Το νέο άνοιγμα της οικονομικής μας διπλωματίας στον Εύξεινο Πόντο και την Κασπία

Μετά το επιτυχημένο άνοιγμα της Ελλάδος στα Βαλκάνια, η Οικονομική μας Διπλωματία έχει ήδη δρομολογήσει δύο νέα στρατηγικά ανοίγματα στην περιοχή του Ευξείνου Πόντου και της Κασπίας και τη Μεσογειακή αγορά, τον αραβικό κόσμο, το Ισραήλ και τις χώρες του Κόλπου.

Την ώρα που στα Βαλκάνια το ελληνικό δίκτυο ισχυροποιείται και στρέφεται προς τις υπηρεσίες, στη Μαύρη Θάλασσα δίδεται έμφαση στον τομέα της ενέργειας ενώ στον αραβικό κόσμο στόχευσή μας είναι εκτός από την ενέργεια οι κατασκευές, ο τουρισμός, το εξαγωγικό εμπόριο καθώς και η προσέλκυση επενδυτικών κεφαλαίων.
Η σηματοδότηση της παρευξείνιας παρουσίας μας έγινε πριν ενάμιση χρόνο από τον Πρωθυπουργό κ. Κώστα Καραμανλή με την επίσημη επίσκεψη του στην Μόσχα και την μεγάλη επιχειρηματική αποστολή που ακολούθησε (170 επιχειρήσεις).

Η δυναμική ελληνική Προεδρία στον Οργανισμό Οικονομικής Συνεργασίας Ευξείνου Πόντου (ΟΣΕΠ) με τη διοργάνωση 7 Διυπουργικών Επιτροπών, ενός Επιχειρηματικού Forum και μίας Διακοινοβουλευτικής Συνέλευσης έδωσε νέα ώθηση στις σχέσεις μας, αναδεικνύοντας το σημαντικό ρόλο της χώρας μας ως μέλους της Ευρωπαϊκής Ένωσης και του ΝΑΤΟ στην προσέγγιση που επιχειρείται από τις χώρες αυτές με την Ευρώπη. Η συμβολή της Ελλάδος υπήρξε καταλυτική για την ανάπτυξη της πολιτικής νέας Ευρωπαϊκής Γειτονίας η οποία αναμένεται να προβλέπει και χρηματοδοτικά εργαλεία για τις χώρες της περιοχής κυρίως για την Αρμενία, τη Γεωργία και το Αζερμπαιτζάν.

Ο ρόλος της χώρας μας εκτιμήθηκε από όλες τις πλευρές και κεφαλοποιήθηκε πολιτικά με την εκλογή για πρώτη φορά ενός Έλληνα Πρέσβη στη θέση του  Γενικού Γραμματέα ενός διεθνούς πολιτικοοικονομικού οργανισμού όπως ο ΟΣΕΠ σχεδόν ομόφωνα.

Με την πρόσφατη επίσκεψη μας στην Αρμενία ολοκληρώνουμε μία σειρά επισκέψεων σε όλες τις χώρες της περιοχής ενισχύοντας σε όλα τα επίπεδα τις διμερείς μας σχέσεις.

Ο νέος ρόλος της Ελλάδος, μας εξελίσσει από χώρα κατανάλωσης σε χώρα διακίνησης ενέργειας μέσω των αγωγών που δρομολογούμε ή κατασκευάζουμε στη χώρα μας (πετρελαιαγωγός Μπουργκάς-Αλεξανδρούπολη, αγωγός φυσικού αερίου Μπακού/ Αζερμπαϊτζάν, Καρατσάμπει/ Τουρκία, Κομοτηνή-Πρέβεζα/ Ελλάδα, Οτράντο/ Ιταλία και Δυτικά Βαλκάνια).

Στην καρδιά αυτής της αγοράς η Αρμενία αποτελεί πολύτιμο πολιτικό και οικονομικό εταίρο, χρήσιμο τόσο για την παρακολούθηση εκ του σύνεγγυς των εξελίξεων όσο και για την προώθηση στο μέλλον των προϊόντων μας στην ευρύτερη περιοχή. Άλλωστε δεν είναι καθόλου τυχαίο ότι η Ελλάδα αποτελεί ήδη τον πρώτο επενδυτή στη φίλη χώρα έχοντας ξεπεράσει σε άμεσες επενδύσεις τα 450 εκατ. δολάρια. Το πρόσφατο ταξίδι μας στην περιοχή συμπληρώνει τις επισκέψεις μας, που προηγήθηκαν σε Γεωργία, Αζερμπαϊτζάν, Ουκρανία και Ρωσία και θέτει τις βάσεις για νέες συνεργασίες που θα αξιοποιούν την στενή ιστορική και πολιτισμική σχέση Ελλήνων και Αρμενίων.

Αυτό άλλωστε επιβεβαιώθηκε από όλες τις συναντήσεις που έλαβαν χώρα με τον Πρόεδρο, τον Πρωθυπουργό, το Διοικητή της Κεντρικής Τράπεζας και τους Υπουργούς καθώς και από το πρωτόκολλο που υπεγράφη στο πλαίσιο της Μικτής Διυπουργικής Επιτροπής.

Δημοσιέυτηκε στην εφημερίδα ΑΥΡΙΑΝΗ στις 7/4/2009


Πρόσφατα Νέα
Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit, sed do eiusmod consectetur adipiscing elit, sed do eiusmod
26 Μάιος 2020 - 9:48μμ

ΑΝΟΙΧΤΗ ΕΠΙΣΤΟΛΗ : «Ευχαριστώ» του Ε. Στυλιανίδη προς την Ένωση ‘Μαζί για το Παιδί’ για τη μεγάλη χορηγία τους προς το Νοσοκομείο Κομοτηνής»

Με επιστολή του προς την πρόεδρο της ένωσης σωματείων και ιδρυμάτων «Μαζί για το παιδί» κα. Αλεξάνδρα Μαρτίνου, ο Βουλευτής Ροδόπης της Νέας Δημοκρατίας Ευριπίδης Στυλιανίδης εξέφρασε τις θερμές του ευχαριστίες για την μεγάλη χορηγία προς το Σισμανόγλειο Νοσοκομείο Κομοτηνής.
22 Μάιος 2020 - 12:40μμ

Λιμενικούς Σταθμούς σε Φανάρι και Μαρώνεια διεκδίκησε ο Ευριπίδης Στυλιανίδης από τον Υπουργό Ναυτιλίας

υνάντηση εργασίας με τον Υπουργό Ναυτιλίας και Βουλευτή Λασιθίου Γιάννη Πλακιωτάκη καθώς και τον Αρχηγό του Λιμενικού είχε ο Βουλευτής Ροδόπης Ευριπίδης Στυλιανίδης. Του κατέθεσε επιστολή διεκδικώντας την αναβάθμιση των Λιμενικών Φυλακίων Μαρώνειας και Φαναρίου σε Λιμενικούς Σταθμούς.
21 Μάιος 2020 - 3:19μμ

ΠΑΡΕΜΒΑΣΗ Ε.ΣΤΥΛΙΑΝΙΔΗ ΓΙΑ ΤΙΣ ΚΑΤΑΣΚΗΝΩΣΕΙΣ ΜΗΤΡΟΠΟΛΗΣ, ΤΟ ΣΤΡΑΤΟ ΚΑΙ ΤΗΝ ΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΣΗ

Παρέμβαση στον Υπουργό Εσωτερικών Τάκη Θεοδωρικάκο μετά την πρόσφατη επίσκεψή του στην Κομοτηνή, έκανε ο Βουλευτής Ροδόπης της ΝΔ Ευριπίδης Στυλιανίδης επαναφέροντας με επιστολή που του επέδωσε ζητήματα που του έθεσαν φορείς της πόλης.
12 Μάιος 2020 - 6:00μμ

Χαιρετισμός Ευριπίδη Στυλιανίδη, Βουλευτή Ροδόπης ΝΔ για την Παγκόσμια Ημέρα του Νοσηλευτή

Επ' ευκαιρία της Παγκόσμιας Ημέρας Νοσηλευτή ο βουλευτής Ροδόπης Ευριπίδης Στυλιανίδης έστειλε χαιρετισμό προς τους εργαζόμενους του Σισμανογλείου Νοσοκομείου Κομοτηνής ευχαριστώντας τους για την προσφοράς τους και τιμώντας τους για το έργο τους.
11 Μάιος 2020 - 9:41πμ

ΕΠΙΣΚΕΨΗ Ε. ΣΤΥΛΙΑΝΙΔΗ ΣΤΟ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟ ΚΟΜΟΤΗΝΗΣ: «ΝΑ ΚΑΤΑΣΤΗΣΟΥΜΕ ΤΗΝ ΚΡΙΣΗ ΕΥΚΑΙΡΙΑ»

Η πρώτη επίσκεψη του Βουλευτή Ροδόπης της Νέας Δημοκρατίας μετά τη χαλάρωση των περιορισμών ήταν στο Νοσοκομείο Κομοτηνής, προκειμένου να ενημερωθεί για τα αποτελέσματα των παρεμβάσεων του στο Υπουργείο Υγείας και την αποτελεσματική αξιοποίηση τους από τη Διοίκηση του Σισμανόγλειου.
9 Μάιος 2020 - 2:05πμ

Το Άγιο Φως από τα Ιεροσόλυμα παρέδωσε στο Μητροπολίτη Παντελεήμωνα ο Βουλευτής Ροδόπης Ευριπίδης Στυλιανίδης

O Βουλευτής Ροδόπης της Νέας Δημοκρατίας Ευριπίδης Στ. Στυλιανίδης, διασφάλισε το Άγιο Φως και αφού το διατήρησε για αρκετές εβδομάδες στην Αθήνα, μετά τη σχετική χαλάρωση των μέτρων, το έφερε οδικώς στην ιδιαίτερη Πατρίδα του τη Ροδόπη και το παρέδωσε στον Μητροπολίτη Μαρωνείας και Κομοτηνής Παντελεήμωνα, ο οποίος ευχαρίστησε τον πρώην υπουργό και δήλωσε ότι θα το μεταφέρει σε όλες τις ενορίες της Μητρόπολης θέτοντας το στη διάθεση του κάθε πιστού.