Η πολιτική μας επιτυγχάνει αποτελέσματα

Λίγους μήνες μετά την ανάληψη της κυβερνητικής ευθύνης από τη Νέα Δημοκρατία είμαστε σε θέση να παρουσιάσουμε τα πρώτα αποτελέσματα της πολιτικής μας, αν και ο απολογισμός θα έπρεπε να γίνεται στο τέλος της τετραετίας. Ωστόσο και μόνο η σύγκριση των πρώτων μηνών της νέας διακυβέρνησης με την τελευταία δεκαετία του ΠΑΣΟΚ αρκεί, για να εξαχθούν τα πρώτα καταλυτικά συμπεράσματα. Αναφέρω μερικά ενδεικτικά παραδείγματα από τη δράση μας στο Υπουργείο Εξωτερικών κυρίως στον τομέα της οικονομικής διπλωματίας και της διεθνούς αναπτυξιακής συνεργασίας και Βοήθειας :

•    Αναδιοργανώνεται η κεντρική υπηρεσία οικονομικής διπλωματίας και ανασυγκροτείται το διεθνές δίκτυο γραφείων Ο.Ε.Υ. μετά την επίλυση προβλημάτων του κλάδου, που βάλτωναν επί δεκαετίες (προαγωγές, δημιουργία οργανικών θέσεων, μηχανοργάνωση, δημιουργία κεντρικής υπηρεσίας, διευθέτηση επιδόματος 10%, κτλ).
•    Μέσα σε ένα χρόνο επιτύχαμε αύξηση των εξαγωγών μας στα Βαλκάνια 10,16% όταν την περίοδο 2001-2004 η μέση ετήσια αύξηση ήταν μόλις 1,12%.
•    Επιτύχαμε για πρώτη φορά μετά από χρόνια το πρώτο εξάμηνο του 2005 να αυξήσουμε τις εξαγωγές μας πάνω από 7% περίπου, μειώνοντας μετά από πολλά χρόνια το αρνητικό εμπορικό μας ισοζύγιο κατά 2,1%.
•    Διοργανώσαμε μέσα σε 16 μήνες Μικτές Διυπουργικές Επιτροπές, Επιχειρηματικές αποστολές και Επιχειρηματικό Φόρουμ με όλες σχεδόν τις χώρες της Ν.Α. Ευρώπης, του Ευξείνου Πόντου και της Μεσογείου καταγράφοντας συγκεκριμένα θετικά μετρήσιμα αποτελέσματα υπέρ των ελληνικών επιχειρήσεων και της εθνικής οικονομίας.
•    Προωθήσαμε μετά από 13 χρόνια βαλτώματος μαζί με το Υπουργείο Ανάπτυξης την πολιτική συμφωνία μεταξύ Ελλάδος, Βουλγαρίας και Ρωσίας για τον πετρελαιαγωγό Μπουργκάς-Αλεξανδρούπολη, έργο που θα αναβαθμίσει γεωστρατηγικά τη χώρα, θα τη θωρακίσει αμυντικά και θα δημιουργήσει μεγάλα έσοδα για την οικονομία μας.
•    Θεμελιώθηκε από τον Κώστα Καραμανλή και τον Ταγίπ Ερντογάν και ολοκληρώνεται στις αρχές του 2007 ο αγωγός Φυσικού αερίου Καρατσάμπει-Κομοτηνή, που θα διασφαλίσει επάρκεια σε φθηνή ενέργεια, απαραίτητη προϋπόθεση για την προσέλκυση επενδύσεων.
•    Με τον συντονισμό και την ενεργητικότητα του Υπουργείου Εξωτερικών υλοποιήθηκε μέσα σε 9 μήνες ο κάθετος άξονας Δράμας- Βουλγαρίας που καθυστερούσε για δέκα χρόνια και δρομολογούνται επίσης οι άξονες Κομοτηνή- Βουλγαρία και  Ξάνθη-Βουλγαρία. Αναμένεται για την έναρξη της λειτουργίας τους η ανταπόκριση της Βουλγαρικής πλευράς η οποία επί χρόνια φέρονταν ως επισπεύδουσα.
•    Επετεύχθη μετά από δέκα χρόνια άκαρπων προσπαθειών της προηγούμενης κυβέρνησης, να υιοθετηθεί και από την τουρκική πλευρά η πρόταση για την ακτοπλοϊκή σύνδεση Αλεξανδρούπολης, Μαρώνειας, Σαμοθράκης, Αίνου, Ίμβρου, Δαρδανελίων  στο κείμενο του πρωτοκόλλου της 3ης ΜΔΕ που έγινε προσφάτως στην Αθήνα.
•    Η χώρα είχε διεθνώς παρουσία με την αναπτυξιακή ή έκτακτη ανθρωπιστική βοήθεια που απέστειλε η HELLENIC AID αποσπώντας τα συγχαρητήρια του Γ.Γ. του ΟΗΕ, κ. Κόφι Ανάν ιδιαίτερα στην περίπτωση του Τσουνάμι, όπου πήγαμε πρώτοι, στείλαμε πλωτό νοσοκομείο που εξέτασε πάνω από 2000 γυναίκες και παιδιά στη Σρι Λάνκα και δώσαμε τη μεγαλύτερη βοήθεια αναλογικά με τον πληθυσμό μας: Η Ελλάδα ακούσθηκε ως «παγκόσμια δύναμη ανθρωπιάς».
•    Η HELLENIC AID δημιούργησε πολλά σχολεία και νοσοκομεία ανά τον κόσμο. Ιδιαίτερα όμως στη γειτονική Αλβανία εγκαινιάσαμε τα πρώτα δίγλωσσα Ελληνικά σχολεία έξω από την μειονοτική ζώνη που είχε επιβάλλει κάποτε το παλιό ολοκληρωτικό καθεστώς σε βάρος της Ελληνικής μειονότητας (Αρσάκειο Τιράνων, Σχολείο Όμηρος στην Κορυτσά, το πρώτο ελληνόφωνο σχολείο μετά το 1928, ενώ ετοιμάζεται το σχολείο της Χειμάρας και άλλα.)
•    Εξυγιάναμε σε μεγάλο βαθμό το σύστημα χρηματοδότησης των Μ.Κ.Ο., επιβάλλοντας διαφάνεια και αποτελεσματικότητα στη συνεργασία τους με το κράτος. Δώσαμε στη δημοσιότητα και στο Κοινοβούλιο όλες τις χρηματοδοτήσεις. Ξεκινήσαμε ελέγχους και ζητήσαμε επιστροφή χρημάτων και καταλογισμό, όπου δεν έγιναν αυτά που έπρεπε. Δημιουργούμε έτσι τις προϋποθέσεις για εποικοδομητική και υγιή συνεργασία Πολιτείας και Κοινωνίας των Πολιτών.
•    Μετά από 2,5 χρόνια καθυστέρησης και ακατανόητων λαθών της προηγούμενης κυβέρνησης, επανενεργοποιήσαμε το Ελληνικό Σχέδιο Οικονομικής Ανασυγκρότησης των Βαλκανίων (ΕΣΟΑΒ), συνολικού ποσού 550 εκατομμυρίων ευρώ το οποίο κληρονομήσαμε χωρίς δραχμή στο ταμείο. Μέσα σε ένα χρόνο πετύχαμε να επαναδιαπραγματευτούμε όλα τα μεγάλα έργα με τις Βαλκανικές κυβερνήσεις, ιεραρχώντας τις προτεραιότητες και με κριτήριο την ανταποδοτικότητά τους για την Ελλάδα.

Ξεκινήσαμε ήδη την υλοποίηση του πρώτου έργου στο Σεράγεβο ύψους 13,5 εκ. ευρώ έχοντας διασφαλίσει τη συμμετοχή Ελληνικών εταιριών. Το παλιό κτίριο των Κοινών Θεσμών που συμβόλιζε τον πόλεμο, μετονομάστηκε σε κτίριο “Φιλίας Ελλάδος, Βοσνίας-Ερζεγοβίνης” και θα φιλοξενήσει την κεντρική Κυβέρνηση συμβολίζοντας την ειρήνη, τη φιλία και τη συνεργασία στα Δ. Βαλκάνια.

Επίσης δρομολογούνται και άλλα έργα όπως ο άξονας 10 (Θεσσαλονίκη- Σκόπια-Βελιγράδι- Κ. Ευρώπη), η αναβάθμιση του σιδηροδρόμου Θεσσαλονίκη-Σόφια-Λόμ, ο οδικός άξονας Αγ. Σαράντα-Κονίσπολη-Σαγιάδα κ.α.
Στις ιδιωτικές επενδύσεις έχει επιτευχθεί η απορρόφηση του 100% των κονδυλίων για τις Ελληνικές επενδύσεις στη Βουλγαρία, του 85% στη Ρουμανία, του 75% στην Αλβανία, του 16,5% στη Π.Γ.Δ.Μ., του 6,5% στη Σερβία-Μαυροβούνιο.

Μέσα σε 16 μήνες επιτύχαμε αυτά που επί χρόνια καθυστερούσαν απαράδεκτα. Το σημαντικότερο όμως αποτέλεσμα μας είναι η σταδιακή εγκαθίδρυση μίας νέας νοοτροπίας που χαρακτηρίζεται από:
1.    την εμπιστοσύνη στο υπάρχον δυναμικό του Υπουργείου Εξωτερικών (απομακρύνθηκαν οι 164 σύμβουλοι της προηγούμενης κατάστασης).
2.    τη συνεργασία με τις δυνάμεις της αγοράς και της κοινωνίας.
3.    τη διαφανή διαχείριση, που όμως συνδυάζεται με ταχύτητα και αποτελεσματικότητα.

Οι κριτές της πολιτικής μας, που δεν είναι άλλοι από τους ίδιους τους πολίτες, δεν πρέπει να λησμονούν ότι αυτά όλα είναι αποτελέσματα σκληρής δουλειάς λίγων μηνών, που επιχειρεί να καλύψει παραλείψεις και να διορθώσει λάθη πολλών ετών.

Η πίστη μας στις δυνατότητές της σύγχρονης Ελλάδος και η εμπιστοσύνη που μας επέδειξε ο ελληνικός λαός είναι οι κινητήριες δυνάμεις της προσπάθειάς μας, που θα συνεχιστεί εντατικότερα τα επόμενα χρόνια.

Δημοσιέυτηκε στην εφημερίδα ΤΟ ΠΑΡΟΝ στις 4/9/2009.
Πρόσφατα Νέα
Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit, sed do eiusmod consectetur adipiscing elit, sed do eiusmod
9 Ιουλίου 2020 - 6:56μμ

Ο ΚΥΡΙΑΚΟΣ ΜΗΤΣΟΤΑΚΗΣ ΠΡΟΤΕΙΝΕΙ ΔΙΑΚΟΜΜΑΤΙΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΓΙΑ ΤΗ ΘΡΑΚΗ. ΔΙΚΑΙΩΝΕΤΑΙ Η ΔΙΑΧΡΟΝΙΚΗ ΠΡΟΣΠΑΘΕΙΑ ΤΟΥ ΕΥΡΙΠΙΔΗ ΣΤΥΛΙΑΝΙΔΗ

Ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης πρότεινε σήμερα στον Πρόεδρο της Βουλής των Ελλήνων Κωνσταντίνο Τασούλα, τη δημιουργία Διακομματικής Επιτροπής για την Ανάπτυξη και την Ανάδειξη της Θράκης, ανταποκρινόμενος στο διαχρονικό αίτημα της περιοχής, που πρόσφατα είχαν την ευκαιρία να το ξανακαταθέσουν οι Μητροπολίτες της Τοπικής Εκκλησίας που τον επισκέφθηκαν.
7 Ιουλίου 2020 - 11:02πμ

ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΕΥΡΙΠΙΔΗ ΣΤΥΛΙΑΝΙΔΗ ΜΕ ΤΟΝ ΠΡΟΕΔΡΟ ΤΗΣ ΕΤΑΔ ΑΝΤΩΝΗ ΜΠΕΖΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΞΙΟΠΟΙΗΣΗ ΤΩΝ ΤΟΥΡΙΣΤΙΚΩΝ ΑΚΙΝΗΤΩΝ ΤΗΣ ΡΟΔΟΠΗΣ

Συστηματική πίεση για την ανταποδοτική αξιοποίηση των τουριστικών ακινήτων του Νόμου Ροδόπης ασκεί ο Βουλευτής της Νέας Δημοκρατίας Ευριπίδης Στυλιανίδης.
6 Ιουλίου 2020 - 10:59πμ

ΠΡΑΣΙΝΟ ΦΩΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΠΑΝΑΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑ ΤΗΣ SHELMAN

Καθοριστικής σημασίας συνάντηση είχε σήμερα ο Βουλευτής Ροδόπης της Νέας Δημοκρατίας Ευριπίδης Στ. Στυλιανίδης με τον Υπουργό Ανάπτυξης Άδωνη Γεωργιάδη για την επανεκκίνηση της βιομηχανίας Shelman στην Κομοτηνή.
29 Ιουνίου 2020 - 10:15πμ

ΑΡΧΙΖΟΥΝ ΟΙ ΠΡΟΕΤΟΙΜΑΣΙΕΣ ΓΙΑ ΤΗ ΣΥΝΕΔΡΙΑΣΗ ΤΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ ΤΗΣ ΕΥΡΩΠΗΣ ΣΤΗΝ ΚΟΜΟΤΗΝΗ

Με τον Γενικό Διευθυντή της Αστυνομίας Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης Στρατηγό Συριτούδη είχε συνάντηση εργασίας ο Βουλευτής Ροδόπης της Νέας Δημοκρατίας και Εκπρόσωπος της Ελλάδας στο Συμβούλιο της Ευρώπης Δρ. Ευριπίδης Στυλιανίδης.
28 Ιουνίου 2020 - 9:49μμ

ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΣΤΗ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ ΤΗΣ ΚΥΡΙΑΚΗΣ ΚΑΙ ΣΤΟ ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟ ΝΙΚΟ ΟΙΚΟΝΟΜΟΥ ΤΟΥ ΔΡ. ΕΥΡΙΠΙΔΗ ΣΤ. ΣΤΥΛΙΑΝΙΔΗ, ΒΟΥΛΕΥΤΗ ΡΟΔΟΠΗΣ-ΝΔ, ΕΠΙΚ. ΚΑΘΗΓΗΤΗ ΝΟΜΙΚΗΣ ΕΥΡΩΠΑΙΚΟΥ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟΥ ΚΥΠΡΟΥ

Ευριπίδης Στυλιανίδης: Να μετατρέψουμε την κρίση σε ευκαιρία Ο βουλευτής Ροδόπης της ΝΔ τονίζει ότι η Ελλάδα πρέπει να είναι έτοιμη να ασκήσει τα κυριαρχικά της δικαιώματα και εξηγεί πότε η προσφυγή στη Χάγη μπορεί να είναι χρήσιμη για την Ελλάδα Νίκος Οικονόμου

ΝΑ ΣΥΣΤΑΘΕΙ ΔΙΑΚΟΜΜΑΤΙΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΓΙΑ ΤΗ ΘΡΑΚΗ

Υπέρ της συγρότησης Διακομματικής επιτροπής για τη Θράκη τάσσεται με συνέντευξή του στο iEidiseis ο Ευρυπίδης Στυλιανίδης, βουλευτής Ροδόπης της ΝΔ και Επικ. Καθηγητής Νομικής του Ευρωπαϊκού Πανεπιστημίου Κύπρου, εκφράζοντας μάλιστα τη βεβαιότητα ότι ο πρωθυπουργός θα είναι θετικός στη συγκεκριμένη ανάγκη.Ο πρώην υπουργός επισημαίνει ότι το «κόμμα Σαδίκ» «όχι απλά συνεργάζεται, αλλά καθοδηγείται σε μεγάλο βαθμό από την τουρκική διπλωματία».