Skip to Navigation

"Τα εθνικά θέματα μεγαλύτερη απειλή απ' την οικονομία"

"ΤΑ ΕΘΝΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ ΜΕΓΑΛΥΤΕΡΗ ΑΠΕΙΛΗ ΑΠ' ΤΗΝ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ"

Είναι επώδυνο για ένα λαό από τον πλούτο να επιστρέφει στη φτώχια και απ' την ευημερία και την ανάπτυξη στην ανέχεια και την ύφεση. Η οικονομία όμως είναι κύκλος που ολοκληρώνεται και πάντα επιστρέφει στην κορυφή.
Ο αγώνας είναι να στηριχθεί τη δύσκολη περίοδο η κοινωνία και να προστατευθεί ο παραγωγικός ιστός της χώρας, ώστε να ανακάμψει γρήγορα η κατάσταση, χωρίς ανέκκλητες βλάβες για το μέλλον.
Αυτό που είναι απολύτως απειλητικό για τη χώρα μας, είναι το άνοιγμα ή το επώδυνο κλείσιμο σ' αυτή τη συγκυρία, ενός εθνικού ζητήματος, σε μια στιγμή που η διεθνής μας αξιοπιστία είναι κλονισμένη, η διαπραγματευτική μας δυνατότητα μειωμένη, η οικονομία μας αποδυναμωμένη και η εξωτερική μας πολιτική αμήχανη, ενώπιον νέων αναζητήσεων λόγω των απρόβλεπτων διεθνών ανακατατάξεων.
Ο νεοοθωμανικός αναθεωρητισμός του Τ. Ερντογάν δεν αποσκοπεί μόνο στον αποπροσανατολισμό της εσωτερικής κοινής γνώμης, όπως εύκολα κάποιοι αναλύουν στην Αθήνα. Απευθύνεται στη διεθνή κοινότητα και προειδοποιεί για την αποφασιστικότητά του να μεταφέρει στα δυτικά τη φωτιά της ανατολής, αν απειληθεί η ακεραιότητα της χώρας του. Εκ των πραγμάτων μια τέτοια αντίδραση προσκρούει ευθέως στα ελληνικά εθνικά συμφέροντα, όσο καλή διάθεση κι αν υπάρχει στις διμερείς σχέσεις, και δημιουργεί κινδύνους διευρύνοντας την ατζέντα των τουρκικών παράλογων απαιτήσεων σε βάρος της Ελλάδας.
Η ευθεία αμφισβήτηση της Συνθήκης της Λοζάννης από την τουρκική ηγεσία δεν κλονίζει απλά την πιο στέρεη και μακρά συνθήκη ειρήνης στην περιοχή, αλλά ανοίγει και νέες παράλογες θεματικές στην τουρκική ρητορική που αφορούν στο Αιγαίο, τα ελληνικά νησιά, την ΑΟΖ, ακόμα και τη Θράκη, όπου αθόρυβα και συστηματικά επιδιώκεται απ’την Τουρκία μια μορφή "ιδιότυπης συνδιοίκησης" μέσα από την εκλογική, πολιτική, οικονομική και θρησκευτική χειραγώγηση της μουσουλμανικής μειονότητας. Αυτού του τύπου οι ωμές παρεμβάσεις δηλητηριάζουν τη σχέση μεταξύ Χριστιανών και Μουσουλμάνων και απειλούν το μοντέλο Ανοιχτής Δημοκρατικής Κοινωνίας που θεμελίωσε στην περιοχή η σύγχρονη Ελληνική Δημοκρατία.
Δεν είναι καθόλου τυχαία γεγονότα:

  • Η επανεμφάνιση στη Θράκη του εθνικιστικού κόμματος DEB, του παντουρκιστή ανεξάρτητου βουλευτή Αχμέτ Σαδίκ στις Ευρωεκλογές του 2014 που βγήκε πρώτο στους νομούς Ροδόπης (42%) και Ξάνθης (26%).
  • Η διοργάνωση στις 14 Μαΐου 2014 (επέτειος ενσωμάτωσης της Θράκης στον εθνικό κορμό) συνεδρίου της FUEN (Ευρωκοινοβουλευτική Ομάδα Μειονοτικών Κομμάτων) στην Κομοτηνή, παρουσία φιλοσκοπιανών της ελληνικής Μακεδονίας, Τσάμηδων, Μουσουλμάνων της Δωδεκανήσου ή ισλαμιστών μεταναστών από τη Θεσσαλονίκη ή την Αθήνα.
  • Η συστηματική προσπάθεια χειραγώγησης από μηχανισμούς της γείτονος, της εκλογικής συμπεριφοράς της μειονότητας σε αυτοδιοικητικές και βουλευτικές εκλογές, με αποτέλεσμα όχι μόνο περιορισμό της ελευθερίας συνείδησης των Μουσουλμάνων, αλλά και την υπονόμευση της δίκαιης και ισόρροπης εκπροσώπησης των σύνοικων στοιχείων, Χριστιανών και Μουσουλμάνων. Είναι χαρακτηριστικό το παράδειγμα της Ροδόπης που εκπροσωπείται μόνο από μειονοτικούς βουλευτές, γεγονός που όσο μετριοπαθείς κι αν είναι, δημιουργεί αισθήματα ανασφάλειας στην πλειονότητα και εγκατάλειψης στο σύνολο του πληθυσμού.

Σ' αυτό το περιβάλλον δεν υπάρχουν για την κυβέρνηση περιθώρια αδιαφορίας ή λάθους. Είναι αναγκαιότητα η χάραξη Εθνικής Στρατηγικής και η προσεκτική και υπεύθυνη διαχείριση θεμάτων που συνδέονται με την εξωτερική ή την εσωτερική ασφάλεια ή τη δημογραφική ενίσχυση και την αναπτυξιακή θωράκιση των ακριτικών περιοχών.
Γι αυτούς τους λόγους με το νέο βιβλίο μου "Θράκη: το επόμενο βήμα..." των εκδόσεων ΜΙΝΩΑΣ, έχω προτείνει τη σύσταση "Διακομματικής Επιτροπής της Βουλής για την Ανάπτυξη και την Ανάδειξη της Θράκης" στη βάση μιας υπεύθυνης πολιτικής Εθνικής Συνεννόησης, στην αποδοχή της οποίας προσβλέπει η θρακιώτικη κοινωνία.

__________________________________________________________________
*Άρθρο του Δρ. Ευριπίδη Στ. Στυλιανίδη, επ. καθηγητή Νομικής Ευρωπαϊκού Πανεπιστημίου Κύπρου, πρ. Υπουργού και τ. βουλευτή Ροδόπης