Ο κόσμος που έρχεται…

Όλα γύρω μας αλλάζουν με ραγδαίους ρυθμούς. Οι προβλέψεις καταρρίπτονται. Οι πολιτικές ή νομοθετικές πρωτοβουλίες ξεπερνιούνται την ίδια στιγμή που ολοκληρώνονται. Τοπικά γεγονότα διεθνοποιούνται επηρεάζοντας ως ντόμινο ακόμα και τις διεθνείς εξελίξεις. Καταλύονται τα εθνικά σύνορα στην οικονομία, την πολιτική, την κοινωνία, την ανάπτυξη, το περιβάλλον. Η ταχύτητα καθίσταται βασικό συστατικό της επιτυχίας, διότι δεν αρκεί «η σωστή επιλογή». Είναι αναγκαία «η σωστή επιλογή στο σωστό χρόνο». Στην απρόβλεπτη εποχή που ξεκίνησε, την πείρα αντικατέστησε η γνώση και τη γνώση την αντικαθιστά η γρήγορη και έγκυρη πληροφόρηση.

Το στοίχημα το κερδίζουν τα κράτη, οι κοινωνίες, οι οικονομίες και τα άτομα που τοποθετούνται έγκαιρα, σωστά και διορατικά ενώπιον των διεθνών εξελίξεων. Η απομάκρυνση απ’ τις παραδοσιακές ιδεοληψίες και τους ιστορικούς πολιτικούς δογματισμούς; η μελέτη των νέων δεδομένων, η διαμόρφωση κάθε φορά του σωστού κράματος πολιτικής ανατρέπει διεθνώς τις παραδοσιακές ιεραρχίες σ’ όλους τους τομείς στην οικονομία, την πολιτική, την διοίκηση.
Σήμερα οι ανατροπές γενικεύονται σ’ όλα τα επίπεδα επιφέροντας σημαντικές θετικές αλλά και αρνητικές συνέπειες όχι μόνο στην εξουσία όποιας μορφής αλλά και στην καθημερινή ζωή των ανθρώπων.

Κάποτε στη χώρα μας για να σπουδάσεις σε καλά σχολεία ή σε ΑΕΙ, για να επιτύχεις επιχειρηματικά, για να εξελιχθείς κοινωνικά, για να διασφαλίσεις μια υψηλή καριέρα στο δημόσιο ή τον ιδιωτικό τομέα, για να διακριθείς πολιτικά, απαραίτητη προϋπόθεση ήταν και σε ένα βαθμό συνεχίζει να είναι η μετακίνηση στα μεγάλα αστικά κέντρα και κυρίως στην Αθήνα. Ακόμα και η ποιότητα της καθημερινότητας στη χώρα μας προσδιορίζονταν σημαντικά απ’ τον τόπο διαμονής, απ’ την καταγωγή.

Οι ζώντες στο κέντρο μπορεί να υφίστανται τις συνέπειες της πολυπληθούς και συχνά ανοργάνωτης πόλης, σαφώς όμως απολάμβαναν, και εν μέρει απολαμβάνουν θεαματικά περισσότερες ευκαιρίες απ’ τους Έλληνες της περιφέρειας. Δυνατότητα πρόσβασης σε καλύτερα σχολεία και σε πληρέστερα νοσοκομεία. Συμμετοχή σε κύκλους εξουσίας, που πολλαπλασιάζουν τις πηγές της πληροφόρησης, τις παροχές ευκαιριών την ανάπτυξη συμμαχιών , την αξιοποίηση δυνατοτήτων που προσφέρει η κρατική εξουσία. Η οικονομική εξέλιξη, η κοινωνική ανέλιξη, η υψηλή καριέρα, η πολιτική ανάδειξη υπήρξε σε μεγάλο βαθμό προνόμιο όλων αυτών που συμμετείχαν στις διαδικασίες του τριγώνου που ορίζεται απ’ τις τρείς πλατείες Ομόνοιας, Συντάγματος και Κολωνακίου χωρίς βεβαίως οι σημαντικές εξαιρέσεις να ανατρέπουν τον κανόνα.
Η απομόνωση της Ελληνικής επαρχίας, ακόμα και της Θεσσαλονίκης και άλλων αστικών κέντρων δεν έδωσε για δεκαετίες τις ευκαιρίες εξίσου για ανάπτυξη, ανάδειξη, εξέλιξη κοινωνιών, επιχειρήσεων και ατόμων, που είχαν μέσα τους αξιόλογες δυνάμεις με εξαιρετική ποιότητα, χρήσιμη όχι μόνο για τους ίδιους αλλά και για την Ελλάδα.
Σήμερα η επερχόμενη ανατροπή των δεδομένων δημιουργεί ένα σημαντικό χρέος στην πολιτική ηγεσία, μια νέα πρόκληση στην Ελλάδα μια καινούρια ευκαιρία για τους Έλληνες.

Ο εκσυγχρονισμός των μεταφορών και η ευρεία εφαρμογή των νέων τεχνολογιών επικοινωνίας εκμηδενίζει πλέον τις αποστάσεις και δημιουργεί νέες δυνατότητες για τους Έλληνες της περιφέρειας. Η πολιτεία έχει χρέος να προχωρήσει γρήγορα με έργα που θα εισάγουν και την υπόλοιπη χώρα στην νέα αποχή όπως ακριβώς έγινε με την Αθήνα το 2004.

Βελτιωμένες και απελευθερωμένες υπηρεσίες αερομεταφορών,
Γρήγορος σιδηρόδρομος για προαστιακές και διεθνείς μεταφορές,
Εκσυγχρονισμός και των 38 αεροδρομίων της χώρας,
Αντικατάσταση του στόλου λεωφορείων, ταξί , φορτηγών, Ι.Χ. αυτοκινήτων,
Επέκταση του γρήγορου ευρυζωνικού internet σ’ όλη τη χώρα με Wi Fi και Wi Max δορυφορικές συνδέσεις,
Εφαρμογή του σχεδίου “fiber to the home”, που θα διασύνδεει όλα τα νοικοκυριά με οπτικές ίνες,
Πρόγραμμα “e-call” για ασφαλέστερες μετακινήσεις με Ι.Χ. αυτοκίνητα,
είναι κάποια από τα μέτρα που αλλάζουν το τοπίο, βγάζουν την περιφέρεια απ’ την απομόνωση και δημιουργούν νέες ευκαιρίες ουσιαστικής αποκέντρωσης.
Η τηλεεκπαίδευση εξασφαλίζει ίσες ευκαιρίες για μόρφωση.
Η τηλεεργασία δεν εκτοπίζει δυνάμεις απ’ την αγορά εργασίας λόγω απόστασης, αντίθετα εντάσσει και τα ΑΜΕΑ.
Η τηλεϊατρική δημιουργεί καλύτερες προϋποθέσεις υπηρεσιών υγείας για την τρίτη ηλικία της επαρχίας.
Το τηλεεμπόριο διασφαλίζει νέες οικονομικές ευκαιρίες σε αξιόλογα μυαλά της περιφέρειας.
Η ηλεκτρονική δαικυβέρνηση πατάσσει την γραφειοκρατία και τη διαφθορά και εξυγιαίνει την οικονομία.
Η ενεργητική ενημέρωση του διαδικτύου βγάζει απ’ το περιθώριο σημαντικό δυναμικό της Ελληνικής κοινωνίας και ανοίγει το παιχνίδι της οικονομίας, της πολικής, της ανάπτυξης.

Η πληροφόρηση δεν είναι πια προνόμιο των λίγων αλλά δυνατότητα των πολλών. Είναι η ευκαιρία όλων των Ελλήνων. Βεβαίως βρισκόμαστε ακόμα στη μετάβαση. Έχουμε χρέος όμως ως πολιτεία να προετοιμαστούμε γρήγορα. Να τοποθετηθούμε έξυπνα και σωστά με λογικές μέλλοντος και όχι παρελθόντος.
Η βελτίωση της ποιότητας ζωής στην καθημερινότητα όλων των Ελλήνων. Το άπλωμα των ίσων ευκαιριών σ’ όλες τις δυνάμεις του τόπου δεν είναι μόνο χρέος αλλά και εθνική αναγκαιότητα. Εμείς οι Έλληνες πρέπει να αποδείξουμε και με τους νέους όρους, ότι εκφράζουμε διαχρονικά τις αξίες του πολιτισμού και της δημοκρατίας μας, η οποία προσδιορίζεται απ’ την κοινωνική κινητικότητα και τη ισότιμη συμμετοχή.
Η Ελλάδα οφείλει εκ νέου να συνομιλήσει με τον κόσμο που έρχεται…  


 Δημοσιέυθηκε στην εφημερίδα TO ΕΘΝΟΣ στις 2/8/2009.


Πρόσφατα Νέα
Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit, sed do eiusmod consectetur adipiscing elit, sed do eiusmod
8 Σεπτέμβριος 2020 - 4:55μμ

ΠΑΡΕΜΒΑΣΗ ΕΥΡΙΠΙΔΗ ΣΤΥΛΙΑΝΙΔΗ ΓΙΑ ΤΟ ΠΡΟΒΛΗΜΑ ΤΩΝ ΚΔΑΠ

Με δεδομένο το πρόβλημα που προέκυψε στη Ροδόπη και πανελλαδικά με τη λειτουργία τον ΚΔΑΠ λόγω της αυξημένης ζήτησης από οικογένειες που έχουν ανάγκη για τα παιδιά τους, ο Βουλευτής Ροδόπης Ευριπίδης Στυλιανίδης έκανε παρέμβαση στο αρμόδιο υπουργείο ενημερώνοντας για την ένταση του προβλήματος στο νόμο Ροδόπης και ζήτησε από τον αρμόδιο Υπουργό να αντιμετωπίσει το ζήτημα.
3 Σεπτέμβριος 2020 - 2:41μμ

ΣΤΟΝ ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟ ΚΑΙ ΤΟΝ ΠΡΟΕΔΡΟ ΤΗΣ ΒΟΥΛΗΣ ΠΑΡΑΔΟΘΗΚΕ Η ΝΕΑ ΜΕΛΕΤΗ ΓΙΑ ΤΗ ΣΥΝΤΑΓΜΑΤΙΚΗ ΑΝΑΘΕΩΡΗΣΗ 2019 ΤΟΥ ΕΥΡΙΠΙΔΗ ΣΤΥΛΙΑΝΙΔΗ

Στον Πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη και στον Πρόεδρο της Βουλής των Ελλήνων Κωνσταντίνο Τασούλα παραδόθηκε η νέα επιστημονική μελέτη του Βουλευτή Ροδόπης και Προέδρου της Επιτροπής Αναθεώρησης του Συντάγματος Δρ. Ευριπίδη Στυλιανίδη.
24 Αύγουστος 2020 - 6:09μμ

Ευριπίδης Στυλιανίδης προς Πρυτανικές Αρχές ΔΠΘ: «Οι φοιτητές πρέπει να έλθουν πάλι στην Κομοτηνή»

Σημαντική συνάντηση εργασίας είχε ο Βουλευτής Ροδόπης της Νέας Δημοκρατίας και Πρώην Υπουργός Παιδείας Ευριπίδης Στ. Στυλιανίδης με τον Πρύτανη του Δημοκριτείου Πανεπιστημίου Καθηγητή κ. Αλέκο Πολυχρονίδη και τους Αντιπρυτάνεις κ. Μαρία Μιχαλοπούλου και κ. Φώτη Μάρη.
9 Ιουλίου 2020 - 6:56μμ

Ο ΚΥΡΙΑΚΟΣ ΜΗΤΣΟΤΑΚΗΣ ΠΡΟΤΕΙΝΕΙ ΔΙΑΚΟΜΜΑΤΙΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΓΙΑ ΤΗ ΘΡΑΚΗ. ΔΙΚΑΙΩΝΕΤΑΙ Η ΔΙΑΧΡΟΝΙΚΗ ΠΡΟΣΠΑΘΕΙΑ ΤΟΥ ΕΥΡΙΠΙΔΗ ΣΤΥΛΙΑΝΙΔΗ

Ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης πρότεινε σήμερα στον Πρόεδρο της Βουλής των Ελλήνων Κωνσταντίνο Τασούλα, τη δημιουργία Διακομματικής Επιτροπής για την Ανάπτυξη και την Ανάδειξη της Θράκης, ανταποκρινόμενος στο διαχρονικό αίτημα της περιοχής, που πρόσφατα είχαν την ευκαιρία να το ξανακαταθέσουν οι Μητροπολίτες της Τοπικής Εκκλησίας που τον επισκέφθηκαν.
7 Ιουλίου 2020 - 11:02πμ

ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΕΥΡΙΠΙΔΗ ΣΤΥΛΙΑΝΙΔΗ ΜΕ ΤΟΝ ΠΡΟΕΔΡΟ ΤΗΣ ΕΤΑΔ ΑΝΤΩΝΗ ΜΠΕΖΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΞΙΟΠΟΙΗΣΗ ΤΩΝ ΤΟΥΡΙΣΤΙΚΩΝ ΑΚΙΝΗΤΩΝ ΤΗΣ ΡΟΔΟΠΗΣ

Συστηματική πίεση για την ανταποδοτική αξιοποίηση των τουριστικών ακινήτων του Νόμου Ροδόπης ασκεί ο Βουλευτής της Νέας Δημοκρατίας Ευριπίδης Στυλιανίδης.
6 Ιουλίου 2020 - 10:59πμ

ΠΡΑΣΙΝΟ ΦΩΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΠΑΝΑΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑ ΤΗΣ SHELMAN

Καθοριστικής σημασίας συνάντηση είχε σήμερα ο Βουλευτής Ροδόπης της Νέας Δημοκρατίας Ευριπίδης Στ. Στυλιανίδης με τον Υπουργό Ανάπτυξης Άδωνη Γεωργιάδη για την επανεκκίνηση της βιομηχανίας Shelman στην Κομοτηνή.