Η Finansbank, η δικαίωση Καραμανλή και η ασθενής μνήμη των επικριτών μας

Πριν μόλις μερικά χρόνια Υπουργοί και στελέχη του ΠΑΣΟΚ μας κουνούσαν απειλητικά το δάκτυλο στη Βουλή, προειδοποιώντας ότι θα μας οδηγήσουν στο Ειδικό Δικαστήριο, αν η κυβέρνηση Κ. Καραμανλή, η τότε διοίκηση Αράπογλου της Εθνικής Τράπεζας και οι βουλευτές προχωρήσουμε στην εξαγορά της Τουρκικής Τράπεζας FINANSBANK.

Η τολμηρή τότε για την εποχή κίνηση, αποδείχθηκε εθνικά υπεύθυνη και απόλυτα διορατική για τα συμφέροντα της χώρας μας, πρώτον διότι μετά το ξέσπασμα της μεγάλης οικονομικής κρίσης στην Ελλάδα, η συγκεκριμένη τράπεζα λειτούργησε ως συγκοινωνούν δοχείο, που επέτρεψε η ραγδαία ανάπτυξη της Τουρκικής αγοράς να τροφοδοτεί με ρευστότητα την Ελληνική υστέρηση και δεύτερον διότι η προσφάτως εγκριθείσα πώληση της FINANSBANK στην QATAR NATIONAL BANK θα ενισχύσει θεαματικά την κεφαλαιακή επάρκεια και τη ρευστότητα της Εθνικής Τράπεζας της Ελλάδας.

Οι μέτοχοι της Εθνικής ενέκριναν την πώληση. Το τίμημα συμφωνήθηκε στα 2,75 δις ευρώ, ενώ συνυπολογίζεται η αποπληρωμή των δανείων μειωμένης εξασφάλισης που είχε δώσει η ΕΤΕ στη FINANSBANK ύψους 900 εκ. ευρώ, δηλαδή το συνολικό τίμημα διαμορφώνεται στα 3,5 δισ. ευρώ.

Τη μεγαλύτερη δικαίωση αυτής της πολιτικής Καραμανλή την ομολογεί στοιχειοθετημένα η παλιά "πολιτική αντίπαλος", πρ. Υπουργός του ΠΑΣΟΚ και σημερινή πρόεδρος της ΕΤΕ, κ. Λούκα Κατσέλη, λέγοντας: "Η στρατηγική απόφαση πώλησης της σημαντικότερης θυγατρικής μας τράπεζας, επιβεβλημένη στο πλαίσιο του μεσοπρόθεσμου προγράμματος αναδιάρθρωσης της τράπεζας, ήταν μια σωστή απόφαση. Με τη συμφωνία αυτή μπορεί να τερματίζεται η σχεδόν 10ετής επιτυχής παρουσία της τράπεζάς μας στην Τουρκία, ανοίγει όμως μια νέα σελίδα για τις δραστηριότητές μας στην Ελλάδα, καθώς τόσο η κεφαλαιακή ενίσχυση, όσο και η ρευστότητα που θα επέλθουν από τη συναλλαγή θα συμβάλουν καταλυτικά στο να ενδυναμώσουν περαιτέρω την Εθνική Τράπεζα. Πιο συγκεκριμένα, αναμένεται να αποπληρωθεί η κρατική ενίσχυση ύψους 2 δισ. ευρώ που έλαβε η Εθνική Τράπεζα, να αποπληρωθούν τα ομόλογα του Πυλώνα ΙΙ και να μειωθεί επιπλέον η έκθεση της τράπεζας στον μηχανισμό στήριξης ELA, μειώνοντας σημαντικά τα έξοδα χρηματοδότησης. Είμαστε πεπεισμένοι ότι με την ολοκλήρωση της συναλλαγής αυτής η Εθνική θα είναι η ισχυρότερη τράπεζα στην ελληνική τραπεζική αγορά από πλευράς κεφαλαίων και ρευστότητας. Σύμφωνα με την εκτιμώμενη επίδραση από την πώληση της Finansbank, ο δείκτης κεφαλαιακής επάρκειας αυξάνεται κατά 8 ποσοστιαίες μονάδες και διαμορφώνεται στο 24,6%. Επίσης, είναι σημαντικό ότι ο δείκτης δανείων προς καταθέσεις βελτιώνεται στο 96% σε επίπεδο ομίλου, σηματοδοτώντας τη δυνατότητα της τράπεζας να διοχετεύσει νέα ρευστότητα στην πραγματική οικονομία." (Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ, Τρίτη 19 Ιανουαρίου 2016)

Η Εθνική Τράπεζα είναι χαρακτηριστικό, αλλά όχι το μοναδικό παράδειγμα μιας συκοφαντημένης μεν, δικαιωμένης δε πολιτικής, που άσκησε η κυβέρνηση Καραμανλή σε ένα εχθρικό, ίσως και απειλητικό πολιτικό περιβάλλον την περίοδο 2004 - 2009, αν συνυπολογίσει κανείς τότε, ότι όχι μόνο οι υπόλοιπες πολιτικές δυνάμεις, αλλά και τα ΜΜΕ πολεμούσαν κάθε προσπάθεια έξυπνης, στοχευμένης αποκρατικοποίησης.

Θυμίζω χαρακτηριστικά την επιτυχέστατη αποκρατικοποίηση του ΟΤΕ με κοινωνικό πρόσημο, μιας που δε διασφάλιζε μόνο τα συμφέροντα του Δημοσίου, του Καταναλωτή και του αντισυμβαλλόμενου, αλλά και τη θέση των εργαζομένων.

Ανάλογες ήταν οι ιδιωτικοποιήσεις του λιμένος Πειραιά με την COSCO, που ακόμα ανταποδίδει οικονομικά οφέλη, θέσεις εργασίας και αναπτυξιακή προοπτική. Η ιδιωτικοποίηση της Ολυμπιακής Αεροπορίας που αυτοί που κάποτε την εμπόδιζαν πολιτικά, έσπευσαν να τη χαρακτηρίσουν εκ των υστέρων "ακριβή" γιατί κατοχύρωσε τους εργαζόμενους, χωρίς να συνυπολογίσουν ότι στον τελικό λογαριασμό το όφελος ήταν μεγάλο για όλους. Σταμάτησαν οι πολίτες να επιβαρύνονται με 1,8 εκ.ευρώ τη μέρα, απέφυγε το κράτος τα τεράστια ευρωπαϊκά πρόστιμα και απέκτησαν οι καταναλωτές μια αξιόπιστη αεροπορική αγορά.

Πολλοί σήμερα με ευκολία σπεύδουν να συκοφαντήσουν την περίοδο εκείνη από το βήμα μιας άλλης αντίληψης, παρότι τότε πρωταγωνίστησαν πολιτικά, συνδικαλιστικά ή δημοσιογραφικά στις επιθέσεις ΚΑΤΑ μεταρρυθμιστικών πρωτοβουλιών που ξεκίνησε με τόλμη αλλά και κοινωνική ευαισθησία η κυβέρνηση Καραμανλή. Άλλοι συνεχίζουν να επιμένουν σε μια ξεπερασμένη κρατικίστικη λογική μετακομίζοντας από το ΠΑΣΟΚ στο ΣΥΡΙΖΑ και κάποιοι τρίτοι, απολύτως μεταλλαγμένοι, "βρήκαν το φως τους" ξαφνικά και από διανοούμενοι ή ινστρούκτορες της ξεπερασμένης αριστεράς μετεβλήθησαν σε φανατικοί κήρυκες ενός ακραίου Νεοφιλελευθερισμού χωρίς εθνικό ή κοινωνικό πρόσημο.

Οι επικριτές μας έχουν ασθενή μνήμη και δυστυχώς προσπαθούν να την επιβάλουν και στο λαό...

Πρόσφατα Νέα
Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit, sed do eiusmod consectetur adipiscing elit, sed do eiusmod
27 Οκτώβριος 2020 - 3:36μμ

ΜΕ ΘΕΜΑ ΤΗΝ ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΗ ΣΤΡΑΤΗΓΙΚΗ ΤΟΥΡΚΙΑΣ, ΚΥΠΡΟΥ ΚΑΙ ΕΛΛΑΔΑΣ ΜΙΛΗΣΕ Ο Ε. ΣΤΥΛΙΑΝΙΔΗΣ ΣΕ ΔΙΕΘΝΕΣ ΣΥΝΕΔΡΙΟ ΤΟΥ ΕΥΡΩΠΑΙΚΟΥ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟΥ ΚΥΠΡΟΥ 

Με τη συμμετοχή της Υπουργού Ενέργειας της Κύπρου και καθηγητών από διάφορα μέρη του κόσμου και υπό το συντονισμό του Καθηγητή της Νομικής Αθηνών Θ. Φορτσακη και του καθηγητή Νομικής του Ευρωπαϊκού Πανεπιστημίου Κύπρου Ν. Κουλούρη, ξεκίνησε τη λειτουργία του με τηλεδιάσκεψη το νεοσύστατο Ινστιτούτο Ενεργειακής Πολιτικής του Ευρωπαϊκού Πανεπιστημίου Κύπρου.
18 Οκτώβριος 2020 - 12:52μμ

ΣΤΗΝ ΚΟΜΟΤΗΝΗ Ο ΥΦΥΠΟΥΡΓΟΣ Λ. ΟΙΚΟΝΟΜΟΥ: ΜΕΣΑ ΣΕ ΛΙΓΕΣ ΜΕΡΕΣ ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΣΤΗΚΑΝ ΧΡΟΝΙΑ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΑ ΤΗΣ ΕΛΑΣ ΡΟΔΟΠΗΣ ΜΕΤΑ ΑΠΟ ΠΑΡΕΜΒΑΣΗ ΤΟΥ Ε. ΣΤΥΛΙΑΝΙΔΗ 

Επίσκεψη εργασίας πραγματοποιήθηκε από τον Υφυπουργό Προστασίας του Πολίτη Λ. Οικονόμου και τον Αρχηγό της Ελληνικής Αστυνομίας κ. Καραμαλάκη στην Κομοτηνή, συνοδεία του Βουλευτή Ροδόπης της Νέας Δημοκρατίας Ευριπίδη Στ. Στυλιανίδη. 
15 Οκτώβριος 2020 - 7:11μμ

ΒΕΛΤΙΩΣΗ ΟΔΙΚΟΥ ΔΙΚΤΥΟΥ, ΠΑΡΑΤΑΣΗ ΚΤΗΜΑΤΟΛΟΓΙΟΥ -ΑΠΟΚΤΗΣΗ ΤΙΤΛΩΝ ΙΔΙΟΚΤΗΣΙΑΣ ΚΑΙ ΓΕΩΘΕΡΜΙΑ ΖΗΤΗΣΕ ΑΠΟ Κ. ΚΑΡΑΜΑΝΛΗ ΚΑΙ Κ. ΧΑΤΖΗΔΑΚΗ Ο ΕΥΡΙΠΙΔΗΣ ΣΤΥΛΙΑΝΙΔΗΣ

Επιγραμματικά, διεκδικητικά και στοιχειοθετημένα, στο πλαίσιο της διακομματικής για τη Θράκη, έθεσε ο Ευριπίδης Στυλιανίδης σειρά από ζητήματα, μαζί τους δυο συναδέλφους του Βουλευτές Τάκη Χαρίτου και Ιλχαν Αχμέτ. Συγκεκριμένα ο ΒΟΥΛΕΥΤΗΣ Ροδόπης της Νέας Δημοκρατίας κατά την επίσκεψη του στο Υπουργείο Μεταφορών και Υποδομών, ενημέρωσε τον Υπουργό κ. Κώστα Καραμανλή για την κατάσταση στη Ροδόπη και διεκδίκησε
14 Οκτώβριος 2020 - 2:47μμ

5 ΘΕΜΑΤΑ ΓΙΑ ΤΗ ΡΟΔΟΠΗ ΕΘΕΣΕ ΣΤΟΝ ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟ Κ. ΜΗΤΣΟΤΑΚΗ Ο ΕΥΡΙΠΙΔΗΣ ΣΤΥΛΙΑΝΙΔΗΣ

Τηλεδιάσκεψη με τους Βουλευτές της Νέας Δημοκρατίας στην Αν. Μακεδονία και τη Θράκη και τον Περιφερειάρχη είχε ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης ενόψει της επίσκεψης του τις επόμενες μέρες στη Σαμοθράκη.
14 Οκτώβριος 2020 - 1:43μμ

7 ΑΞΟΝΕΣ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ ΓΙΑ ΤΗ ΘΡΑΚΗ ΠΡΟΤΕΙΝΕΙ Ο ΕΥΡΙΠΙΔΗΣ ΣΤΥΛΙΑΝΙΔΗΣ ΣΤΗ ΔΙΑΚΟΜΜΑΤΙΚΗ ΓΙΑ ΤΗ ΘΡΑΚΗ

  Στη Διακομματική Επιτροπή της Βουλής για τη Θράκη κλήθηκε για ενημέρωση ο Περιφερειάρχης Αν. Μακεδονίας και Θράκης Χρήστος Μέτιος, προκειμένου να ενημερώσει για τις αναπτυξιακές πρωτοβουλίες και το πρόγραμμα της Περιφέρειας με στόχο να ξεκολλήσει από την 11η θέση σε απορροφητικότητα κονδυλίων και να απαντήσει στις ερωτήσεις των Βουλευτών για μέτρα και στόχους του μέλλοντος. 
14 Οκτώβριος 2020 - 1:37μμ

ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ Ε. ΣΤΥΛΙΑΝΙΔΗ ΜΕ ΤΟΝ ΑΡΧΗΓΟ ΓΕΣ Χ. ΛΑΛΟΥΣΗ: ΠΡΟΧΩΡΑ Ο ΔΡΟΜΟΣ ΙΑΣΜΟΥ-ΘΡΑΚΙΚΩΝ ΜΕΤΕΩΡΩΝ

Σημαντική συνάντηση με τον Αρχηγό του Γενικού Επιτελείου Στρατού κ.Χαράλαμπο Λαλούση είχε στο περιθώριο της ενημερωτικής Συνεδρίασης  της Επιτροπής Εξωτερικών και Άμυνας της Ελληνικής Βουλής στο ΓΕΕΘΑ, ο Βουλευτής Ροδόπης της Νέας Δημοκρατίας.