«Υπό πίεση το πείσμα και το φιλότιμο του Έλληνα τον καθιστούν υπερδύναμη»

Συνέντευξη του Δρ. Ευριπίδη Στ. Στυλιανίδη,
Βουλευτή Ροδόπης ΝΔ, π. Υπουργού, Επικ. Καθηγητή Νομικής Ευρωπαϊκού Πανεπιστημίου Κύπρου στην Εφημερίδα Παρασκήνιο και στο δημοσιογράφο Γιώργο Ευγενίδη
1. Με βάση την πορεία της επιδημίας στη χώρα μας, πόσο ρεαλιστικό είναι να ξεκινήσουμε μετά τις αρχές Μαΐου να σχεδιάζουμε έναν οδικό χάρτη σταδιακής εξόδου από την καραντίνα;
Η μέχρι τώρα διαχείριση της υγειονομικής κρίσης από την Κυβέρνηση Μητσοτάκη υπήρξε άψογη. Αυτό προκύπτει συγκριτικά με αυτά που βιώνουν άλλες Χώρες, αλλά αναγνωρίζεται και διεθνώς. Η δεύτερη φάση συνδέεται με τη συντήρηση κατά το δυνατόν επιχειρήσεων, θέσεων εργασίας και αδύναμων ομάδων του πληθυσμού και βρίσκεται σε εξέλιξη με τα πακέτα που ανακοινώνονται. Η τρίτη και πιο κρίσιμη είναι η φάση της Επανεκκίνησης της Οικονομίας. Απαιτεί υπεύθυνο σχεδιασμό και στρατηγική, γιατί κανένας δεν γνωρίζει το βάθος και τη διάρκεια αυτού που ζούμε. Κάθε μήνας κλεισίματος της αγοράς ισοδυναμεί με 2,5 % ύφεσης. Μειώνεται το ΑΕΠ, αυξάνονται οι επιχειρήσεις που δεν θα μπορέσουν να ξαναξεκινήσουν και διευρύνεται η ενδεχόμενη νέα ανεργία. Παράλληλα συντελούνται θεαματικές αλλαγές στην καθημερινότητα των πολιτών (Τηλεεργασία, Τηλεεκπαίδευση, Ηλεκτρονική Διακυβέρνηση, Τηλεϊατρική) καθώς και στη λειτουργία της αγοράς (τροφοδοτική αλυσίδα, ρομποτική στην παραγωγή, τεχνητή νοημοσύνη). Η διατροφική αυτάρκεια της κοινωνίας μας, η διαδικτυακή προσβασιμότητα και η εκπαιδευτική ετοιμότητα καθίστανται προτεραιότητες της νέας οικονομίας και όροι επιβίωσης. Για να ξαναβάλουμε μπροστά με τις λιγότερες συνέπειες, πρέπει σε λίγους μήνες να κάνουμε αυτά που δεν κάναμε τα προηγούμενα χρόνια. Ίσως να είναι για καλό μας, διότι έχει αποδειχθεί ότι υπό πίεση, το πείσμα και το φιλότιμο του Έλληνα τον καθιστούν υπερδύναμη.
2. Είναι σαφές ότι το ΕΣΥ στάθηκε στην κρίση και άντεξε. Την επόμενη μέρα, τι θα πρέπει να γίνει; Να μονιμοποιηθούν όσοι διορίζονται εκτάκτως αυτές τις εβδομάδες;
Οφείλουμε να δικαιώσουμε όλους αυτούς τους πρωτοστάτες, γιατρούς και νοσηλευτές, που σήκωσαν στην πλάτη τους την υγειονομική μάχη. Ότι χτίζεται στο σύστημα υγείας μέσα στην κρίση σε υποδομές και ανθρώπους θα πρέπει να μείνει, γιατί δεν ξέρουμε τι θα αντιμετωπίσουμε στο μέλλον. Αποδείχθηκε ότι η δύναμη της Ελλάδας είναι οι άνθρωποι της και κυρίως οι νέοι επιστήμονες, χιλιάδες εκ των οποίων σκορπίστηκαν στην οικουμένη κατά την οικονομική κρίση. Αυτό το ανθρώπινο κεφάλαιο πρέπει να το αξιοποιήσουμε την επόμενη μέρα. Η ισχυρή υγειονομική και επιστημονική μας εικόνα αν τολμήσουμε έστω και τώρα τις κατάλληλες μεταρρυθμίσεις, μπορεί να καταστήσει την Ελλάδα προορισμό τουρισμού υγείας και διεθνές εκπαιδευτικό κέντρο, προσθέτοντας νέα εργαλεία στην αναπτυξιακή της φαρέτρα.
3. Πριν από λίγες μέρες είχαμε μια σημαντική απόφαση του Eurogroup. Μαζί με την ΕΚΤ, είναι επαρκή τα πολεμοφόδια; Διότι, παρακολουθούμε και νέες διαιρετικές τάσεις εντός της Ε.Ε., με σύγκρουση Βορείων και Νοτίων.
Κατά τη γνώμη μου όχι. Πρόκειται περί ενός συμβιβασμού που πιστεύω θα αναγκαστούν να τον αναμορφώσουν σύντομα. Η πανδημία δεν οφείλεται σε κάποιο κράτος. Χτυπάει το σύνολο. Γι’ αυτό δίνει μια μοναδική ευκαιρία δικαίωσης της πολιτικής Ευρωπαϊκής Αλληλεγγύης. Το να μοιραστούν τα ισχυρά κράτη τη δυνατότητα χαμηλότοκου δανεισμού που διαθέτουν με τους πιο αδύναμους, όχι μόνο δεν τα βλάπτει. Αντίθετα προστατεύει την προνομιακή τους αγορά και ενισχύει την Αρχή της Ευρωπαϊκής Αλληλεγγύης και την Ιδέα της Πολιτικής Ενοποίησης. Μια εγωιστική και δογματική στάση αντίθετα μπορεί να τινάξει στον αέρα την ΕΕ.
3. Όπως και να έχει, η επόμενη μέρα για την ελληνική οικονομία θα είναι δύσκολη. Πέρα από το πακέτο στήριξης που δόθηκε, πώς θα πρέπει να γίνει η επανεκκίνηση. Και σοβεί, κατά την εκτίμησή σας, ο κίνδυνος για ένα νέο Μνημόνιο;
Η Κυβέρνηση οφείλει αν δεν παρθούνε γενναίες αποφάσεις σε Ευρωπαϊκό επίπεδο, να αξιοποιήσει με σωφροσύνη το μαξιλάρι και να αναζητήσει έξυπνους τρόπους φθηνής διεθνούς χρηματοδότησης. Επίσης οφείλουν και οι τράπεζες να αναλάβουν την ευθύνη που τους αντιστοιχεί. Η σταδιακή επανεκκίνηση πρέπει να προτεραιοποιήσει αυτές τις επιχειρήσεις που μπορούν άμεσα να δώσουν θέσεις εργασίας και να αναπτυχθούν σε τομείς προοπτικής στη νέα οικονομία με υψηλή ανταπόδοση.
4. Όσο αντιμετωπίζουμε την υγειονομική κρίση, η ένταση με την Τουρκία είχε καταλαγιάσει κάπως. Τις τελευταίες μέρες, όμως, ακούμε για κινητικότητα στα τουρκικά παράλια. Θεωρείτε ότι η Τουρκία θα επιδιώξει μια προβοκάτσια εν μέσω πανδημίας;
Η στάση της Τουρκίας αυτές τις μέρες της πανανθρώπινης δοκιμασίας είναι απαράδεκτη. Αντί η υγειονομική κρίση να φέρει κοντύτερα τους Λαούς και τις Κυβερνήσεις, λειτουργεί αντίστροφα. Η τουρκική αντίδραση προδίδει αδυναμία. Η εξάντληση των συναλλαγματικών αποθεμάτων, η ραγδαία μείωση των εξαγωγών της, η παγκόσμια διάλυση του τουρισμού, η υποτίμηση της λίρας, συνδυασμένες με την ανεξέλεγκτη έξαρση της Πανδημίας και την έντονη αμφισβήτηση της κυβέρνησής στο εσωτερικό, είναι μίγμα εκρηκτικό που εύχομαι να μην οδηγήσει σε ακραίες εθνικιστικές και παράλογες αποφάσεις. Ο Τ. Ερντογάν έχει μοναδική ευκαιρία να κάνει τη στροφή στο δρόμο της λογικής, της συνεννόησης και της εμπιστοσύνης, όπως παλιότερα. Η Ελλάδα είναι έτοιμη για όλα και αποφασισμένη, όπως το απέδειξε και στον Έβρο. Ευχή μας ωστόσο είναι να πρυτανεύσει και στους γείτονες η λογική και η σύνεση.