Στυλιανίδης.
28 Ιουνίου 2020 - 9:49μμ

ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΣΤΗ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ ΤΗΣ ΚΥΡΙΑΚΗΣ ΚΑΙ ΣΤΟ ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟ ΝΙΚΟ ΟΙΚΟΝΟΜΟΥ ΤΟΥ ΔΡ. ΕΥΡΙΠΙΔΗ ΣΤ. ΣΤΥΛΙΑΝΙΔΗ, ΒΟΥΛΕΥΤΗ ΡΟΔΟΠΗΣ-ΝΔ, ΕΠΙΚ. ΚΑΘΗΓΗΤΗ ΝΟΜΙΚΗΣ ΕΥΡΩΠΑΙΚΟΥ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟΥ ΚΥΠΡΟΥ

Ευριπίδης Στυλιανίδης: Να μετατρέψουμε την κρίση σε ευκαιρία Ο βουλευτής Ροδόπης της ΝΔ τονίζει ότι η Ελλάδα πρέπει να είναι έτοιμη να ασκήσει τα κυριαρχικά της δικαιώματα και εξηγεί πότε η προσφυγή στη Χάγη μπορεί να είναι χρήσιμη για την Ελλάδα Νίκος Οικονόμου

ΝΑ ΣΥΣΤΑΘΕΙ ΔΙΑΚΟΜΜΑΤΙΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΓΙΑ ΤΗ ΘΡΑΚΗ

Υπέρ της συγρότησης Διακομματικής επιτροπής για τη Θράκη τάσσεται με συνέντευξή του στο iEidiseis ο Ευρυπίδης Στυλιανίδης, βουλευτής Ροδόπης της ΝΔ και Επικ. Καθηγητής Νομικής του Ευρωπαϊκού Πανεπιστημίου Κύπρου, εκφράζοντας μάλιστα τη βεβαιότητα ότι ο πρωθυπουργός θα είναι θετικός στη συγκεκριμένη ανάγκη.Ο πρώην υπουργός επισημαίνει ότι το «κόμμα Σαδίκ» «όχι απλά συνεργάζεται, αλλά καθοδηγείται σε μεγάλο βαθμό από την τουρκική διπλωματία».
21 Ιουνίου 2020 - 10:44μμ

Η ΝΕΑ ΕΠΟΧΗ ΣΤΗΝ ΑΝΩΤΑΤΗ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ του Δρ. Ευριπίδη Στ. Στυλιανίδη Βουλευτή Ροδόπης ΝΔ, πρώην Υπουργού Παιδείας, Επικ. Καθηγητή Νομικής Ευρωπαϊκού Πανεπιστημίου Κύπρου

Για πολλές δεκαετίες η ιδεοληψία ήταν η κυρίαρχη δύναμη και η παραπλανητική πυξίδα της ακολουθουμενης πολιτικής στην Ανώτατη Εκπαίδευση της Χώρας.
21 Ιουνίου 2020 - 10:32μμ

ΠΡΟΣΚΛΗΣΗ ΕΥΡΙΠΙΔΗ ΣΤΥΛΙΑΝΙΔΗ ΣΤΟΝ ΠΡΕΣΒΗ ΤΗΣ Ν.ΚΟΡΕΑΣ ΝΑ ΕΠΙΣΚΕΦΘΕΙ ΤΗ ΘΡΑΚΗ

Η Επιτροπή Ελληνοκορεατικής Φιλίας συναντήθηκε στο Ελληνικό Κοινοβούλιο με τον Πρέσβη της Ν. Κορέας στην Ελλάδα και αντάλλαξαν απόψεις για την εντατικοποίηση των διμερών σχέσεων επ´ ευκαιρία των 60 ετών από την έναρξη των διπλωματικών σχέσεων.
18 Ιουνίου 2020 - 12:41μμ

ΣΤΗΝ ΥΠΟΥΡΓΟ ΠΑΙΔΕΙΑΣ Ο ΕΥΡΙΠΙΔΗΣ ΣΤΥΛΙΑΝΙΔΗΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΔΙΕΚΔΙΚΗΣΗ ΤΜΗΜΑΤΟΣ ΕΡΓΟΘΕΡΑΠΕΙΑΣ ΣΤΗΝ ΚΟΜΟΤΗΝΗ

Συνάντηση εργασίας με την Υπουργό Παιδείας Νίκη Κεραμέως είχε ο Βουλευτής Ροδόπης της Νέας Δημοκρατίας Ευριπίδης Στ. Στυλιανιδης.