Στόχος μας είναι η Εποχή της Νέας Αυτοπεποίθησης

Δημοσιεύθηκε 09/2010 στο περιοδικό «FORUM».

Η Ελλάδα παρά τη δύσκολη εθνική και διεθνή συγκυρία οφείλει να διαδραματίσει ένα κομβικό ρόλο στην ευρύτερη περιοχή. Μόνο η εξωστρέφεια της οικονομικής και εξωτερικής πολιτικής μας μπορεί να αντιστρέψει το κλίμα δημιουργώντας μια νέα δυναμική.

Η ανασυγκρότηση της ελληνικής οικονομίας και η αντιμετώπιση της ύφεσης δεν μπορεί να βασισθεί μόνο στον περιορισμό της σπατάλης, χρειάζεται επειγόντως αύξηση των εσόδων από νέες πηγές. Ο περαιτέρω περιορισμός των μεσαίων και φτωχών εισοδημάτων και το στέγνωμα από ρευστότητα της αγοράς δεν είναι η λύση.

Αντίθετα αυτό το μίγμα πολιτικής δημιουργεί διάσταση μεταξύ πολιτικής και κοινωνίας, κράτους και αγοράς. Ορθή πολιτική είναι αυτή που ενεργοποιεί την αγορά, συστρατεύει την κοινωνία, εμπνέει τους πολίτες. Μια τέτοια πολιτική συνδέει την ανάπτυξη με την εξωστρέφεια.

Η Ελλάδα μπορεί να μπει στην εποχή της Νέας Αυτοπεποίθησης αρκεί να αξιοποιήσει τα συγκριτικά της πλεονεκτήματα:

1) Η ολοκλήρωση των υποδομών της Β. Ελλάδας:

  • Με τη γρήγορη χωρίς απαράδεκτες καθυστερήσεις ολοκλήρωση των κάθετων αξόνων που θα μας συνδέσουν με την ενδοχώρα
  • Με τη δεύτερη γέφυρα Ελλάδας-Τουρκίας στους Κήπους του Έβρου
  • Με τη σύνδεση του λιμανιού Αλεξανδρούπολης με το Τσανάκαλε της Τουρκίας και την Ίμβρο
  • Με τη γρήγορη ολοκλήρωση και τον εκσυγχρονισμό των Αεροδρομίων της Θεσσαλονίκης, της Καβάλας και της Αλεξανδρούπολης
  • Με την ταχεία προώθηση με ΣΔΙΤ της Σιδηροδρομικής Εγνατίας.

2) Η επιθετική και στοχευμένη ενίσχυση των εξαγωγών μας σε προϊόντα και υπηρεσίες που ποιοτικά υπερέχουμε μπορεί να φέρει νέα έσοδα αξιοποιώντας το «μαλακότερο» ευρώ.

3) Η επίμονη προώθηση ενός δικτύου αγωγών πετρελαίου (Burgas- Αλεξανδρούπολη) και φυσικού αερίου (Ελληνοτουρκικός-Ελληνοϊταλικός) μαζί με τις επενδύσεις στις εναλλακτικές πηγές μπορούν να καταστήσουν την Ελλάδα σημαντικό σταυροδρόμι διαμετακόμισης και παραγωγής ενέργειας ενισχύοντας την ενεργειακή ασφάλεια, τα έσοδα αλλά και τη γεωστρατηγική μας θέση στην περιοχή.

4) Η πνευματική θωράκιση της Β. Ελλάδας μπορεί να μεταβάλει τα δεδομένα. Η ενίσχυση των Δημόσιων Πανεπιστημίων, η διαφήμιση των διεθνών μεταπτυχιακών με δίδακτρα καθώς και του Διεθνούς Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης. Η δημιουργία Μη Κρατικών Μη Κερδοσκοπικών ΑΕΙ μπορεί να καταστήσει την Ελλάδα διεθνές εκπαιδευτικό κέντρο προσελκύοντας χιλιάδες φοιτητές από τα Βαλκάνια, τη Μαύρη Θάλασσα, τον Αραβικό Κόσμο ακόμα και από την Κίνα. Κάτι τέτοιο δε θα σημαίνει μόνο νέα έσοδα αλλά κυρίως τη δημιουργία ενός νέου εκπαιδευτικού μηχανισμού εναλλακτικής διπλωματίας που θα πολλαπλασιάζει διεθνώς το δίκτυο φιλελλήνων και θα ανοίγει νέες αγορές, εδραιώνοντας νέες συμμαχίες.

5) Αναντίρρητα ο Τουρισμός και η Ναυτιλία μπορούν να παραμείνουν οι πρωτοπόροι τομείς της Εθνικής μας οικονομίας που καθιστούν την Ελλάδα διεθνή πρωταγωνιστή αρκεί η ποιότητα να αντικαταστήσει σταδιακά τον μαζικό χαρακτήρα που μας στοίχισε στο παρελθόν.

6) Τέλος, ο χώρος των υπηρεσιών στην Ελλάδα μπορεί να δημιουργήσει προϋποθέσεις σημαντικής ανάκαμψης και εξόδου από την ύφεση αρκεί όσο το κράτος βραδυπορεί στον εκσυγχρονισμό του τουλάχιστον να απαλλάξει από τα βάρη τους νέους ξένους επενδυτές. Κάτι τέτοιο μπορεί να γίνει μόνο αν τα μεγάλα επενδυτικά προγράμματα είναι στοχευμένα και εκ των προτέρων αδειοδοτημένα από το κράτος ώστε η προσέλκυση ξένων επενδυτικών κεφαλαίων να διευκολύνεται.

Η Ελλάδα μπορεί να πετύχει πολλά και γρήγορα. Αρκεί να απενοχοποιήσουμε το κέρδος και τη φιλοδοξία ως κινητήριες δυνάμεις τις ελληνικής δημιουργικότητας, να επιβάλουμε κανόνες στην αγορά και να κινητοποιήσουμε και να εμπνεύσουμε το σύνολο των δυνάμεων που διαθέτουμε.

Πρόσφατα Νέα
Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit, sed do eiusmod consectetur adipiscing elit, sed do eiusmod
27 Οκτώβριος 2020 - 3:36μμ

ΜΕ ΘΕΜΑ ΤΗΝ ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΗ ΣΤΡΑΤΗΓΙΚΗ ΤΟΥΡΚΙΑΣ, ΚΥΠΡΟΥ ΚΑΙ ΕΛΛΑΔΑΣ ΜΙΛΗΣΕ Ο Ε. ΣΤΥΛΙΑΝΙΔΗΣ ΣΕ ΔΙΕΘΝΕΣ ΣΥΝΕΔΡΙΟ ΤΟΥ ΕΥΡΩΠΑΙΚΟΥ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟΥ ΚΥΠΡΟΥ 

Με τη συμμετοχή της Υπουργού Ενέργειας της Κύπρου και καθηγητών από διάφορα μέρη του κόσμου και υπό το συντονισμό του Καθηγητή της Νομικής Αθηνών Θ. Φορτσακη και του καθηγητή Νομικής του Ευρωπαϊκού Πανεπιστημίου Κύπρου Ν. Κουλούρη, ξεκίνησε τη λειτουργία του με τηλεδιάσκεψη το νεοσύστατο Ινστιτούτο Ενεργειακής Πολιτικής του Ευρωπαϊκού Πανεπιστημίου Κύπρου.
18 Οκτώβριος 2020 - 12:52μμ

ΣΤΗΝ ΚΟΜΟΤΗΝΗ Ο ΥΦΥΠΟΥΡΓΟΣ Λ. ΟΙΚΟΝΟΜΟΥ: ΜΕΣΑ ΣΕ ΛΙΓΕΣ ΜΕΡΕΣ ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΣΤΗΚΑΝ ΧΡΟΝΙΑ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΑ ΤΗΣ ΕΛΑΣ ΡΟΔΟΠΗΣ ΜΕΤΑ ΑΠΟ ΠΑΡΕΜΒΑΣΗ ΤΟΥ Ε. ΣΤΥΛΙΑΝΙΔΗ 

Επίσκεψη εργασίας πραγματοποιήθηκε από τον Υφυπουργό Προστασίας του Πολίτη Λ. Οικονόμου και τον Αρχηγό της Ελληνικής Αστυνομίας κ. Καραμαλάκη στην Κομοτηνή, συνοδεία του Βουλευτή Ροδόπης της Νέας Δημοκρατίας Ευριπίδη Στ. Στυλιανίδη. 
15 Οκτώβριος 2020 - 7:11μμ

ΒΕΛΤΙΩΣΗ ΟΔΙΚΟΥ ΔΙΚΤΥΟΥ, ΠΑΡΑΤΑΣΗ ΚΤΗΜΑΤΟΛΟΓΙΟΥ -ΑΠΟΚΤΗΣΗ ΤΙΤΛΩΝ ΙΔΙΟΚΤΗΣΙΑΣ ΚΑΙ ΓΕΩΘΕΡΜΙΑ ΖΗΤΗΣΕ ΑΠΟ Κ. ΚΑΡΑΜΑΝΛΗ ΚΑΙ Κ. ΧΑΤΖΗΔΑΚΗ Ο ΕΥΡΙΠΙΔΗΣ ΣΤΥΛΙΑΝΙΔΗΣ

Επιγραμματικά, διεκδικητικά και στοιχειοθετημένα, στο πλαίσιο της διακομματικής για τη Θράκη, έθεσε ο Ευριπίδης Στυλιανίδης σειρά από ζητήματα, μαζί τους δυο συναδέλφους του Βουλευτές Τάκη Χαρίτου και Ιλχαν Αχμέτ. Συγκεκριμένα ο ΒΟΥΛΕΥΤΗΣ Ροδόπης της Νέας Δημοκρατίας κατά την επίσκεψη του στο Υπουργείο Μεταφορών και Υποδομών, ενημέρωσε τον Υπουργό κ. Κώστα Καραμανλή για την κατάσταση στη Ροδόπη και διεκδίκησε
14 Οκτώβριος 2020 - 2:47μμ

5 ΘΕΜΑΤΑ ΓΙΑ ΤΗ ΡΟΔΟΠΗ ΕΘΕΣΕ ΣΤΟΝ ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟ Κ. ΜΗΤΣΟΤΑΚΗ Ο ΕΥΡΙΠΙΔΗΣ ΣΤΥΛΙΑΝΙΔΗΣ

Τηλεδιάσκεψη με τους Βουλευτές της Νέας Δημοκρατίας στην Αν. Μακεδονία και τη Θράκη και τον Περιφερειάρχη είχε ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης ενόψει της επίσκεψης του τις επόμενες μέρες στη Σαμοθράκη.
14 Οκτώβριος 2020 - 1:43μμ

7 ΑΞΟΝΕΣ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ ΓΙΑ ΤΗ ΘΡΑΚΗ ΠΡΟΤΕΙΝΕΙ Ο ΕΥΡΙΠΙΔΗΣ ΣΤΥΛΙΑΝΙΔΗΣ ΣΤΗ ΔΙΑΚΟΜΜΑΤΙΚΗ ΓΙΑ ΤΗ ΘΡΑΚΗ

  Στη Διακομματική Επιτροπή της Βουλής για τη Θράκη κλήθηκε για ενημέρωση ο Περιφερειάρχης Αν. Μακεδονίας και Θράκης Χρήστος Μέτιος, προκειμένου να ενημερώσει για τις αναπτυξιακές πρωτοβουλίες και το πρόγραμμα της Περιφέρειας με στόχο να ξεκολλήσει από την 11η θέση σε απορροφητικότητα κονδυλίων και να απαντήσει στις ερωτήσεις των Βουλευτών για μέτρα και στόχους του μέλλοντος. 
14 Οκτώβριος 2020 - 1:37μμ

ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ Ε. ΣΤΥΛΙΑΝΙΔΗ ΜΕ ΤΟΝ ΑΡΧΗΓΟ ΓΕΣ Χ. ΛΑΛΟΥΣΗ: ΠΡΟΧΩΡΑ Ο ΔΡΟΜΟΣ ΙΑΣΜΟΥ-ΘΡΑΚΙΚΩΝ ΜΕΤΕΩΡΩΝ

Σημαντική συνάντηση με τον Αρχηγό του Γενικού Επιτελείου Στρατού κ.Χαράλαμπο Λαλούση είχε στο περιθώριο της ενημερωτικής Συνεδρίασης  της Επιτροπής Εξωτερικών και Άμυνας της Ελληνικής Βουλής στο ΓΕΕΘΑ, ο Βουλευτής Ροδόπης της Νέας Δημοκρατίας.