ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ: «ΤΟ ΟΝΟΜΑ ΜΑΣ ΕΙΝΑΙ Η ΨΥΧΗ ΜΑΣ»

Με το σύνθημα «Το όνομα μας είναι η ψυχή μας» επανήλθε στην εξουσία ο Ανδρέας Παπανδρέου, μετά τη βίαιη ανατροπή της κυβέρνησης Κ.Μητσοτάκη.

Η Συμφωνία των πολιτικών Αρχηγών για «καμία χρήση του συνθετικού Μακεδονία» προσδιόρισε επι δεκαετία τη θέση της χώρας μας, οδηγώντας σε μια εκτονωτική μεν, αλλά μεταβατική δε «Ενδιάμεση Συμφωνία».

Στο μεταξύ η Ελλάδα ξόδεψε πολλά διαπραγματευτικά αποθέματα, χωρίς να επιτύχει να αποτρέψει πάνω από 160 μονομερείς αναγνωρίσεις της γείτονος, με το λεγόμενο «Συνταγματικό της Όνομα».

Η πρώτη ουσιαστική διπλωματική αντεπίθεση, με στόχο την άρση της εθνικής μας απομόνωσης και την εκ νέου ανάληψη θετικών πρωτοβουλιών, ανελήφθη από την Κυβέρνηση Κώστα Καραμανλή 2004-2007.

Χαράχθηκε εκ νέου Εθνική Γραμμή, μέσα από την εκ των προτέρων και συστηματική ενημέρωση της τότε Κυβέρνησης προς τα κόμματα της Αντιπολίτευσης(κάτι που δεν γίνεται σήμερα).Το θέμα τότε έπαψε να είναι ζήτημα εσωτερικής ή εσωκομματικής αντιπαράθεσης.

Η Ελλάς συστηματικά και διακομματικά υποστήριζε σε όλα τα επίπεδα μια νέα ψύχραιμη και ενιαία ρεαλιστική θέση που εδράζονταν στα εξής σημεία:

  • Κοινώς Αποδεκτή Λύση.
  • Για Όλες τις Χρήσεις(Erga Omnes)
  • Χωρίς αμφισβητήσεις της Ελληνικότητας του Ιστορικού και Πολιτιστικού Όρου Μακεδονία.

Μπορεί σε διπλωματικό, δημοσιογραφικό ή τεχνοκρατικό επίπεδο να έπεφταν συνεχώς στο τραπέζι διαφορετικές σύνθετες ονομασίες. Ουδέποτε όμως έγινε δεκτός τελικός όρος σε επίπεδο Ηγεσίας. Και όπως εύστοχα είπε πρόσφατα ο κ. Τσίπρας «όταν μια Συμφωνία δεν έχει κλείσει συνολικά, δεν ισχύει τίποτε...»

Η έξυπνη προσέγγιση του Κ.Καραμανλη, συνδυασμένη με την αποφασιστικότητα για την άσκηση VETO, είχε ως θετικές συνέπειες:

  1. Να βγει η Ελλάδα από τη χρόνια απομόνωση στο θέμα, ενημερώνοντας με πληρότητα και ρεαλισμό φίλους και εταίρους.
  1. Να οδηγηθούμε στη απόφαση του ΝΑΤΟ στο Βουκουρέστι, όπου μαζί με άλλες σημαντικές Χώρες επιτύχαμε η Συμμαχία και η ΕΕ να θέσουν ως Αυστηρή Προϋπόθεση την Συνολική Επίλυση του Ονοματολογικού προς τα Σκόπια.
  1. Με τα παραπάνω αποδείχθηκε διεθνώς η δική μας Καλή Θέληση, να διευκολύνουμε τον Ευρωατλαντικό προσανατολισμό των Σκοπίων, χωρίς όμως να υποχωρήσουμε σε θέματα Αρχής και χωρίς να υπαναχωρήσουμε στην προάσπιση των Εθνικών μας θέσεων. Ο δογματικός Εθνικισμός της γείτονος με τον Γκρουεφσκι, που παραγνώρισε το γεγονός των διευκολύνσεων, των επενδύσεων, της πολιτικής διαλλακτικότητας της Ελλάδας επανέφερε το θέμα διεθνώς, όταν οι εμπνευστές του ξανά προσανατολίστηκαν προς Ανατολάς, όπως κατα το ιστορικό και κομμουνιστικό τους παρελθόν.

Το θέμα δυστυχώς παρέμεινε ανοιχτό. Η Κυβέρνηση Καραμανλή δεν υπολόγισε το πολιτικό και προσωπικό κόστος έναντι της προάσπισης των Εθνικών μας Δικαίων για τη Μακεδονία και το πλήρωσε.

Η οποιαδήποτε απόπειρα να στρευλωθεί εκ των υστέρων αυτή η αλήθεια, δυστυχώς δεν μπορεί να αποτελέσει άλλοθι για μια διπλωματική αποτυχία ή υποχώρηση της σημερινής Κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ. Το θέμα της Μακεδονίας μας είναι Εθνικό και δεν πρέπει επ’ ουδενί να ξανακαταστεί ζήτημα μικροκομματικών ή εσωκομματικών αντιπαραθέσεων.

Η ιστορία μας έχει αποδείξει ότι είναι επικίνδυνο να ασκείται εξωτερική πολιτική για εσωτερική κατανάλωση. Κατά τη διαχείριση των Εθνικών μας θεμάτων, έχουμε όλοι χρέος το βλέμμα μας να το στρέφουμε ΟΧΙ στι επόμενες εκλογές, αλλά στις επόμενες γενιές.

Πρόσφατα Νέα
Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit, sed do eiusmod consectetur adipiscing elit, sed do eiusmod
27 Οκτώβριος 2020 - 3:36μμ

ΜΕ ΘΕΜΑ ΤΗΝ ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΗ ΣΤΡΑΤΗΓΙΚΗ ΤΟΥΡΚΙΑΣ, ΚΥΠΡΟΥ ΚΑΙ ΕΛΛΑΔΑΣ ΜΙΛΗΣΕ Ο Ε. ΣΤΥΛΙΑΝΙΔΗΣ ΣΕ ΔΙΕΘΝΕΣ ΣΥΝΕΔΡΙΟ ΤΟΥ ΕΥΡΩΠΑΙΚΟΥ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟΥ ΚΥΠΡΟΥ 

Με τη συμμετοχή της Υπουργού Ενέργειας της Κύπρου και καθηγητών από διάφορα μέρη του κόσμου και υπό το συντονισμό του Καθηγητή της Νομικής Αθηνών Θ. Φορτσακη και του καθηγητή Νομικής του Ευρωπαϊκού Πανεπιστημίου Κύπρου Ν. Κουλούρη, ξεκίνησε τη λειτουργία του με τηλεδιάσκεψη το νεοσύστατο Ινστιτούτο Ενεργειακής Πολιτικής του Ευρωπαϊκού Πανεπιστημίου Κύπρου.
18 Οκτώβριος 2020 - 12:52μμ

ΣΤΗΝ ΚΟΜΟΤΗΝΗ Ο ΥΦΥΠΟΥΡΓΟΣ Λ. ΟΙΚΟΝΟΜΟΥ: ΜΕΣΑ ΣΕ ΛΙΓΕΣ ΜΕΡΕΣ ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΣΤΗΚΑΝ ΧΡΟΝΙΑ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΑ ΤΗΣ ΕΛΑΣ ΡΟΔΟΠΗΣ ΜΕΤΑ ΑΠΟ ΠΑΡΕΜΒΑΣΗ ΤΟΥ Ε. ΣΤΥΛΙΑΝΙΔΗ 

Επίσκεψη εργασίας πραγματοποιήθηκε από τον Υφυπουργό Προστασίας του Πολίτη Λ. Οικονόμου και τον Αρχηγό της Ελληνικής Αστυνομίας κ. Καραμαλάκη στην Κομοτηνή, συνοδεία του Βουλευτή Ροδόπης της Νέας Δημοκρατίας Ευριπίδη Στ. Στυλιανίδη. 
15 Οκτώβριος 2020 - 7:11μμ

ΒΕΛΤΙΩΣΗ ΟΔΙΚΟΥ ΔΙΚΤΥΟΥ, ΠΑΡΑΤΑΣΗ ΚΤΗΜΑΤΟΛΟΓΙΟΥ -ΑΠΟΚΤΗΣΗ ΤΙΤΛΩΝ ΙΔΙΟΚΤΗΣΙΑΣ ΚΑΙ ΓΕΩΘΕΡΜΙΑ ΖΗΤΗΣΕ ΑΠΟ Κ. ΚΑΡΑΜΑΝΛΗ ΚΑΙ Κ. ΧΑΤΖΗΔΑΚΗ Ο ΕΥΡΙΠΙΔΗΣ ΣΤΥΛΙΑΝΙΔΗΣ

Επιγραμματικά, διεκδικητικά και στοιχειοθετημένα, στο πλαίσιο της διακομματικής για τη Θράκη, έθεσε ο Ευριπίδης Στυλιανίδης σειρά από ζητήματα, μαζί τους δυο συναδέλφους του Βουλευτές Τάκη Χαρίτου και Ιλχαν Αχμέτ. Συγκεκριμένα ο ΒΟΥΛΕΥΤΗΣ Ροδόπης της Νέας Δημοκρατίας κατά την επίσκεψη του στο Υπουργείο Μεταφορών και Υποδομών, ενημέρωσε τον Υπουργό κ. Κώστα Καραμανλή για την κατάσταση στη Ροδόπη και διεκδίκησε
14 Οκτώβριος 2020 - 2:47μμ

5 ΘΕΜΑΤΑ ΓΙΑ ΤΗ ΡΟΔΟΠΗ ΕΘΕΣΕ ΣΤΟΝ ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟ Κ. ΜΗΤΣΟΤΑΚΗ Ο ΕΥΡΙΠΙΔΗΣ ΣΤΥΛΙΑΝΙΔΗΣ

Τηλεδιάσκεψη με τους Βουλευτές της Νέας Δημοκρατίας στην Αν. Μακεδονία και τη Θράκη και τον Περιφερειάρχη είχε ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης ενόψει της επίσκεψης του τις επόμενες μέρες στη Σαμοθράκη.
14 Οκτώβριος 2020 - 1:43μμ

7 ΑΞΟΝΕΣ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ ΓΙΑ ΤΗ ΘΡΑΚΗ ΠΡΟΤΕΙΝΕΙ Ο ΕΥΡΙΠΙΔΗΣ ΣΤΥΛΙΑΝΙΔΗΣ ΣΤΗ ΔΙΑΚΟΜΜΑΤΙΚΗ ΓΙΑ ΤΗ ΘΡΑΚΗ

  Στη Διακομματική Επιτροπή της Βουλής για τη Θράκη κλήθηκε για ενημέρωση ο Περιφερειάρχης Αν. Μακεδονίας και Θράκης Χρήστος Μέτιος, προκειμένου να ενημερώσει για τις αναπτυξιακές πρωτοβουλίες και το πρόγραμμα της Περιφέρειας με στόχο να ξεκολλήσει από την 11η θέση σε απορροφητικότητα κονδυλίων και να απαντήσει στις ερωτήσεις των Βουλευτών για μέτρα και στόχους του μέλλοντος. 
14 Οκτώβριος 2020 - 1:37μμ

ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ Ε. ΣΤΥΛΙΑΝΙΔΗ ΜΕ ΤΟΝ ΑΡΧΗΓΟ ΓΕΣ Χ. ΛΑΛΟΥΣΗ: ΠΡΟΧΩΡΑ Ο ΔΡΟΜΟΣ ΙΑΣΜΟΥ-ΘΡΑΚΙΚΩΝ ΜΕΤΕΩΡΩΝ

Σημαντική συνάντηση με τον Αρχηγό του Γενικού Επιτελείου Στρατού κ.Χαράλαμπο Λαλούση είχε στο περιθώριο της ενημερωτικής Συνεδρίασης  της Επιτροπής Εξωτερικών και Άμυνας της Ελληνικής Βουλής στο ΓΕΕΘΑ, ο Βουλευτής Ροδόπης της Νέας Δημοκρατίας.