Κύπρος - Θράκη: το επόμενο βήμα...

Θράκη και Κύπρος πορεύονται παράλληλα και αλληλέγγυα στη διαχρονική ιστορία του Ελληνισμού, και παρότι βρίσκονται τόσο μακριά γεωγραφικά, είναι τόσο κοντά ψυχικά.
Κοινό χαρακτηριστικό τους είναι ότι οι εποχές σ’αυτά τα δύο άκρα του Ελληνισμού δεν διαδέχονται η μία την άλλη, αλλά συνυπάρχουν. Ζουν και προσδιορίζουν τη μοίρα των ανθρώπων. Η συνύπαρξη διαφορετικών πολιτισμών, γλωσσών, θρησκειών, η γεωπολιτική υπεραξία που τις καθιστά συχνά στόχο διεθνών συμφερόντων, αλλά και η ακριτική λεβεντιά που τις κρατά όρθιες τις συνέχει και τις ενώνει. Όταν η Κύπρος βίωσε την παράνομη εισβολή και κατοχή, η Θράκη πρώτη άπλωσε αδελφικό χέρι, στέλνοντας τα παιδιά της να πολεμήσουν, φιλοξενώντας τους πρόσφυγες και ανοίγοντας τις πόρτες του Δημοκρίτειου Πανεπιστημίου για υπότροφους από τα κατεχόμενα που διέπρεψαν.
Σήμερα που η μεγαλόνησος αναζητά το βηματισμό για μια δίκαιη και βιώσιμη λύση, έχοντας βγει από την οικονομική κρίση , η Θράκη αγωνιά για το μέλλον της. Βλέπει τη δημογραφική της απογύμνωση και τη ραγδαία ανατροπή της πληθυσμιακής ισορροπίας μεταξύ Χριστιανών και Μουσουλμάνων. Μια ανατροπή που υπονομεύει τη δίκαιη και ισόρροπη κοινοβουλευτική και αυτοδιοικητική της εκπροσώπηση, που ανοίγει απαράδεκτες ορέξεις στο νεοοθωμανικό αναθεωρητισμό του Ταγίπ Ερντογάν, ο οποίος με θράσος αμφισβητεί τη Συνθήκη της Λοζάννης, που κλονίζει το μοντέλο της ανοιχτής κοινωνίας που όλοι μαζί οικοδομήσαμε και αφήνει αναξιοποίητα τα φυσικά και επίκτητα γεωστρατηγικά της πλεονεκτήματα ως πύλης αλλά και ως γέφυρας της Ευρώπης προς την ανατολή.
Αυτή η αγωνία αλλά και η πίστη μου στις δυνατότητες της ιδιαίτερής μου πατρίδας που την υπηρετώ κοινοβουλευτικά τα τελευταία 20 χρόνια καθώς και το χρέος μου απέναντι στον Ελληνισμό, με οδήγησε στο να γράψω το βιβλίο "Θράκη: το επόμενο βήμα..." των εκδόσεων ΜΙΝΩΑΣ, αγνοώντας το πολιτικό κόστος.
Στόχος μου να ενημερώσω, να προβληματίσω, να προτείνω και κυρίως να αφυπνίσω το εθνικό κέντρο που συνήθως αδιαφορεί, δεν προβλέπει αλλά ακολουθεί τα γεγονότα.
Και βέβαια, το καλύτερο ακροατήριο για την παρουσίαση αυτού του βιβλίου, δε θα μπορούσε να είναι άλλο από το βασανισμένο αλλά ικανό και περήφανο Ελληνισμό της Κύπρου.
Από το βήμα του Ευρωπαϊκού Πανεπιστημίου Κύπρου που υπηρετώ ως δάσκαλος το τελευταίο διάστημα και υπό την ευγενική αιγίδα του Προέδρου της Βουλής των Αντιπροσώπων της Κύπρου, κ. Δημήτριου Συλλούρη, θα μας δοθεί η δυνατότητα στις 13 Φεβρουαρίου να φέρουμε κοντά τα δύο άκρα του Ελληνισμού ώστε Θράκη και Κύπρος, διδασκόμενες η μία απ' τα πάθη και τα λάθη της άλλης να ενώσουν τις δυνάμεις, το νου και την ψυχή τους σε μια πορεία προς το μέλλον, που θα αποκαθιστά την εθνική αυτοπεποίθηση και θα επαναφέρει τον Ελληνισμό σε διεθνείς θετικά πρωταγωνιστικούς ρόλους.

____________________________________________________________________
*Άρθρο του Δρ. Ευριπίδη Στ. Στυλιανίδη, πρ. Υπουργού της Ελλάδας και τ. βουλευτή Ροδόπης

Πρόσφατα Νέα
Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit, sed do eiusmod consectetur adipiscing elit, sed do eiusmod
29 Ιουνίου 2020 - 10:15πμ

ΑΡΧΙΖΟΥΝ ΟΙ ΠΡΟΕΤΟΙΜΑΣΙΕΣ ΓΙΑ ΤΗ ΣΥΝΕΔΡΙΑΣΗ ΤΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ ΤΗΣ ΕΥΡΩΠΗΣ ΣΤΗΝ ΚΟΜΟΤΗΝΗ

Με τον Γενικό Διευθυντή της Αστυνομίας Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης Στρατηγό Συριτούδη είχε συνάντηση εργασίας ο Βουλευτής Ροδόπης της Νέας Δημοκρατίας και Εκπρόσωπος της Ελλάδας στο Συμβούλιο της Ευρώπης Δρ. Ευριπίδης Στυλιανίδης.
28 Ιουνίου 2020 - 9:49μμ

ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΣΤΗ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ ΤΗΣ ΚΥΡΙΑΚΗΣ ΚΑΙ ΣΤΟ ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟ ΝΙΚΟ ΟΙΚΟΝΟΜΟΥ ΤΟΥ ΔΡ. ΕΥΡΙΠΙΔΗ ΣΤ. ΣΤΥΛΙΑΝΙΔΗ, ΒΟΥΛΕΥΤΗ ΡΟΔΟΠΗΣ-ΝΔ, ΕΠΙΚ. ΚΑΘΗΓΗΤΗ ΝΟΜΙΚΗΣ ΕΥΡΩΠΑΙΚΟΥ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟΥ ΚΥΠΡΟΥ

Ευριπίδης Στυλιανίδης: Να μετατρέψουμε την κρίση σε ευκαιρία Ο βουλευτής Ροδόπης της ΝΔ τονίζει ότι η Ελλάδα πρέπει να είναι έτοιμη να ασκήσει τα κυριαρχικά της δικαιώματα και εξηγεί πότε η προσφυγή στη Χάγη μπορεί να είναι χρήσιμη για την Ελλάδα Νίκος Οικονόμου

ΝΑ ΣΥΣΤΑΘΕΙ ΔΙΑΚΟΜΜΑΤΙΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΓΙΑ ΤΗ ΘΡΑΚΗ

Υπέρ της συγρότησης Διακομματικής επιτροπής για τη Θράκη τάσσεται με συνέντευξή του στο iEidiseis ο Ευρυπίδης Στυλιανίδης, βουλευτής Ροδόπης της ΝΔ και Επικ. Καθηγητής Νομικής του Ευρωπαϊκού Πανεπιστημίου Κύπρου, εκφράζοντας μάλιστα τη βεβαιότητα ότι ο πρωθυπουργός θα είναι θετικός στη συγκεκριμένη ανάγκη.Ο πρώην υπουργός επισημαίνει ότι το «κόμμα Σαδίκ» «όχι απλά συνεργάζεται, αλλά καθοδηγείται σε μεγάλο βαθμό από την τουρκική διπλωματία».
21 Ιουνίου 2020 - 10:44μμ

Η ΝΕΑ ΕΠΟΧΗ ΣΤΗΝ ΑΝΩΤΑΤΗ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ του Δρ. Ευριπίδη Στ. Στυλιανίδη Βουλευτή Ροδόπης ΝΔ, πρώην Υπουργού Παιδείας, Επικ. Καθηγητή Νομικής Ευρωπαϊκού Πανεπιστημίου Κύπρου

Για πολλές δεκαετίες η ιδεοληψία ήταν η κυρίαρχη δύναμη και η παραπλανητική πυξίδα της ακολουθουμενης πολιτικής στην Ανώτατη Εκπαίδευση της Χώρας.
21 Ιουνίου 2020 - 10:32μμ

ΠΡΟΣΚΛΗΣΗ ΕΥΡΙΠΙΔΗ ΣΤΥΛΙΑΝΙΔΗ ΣΤΟΝ ΠΡΕΣΒΗ ΤΗΣ Ν.ΚΟΡΕΑΣ ΝΑ ΕΠΙΣΚΕΦΘΕΙ ΤΗ ΘΡΑΚΗ

Η Επιτροπή Ελληνοκορεατικής Φιλίας συναντήθηκε στο Ελληνικό Κοινοβούλιο με τον Πρέσβη της Ν. Κορέας στην Ελλάδα και αντάλλαξαν απόψεις για την εντατικοποίηση των διμερών σχέσεων επ´ ευκαιρία των 60 ετών από την έναρξη των διπλωματικών σχέσεων.
18 Ιουνίου 2020 - 12:41μμ

ΣΤΗΝ ΥΠΟΥΡΓΟ ΠΑΙΔΕΙΑΣ Ο ΕΥΡΙΠΙΔΗΣ ΣΤΥΛΙΑΝΙΔΗΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΔΙΕΚΔΙΚΗΣΗ ΤΜΗΜΑΤΟΣ ΕΡΓΟΘΕΡΑΠΕΙΑΣ ΣΤΗΝ ΚΟΜΟΤΗΝΗ

Συνάντηση εργασίας με την Υπουργό Παιδείας Νίκη Κεραμέως είχε ο Βουλευτής Ροδόπης της Νέας Δημοκρατίας Ευριπίδης Στ. Στυλιανιδης.