Το γερμανικό εκλογικό σύστημα και η ελληνική απάντηση

Δημοσιεύθηκε στην εφημερίδα «ΤΟ ΒΗΜΑ» στις 20-12-2009

Η ποιότητα της σύγχρονης δημοκρατίας εξαρτάται απόλυτα από τον τρόπο που στο κάθε πολιτειακό σύστημα λειτουργεί η αρχή των «ελέγχων και των ισορροπιών» με στόχο να μη δημιουργείται υπερσυγκέντρωση εξουσίας.

Γι΄ αυτό πολλοί βουλευτές όλων των κομμάτων δικαιολογημένα προσεγγίζουν με προβληματισμό και επιφυλακτικότητα τη συζήτηση που διαφαίνεται να ανοίγει για την εφαρμογή του γερμανικού εκλογικού νόμου. Το γερμανικό σύστημα, όπως φαίνεται να υιοθετείται, προτάσσει έναν μεγάλο αριθμό μονοεδρικών περιφερειών και έναν επίσης μεγάλο αριθμό βουλευτών (επικρατείας) ευρείας περιφέρειας. Ενισχύει, δηλαδή, περαιτέρω με την εφαρμογή του στη σημερινή ελληνική πραγματικότητα το αρχηγικό μοντέλο των κομμάτων και απολυτοποιεί τον πρωθυπουργοκεντρικό χαρακτήρα του συστήματός μας καταστρέφοντας πλήρως το υφιστάμενο ελληνικό σύστημα «ελέγχων και ισορροπιών».

Το σύστημα αυτό λειτουργεί αποδοτικά σε ένα διαφορετικό θεσμικό περιβάλλον από το ελληνικό. Η αντιγραφή του θα μπορούσε να καταστεί εξαιρετικά προβληματική για το πολιτικό μας σύστημα, το οποίο διαπνέεται από εντελώς άλλη φιλοσοφία. Δεν διαθέτει τις απαιτούμενες ασφαλιστικές δικλίδες για την εφαρμογή ενός τέτοιου εκλογικού νόμου.

Συγκεκριμένα, η Γερμανία είναι ομοσπονδιακό κράτος με σαφώς κατανεμημένες αρμοδιότητες μεταξύ της κεντρικής κυβέρνησης και των τοπικών κυβερνήσεων. Διαθέτει δύο αλληλοελεγκτικά κοινοβούλια. Εχει θεσπισμένο «νόμο των κομμάτων» που προσδιορίζει με ακρίβεια τους κανόνες εσωκομματικής δημοκρατίας, των οποίων η τήρηση εποπτεύεται από την ύπαρξη και τη λειτουργία του Συνταγματικού Δικαστηρίου.

Υπάρχει νομολογία του Συνταγματικού Δικαστηρίου που ακυρώνει εκλογές στο κρατίδιο του Αμβούργου διότι δεν τηρήθηκαν σωστά οι δημοκρατικοί κανόνες για την κατάρτιση των ψηφοδελτίων του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης. Ο γερμανικός εκλογικός νόμος λειτουργεί αποτελεσματικά σε ένα εντελώς διαφορετικό θεσμικό περιβάλλον και απευθύνεται σε μια αλλιώτικη πολιτική κουλτούρα. Η εφαρμογή του στην Ελλάδα θα απολυτοποιούσε τον αρχηγικό χαρακτήρα των παρατάξεων και τον πρωθυπουργοκεντρικό χαρακτήρα του συστήματος και θα κλόνιζε σοβαρά την ποιότητα της δημοκρατίας των κομμάτων. Παράλληλα θα δημιουργούσε δύο κατηγορίες βουλευτών προσκρούοντας σε βασικές διατάξεις του Συντάγματος και σε μεγάλο βαθμό θα ταύτιζε πλήρως την εκτελεστική με τη νομοθετική εξουσία, αφού η διαμόρφωση της σύνθεσης και των δύο θα περιερχόταν απόλυτα στα χέρια του ίδιου προσώπου που είναι αρχηγός του κυβερνώντος κόμματος και πρωθυπουργός.

Η εκλογή των προέδρων από τη βάση του κόμματος, τόσο στο ΠαΣοΚ όσο και στη ΝΔ, αποτελεί αναμφισβήτητα ένα σημαντικό βήμα προόδου που αλλάζει τα δεδομένα ενισχύοντας τον συμμετοχικό χαρακτήρα της δημοκρατίας μας. Η ενίσχυση αυτή όμως δεν μπορεί να είναι ετεροβαρής, ιδιαίτερα όταν εφαρμόζεται ένα γερμανικό μοντέλο εκλογικού νόμου. Αν υιοθετούνταν κάτι τέτοιο, θα ήταν αναγκαίο οι πολίτες-μέλη να συμμετέχουν δημοκρατικά στην κατάρτιση ψηφοδελτίων, στη διαμόρφωση προγραμματικού λόγου, στην ανάθεση χρίσματος στους αυτοδιοικητικούς κτλ. Διαφορετικά η μονομερής και ισχυρή δημοκρατική νομιμοποίηση των αρχηγών θα διέλυε τα δημοκρατικά κόμματα ενισχύοντας τις χρόνιες παθογένειές τους όπως η οικογενειοκρατία, η ευνοιοκρατία κτλ.

Είναι βέβαιον ότι εκσυγχρονισμός του πολιτικού συστήματος και εμβάθυνση της συμμετοχικής δημοκρατίας μπορούν να επιτευχθούν μόνο με τη μετεξέλιξη του δικού μας μοντέλου σε συνδυασμό με την αξιοποίηση και την ενσωμάτωση νέων επιτυχημένων ιδεών που προηγουμένως θα έχουν προσαρμοσθεί στην ελληνική πραγματικότητα και νοοτροπία.

Η αναπροσαρμογή μικρότερων και μεγαλύτερων περιφερειών χωρίς όμως να καθίστανται μονοεδρικές, η εφαρμοσμένη συμμετοχική δημοκρατία μέσα στα κόμματα και η θεσμική και πολιτική κατοχύρωση της οριζόντιας διάκρισης εξουσιών (πολιτική, αγορά, έρευνα) είναι ίσως μια πρώτη ρεαλιστική και συνάμα ελληνική απάντηση σε ένα άκριτο γερμανικό μοντέλο.

Πρόσφατα Νέα
Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit, sed do eiusmod consectetur adipiscing elit, sed do eiusmod
27 Οκτώβριος 2020 - 3:36μμ

ΜΕ ΘΕΜΑ ΤΗΝ ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΗ ΣΤΡΑΤΗΓΙΚΗ ΤΟΥΡΚΙΑΣ, ΚΥΠΡΟΥ ΚΑΙ ΕΛΛΑΔΑΣ ΜΙΛΗΣΕ Ο Ε. ΣΤΥΛΙΑΝΙΔΗΣ ΣΕ ΔΙΕΘΝΕΣ ΣΥΝΕΔΡΙΟ ΤΟΥ ΕΥΡΩΠΑΙΚΟΥ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟΥ ΚΥΠΡΟΥ 

Με τη συμμετοχή της Υπουργού Ενέργειας της Κύπρου και καθηγητών από διάφορα μέρη του κόσμου και υπό το συντονισμό του Καθηγητή της Νομικής Αθηνών Θ. Φορτσακη και του καθηγητή Νομικής του Ευρωπαϊκού Πανεπιστημίου Κύπρου Ν. Κουλούρη, ξεκίνησε τη λειτουργία του με τηλεδιάσκεψη το νεοσύστατο Ινστιτούτο Ενεργειακής Πολιτικής του Ευρωπαϊκού Πανεπιστημίου Κύπρου.
18 Οκτώβριος 2020 - 12:52μμ

ΣΤΗΝ ΚΟΜΟΤΗΝΗ Ο ΥΦΥΠΟΥΡΓΟΣ Λ. ΟΙΚΟΝΟΜΟΥ: ΜΕΣΑ ΣΕ ΛΙΓΕΣ ΜΕΡΕΣ ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΣΤΗΚΑΝ ΧΡΟΝΙΑ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΑ ΤΗΣ ΕΛΑΣ ΡΟΔΟΠΗΣ ΜΕΤΑ ΑΠΟ ΠΑΡΕΜΒΑΣΗ ΤΟΥ Ε. ΣΤΥΛΙΑΝΙΔΗ 

Επίσκεψη εργασίας πραγματοποιήθηκε από τον Υφυπουργό Προστασίας του Πολίτη Λ. Οικονόμου και τον Αρχηγό της Ελληνικής Αστυνομίας κ. Καραμαλάκη στην Κομοτηνή, συνοδεία του Βουλευτή Ροδόπης της Νέας Δημοκρατίας Ευριπίδη Στ. Στυλιανίδη. 
15 Οκτώβριος 2020 - 7:11μμ

ΒΕΛΤΙΩΣΗ ΟΔΙΚΟΥ ΔΙΚΤΥΟΥ, ΠΑΡΑΤΑΣΗ ΚΤΗΜΑΤΟΛΟΓΙΟΥ -ΑΠΟΚΤΗΣΗ ΤΙΤΛΩΝ ΙΔΙΟΚΤΗΣΙΑΣ ΚΑΙ ΓΕΩΘΕΡΜΙΑ ΖΗΤΗΣΕ ΑΠΟ Κ. ΚΑΡΑΜΑΝΛΗ ΚΑΙ Κ. ΧΑΤΖΗΔΑΚΗ Ο ΕΥΡΙΠΙΔΗΣ ΣΤΥΛΙΑΝΙΔΗΣ

Επιγραμματικά, διεκδικητικά και στοιχειοθετημένα, στο πλαίσιο της διακομματικής για τη Θράκη, έθεσε ο Ευριπίδης Στυλιανίδης σειρά από ζητήματα, μαζί τους δυο συναδέλφους του Βουλευτές Τάκη Χαρίτου και Ιλχαν Αχμέτ. Συγκεκριμένα ο ΒΟΥΛΕΥΤΗΣ Ροδόπης της Νέας Δημοκρατίας κατά την επίσκεψη του στο Υπουργείο Μεταφορών και Υποδομών, ενημέρωσε τον Υπουργό κ. Κώστα Καραμανλή για την κατάσταση στη Ροδόπη και διεκδίκησε
14 Οκτώβριος 2020 - 2:47μμ

5 ΘΕΜΑΤΑ ΓΙΑ ΤΗ ΡΟΔΟΠΗ ΕΘΕΣΕ ΣΤΟΝ ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟ Κ. ΜΗΤΣΟΤΑΚΗ Ο ΕΥΡΙΠΙΔΗΣ ΣΤΥΛΙΑΝΙΔΗΣ

Τηλεδιάσκεψη με τους Βουλευτές της Νέας Δημοκρατίας στην Αν. Μακεδονία και τη Θράκη και τον Περιφερειάρχη είχε ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης ενόψει της επίσκεψης του τις επόμενες μέρες στη Σαμοθράκη.
14 Οκτώβριος 2020 - 1:43μμ

7 ΑΞΟΝΕΣ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ ΓΙΑ ΤΗ ΘΡΑΚΗ ΠΡΟΤΕΙΝΕΙ Ο ΕΥΡΙΠΙΔΗΣ ΣΤΥΛΙΑΝΙΔΗΣ ΣΤΗ ΔΙΑΚΟΜΜΑΤΙΚΗ ΓΙΑ ΤΗ ΘΡΑΚΗ

  Στη Διακομματική Επιτροπή της Βουλής για τη Θράκη κλήθηκε για ενημέρωση ο Περιφερειάρχης Αν. Μακεδονίας και Θράκης Χρήστος Μέτιος, προκειμένου να ενημερώσει για τις αναπτυξιακές πρωτοβουλίες και το πρόγραμμα της Περιφέρειας με στόχο να ξεκολλήσει από την 11η θέση σε απορροφητικότητα κονδυλίων και να απαντήσει στις ερωτήσεις των Βουλευτών για μέτρα και στόχους του μέλλοντος. 
14 Οκτώβριος 2020 - 1:37μμ

ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ Ε. ΣΤΥΛΙΑΝΙΔΗ ΜΕ ΤΟΝ ΑΡΧΗΓΟ ΓΕΣ Χ. ΛΑΛΟΥΣΗ: ΠΡΟΧΩΡΑ Ο ΔΡΟΜΟΣ ΙΑΣΜΟΥ-ΘΡΑΚΙΚΩΝ ΜΕΤΕΩΡΩΝ

Σημαντική συνάντηση με τον Αρχηγό του Γενικού Επιτελείου Στρατού κ.Χαράλαμπο Λαλούση είχε στο περιθώριο της ενημερωτικής Συνεδρίασης  της Επιτροπής Εξωτερικών και Άμυνας της Ελληνικής Βουλής στο ΓΕΕΘΑ, ο Βουλευτής Ροδόπης της Νέας Δημοκρατίας.