«Υπό πίεση το πείσμα και το φιλότιμο του Έλληνα τον καθιστούν υπερδύναμη»

Συνέντευξη του Δρ. Ευριπίδη Στ. Στυλιανίδη,
Βουλευτή Ροδόπης ΝΔ, π. Υπουργού, Επικ. Καθηγητή Νομικής Ευρωπαϊκού Πανεπιστημίου Κύπρου στην Εφημερίδα Παρασκήνιο και στο δημοσιογράφο Γιώργο Ευγενίδη

1. Με βάση την πορεία της επιδημίας στη χώρα μας, πόσο ρεαλιστικό είναι να ξεκινήσουμε μετά τις αρχές Μαΐου να σχεδιάζουμε έναν οδικό χάρτη σταδιακής εξόδου από την καραντίνα;

Η μέχρι τώρα διαχείριση της υγειονομικής κρίσης από την Κυβέρνηση Μητσοτάκη υπήρξε άψογη. Αυτό προκύπτει συγκριτικά με αυτά που βιώνουν άλλες Χώρες, αλλά αναγνωρίζεται και διεθνώς. Η δεύτερη φάση συνδέεται με τη συντήρηση κατά το δυνατόν επιχειρήσεων, θέσεων εργασίας και αδύναμων ομάδων του πληθυσμού και βρίσκεται σε εξέλιξη με τα πακέτα που ανακοινώνονται. Η τρίτη και πιο κρίσιμη είναι η φάση της Επανεκκίνησης της Οικονομίας. Απαιτεί υπεύθυνο σχεδιασμό και στρατηγική, γιατί κανένας δεν γνωρίζει το βάθος και τη διάρκεια αυτού που ζούμε. Κάθε μήνας κλεισίματος της αγοράς ισοδυναμεί με 2,5 % ύφεσης. Μειώνεται το ΑΕΠ, αυξάνονται οι επιχειρήσεις που δεν θα μπορέσουν να ξαναξεκινήσουν και διευρύνεται η ενδεχόμενη νέα ανεργία. Παράλληλα συντελούνται θεαματικές αλλαγές στην καθημερινότητα των πολιτών (Τηλεεργασία, Τηλεεκπαίδευση, Ηλεκτρονική Διακυβέρνηση, Τηλεϊατρική) καθώς και στη λειτουργία της αγοράς (τροφοδοτική αλυσίδα, ρομποτική στην παραγωγή, τεχνητή νοημοσύνη). Η διατροφική αυτάρκεια της κοινωνίας μας, η διαδικτυακή προσβασιμότητα και η εκπαιδευτική ετοιμότητα καθίστανται προτεραιότητες της νέας οικονομίας και όροι επιβίωσης. Για να ξαναβάλουμε μπροστά με τις λιγότερες συνέπειες, πρέπει σε λίγους μήνες να κάνουμε αυτά που δεν κάναμε τα προηγούμενα χρόνια. Ίσως να είναι για καλό μας, διότι έχει αποδειχθεί ότι υπό πίεση, το πείσμα και το φιλότιμο του Έλληνα τον καθιστούν υπερδύναμη.


2. Είναι σαφές ότι το ΕΣΥ στάθηκε στην κρίση και άντεξε. Την επόμενη μέρα, τι θα πρέπει να γίνει; Να μονιμοποιηθούν όσοι διορίζονται εκτάκτως αυτές τις εβδομάδες;

Οφείλουμε να δικαιώσουμε όλους αυτούς τους πρωτοστάτες, γιατρούς και νοσηλευτές, που σήκωσαν στην πλάτη τους την υγειονομική μάχη. Ότι χτίζεται στο σύστημα υγείας μέσα στην κρίση σε υποδομές και ανθρώπους θα πρέπει να μείνει, γιατί δεν ξέρουμε τι θα αντιμετωπίσουμε στο μέλλον. Αποδείχθηκε ότι η δύναμη της Ελλάδας είναι οι άνθρωποι της και κυρίως οι νέοι επιστήμονες, χιλιάδες εκ των οποίων σκορπίστηκαν στην οικουμένη κατά την οικονομική κρίση. Αυτό το ανθρώπινο κεφάλαιο πρέπει να το αξιοποιήσουμε την επόμενη μέρα. Η ισχυρή υγειονομική και επιστημονική μας εικόνα αν τολμήσουμε έστω και τώρα τις κατάλληλες μεταρρυθμίσεις, μπορεί να καταστήσει την Ελλάδα προορισμό τουρισμού υγείας και διεθνές εκπαιδευτικό κέντρο, προσθέτοντας νέα εργαλεία στην αναπτυξιακή της φαρέτρα.

3. Πριν από λίγες μέρες είχαμε μια σημαντική απόφαση του Eurogroup. Μαζί με την ΕΚΤ, είναι επαρκή τα πολεμοφόδια; Διότι, παρακολουθούμε και νέες διαιρετικές τάσεις εντός της Ε.Ε., με σύγκρουση Βορείων και Νοτίων.

Κατά τη γνώμη μου όχι. Πρόκειται περί ενός συμβιβασμού που πιστεύω θα αναγκαστούν να τον αναμορφώσουν σύντομα. Η πανδημία δεν οφείλεται σε κάποιο κράτος. Χτυπάει το σύνολο. Γι’ αυτό δίνει μια μοναδική ευκαιρία δικαίωσης της πολιτικής Ευρωπαϊκής Αλληλεγγύης. Το να μοιραστούν τα ισχυρά κράτη τη δυνατότητα χαμηλότοκου δανεισμού που διαθέτουν με τους πιο αδύναμους, όχι μόνο δεν τα βλάπτει. Αντίθετα προστατεύει την προνομιακή τους αγορά και ενισχύει την Αρχή της Ευρωπαϊκής Αλληλεγγύης και την Ιδέα της Πολιτικής Ενοποίησης. Μια εγωιστική και δογματική στάση αντίθετα μπορεί να τινάξει στον αέρα την ΕΕ.

3. Όπως και να έχει, η επόμενη μέρα για την ελληνική οικονομία θα είναι δύσκολη. Πέρα από το πακέτο στήριξης που δόθηκε, πώς θα πρέπει να γίνει η επανεκκίνηση. Και σοβεί, κατά την εκτίμησή σας, ο κίνδυνος για ένα νέο Μνημόνιο;

Η Κυβέρνηση οφείλει αν δεν παρθούνε γενναίες αποφάσεις σε Ευρωπαϊκό επίπεδο, να αξιοποιήσει με σωφροσύνη το μαξιλάρι και να αναζητήσει έξυπνους τρόπους φθηνής διεθνούς χρηματοδότησης. Επίσης οφείλουν και οι τράπεζες να αναλάβουν την ευθύνη που τους αντιστοιχεί. Η σταδιακή επανεκκίνηση πρέπει να προτεραιοποιήσει αυτές τις επιχειρήσεις που μπορούν άμεσα να δώσουν θέσεις εργασίας και να αναπτυχθούν σε τομείς προοπτικής στη νέα οικονομία με υψηλή ανταπόδοση.


4. Όσο αντιμετωπίζουμε την υγειονομική κρίση, η ένταση με την Τουρκία είχε καταλαγιάσει κάπως. Τις τελευταίες μέρες, όμως, ακούμε για κινητικότητα στα τουρκικά παράλια. Θεωρείτε ότι η Τουρκία θα επιδιώξει μια προβοκάτσια εν μέσω πανδημίας;

Η στάση της Τουρκίας αυτές τις μέρες της πανανθρώπινης δοκιμασίας είναι απαράδεκτη. Αντί η υγειονομική κρίση να φέρει κοντύτερα τους Λαούς και τις Κυβερνήσεις, λειτουργεί αντίστροφα. Η τουρκική αντίδραση προδίδει αδυναμία. Η εξάντληση των συναλλαγματικών αποθεμάτων, η ραγδαία μείωση των εξαγωγών της, η παγκόσμια διάλυση του τουρισμού, η υποτίμηση της λίρας, συνδυασμένες με την ανεξέλεγκτη έξαρση της Πανδημίας και την έντονη αμφισβήτηση της κυβέρνησής στο εσωτερικό, είναι μίγμα εκρηκτικό που εύχομαι να μην οδηγήσει σε ακραίες εθνικιστικές και παράλογες αποφάσεις. Ο Τ. Ερντογάν έχει μοναδική ευκαιρία να κάνει τη στροφή στο δρόμο της λογικής, της συνεννόησης και της εμπιστοσύνης, όπως παλιότερα. Η Ελλάδα είναι έτοιμη για όλα και αποφασισμένη, όπως το απέδειξε και στον Έβρο. Ευχή μας ωστόσο είναι να πρυτανεύσει και στους γείτονες η λογική και η σύνεση.

Πρόσφατα Νέα
Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit, sed do eiusmod consectetur adipiscing elit, sed do eiusmod
26 Μάιος 2020 - 9:48μμ

ΑΝΟΙΧΤΗ ΕΠΙΣΤΟΛΗ : «Ευχαριστώ» του Ε. Στυλιανίδη προς την Ένωση ‘Μαζί για το Παιδί’ για τη μεγάλη χορηγία τους προς το Νοσοκομείο Κομοτηνής»

Με επιστολή του προς την πρόεδρο της ένωσης σωματείων και ιδρυμάτων «Μαζί για το παιδί» κα. Αλεξάνδρα Μαρτίνου, ο Βουλευτής Ροδόπης της Νέας Δημοκρατίας Ευριπίδης Στυλιανίδης εξέφρασε τις θερμές του ευχαριστίες για την μεγάλη χορηγία προς το Σισμανόγλειο Νοσοκομείο Κομοτηνής.
22 Μάιος 2020 - 12:40μμ

Λιμενικούς Σταθμούς σε Φανάρι και Μαρώνεια διεκδίκησε ο Ευριπίδης Στυλιανίδης από τον Υπουργό Ναυτιλίας

υνάντηση εργασίας με τον Υπουργό Ναυτιλίας και Βουλευτή Λασιθίου Γιάννη Πλακιωτάκη καθώς και τον Αρχηγό του Λιμενικού είχε ο Βουλευτής Ροδόπης Ευριπίδης Στυλιανίδης. Του κατέθεσε επιστολή διεκδικώντας την αναβάθμιση των Λιμενικών Φυλακίων Μαρώνειας και Φαναρίου σε Λιμενικούς Σταθμούς.
21 Μάιος 2020 - 3:19μμ

ΠΑΡΕΜΒΑΣΗ Ε.ΣΤΥΛΙΑΝΙΔΗ ΓΙΑ ΤΙΣ ΚΑΤΑΣΚΗΝΩΣΕΙΣ ΜΗΤΡΟΠΟΛΗΣ, ΤΟ ΣΤΡΑΤΟ ΚΑΙ ΤΗΝ ΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΣΗ

Παρέμβαση στον Υπουργό Εσωτερικών Τάκη Θεοδωρικάκο μετά την πρόσφατη επίσκεψή του στην Κομοτηνή, έκανε ο Βουλευτής Ροδόπης της ΝΔ Ευριπίδης Στυλιανίδης επαναφέροντας με επιστολή που του επέδωσε ζητήματα που του έθεσαν φορείς της πόλης.
12 Μάιος 2020 - 6:00μμ

Χαιρετισμός Ευριπίδη Στυλιανίδη, Βουλευτή Ροδόπης ΝΔ για την Παγκόσμια Ημέρα του Νοσηλευτή

Επ' ευκαιρία της Παγκόσμιας Ημέρας Νοσηλευτή ο βουλευτής Ροδόπης Ευριπίδης Στυλιανίδης έστειλε χαιρετισμό προς τους εργαζόμενους του Σισμανογλείου Νοσοκομείου Κομοτηνής ευχαριστώντας τους για την προσφοράς τους και τιμώντας τους για το έργο τους.
11 Μάιος 2020 - 9:41πμ

ΕΠΙΣΚΕΨΗ Ε. ΣΤΥΛΙΑΝΙΔΗ ΣΤΟ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟ ΚΟΜΟΤΗΝΗΣ: «ΝΑ ΚΑΤΑΣΤΗΣΟΥΜΕ ΤΗΝ ΚΡΙΣΗ ΕΥΚΑΙΡΙΑ»

Η πρώτη επίσκεψη του Βουλευτή Ροδόπης της Νέας Δημοκρατίας μετά τη χαλάρωση των περιορισμών ήταν στο Νοσοκομείο Κομοτηνής, προκειμένου να ενημερωθεί για τα αποτελέσματα των παρεμβάσεων του στο Υπουργείο Υγείας και την αποτελεσματική αξιοποίηση τους από τη Διοίκηση του Σισμανόγλειου.
9 Μάιος 2020 - 2:05πμ

Το Άγιο Φως από τα Ιεροσόλυμα παρέδωσε στο Μητροπολίτη Παντελεήμωνα ο Βουλευτής Ροδόπης Ευριπίδης Στυλιανίδης

O Βουλευτής Ροδόπης της Νέας Δημοκρατίας Ευριπίδης Στ. Στυλιανίδης, διασφάλισε το Άγιο Φως και αφού το διατήρησε για αρκετές εβδομάδες στην Αθήνα, μετά τη σχετική χαλάρωση των μέτρων, το έφερε οδικώς στην ιδιαίτερη Πατρίδα του τη Ροδόπη και το παρέδωσε στον Μητροπολίτη Μαρωνείας και Κομοτηνής Παντελεήμωνα, ο οποίος ευχαρίστησε τον πρώην υπουργό και δήλωσε ότι θα το μεταφέρει σε όλες τις ενορίες της Μητρόπολης θέτοντας το στη διάθεση του κάθε πιστού.