Ψηφιακές Τηλεπικοινωνίες: Η Ελλάδα στην πρώτη γραμμή των εξελίξεων

Οι τηλεπικοινωνίες σήμερα είναι το κλειδί που ανοίγει την πόρτα της ψηφιακής εποχής, αποτελούν το διαβατήριο για την είσοδο στον κόσμο που έρχεται. Γεγονός είναι ότι όποιος πλέον δεν συμβαδίζει με τα νέα δεδομένα που επιβάλλουν οι τεχνολογικές εξελίξεις στον κρίσιμο τομέα των τηλεπικοινωνιών, εκ των πραγμάτων θα τεθεί στο περιθώριο της παγκόσμιας ανάπτυξης, θα βρεθεί ουραγός της παγκόσμιας κοινότητας. Δεν θα μπορέσει να ανταποκριθεί στις απαιτήσεις του κοινωνικού συνόλου για εκσυγχρονισμό, δεν θα καταφέρει να ανταπεξέλθει στις προκλήσεις της οικονομίας για διερεύνηση και εκμετάλλευση των νέων αναπτυξιακών δυνατοτήτων.

Στο Υπουργείο Μεταφορών και Επικοινωνιών είμαστε στην ευχάριστη θέση να διαπιστώνουμε πως η Ελλάδα βρίσκεται αυτή τη στιγμή στην πρώτη γραμμή των εξελίξεων, καθώς αποδίδει καρπούς το στρατηγικό σχέδιο για τις ψηφιακές τηλεπικοινωνίες, που έχει θέσει σε εφαρμογή η Κυβέρνηση την τελευταία πενταετία. Τα αποτελέσματα είναι μετρήσιμα, το έργο αποτυπώνεται στους αριθμούς,  αναδεικνύεται από τις στατιστικές και είναι πλέον εμφανές και διάχυτο σε ολόκληρη την κοινωνία.
       

Η ευρυζωνική επανάσταση της περιόδου 2004-2008
   
Περνώντας σε συγκεκριμένες αναλύσεις, παρατηρούμε πως το 2004 η διείσδυση της ευρυζωνικότητας στη χώρα μας ήταν 0,1%. Σήμερα η ευρυζωνική διείσδυση στην Ελλάδα ανέρχεται στα επίπεδα του 13.5%, έχοντας πραγματοποιήσει τεράστιο άλμα μέσα σε λίγα χρόνια. Εξάλλου, το 23% των ελληνικών νοικοκυριών και το 80% των επιχειρήσεων με πάνω από 10 εργαζόμενους, διαθέτουν σήμερα ευρυζωνική σύνδεση. Μάλιστα, ακόμα και στις μικρές επιχειρήσεις, που απασχολούν εως 9 άτομα, έχει σημειωθεί την τριετία 2005-2008 τεράστια άνοδος από το 4.7% στο 37.8%, ενώ ως προς τη χρήση του ίντερνετ , στις ηλικίες εως 25 ετών, καταγράφεται το εκπληκτικό ποσοστό της τάξης του 95%.
Στοιχεία αποδεικνύουν πως κάθε μέρα πραγματοποιούνται στη χώρα μας 1975 νέες συνδέσεις, αριθμός που την κατατάσσει ανάμεσα στις πρώτες χώρες με τον υψηλότερο ετήσιο ρυθμό αύξησης των ευρυζωνικών συνδέσεων. Έχουμε φτάσει σε σημείο σήμερα να κάνουμε λόγο για πάνω από 1,5 εκατομμύρια σταθερές ευρυζωνικές γραμμές, με το 2008 να παρουσιάζεται αύξηση της τάξεως του 48% σε σχέση με την προηγούμενη χρονιά.

Με βάση τα ίδια στοιχεία, στις αρχές του προηγούμενου έτους, τα 5,9 Mb/s μέσης ονομαστικής ταχύτητας πρόσβασης στην Ελλάδα κατέταξαν τη χώρα μας στην έκτη θέση της Ευρωπαϊκής Ένωσης, ενώ εκτιμάται ότι φέτος θα έχουμε ακόμα μεγαλύτερη εκτίναξη. Η εγχώρια πληθυσμιακή ευρυζωνική κάλυψη την ίδια περίοδο άγγιξε το 86%, με το ποσοστό αυτό σήμερα να αυξάνεται ακόμη περισσότερο. Ταυτόχρονα, η γεωγραφική κάλυψη φτάνει το 100% στα αστικά κέντρα και το ίδιο επιθυμούμε να πραγματοποιήσουμε  και για τις ημιαστικές και αγροτικές περιοχές βελτιώνοντας σύντομα τα ποσοστά των 85% και 50% στα οποία κυμαίνονται αντίστοιχα.
Παράλληλα, η Ελλάδα εντάσσεται πλέον σε πανευρωπαϊκό επίπεδο μεταξύ των χωρών με τις πιο ανταγωνιστικές προσφορές σε 2 πακέτα ευρυζωνικής πρόσβασης, το βασικό -εως 2 Mb/s και το μέσο-εώς 8Μb/s. Στην πράξη αυτό μεταφράζεται ως εξής: ενώ το  πακέτο σύνδεσης υψηλής ταχύτητας κόστιζε στον καταναλωτή στις αρχές του 2004 κατά μέσο όρο 217 ευρώ το μήνα, από τις αρχές του 2008 μπορεί να το απολαμβάνει με 25,3 ευρώ. Ας μην ξεχνάμε, άλλωστε, πως σημαντικό ρόλο στα αποτελέσματα αυτά παίζει και η ανάπτυξη του ανταγωνισμού κατά τα τελευταία χρόνια, η οποία συμβάλλει καταλυτικά ώστε οι τιμές να σημειώνουν σημαντική μείωση.

Η ισότιμη συμμετοχή όλων των πολιτών στην ψηφιακή Ελλάδα

Οι έρευνες δείχνουν ότι η χώρα μας αξιοποιεί σε μεγάλο βαθμό τις δυνατότητες που παρέχει η νέα ψηφιακή εποχή και προχωράει δυναμικά προς το μέλλον ως σημαντικός εταίρος της Ευρώπης στην κοινωνία της τεχνολογίας.
Πιστεύουμε, όμως, ότι ουσιαστικά βρισκόμαστε ακόμα στην αρχή μιας ψηφιακής-ευρυζωνικής «επανάστασης», της οποίας το Υπουργείο Μεταφορών και Επικοινωνιών φιλοδοξεί να κρατήσει ψηλά τη σημαία. Στόχος  της αναπτυξιακής μας πολιτικής είναι να καταπολεμήσουμε το «ψηφιακό χάσμα», επιφέροντας ουσιαστικά ακύρωση της έννοιας «περιφέρεια».        

Προτεραιότητά μας αποτελεί η παροχή αδιακρίτως σε όλους τους πολίτες ίσων ευκαιριών για πρόσβαση στις νέες τεχνολογίες, καθώς και η δυνατότητα ισότιμης συμμετοχής τους στη σύγχρονη ψηφιακή Ελλάδα, μέσα από επιδοτούμενα προγράμματα, όπως αυτά για χρήστες του διαδικτύου που προέρχονται από δυσπρόσιτες και απομονωμένες περιοχές της περιφέρειας.
Προχωράμε ήδη στην ένταξη στο πρόγραμμα «Ανάπτυξη Υποδομών Δικτύων Τοπικής Πρόσβασης-Μέτρο 4.2» του επιχειρησιακού προγράμματος «Κοινωνία της Πληροφορίας» του Γ΄ Κοινοτικού Πλαισίου Στήριξης, 213 έργων συνολικού προϋπολογισμού 37, 43 εκατομμυρίων ευρώ, που αφορούν στην ανάπτυξη τοπικών δικτύων πρόσβασης και ηλεκτρονικών υπηρεσιών  σε διάφορες περιοχές της χώρας (43 Δήμοι στην Αττική, 170 στην Περιφέρεια). Με βάση το πρόγραμμα αυτό, θα ωφεληθούν ιδιαίτερα οι μικρές πόλεις και οι απομακρυσμένες περιοχές της χώρας μέσα από την παροχή βασικών υπηρεσιών ευρείας ζώνης, θα βελτιωθεί η ποιότητα της ζωής των κατοίκων των περιοχών αυτών και θα δημιουργηθούν νέες θέσεις εργασίας.

Οι κάτοικοι σε κάθε γωνιά της πατρίδας μας θα μπορούν να απολαμβάνουν ένα ευρύ φάσμα υπηρεσιών, που περιλαμβάνει μεταξύ άλλων την τηλε-ιατρική, την τηλε-εκπαίδευση και θα τους παρέχεται η προοπτική για τηλε-εργασία και ηλεκτρονικό εμπόριο. Θα τους δίνεται, επίσης, η δυνατότητα να συναλλάσσονται από το σπίτι τους με το δημόσιο, να υποβάλλουν τις αιτήσεις τους, να τακτοποιούν τις υποθέσεις τους, να κάνουν με άλλα λόγια τη ζωή τους πιο απλή, πιο εύκολη.

Με την αξιοποίηση, εξάλλου, της δορυφορικής αναμετάδοσης μέσω του δορυφόρου Hellas Sat 2, έγινε πραγματικότητα το πρόγραμμα «ΔΟΡ.Υ.». Το εν λόγω πρόγραμμα, μας επιτρέπει να εγκαταστήσουμε τερματικά για δωρεάν υψηλής ταχύτητας ίντερνετ σε σχολεία, δημόσιες υπηρεσίες και καταστήματα με κοινωνική προσφορά, τα οποία εδράζονται σε ορεινές, νησιωτικές, ακριτικές και γενικότερα απομακρυσμένες περιοχές της χώρας. Αποτέλεσμα είναι η άρση της τηλεπικοινωνιακής απομόνωσης και η παροχή ίσων ευκαιριών στους πολίτες των περιοχών αυτών με εκείνους που ζουν στα μεγάλα αστικά κέντρα.
Ταυτόχρονα, η τοποθέτηση Wi-Fi για γρήγορο ίντερνετ σε πανεπιστημιουπόλεις, αρχαιολογικές τοποθεσίες, σταθμούς και πολυσύχναστους για τη νεολαία χώρους, προσδίδει πλουραλισμό στα μέσα για την  επίτευξη του σκοπού που εξ’ αρχής έχουμε θέσει: την πρόσβαση στην κοινωνία της πληροφορίας για όλους τους πολίτες.
        
Η επένδυση στον κόσμο που έρχεται

Ο αγώνας για την κατάκτηση της ψηφιακής κορυφής δεν σταματάει όμως εδώ. Έχουμε θέσει τον πήχη ψηλότερα και προχωράμε άμεσα στην υλοποίηση έργων για τη χώρα, τον πολίτη, τις επόμενες γενιές.
Σημαντικές είναι οι προσπάθειες που εκπονούνται αυτή τη στιγμή για την ανάπτυξη δικτύων Νέας Γενιάς(Next Generation Networks-NGNs), μέρος των οποίων αποτελεί το ήδη ανακοινωθέν φιλόδοξο σχέδιο ύψους 2,1 δις ευρώ για την ανάπτυξη δικτύου οπτικών ινών (Fiber to the Home-FTTH). Το σχέδιο αυτό εντάσσεται στο πλαίσιο της Ψηφιακής Στρατηγικής 2006-2013 και αφορά την επένδυση σε ψηφιακές υποδομές, με τη δημιουργία ενός δικτύου οπτικών ινών ανοιχτής πρόσβασης σε όλους τους παρόχους τηλεπικοινωνιακών και ψηφιακών υπηρεσιών. Με βάση αυτό, σε κάθε χρήστη θα φτάνει μία οπτική ίνα, που θα του δίνει τη δυνατότητα να απολαμβάνει υψηλές ταχύτητες πρόσβασης, τουλάχιστον 100 Mb/s. Υπολογίζουμε ότι σταδιακά θα επιτευχθεί η διασύνδεση στο δίκτυο οπτικών ινών πάνω από 1,5 εκατομμυρίου νοικοκυριών, των οποίων την καθημερινότητα θα αλλάξει με την εισαγωγή ψηφιακών τηλεοπτικών καναλιών υψηλής ευκρίνειας, τις υπηρεσίες βιντεοτηλεφωνίας και κυρίως την επέκταση υπηρεσιών όπως η τηλε-ιατρική , η τηλε-εκπαίδευση και η τηλε-επιχειρηματικότητα, που απαιτούν πολύ γρήγορες ταχύτητες και μεγάλο όγκο μετάδοσης δεδομένων.

Το προφίλ μιας σύγχρονης ευρωπαϊκής χώρας που φιλοδοξεί όχι μόνο να στέκεται με επάρκεια απέναντι στα υψηλά κριτήρια ανταγωνιστικότητας που θέτει το ευρωπαϊκό περιβάλλον, αλλά και να ηγείται των εξελίξεων στο παγκόσμιο γίγνεσθαι, επιβάλλει να συνεχίσουμε να αξιοποιούμε στο έπακρο τις δυνατότητες που παρέχει η νέα ψηφιακή εποχή. Άλλωστε, όπως καταδεικνύουν πρόσφατες έρευνες, ανάπτυξη των ψηφιακών τηλεπικοινωνιών σημαίνει ταυτόχρονα ανάπτυξη της οικονομίας, άνοιγμα των αγορών, προσέλκυση επενδύσεων, αύξηση του Ακαθαρίστου Εθνικού Προϊόντος και δημιουργία νέων θέσεων εργασίας. Πάνω απ’ όλα όμως είναι δείγμα πολιτισμού και επιπέδου μιας χώρας. Διότι σε ένα κόσμο που τα πάντα εξελίσσονται με την ταχύτητα του φωτός, ο πολίτης οφείλει να είναι κοινωνός αυτών των εξελίξεων. Είναι θέμα παιδείας, πληροφόρησης, κοινωνικοποίησης, είναι απαραίτητη προϋπόθεση για να κατανοεί κανείς την εποχή στην οποία ζει και να συμβαδίζει με αυτή.

Δημοσιέυθηκε στην εφημερίδα ΗΜΕΡΗΣΙΑ στις 11/4/2009.

Πρόσφατα Νέα
Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit, sed do eiusmod consectetur adipiscing elit, sed do eiusmod
7 Ιουλίου 2020 - 11:02πμ

ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΕΥΡΙΠΙΔΗ ΣΤΥΛΙΑΝΙΔΗ ΜΕ ΤΟΝ ΠΡΟΕΔΡΟ ΤΗΣ ΕΤΑΔ ΑΝΤΩΝΗ ΜΠΕΖΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΞΙΟΠΟΙΗΣΗ ΤΩΝ ΤΟΥΡΙΣΤΙΚΩΝ ΑΚΙΝΗΤΩΝ ΤΗΣ ΡΟΔΟΠΗΣ

Συστηματική πίεση για την ανταποδοτική αξιοποίηση των τουριστικών ακινήτων του Νόμου Ροδόπης ασκεί ο Βουλευτής της Νέας Δημοκρατίας Ευριπίδης Στυλιανίδης.
6 Ιουλίου 2020 - 10:59πμ

ΠΡΑΣΙΝΟ ΦΩΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΠΑΝΑΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑ ΤΗΣ SHELMAN

Καθοριστικής σημασίας συνάντηση είχε σήμερα ο Βουλευτής Ροδόπης της Νέας Δημοκρατίας Ευριπίδης Στ. Στυλιανίδης με τον Υπουργό Ανάπτυξης Άδωνη Γεωργιάδη για την επανεκκίνηση της βιομηχανίας Shelman στην Κομοτηνή.
29 Ιουνίου 2020 - 10:15πμ

ΑΡΧΙΖΟΥΝ ΟΙ ΠΡΟΕΤΟΙΜΑΣΙΕΣ ΓΙΑ ΤΗ ΣΥΝΕΔΡΙΑΣΗ ΤΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ ΤΗΣ ΕΥΡΩΠΗΣ ΣΤΗΝ ΚΟΜΟΤΗΝΗ

Με τον Γενικό Διευθυντή της Αστυνομίας Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης Στρατηγό Συριτούδη είχε συνάντηση εργασίας ο Βουλευτής Ροδόπης της Νέας Δημοκρατίας και Εκπρόσωπος της Ελλάδας στο Συμβούλιο της Ευρώπης Δρ. Ευριπίδης Στυλιανίδης.
28 Ιουνίου 2020 - 9:49μμ

ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΣΤΗ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ ΤΗΣ ΚΥΡΙΑΚΗΣ ΚΑΙ ΣΤΟ ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟ ΝΙΚΟ ΟΙΚΟΝΟΜΟΥ ΤΟΥ ΔΡ. ΕΥΡΙΠΙΔΗ ΣΤ. ΣΤΥΛΙΑΝΙΔΗ, ΒΟΥΛΕΥΤΗ ΡΟΔΟΠΗΣ-ΝΔ, ΕΠΙΚ. ΚΑΘΗΓΗΤΗ ΝΟΜΙΚΗΣ ΕΥΡΩΠΑΙΚΟΥ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟΥ ΚΥΠΡΟΥ

Ευριπίδης Στυλιανίδης: Να μετατρέψουμε την κρίση σε ευκαιρία Ο βουλευτής Ροδόπης της ΝΔ τονίζει ότι η Ελλάδα πρέπει να είναι έτοιμη να ασκήσει τα κυριαρχικά της δικαιώματα και εξηγεί πότε η προσφυγή στη Χάγη μπορεί να είναι χρήσιμη για την Ελλάδα Νίκος Οικονόμου

ΝΑ ΣΥΣΤΑΘΕΙ ΔΙΑΚΟΜΜΑΤΙΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΓΙΑ ΤΗ ΘΡΑΚΗ

Υπέρ της συγρότησης Διακομματικής επιτροπής για τη Θράκη τάσσεται με συνέντευξή του στο iEidiseis ο Ευρυπίδης Στυλιανίδης, βουλευτής Ροδόπης της ΝΔ και Επικ. Καθηγητής Νομικής του Ευρωπαϊκού Πανεπιστημίου Κύπρου, εκφράζοντας μάλιστα τη βεβαιότητα ότι ο πρωθυπουργός θα είναι θετικός στη συγκεκριμένη ανάγκη.Ο πρώην υπουργός επισημαίνει ότι το «κόμμα Σαδίκ» «όχι απλά συνεργάζεται, αλλά καθοδηγείται σε μεγάλο βαθμό από την τουρκική διπλωματία».
21 Ιουνίου 2020 - 10:44μμ

Η ΝΕΑ ΕΠΟΧΗ ΣΤΗΝ ΑΝΩΤΑΤΗ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ του Δρ. Ευριπίδη Στ. Στυλιανίδη Βουλευτή Ροδόπης ΝΔ, πρώην Υπουργού Παιδείας, Επικ. Καθηγητή Νομικής Ευρωπαϊκού Πανεπιστημίου Κύπρου

Για πολλές δεκαετίες η ιδεοληψία ήταν η κυρίαρχη δύναμη και η παραπλανητική πυξίδα της ακολουθουμενης πολιτικής στην Ανώτατη Εκπαίδευση της Χώρας.