Άρθρο Εφημερίδα Νέα Σελίδα

Ο εκλογικός νόμος είναι το βασικό εργαλείο για μια λειτουργική, ποιοτική και αποτελεσματική Δημοκρατία. Η συνταγματοποίηση του οποιουδήποτε εκλογικού συστήματος, αναλογικού ή ενισχυμένου, που επιδιώχθηκε από κάποιες πολιτικές δυνάμεις κατά την πρόσφατη αναθεώρηση του Συντάγματος, δημιουργεί δυσκαμψία και δυσκολεύει τον κοινό νομοθέτη να παρακολουθεί τις εξελίξεις. Ορθώς και εντίμως λοιπόν ο Πρωθυπουργός αρνήθηκε να χρησιμοποιήσει την αναθεωρητική διαδικασία με στόχο την άμεση κατάργηση της απλής αναλογικής.
Η θεμελιώδης και παραδοσιακή σύγκρουση στη συζήτηση για τον εκλογικό νόμο είναι πάντα μεταξύ της αρχής της σταθερότητας που διασφαλίζει την κυβερνησιμότητα και της αρχής της αναλογικής εκπροσώπησης που διασφαλίζει την πολυφωνία των πολιτικών δυνάμεων και την αντιπροσωπευτικότητα. Και οι δυο σχολές σκέψης έχουν σοβαρά επιχειρήματα.
Οι οπαδοί της ενισχυμένης αναλογικής υποστηρίζουν τις ισχυρές κυβερνήσεις, το σταθερό κυβερνητικό κύκλο και τα καθαρά κυβερνητικά προγράμματα που νομιμοποιούνται ευθέως από το λαό και εφαρμόζονται αυτούσια από τις κυβερνήσεις, χωρίς να νοθεύονται από διακομματικές συνεργασίες που οδηγούν σε προγραμματικούς συμβιβασμούς.
Αντίθετα οι θιασώτες της απλής αναλογικής υποστηρίζουν τις κυβερνητικές συνεργασίες, τις μετεκλογικές προγραμματικές συγκλίσεις, την αναλογική εκπροσώπηση των πολιτικών δυνάμεων, δηλαδή την αντιστοίχιση αριθμού βουλευτών και αριθμού ψήφων και φυσικά την πολυφωνική εκπροσώπηση που μπορεί να φαίνεται πιο δημοκρατική κατά την άποψη της αριστεράς, ωστόσο δημιουργεί συχνά κυβερνητική αστάθεια ή και στρέβλωση στην πράξη των εγκεκριμένων από τους πολίτες κυβερνητικών προγραμμάτων, φαινόμενα που ιστορικά πλήρωσε ακριβά η Ελλάδα.
Σαφώς υπάρχουν διεθνώς ποικίλα εκλογικά συστήματα όπως το τριφασικό, το γερμανικό με τις διπλές λίστες, το βρετανικό με τις μονοεδρικές περιφέρειες και άλλα.
Η Ελλάδα τα τελευταία χρόνια λόγω της ιστορικής πολιτικής της εμπειρίας και της συνταγματικής της παράδοσης επέλεξε ένα μικτό σύστημα που συνδυάζει την μέγιστη αναλογική εκπροσώπηση με παράλληλη όμως κατοχύρωση της δυνατότητας σχηματισμού σταθερής κυβέρνησης, εφόσον το πρώτο κόμμα επιτύχει ένα σημαντικό προβάδισμα.
Πιστεύω ότι αυτός ο συνδυασμός ανταποκρίνεται στις ανάγκες της ελληνικής πολιτικής και κοινωνικής πραγματικότητας, αρκεί να γίνουν περισσότερες διορθωτικές κινήσεις όσον αφορά: α) στην πληθυσμιακή ισοδυνάμωση των εκλογικών περιφερειών, όπως ακριβώς συνέβη πχ με το σπάσιμο της Β ´Αθηνών, β) στη διατήρηση του πλαφόν 3% για την είσοδο ενός κόμματος στη Βουλή κάτι που αποτρέπει την πολυδιάσπαση του πολιτικού συστήματος και την εργαλειοποίηση της μουσουλμανικής μειονότητας από ξένα κέντρα και γ) στην εδραίωση τη λειτουργίας κανόνων εσωκομματικής δημοκρατίας που θα βελτιώσει την ποιότητα της «δημοκρατίας των κομμάτων».
Τέλος είναι σημαντικό ότι οι επόμενες εκλογές θα γίνουν με εντονότερη τη συμμετοχή του οικουμενικού Ελληνισμού μετά την Συνταγματική Αναθεώρηση και την ομόθυμη σχεδόν ψήφιση του σχετικού νομοσχεδίου της Νέας Δημοκρατίας για την ψήφο των ομογενών , το οποίο μεγαλώνει την Ελλάδα και καθιστά εκ νέου το Κοινοβούλιο εκφραστή όχι μόνο του Λαού αλλά και του Έθνους.
Ευτυχώς φαίνεται πως ωρίμασε πλέον η άποψη, ότι η επιλογή του εκλογικού συστήματος δεν είναι εργαλείο της εκάστοτε εξουσίας, αλλά καταλύτης για την ποιότητα και την αποτελεσματικότητα της δημοκρατίας μας.

Πρόσφατα Νέα
Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit, sed do eiusmod consectetur adipiscing elit, sed do eiusmod
8 Σεπτέμβριος 2020 - 4:55μμ

ΠΑΡΕΜΒΑΣΗ ΕΥΡΙΠΙΔΗ ΣΤΥΛΙΑΝΙΔΗ ΓΙΑ ΤΟ ΠΡΟΒΛΗΜΑ ΤΩΝ ΚΔΑΠ

Με δεδομένο το πρόβλημα που προέκυψε στη Ροδόπη και πανελλαδικά με τη λειτουργία τον ΚΔΑΠ λόγω της αυξημένης ζήτησης από οικογένειες που έχουν ανάγκη για τα παιδιά τους, ο Βουλευτής Ροδόπης Ευριπίδης Στυλιανίδης έκανε παρέμβαση στο αρμόδιο υπουργείο ενημερώνοντας για την ένταση του προβλήματος στο νόμο Ροδόπης και ζήτησε από τον αρμόδιο Υπουργό να αντιμετωπίσει το ζήτημα.
3 Σεπτέμβριος 2020 - 2:41μμ

ΣΤΟΝ ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟ ΚΑΙ ΤΟΝ ΠΡΟΕΔΡΟ ΤΗΣ ΒΟΥΛΗΣ ΠΑΡΑΔΟΘΗΚΕ Η ΝΕΑ ΜΕΛΕΤΗ ΓΙΑ ΤΗ ΣΥΝΤΑΓΜΑΤΙΚΗ ΑΝΑΘΕΩΡΗΣΗ 2019 ΤΟΥ ΕΥΡΙΠΙΔΗ ΣΤΥΛΙΑΝΙΔΗ

Στον Πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη και στον Πρόεδρο της Βουλής των Ελλήνων Κωνσταντίνο Τασούλα παραδόθηκε η νέα επιστημονική μελέτη του Βουλευτή Ροδόπης και Προέδρου της Επιτροπής Αναθεώρησης του Συντάγματος Δρ. Ευριπίδη Στυλιανίδη.
24 Αύγουστος 2020 - 6:09μμ

Ευριπίδης Στυλιανίδης προς Πρυτανικές Αρχές ΔΠΘ: «Οι φοιτητές πρέπει να έλθουν πάλι στην Κομοτηνή»

Σημαντική συνάντηση εργασίας είχε ο Βουλευτής Ροδόπης της Νέας Δημοκρατίας και Πρώην Υπουργός Παιδείας Ευριπίδης Στ. Στυλιανίδης με τον Πρύτανη του Δημοκριτείου Πανεπιστημίου Καθηγητή κ. Αλέκο Πολυχρονίδη και τους Αντιπρυτάνεις κ. Μαρία Μιχαλοπούλου και κ. Φώτη Μάρη.
9 Ιουλίου 2020 - 6:56μμ

Ο ΚΥΡΙΑΚΟΣ ΜΗΤΣΟΤΑΚΗΣ ΠΡΟΤΕΙΝΕΙ ΔΙΑΚΟΜΜΑΤΙΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΓΙΑ ΤΗ ΘΡΑΚΗ. ΔΙΚΑΙΩΝΕΤΑΙ Η ΔΙΑΧΡΟΝΙΚΗ ΠΡΟΣΠΑΘΕΙΑ ΤΟΥ ΕΥΡΙΠΙΔΗ ΣΤΥΛΙΑΝΙΔΗ

Ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης πρότεινε σήμερα στον Πρόεδρο της Βουλής των Ελλήνων Κωνσταντίνο Τασούλα, τη δημιουργία Διακομματικής Επιτροπής για την Ανάπτυξη και την Ανάδειξη της Θράκης, ανταποκρινόμενος στο διαχρονικό αίτημα της περιοχής, που πρόσφατα είχαν την ευκαιρία να το ξανακαταθέσουν οι Μητροπολίτες της Τοπικής Εκκλησίας που τον επισκέφθηκαν.
7 Ιουλίου 2020 - 11:02πμ

ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΕΥΡΙΠΙΔΗ ΣΤΥΛΙΑΝΙΔΗ ΜΕ ΤΟΝ ΠΡΟΕΔΡΟ ΤΗΣ ΕΤΑΔ ΑΝΤΩΝΗ ΜΠΕΖΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΞΙΟΠΟΙΗΣΗ ΤΩΝ ΤΟΥΡΙΣΤΙΚΩΝ ΑΚΙΝΗΤΩΝ ΤΗΣ ΡΟΔΟΠΗΣ

Συστηματική πίεση για την ανταποδοτική αξιοποίηση των τουριστικών ακινήτων του Νόμου Ροδόπης ασκεί ο Βουλευτής της Νέας Δημοκρατίας Ευριπίδης Στυλιανίδης.
6 Ιουλίου 2020 - 10:59πμ

ΠΡΑΣΙΝΟ ΦΩΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΠΑΝΑΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑ ΤΗΣ SHELMAN

Καθοριστικής σημασίας συνάντηση είχε σήμερα ο Βουλευτής Ροδόπης της Νέας Δημοκρατίας Ευριπίδης Στ. Στυλιανίδης με τον Υπουργό Ανάπτυξης Άδωνη Γεωργιάδη για την επανεκκίνηση της βιομηχανίας Shelman στην Κομοτηνή.