Παιδεία: Τρία χτυπήματα στην αριστεία και την ποιότητα

Η Παιδεία είναι η μόνη απάντηση που θα μπορούσαμε να προτάξουμε στην κρίση. Είναι το ασφαλέστερο όχημα εξόδου από αυτή, γιατί δεν εμπεριέχει ως έννοια μόνο την εκπαίδευση και τη γνώση αλλά και τον αξιακό κώδικα που χρειάζεται να διαθέτει μία κοινωνία, ώστε να μπορεί να σηκώνεται όταν πέφτει, χωρίς να εξαρτάται από τους άλλους.

Με το εκπαιδευτικό νομοσχέδιο η Κυβέρνηση αυτοπαραιτείται από την προσπάθεια εθνικής ανάκαμψης, αποδυναμώνοντας τα κύρια χαρακτηριστικά που θα έπρεπε να έχει μία εκπαιδευτική πολιτική.

Η νομοθετική της φιλοσοφία είναι φυλακισμένη στην ιδεοληψία μιας παρωχημένης αριστεράς και στο άγχος μιας βιαστικής εξουσίας που επιδιώκει να αποφύγει μέσα από το τέχνασμα του «κατεπείγοντος νομοσχεδίου» έναν αποκαλυπτικό δημόσιο και πολιτικό διάλογο, που μετά βεβαιότητας θα αναδείκνυε την ισοπεδωτική λογική της Δικτατορίας των Μετριοτήτων.

Με το νομοσχέδιο αυτό η Κυβέρνηση δε χτίζει, δε συνθέτει και δε δημιουργεί. Μόνο γκρεμίζει, αναστέλλει, καταργεί, επιφέροντας τρία καίρια χτυπήματα στην προσπάθεια ανάκτησης της ποιότητας στην εκπαιδευτική διαδικασία.

Πρώτο χτύπημα είναι η κατάργηση της αξιολόγησης. Η κατάργηση κάθε είδους αξιολόγησης, όσες ατέλειες ενδεχομένως και αν έχει το σύστημα εφαρμογής, οδηγεί σε μια ισοπεδωτική λογική που έχει άμεσες επιπτώσεις στην ποιότητα της παρεχόμενης εκπαίδευσης. Η εφαρμογή ενός σωστού αξιολογικού συστήματος θα επέτρεπε στους ικανούς να ξεχωρίσουν, θα κινητροδοτούσε τη συνεχή προσπάθεια των εκπαιδευτικών να γίνουν καλύτεροι και θα ευνοούσε τη βελτίωση της ποιότητας του εκπαιδευτικού έργου.

Δεύτερο χτύπημα είναι η κατάλυση της αριστείας μέσα από την κατάργηση των προτύπων σχολείων. Με την απόφαση αυτή στερείται κάθε δυνατότητα σε ικανούς μαθητές, ιδίως από την ελληνική περιφέρεια, που δεν έχουν τις ανάλογες οικονομικές δυνατότητες να φοιτήσουν σε ακριβά ιδιωτικά σχολεία, να βρουν το δρόμο προς ένα καλύτερο αύριο. Αυτό αποστερεί την ελληνική κοινωνία από ξεχωριστές πνευματικές δυνάμεις που θα μπορούσαν να την ανασυγκροτήσουν στο άμεσο μέλλον και καταστρέφει την ισότητα των ευκαιριών προεκτείνοντας και στο χώρο του πνεύματος μια ψευδεπίγραφη «οικονομική ελίτ».

Τρίτο χτύπημα είναι η κατάργηση της αξιοκρατίας και της αξιολόγησης στην επιλογή στελεχών της εκπαίδευσης. Η επιλογή διευθυντών σχολείων και διευθυντών εκπαίδευσης με εκλογικές διαδικασίες από τους μελλοντικούς τους υφισταμένους, αλλάζει στο όνομα μιας κατ' ευφημισμό δημοκρατίας τη φιλοσοφία του διοικείν. Η νοοτροπία του αρεστού-αιρετού υποκαθιστά το τεκμήριο αξιοσύνης, υπονομεύοντας την αποτελεσματικότητα της διοίκησης, καταλύοντας τη διοικητική ιεραρχία και οδηγώντας σε διοικητική διάλυση το εκπαιδευτικό σύστημα.

Τα τρία χτυπήματα στην αξιοκρατία και την ποιότητα υπονομεύουν ευθέως τη λειτουργικότητα και την αποτελεσματικότητα του εκπαιδευτικού συστήματος. Μπορεί έτσι να ικανοποιούνται οι εμμονές και οι ιδεοληψίες της αριστεράς, με βαρύ αντίτιμο όμως την υπονόμευση στο σκληρό του πυρήνα, ενός εκπαιδευτικού συστήματος που θα έπρεπε συνεχώς να βελτιώνει την εσωτερική αποδοτικότητά του και να προσεγγίζει τον κύριο στόχο του, που δεν είναι άλλος από την παροχή ολοκληρωμένης παιδείας.

Και τέτοιες ώρες, κάθε πλήγμα στην Παιδεία τραυματίζει βαριά την μοναδική ελπίδα ανάκαμψης αυτού του τόπου.

Πρόσφατα Νέα
Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit, sed do eiusmod consectetur adipiscing elit, sed do eiusmod
27 Οκτώβριος 2020 - 3:36μμ

ΜΕ ΘΕΜΑ ΤΗΝ ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΗ ΣΤΡΑΤΗΓΙΚΗ ΤΟΥΡΚΙΑΣ, ΚΥΠΡΟΥ ΚΑΙ ΕΛΛΑΔΑΣ ΜΙΛΗΣΕ Ο Ε. ΣΤΥΛΙΑΝΙΔΗΣ ΣΕ ΔΙΕΘΝΕΣ ΣΥΝΕΔΡΙΟ ΤΟΥ ΕΥΡΩΠΑΙΚΟΥ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟΥ ΚΥΠΡΟΥ 

Με τη συμμετοχή της Υπουργού Ενέργειας της Κύπρου και καθηγητών από διάφορα μέρη του κόσμου και υπό το συντονισμό του Καθηγητή της Νομικής Αθηνών Θ. Φορτσακη και του καθηγητή Νομικής του Ευρωπαϊκού Πανεπιστημίου Κύπρου Ν. Κουλούρη, ξεκίνησε τη λειτουργία του με τηλεδιάσκεψη το νεοσύστατο Ινστιτούτο Ενεργειακής Πολιτικής του Ευρωπαϊκού Πανεπιστημίου Κύπρου.
18 Οκτώβριος 2020 - 12:52μμ

ΣΤΗΝ ΚΟΜΟΤΗΝΗ Ο ΥΦΥΠΟΥΡΓΟΣ Λ. ΟΙΚΟΝΟΜΟΥ: ΜΕΣΑ ΣΕ ΛΙΓΕΣ ΜΕΡΕΣ ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΣΤΗΚΑΝ ΧΡΟΝΙΑ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΑ ΤΗΣ ΕΛΑΣ ΡΟΔΟΠΗΣ ΜΕΤΑ ΑΠΟ ΠΑΡΕΜΒΑΣΗ ΤΟΥ Ε. ΣΤΥΛΙΑΝΙΔΗ 

Επίσκεψη εργασίας πραγματοποιήθηκε από τον Υφυπουργό Προστασίας του Πολίτη Λ. Οικονόμου και τον Αρχηγό της Ελληνικής Αστυνομίας κ. Καραμαλάκη στην Κομοτηνή, συνοδεία του Βουλευτή Ροδόπης της Νέας Δημοκρατίας Ευριπίδη Στ. Στυλιανίδη. 
15 Οκτώβριος 2020 - 7:11μμ

ΒΕΛΤΙΩΣΗ ΟΔΙΚΟΥ ΔΙΚΤΥΟΥ, ΠΑΡΑΤΑΣΗ ΚΤΗΜΑΤΟΛΟΓΙΟΥ -ΑΠΟΚΤΗΣΗ ΤΙΤΛΩΝ ΙΔΙΟΚΤΗΣΙΑΣ ΚΑΙ ΓΕΩΘΕΡΜΙΑ ΖΗΤΗΣΕ ΑΠΟ Κ. ΚΑΡΑΜΑΝΛΗ ΚΑΙ Κ. ΧΑΤΖΗΔΑΚΗ Ο ΕΥΡΙΠΙΔΗΣ ΣΤΥΛΙΑΝΙΔΗΣ

Επιγραμματικά, διεκδικητικά και στοιχειοθετημένα, στο πλαίσιο της διακομματικής για τη Θράκη, έθεσε ο Ευριπίδης Στυλιανίδης σειρά από ζητήματα, μαζί τους δυο συναδέλφους του Βουλευτές Τάκη Χαρίτου και Ιλχαν Αχμέτ. Συγκεκριμένα ο ΒΟΥΛΕΥΤΗΣ Ροδόπης της Νέας Δημοκρατίας κατά την επίσκεψη του στο Υπουργείο Μεταφορών και Υποδομών, ενημέρωσε τον Υπουργό κ. Κώστα Καραμανλή για την κατάσταση στη Ροδόπη και διεκδίκησε
14 Οκτώβριος 2020 - 2:47μμ

5 ΘΕΜΑΤΑ ΓΙΑ ΤΗ ΡΟΔΟΠΗ ΕΘΕΣΕ ΣΤΟΝ ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟ Κ. ΜΗΤΣΟΤΑΚΗ Ο ΕΥΡΙΠΙΔΗΣ ΣΤΥΛΙΑΝΙΔΗΣ

Τηλεδιάσκεψη με τους Βουλευτές της Νέας Δημοκρατίας στην Αν. Μακεδονία και τη Θράκη και τον Περιφερειάρχη είχε ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης ενόψει της επίσκεψης του τις επόμενες μέρες στη Σαμοθράκη.
14 Οκτώβριος 2020 - 1:43μμ

7 ΑΞΟΝΕΣ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ ΓΙΑ ΤΗ ΘΡΑΚΗ ΠΡΟΤΕΙΝΕΙ Ο ΕΥΡΙΠΙΔΗΣ ΣΤΥΛΙΑΝΙΔΗΣ ΣΤΗ ΔΙΑΚΟΜΜΑΤΙΚΗ ΓΙΑ ΤΗ ΘΡΑΚΗ

  Στη Διακομματική Επιτροπή της Βουλής για τη Θράκη κλήθηκε για ενημέρωση ο Περιφερειάρχης Αν. Μακεδονίας και Θράκης Χρήστος Μέτιος, προκειμένου να ενημερώσει για τις αναπτυξιακές πρωτοβουλίες και το πρόγραμμα της Περιφέρειας με στόχο να ξεκολλήσει από την 11η θέση σε απορροφητικότητα κονδυλίων και να απαντήσει στις ερωτήσεις των Βουλευτών για μέτρα και στόχους του μέλλοντος. 
14 Οκτώβριος 2020 - 1:37μμ

ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ Ε. ΣΤΥΛΙΑΝΙΔΗ ΜΕ ΤΟΝ ΑΡΧΗΓΟ ΓΕΣ Χ. ΛΑΛΟΥΣΗ: ΠΡΟΧΩΡΑ Ο ΔΡΟΜΟΣ ΙΑΣΜΟΥ-ΘΡΑΚΙΚΩΝ ΜΕΤΕΩΡΩΝ

Σημαντική συνάντηση με τον Αρχηγό του Γενικού Επιτελείου Στρατού κ.Χαράλαμπο Λαλούση είχε στο περιθώριο της ενημερωτικής Συνεδρίασης  της Επιτροπής Εξωτερικών και Άμυνας της Ελληνικής Βουλής στο ΓΕΕΘΑ, ο Βουλευτής Ροδόπης της Νέας Δημοκρατίας.