«Η Θράκη είναι η στρατηγική υπεραξία της Ελλάδας»

Το ΝΑΤΟ έχει πλέον εξελιχθεί σε μια διεθνή στρατιωτική συμμαχία με πεδίο δράσης εκτός των παραδοσιακών ορίων του. Με ποιο τρόπο συμβάλλει στη διατήρηση της παγκόσμιας ασφάλειας και ειρήνης ;

Ε.Σ.:Το ΝΑΤΟ έχει προσλάβει, μετά την κατάρρευση του κομμουνιστικού μπλοκ, μια άλλη διάσταση και ένα νέο διεθνή ρόλο. Είναι ο πιο αποτελεσματικός παρεμβατικός Οργανισμός στην υπηρεσία των Ηνωμένων Εθνών, για την αντιμετώπιση της τρομοκρατίας και των ασύμμετρων απειλών, τη διεθνή ασφάλεια όταν αυτή απειλείται από εξτρεμιστές, όπως οι τζιχαντιστές και τη διεθνή ειρήνη, όταν αυτή δοκιμάζεται από ακραίες συμπεριφορές κρατών.
Η δύναμη πυρός των κρατών μελών του εγγυάται την προστασία της δημοκρατίας δυτικού τύπου και των ανθρώπινων δικαιωμάτων και λειτουργεί αποθαρρυντικά για κάθε επιβουλέα.

Η κρίση της Ουκρανίας διέρρηξε τις σχέσεις Δύσης και Ρωσίας. Το ΝΑΤΟ και η Ρωσία ενδέχεται να επαναφέρουν ψυχροπολεμικές πρακτικές του παρελθόντος ;

Ε.Σ.:Αυτό δε συμφέρει κανέναν και νομίζω ότι οι ηγεσίες των κρατών θα το αντιληφθούν γρήγορα. Είναι άσκοπη σπατάλη δυνάμεων, ενώ οι κίνδυνοι που μας απειλούν όλους είναι πολύ μεγαλύτεροι. Επίσης, τα οικονομικά συμφέροντα της μιας πλευράς απ΄τη συνεργασία με την άλλη, που μπορεί να κλονισθούν είναι τεράστια σε βάρος της διεθνούς ανάπτυξης και της ευημερίας. Μόνο οι βρετανικές εταιρείες αυτή τη στιγμή διαθέτουν πάνω από 60δις συμβόλαια στη Ρωσία και αντιστρόφως και το ίδιο ισχύει και με τη Γερμανία στο πεδίο της ενέργειας.
Για την Ελλάδα, οι διμερείς σχέσεις με τη Ρωσία αφορούν στο 4% των εξαγωγών, το 20% του Τουρισμού και το 50% της ενέργειας.
Η Ρωσία έχει λόγους να προσαρμοσθεί στους κανόνες αλληλοσεβασμού και τήρησης του διεθνούς δικαίου ενώπιον της αποφασιστικότητας του ΝΑΤΟ και οι ΗΠΑ δεν έχουν λόγο να της δημιουργούν ανασφάλεια στο μαλακό της υπογάστριο, την Ουκρανία, αν δεν προκαλούνται.

Η Ατλαντική Συμμαχία με πιο τρόπο μπορεί να αποτρέψει την επέκταση της απειλής των ισλαμιστών εξτρεμιστών μαχητών στην ευρύτερη περιοχή της Μέσης Ανατολής αλλά και στην Ευρώπη;

Ε.Σ.:Με τη διαμόρφωση, όπως κάνει άλλωστε, μιας ευρείας συμμαχίας κρατών, ενός δηλαδή μετώπου που θα θέλει και θα μπορεί να δράσει άμεσα, κατασταλτικά και δυναμικά στην περιοχή.

Ποια είναι τα πλεονεκτήματα της Ελλάδας ως κράτος – μέλος του ΝΑΤΟ ;

Ε.Σ.:Ασφάλεια, σταθερότητα και γεωστρατηγική υπεραξία με ότι συνεπάγεται αυτό και για τη σταθερότητα και την ανάπτυξη στην πατρίδα μας.

Η Θράκη θεωρείται Πρότυπο Ανοιχτής Δημοκρατικής Κοινωνίας. Πως μπορεί να αποτελέσει ένα ευρωπαϊκό πρότυπο και για άλλες περιοχές που έχουν θρησκευτικές μειονότητες ;

Ε.Σ.:Εμείς δουλέψαμε σταθερά στην περιοχή, όχι για την ομογενοποίηση ή την αφομοίωση, αλλά για τον αλληλοσεβασμό και την ενσωμάτωση των σύνοικων στοιχείων. Καταστήσαμε το πρόβλημα του παρελθόντος, πλεονέκτημα του μέλλοντος. Οικοδομήσαμε όλοι μαζί, Χριστιανοί και Μουσουλμάνοι, Αρμένιοι, Πομάκοι, Αθίγγανοι και Τουρκογενείς μια Ανοιχτή Δημοκρατική Κοινωνία Πρότυπο, χρησιμοποιώντας ως εργαλεία την ισόρροπη ανάπτυξη, την ποιοτική διαπολιτισμική εκπαίδευση και το σεβασμό στη θρησκευτική ελευθερία. Δεν είναι τυχαίο ότι στη Θράκη δε γεννήθηκε κανένας εξτρεμιστής, ούτε άνθισε ποτέ ο φονταμενταλισμός. Και όποιες περιστασιακές εντάσεις στο παρελθόν, είχαν πιο πολύ εθνικιστικά χαρακτηριστικά, ήταν υποκινούμενες από κύκλους της γείτονος και αποσκοπούσαν κυρίως στην «Τουρκοποίηση» των άλλων εθνοτικών ομάδων. Πομάκων, Αθίγγανων, Παλαιομουσουλμάνων, κλπ.

Πως η Θράκη μπορεί να αναδειχθεί σε έναv ενεργειακό και εμπορικό κόμβο των Βαλκανίων ;

Ε.Σ.:Όλες οι υποδομές άρχισαν να προετοιμάζονται με πολύ κόπο από το 2004 και μετά. Εγνατία, Κάθετοι Άξονες, Λιμάνια, Αεροδρόμια, ενεργειακοί αγωγοί. Δυστυχώς, μετά την οικονομική κρίση χάσαμε πολύτιμο χρόνο. Σημαντικά έργα ακυρώθηκαν, καθηλώθηκαν ή καθυστέρησαν και τώρα καταβάλουμε πολλαπλάσιο κόπο για να επιτύχουμε το στόχο μας. Πιστεύω όμως ότι θα τα καταφέρουμε, γιατί η Θράκη είναι η στρατηγική υπεραξία της Ελλάδας. Παίζει το ρόλο του «νωτιαίου μυελού» στη σύνδεση Ευρώπης και Ασίας, ενεργειακά, εμπορικά, συγκοινωνιακά, πολιτιστικά, γεωστρατηγικά, αμυντικά…
Η ανάκαμψη της ελληνικής οικονομίας και η επιστροφή της Ελλάδας στο διεθνές πεδίο διέρχονται από τη Θράκη. Όσο πιο γρήγορα το καταλάβει η Αθήνα, τόσο πιο πολύ θα κερδίσει η χώρα.

Το Οικουμενικό Πατριαρχείο της Κωνσταντινούπολης αναδεικνύει σε διεθνές επίπεδο τις αξίες της ελληνικής ορθοδοξίας. Θεωρείται ότι ασκεί ένα είδος πολιτιστικής διπλωματίας;

Ε.Σ.:Τόσο το Οικουμενικό Πατριαρχείο της Κωνσταντινούπολης, όσο και τα άλλα Πατριαρχεία μας αλλά και η Εκκλησία της Ελλάδας, διαδραματίζουν σημαντικότατο ρόλο στην άσκηση εκκλησιαστικής και πολιτιστικής διπλωματίας. Ασκούν σημαντική επιρροή στην Ασία, την Αφρική, τον Αραβικό κόσμο… Πρωταγωνιστούν σε ειρηνοποιητικές πρωτοβουλίες… ενισχύουν τη σχέση των κόσμων αυτών με τη Δύση και κρατούν ακλόνητο το κέντρο βάρους της Ορθοδοξίας στα χέρια του Ελληνισμού και της Ρωμιοσύνης.

Η «διπλωματία των αγωγών» φαίνεται να αλλάζει την ισορροπία δυνάμεων στις σχέσεις Ευρωπαϊκής Ένωσης και Ρωσίας. Ποια είναι η γνώμη σας;

Ε.Σ.:Η Ρωσία δε θα πάψει ποτέ να είναι σημαντικός διεθνής παίκτης στο χώρο της ενέργειας, αλλά η ενεργειακή ασφάλεια πρέπει να είναι εγγυημένη για την Ευρώπη. Αυτό σημαίνει διαφοροποίηση των πηγών, των δρόμων και των μορφών ενέργειας, ώστε να μη δημιουργούνται μονοπώλια και μονομερείς εξαρτήσεις. Η Ελλάδα μπορεί να παίξει και στο νέο τοπίο πρωταγωνιστικά.

Θεωρείτεότι η συμμετοχή της χώρας μας στον αγωγό φυσικού αερίου ΤΑΡ την αναβαθμίζει γεωπολιτικά μέσα στην ενεργειακή σκακιέρα της Ευρώπης;

Ε.Σ.:Αναμφισβήτητα, διότι αυτός ο αγωγός ή καλύτερα ο διάδρομος μπορεί να εξελιχθεί εντυπωσιακά σε στρατηγικός όταν πέρα από το Σαχ Ντενίζ και τις ρωσικές πηγές ξανανοίξει και η αγορά του Ιράν.

Ο ΤΑΡ θεωρείται ο ακρογωνιαίο λίθος του Νότιου Ευρωπαϊκού Διαδρόμου. Τι σημαίνει για την Ευρώπη σε γεωπολιτικό και πρακτικό επίπεδο ο περιορισμός της ενεργειακής εξάρτησης από το ρωσικό φυσικό αέριο ;

Ε.Σ.:Η διαφοροποίηση πηγών, μορφών και δρόμων ενέργειας ενισχύει την ενεργειακή ασφάλεια, δημιουργεί ανταγωνιστικές τιμές για την αγορά και δυναμώνει την ανεξαρτησία, δηλαδή τη διαπραγματευτική θέση και την ελευθερία επιλογής της ΕΕ.

Η υιοθέτηση μιας Αποκλειστικής Οικονομική Ζώνης (ΑΟΖ) αναμένεται να αλλάξει τα δεδομένα στο Αιγαίο. Θεωρείται πως είναι «η γαλάζια γραμμή της ελληνικής εξωτερικής πολιτικής»;

Ε.Σ.:Αναμφισβήτητα βγάζει την αμυνόμενη Ελλάδα «επιθετικά» και δημιουργικά μπροστά. Της επιτρέπει να λύσει χρόνια προβλήματα αν το χειριστεί λογικά, ρεαλιστικά και ψύχραιμα με την Τουρκία και φυσικά να κατοχυρώσει οριστικά και αμετάκλητα εθνικά κυριαρχικά δικαιώματα.

Η Ελλάδα και το Ισραήλ είναι δυο χώρες με ιδιαίτερα χαρακτηριστικά. Παράλληλα το Ισραήλ έχει ανακαλύψει κοιτάσματα φυσικού αερίου και η Ελλάδα έχει τη δυνατότητα να τα μεταφέρει στην ευρωπαϊκή αγορά. Προσθέτοντας και τα κυπριακά κοιτάσματα τότε μπορούμε να μιλάμε για μια τριμερής ενεργειακή συμμαχία στη νοτιανατολική Μεσόγειο. Με ποιές προϋποθέσεις μπορεί να γίνει εφικτή και πως θα συνεισφέρει στην ευρωπαϊκή ενεργειακή ασφάλεια;

Ε.Σ.:Η υποθαλάσσια μεταφορά αερίου μέσω Ελλάδας στην Ευρώπη, όσο κι αν φαίνεται ελκυστική, θα έλεγα ότι είναι μη ρεαλιστική προσέγγιση λόγω κόστους.
Αντίθετα, θεωρώ απολύτως εφικτή τη μετατροπή της Ελλάδας και της Κύπρου σε διεθνή hub (κόμβος αποθήκευσης και θαλάσσιας μεταφοράς ενέργειας).
Η επέκταση του σταθμού της υγροποίησης στη Ρεβυθούσα και η δημιουργία ενός νέου στο Βόρειο Αιγαίο και η σύνδεσή τους μέσω θαλάσσης με Ισραήλ και Κύπρο θα συνέβαλαν στην αναβάθμιση του δικτύου αγωγών, που αναπτύσσονται εντός ελληνικού εδάφους, προς όφελος όλων.
Η σχέση Ελλάδας – Κύπρου – Ισραήλ μπορεί να ωφελήσει στρατηγικά σε πολλά επίπεδα. Δεν πρέπει όμως σε καμιά περίπτωση να λειτουργούμε ευκαιριακά, αγνοώντας το ρόλο και πολλών σημαντικών Αραβικών κρατών στην περιοχή ακόμα και της Τουρκίας που μπορεί να λειτουργήσει αποσταθεροποιητικά αν την περιφρονήσουμε ή την υποτιμήσουμε. Στόχος τη πολιτικής μας θα πρέπει να είναι η σταθερή και συνεχής ανάπτυξη σχέσεων και ισορροπιών στην περιοχή, με τρόπο ώστε να ενισχύεται η θέση μας και να αναβαθμίζεται ο ρόλος μας μέσα από την ταύτιση των δίκαιων συμφερόντων μας με τα ισχυρά διεθνή συμφέροντα.

_________________________________________________________________________

Συνέντευξη στο Γιώργο Ξ. Πρωτόπαπα
8 Οκτωβρίου 2014

Πρόσφατα Νέα
Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit, sed do eiusmod consectetur adipiscing elit, sed do eiusmod

TO ΤΕΛΟΣ ΤΗΣ ΕΠΟΧΗΣ ΤΩΝ ΑΥΤΟΝΟΗΤΩΝ

Είμαστε η γενιά που μας αποκαλούσαν «τυχερή», γιατί γεννηθήκαμε σε μια εποχή που τα Ζητούμενα άλλων γενεών θεωρούνταν για μας Αυτονόητα.

Ο ΕΥΡΩΠΑΙΚΟΣ ΡΟΛΟΣ ΤΗΣ ΘΡΑΚΗΣ

Η Θράκη άντεξε... Μια κοινωνία ώριμη και συντεταγμένη, με ψυχραιμία και αποφασιστικότητα, απόλυτα συντονισμένη με την Ελληνική Αστυνομία, τις Ένοπλες Δυνάμεις και την Εθνοφυλακή, απέδειξε ότι μπορεί να προστατέψει τα Ελληνικά και τα Ευρωπαϊκά σύνορα. Η Τουρκική Κυβέρνηση το τριήμερο της Καθαράς Δευτέρας επεδίωξε έναν αποσταθεροποιητικό αιφνιδιασμό και αιφνιδιάστηκε η ίδια.
7 Μάρτιος 2020 - 1:58μμ

ΑΝΤΙΑΣΦΥΞΙΟΓΟΝΕΣ ΜΑΣΚΕΣ ΤΟΥ ΔΗΜΟΥ ΓΛΥΦΑΔΑΣ ΜΟΙΡΑΣΕ Ο ΕΥΡΙΠΙΔΗΣ ΣΤΥΛΙΑΝΙΔΗΣ ΣΤΟΥΣ ΦΥΛΑΚΕΣ ΤΩΝ ΣΥΝΟΡΩΝ ΤΟΥ ΕΒΡΟΥ

Μετά από συνεννόηση με το Δήμαρχο Γλυφάδας Γιώργο Παπανικολάου, ο Βουλευτής Ροδόπης της Νέας Δημοκρατίας Ευριπίδης Στυλιανίδης μοίρασε αντιασφυξιογόνες μάσκες που προσέφερε ο Δήμος Γλυφάδας για να στηρίξει τον αγώνα της Ελληνικής Αστυνομίας και του Στρατού προκειμένου να διαφυλάξουν τα σύνορα της Ελλάδας στον Έβρο από την επίθεση που δέχονται.
24 Φεβρουάριος 2020 - 9:37πμ

ΕΥΡΙΠΙΔΗΣ ΣΤΥΛΙΑΝΙΔΗΣ: «Η ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΓΛΩΣΣΑ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΚΑΤΑΣΤΕΙ ΕΡΓΑΛΕΙΟ ΕΞΩΤΕΡΙΚΗΣ ΠΟΛΙΤΙΚΗΣ»

Στην Επιτροπή Απόδημου Ελληνισμού του Κοινοβουλίου εκλήθησαν ο Πρύτανης του ΑΠΘ καθηγητής Ν. Παπαϊωάννου και ο Πρόεδρος του Κέντρου Ελληνικής Γλώσσας καθηγητής κ. Καζάζης προκειμένου να παρουσιάσουν το σημαντικό έργο που κάνουν στο εξωτερικό τα Ιδρύματα της Βορείου Ελλάδας. Κατά τη διάρκεια μιας γόνιμης συζήτησης που ακολούθησε με τους Έλληνες Βουλευτές αίσθησή έκανε η ουσιαστική παρέμβαση του Βουλευτή της Νέας Δημοκρατίας από τη Ροδόπη την οποία συμμερίστηκαν και αρκετοί συνάδελφοι του. Συγκεκριμένα ο Ευριπίδης Στ. Στυλιανίδης τόνισε:
17 Φεβρουάριος 2020 - 11:40πμ

ΣΤΟΝ ΥΠΟΥΡΓΟ ΕΣΩΤΕΡΙΚΩΝ Τ. ΘΕΟΔΩΡΙΚΑΚΟ ΓΙΑ ΖΗΤΗΜΑΤΑ ΤΗΣ ΚΟΜΟΤΗΝΗΣ Ο ΒΟΥΛΕΥΤΗΣ Ε. ΣΤΥΛΙΑΝΙΔΗΣ ΜΕ ΤΟΝ ΔΗΜΑΡΧΟ Γ. ΓΚΑΡΑΝΗ

Τον Υπουργό Εσωτερικών Τάκη Θεοδωρικάκο επισκέφθηκε ο Βουλευτής Ροδόπης Ευριπίδης Στυλιανίδης και ο Δήμαρχος Κομοτηναίων Γιάννης Γκαράνης συνοδευόμενος από τον πρόεδρο της ΔΕΥΑΚ Ν. Χαραλαμπίδης
17 Φεβρουάριος 2020 - 11:18πμ

ΑΡΘΡΟ ΣΤΗΝ ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ ΠΑΡΟΝ 16/02/2020

100 ΧΡΟΝΙΑ ΕΛΕΥΘΕΡΗ ΘΡΑΚΗ: ΩΡΑ ΓΙΑ ΔΡΑΣΗ του Ευριπίδη Στ. Στυλιανίδη Βουλευτή Ροδόπης, Επικ. Καθηγητή Νομικής Ευρωπαϊκού Πανεπιστημίου Κύπρου