ΜΕΙΚΤΑ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΑ: Η Παιδεία, Ελπίδα της Οικονομίας μας

Πρόταση - Παρέμβαση του Ευριπίδη Στυλιανίδη

Αν η πατρίδα μας είχε σήμερα τη δυνατότητα να προσελκύσει για σπουδές 100.000 ξένους φοιτητές με δίδακτρα από συγκεκριμένες αγορές στόχους θα συντελούνταν ραγδαίες ανατροπές σε όλα τα επίπεδα:

- Στην Οικονομία θα δημιουργούνταν αυτομάτως μια νέα πηγή πλούτου πιο ισχυρή από τον τουρισμό
- Στην Παιδεία θα δημιουργούνταν ευρωστία και μια νέα ποιότητα
- Στον Τουρισμό θα διαμορφώνονταν μια καινούρια, δυναμική αγορά
- Στην Εξωτερική Πολιτική θα ενισχύονταν το σύγχρονο φιλελληνικό ρεύμα και η ελληνική παιδεία θα ανακτούσε τη διεθνή της λάμψη.

Αυτόν τον Εθνικό Στόχο διεθνοποίησης της Ελληνικής Παιδείας και του Πολιτισμού και μετεξέλιξης της Ελλάδας σε Παγκόσμιο Εκπαιδευτικό Κέντρο έπρεπε να τον επιδιώκει και να τον επιτυγχάνει με εξωστρέφεια το Δημόσιο Ελληνικό Πανεπιστήμιο.
Δυστυχώς όμως, 38 χρόνια μετά τη μεταπολίτευση, οι ιδεοληψίες και η συντηρητική καθήλωση αναδεικνύουν κυρίαρχη τη δύναμη της αδράνειας και μάλιστα τη στιγμή που οι γύρω μας (Βουλγαρία, Τσεχία, Τουρκία, Κύπρος), μας προσπερνούν με απίστευτες ταχύτητες.
Ο κλονισμός αυτής της κατάστασης επιδιώχθηκε με την απόπειρα μας να δημιουργήσουμε άμιλλα, σπάζοντας το κρατικό μονοπώλιο στην Ανώτατη Εκπαίδευση. Προτείναμε την Αναθεώρηση του άρθρου 16 του Συντάγματος και τη δημιουργία Μη Κρατικού Μη Κερδοσκοπικού Πανεπιστημίου.
Η ακύρωση της αναθεώρησης του άρθρου 16 του Συντάγματος έγινε αιτία η Ελλάδα να χάσει ακόμα μια πολύτιμη δεκαετία, καθηλώνοντας το σημαντικότερο ίσως εργαλείο που διαθέτει στο διεθνή ανταγωνισμό και δεν είναι άλλο από τη διαχρονική της παιδεία και τον πολιτισμό.
Αυτό που χρειάζεται επομένως στο χώρο της ανώτατης Εκπαίδευσης είναι ένα δημιουργικό και ρεαλιστικό σοκ. Μια πολιτική που θα ταρακουνήσει τα κατεστημένα, θα προκαλέσει την αγορά και θα εμπνεύσει το επιστημονικό δυναμικό του Ελληνισμού τόσο εντός όσο και εκτός συνόρων.
Μια τέτοια πρόταση είναι: το Μεικτό Πανεπιστήμιο.

Σ΄ αυτό το περιβάλλον της αδράνειας, της ιδεοληψίας και του μαρασμού η πρόταση για το Μεικτό Πανεπιστήμιο προβάλει ως μια νέα ριζοσπαστική πολιτική που μπορεί να αλλάξει τα δεδομένα. Τι σημαίνει όμως Μεικτό Πανεπιστήμιο;

- Είναι ένας νέος τύπος Νομικού Προσώπου που δεν είναι ούτε ΝΠΔΔ, ούτε ΝΠΙΔ αλλά Πανεπιστημιακό Νομικό Πρόσωπο (ΠΝΠ).
- Το κράτος διατηρεί τον έλεγχό του, κατέχοντας το 51% της κυριότητας και προσδιορίζοντας τον ελεγκτικό του ρόλο σύμφωνα με το Σύνταγμα.
- Δίδεται η δυνατότητα σε κάποια, κυρίως νέα Πανεπιστήμια της Περιφέρειας, αφού αποτιμηθεί η αξία τους, να επιτρέψουν στον ιδιωτικό τομέα να συμμετέχει στο ίδρυμα με ποσοστό 49%, με δυνατότητα παραχώρησης όμως και της διοικητικής ευθύνης (management) εφόσον επενδύσει ανάλογο κεφάλαιο.

Με την πολιτική αυτή θα αποφευχθεί το κλείσιμο Σχολών και Πανεπιστημίων, κυρίως στην ελληνική περιφέρεια.

• Θα επενδυθεί φρέσκο κεφάλαιο στα ελληνικά ΑΕΙ και μάλιστα από την αγορά, την κοινωνία και τα διάφορα εθνικά και διεθνή ιδρύματα και funds, με άμεσες συνέπειες στον εκσυγχρονισμό της ανώτατης εκπαίδευσης και στην ποιοτική αναβάθμιση της Παιδείας.
• Θα οργανωθεί μέσα από τη συνεργασία ιδιωτών και πολιτείας μια ολοκληρωμένη και επιθετική πολιτική προσέλκυσης ξένων φοιτητών με δίδακτρα στην Ελλάδα (εμπόριο και διαφήμιση, διευκόλυνση φοιτητικής βίζας), που θα επιτρέπει σε Πολιτεία και Πανεπιστήμια να εγγυώνται στην πράξη τη δημόσια δωρεάν και ποιοτική παιδεία για τους Έλληνες φοιτητές.
• Τα Μεικτά Πανεπιστήμια θα ξυπνήσουν με την άμιλλα τα εν υπνώσει Δημόσια Πανεπιστήμια της χώρας. Θα προσελκύσουν διακεκριμένο επιστημονικό δυναμικό από την Ελλάδα και το εξωτερικό και θα συμβάλλουν στο Branding Greece.
• Νέα ώθηση θα δοθεί στην ευρωπαϊκή επιδοτούμενη, αλλά και στην πραγματική εμπορική πρωτογενή έρευνα, διότι αν η αγορά έχει manager από τον ιδιωτικό τομέα ως συνομιλητή, θα εμπιστευτεί τη δημιουργία ευρεσιτεχνίας προϊόντων προστατεύοντας το απόρρητο, και αυτό θα φέρει νέα έσοδα στα Μεικτά Πανεπιστήμια, αλλά και κέρδη και ανάπτυξη στην ελληνική αγορά.
• Τέλος, στα Μεικτά Πανεπιστήμια, δε θα αφαιρεθεί από τους Πανεπιστημιακούς η πρωτοκαθεδρία της διεθνούς επιστημονικής εκπροσώπησης, ούτε η ευθύνη καθοδήγησης του εκπαιδευτικού και ερευνητικού έργου. Θα δοθεί όμως από τους επενδυτές σε manager η οικονομική και διοικητική διαχείριση, η ευθύνη συλλογής χορηγιών, η πολιτική διεθνούς ανάπτυξης του ιδρύματος και η εμπορική πολιτική προσέλκυσης ξένων φοιτητών, δημιουργώντας παράλληλα νέες θέσεις εργασίας.

Με τα Μεικτά Πανεπιστήμια δε χάνουμε άλλο χρόνο ως τη νέα Συνταγματική Αναθεώρηση, ξεκινούμε τώρα. Σώζουμε από το μαρασμό και αναζωογονούμε τα περιφερειακά ιδρύματα που η πολιτεία θα αναγκαστεί ίσως και να τα κλείσει. Ενεργοποιούμε τον ιδιωτικό τομέα. Στηρίζουμε την περιφερειακή ανάπτυξη, την ουσιαστική έρευνα και τη βελτίωση της ποιότητας της παιδείας. Προστατεύουμε τη δωρεάν παιδεία των Ελλήνων στην πράξη.
Τα Μεικτά Πανεπιστήμια , μπορούν να λειτουργήσουν ως σωτήριος καταλύτης στο χώρο της Ανώτατης Εκπαίδευσης, καθιστώντας την Ελλάδα Διεθνές Εκπαιδευτικό Κέντρο.

Πρόσφατα Νέα
Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit, sed do eiusmod consectetur adipiscing elit, sed do eiusmod
9 Ιουλίου 2020 - 6:56μμ

Ο ΚΥΡΙΑΚΟΣ ΜΗΤΣΟΤΑΚΗΣ ΠΡΟΤΕΙΝΕΙ ΔΙΑΚΟΜΜΑΤΙΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΓΙΑ ΤΗ ΘΡΑΚΗ. ΔΙΚΑΙΩΝΕΤΑΙ Η ΔΙΑΧΡΟΝΙΚΗ ΠΡΟΣΠΑΘΕΙΑ ΤΟΥ ΕΥΡΙΠΙΔΗ ΣΤΥΛΙΑΝΙΔΗ

Ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης πρότεινε σήμερα στον Πρόεδρο της Βουλής των Ελλήνων Κωνσταντίνο Τασούλα, τη δημιουργία Διακομματικής Επιτροπής για την Ανάπτυξη και την Ανάδειξη της Θράκης, ανταποκρινόμενος στο διαχρονικό αίτημα της περιοχής, που πρόσφατα είχαν την ευκαιρία να το ξανακαταθέσουν οι Μητροπολίτες της Τοπικής Εκκλησίας που τον επισκέφθηκαν.
7 Ιουλίου 2020 - 11:02πμ

ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΕΥΡΙΠΙΔΗ ΣΤΥΛΙΑΝΙΔΗ ΜΕ ΤΟΝ ΠΡΟΕΔΡΟ ΤΗΣ ΕΤΑΔ ΑΝΤΩΝΗ ΜΠΕΖΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΞΙΟΠΟΙΗΣΗ ΤΩΝ ΤΟΥΡΙΣΤΙΚΩΝ ΑΚΙΝΗΤΩΝ ΤΗΣ ΡΟΔΟΠΗΣ

Συστηματική πίεση για την ανταποδοτική αξιοποίηση των τουριστικών ακινήτων του Νόμου Ροδόπης ασκεί ο Βουλευτής της Νέας Δημοκρατίας Ευριπίδης Στυλιανίδης.
6 Ιουλίου 2020 - 10:59πμ

ΠΡΑΣΙΝΟ ΦΩΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΠΑΝΑΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑ ΤΗΣ SHELMAN

Καθοριστικής σημασίας συνάντηση είχε σήμερα ο Βουλευτής Ροδόπης της Νέας Δημοκρατίας Ευριπίδης Στ. Στυλιανίδης με τον Υπουργό Ανάπτυξης Άδωνη Γεωργιάδη για την επανεκκίνηση της βιομηχανίας Shelman στην Κομοτηνή.
29 Ιουνίου 2020 - 10:15πμ

ΑΡΧΙΖΟΥΝ ΟΙ ΠΡΟΕΤΟΙΜΑΣΙΕΣ ΓΙΑ ΤΗ ΣΥΝΕΔΡΙΑΣΗ ΤΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ ΤΗΣ ΕΥΡΩΠΗΣ ΣΤΗΝ ΚΟΜΟΤΗΝΗ

Με τον Γενικό Διευθυντή της Αστυνομίας Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης Στρατηγό Συριτούδη είχε συνάντηση εργασίας ο Βουλευτής Ροδόπης της Νέας Δημοκρατίας και Εκπρόσωπος της Ελλάδας στο Συμβούλιο της Ευρώπης Δρ. Ευριπίδης Στυλιανίδης.
28 Ιουνίου 2020 - 9:49μμ

ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΣΤΗ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ ΤΗΣ ΚΥΡΙΑΚΗΣ ΚΑΙ ΣΤΟ ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟ ΝΙΚΟ ΟΙΚΟΝΟΜΟΥ ΤΟΥ ΔΡ. ΕΥΡΙΠΙΔΗ ΣΤ. ΣΤΥΛΙΑΝΙΔΗ, ΒΟΥΛΕΥΤΗ ΡΟΔΟΠΗΣ-ΝΔ, ΕΠΙΚ. ΚΑΘΗΓΗΤΗ ΝΟΜΙΚΗΣ ΕΥΡΩΠΑΙΚΟΥ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟΥ ΚΥΠΡΟΥ

Ευριπίδης Στυλιανίδης: Να μετατρέψουμε την κρίση σε ευκαιρία Ο βουλευτής Ροδόπης της ΝΔ τονίζει ότι η Ελλάδα πρέπει να είναι έτοιμη να ασκήσει τα κυριαρχικά της δικαιώματα και εξηγεί πότε η προσφυγή στη Χάγη μπορεί να είναι χρήσιμη για την Ελλάδα Νίκος Οικονόμου

ΝΑ ΣΥΣΤΑΘΕΙ ΔΙΑΚΟΜΜΑΤΙΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΓΙΑ ΤΗ ΘΡΑΚΗ

Υπέρ της συγρότησης Διακομματικής επιτροπής για τη Θράκη τάσσεται με συνέντευξή του στο iEidiseis ο Ευρυπίδης Στυλιανίδης, βουλευτής Ροδόπης της ΝΔ και Επικ. Καθηγητής Νομικής του Ευρωπαϊκού Πανεπιστημίου Κύπρου, εκφράζοντας μάλιστα τη βεβαιότητα ότι ο πρωθυπουργός θα είναι θετικός στη συγκεκριμένη ανάγκη.Ο πρώην υπουργός επισημαίνει ότι το «κόμμα Σαδίκ» «όχι απλά συνεργάζεται, αλλά καθοδηγείται σε μεγάλο βαθμό από την τουρκική διπλωματία».