Η πνευματική θωράκιση της Θράκης

Η Θράκη αλλάζει ρόλο. Μία περιφρονημένη και απομονωμένη περιοχή του ακριτικού ελληνικού Βορρά μετεξελίσσεται σε σημαντική ευρωπαϊκή πύλη, σε στέρεα γέφυρα συνεργασίας με τις γειτονικές χώρες και επικοινωνίας με τις γειτονικές κοινωνίες.

Τα μειονεκτήματα του χθες μεταβάλλονται σε συγκριτικά πλεονεκτήματα του αύριο. Η ποιοτική εναλλακτική της ανάπτυξη ενισχύει τη δημογραφική της εξέλιξη. Έργα υποδομής την φέρνουν κοντύτερα σε μεγάλες αγορές. Εμπόριο, εναλλακτικός τουρισμός και ποιοτική βιομηχανία δυναμώνουν την οικονομία της.

Ένα είναι όμως βέβαιο, ότι η πιο σοβαρή επένδυση που έγινε διαχρονικά στη Θράκη ήταν, είναι και θα είναι η πνευματική της θωράκιση. Το Υπουργείο Εθνικής Παιδείας και Θρησκευμάτων ενστερνίζεται την άποψη αυτή γι’ αυτό και συνειδητά επενδύει στην ενίσχυση της εκπαίδευσης όλων των βαθμίδων:

•    Με δεσμευμένες πιστώσεις πάνω από 200 εκατ. ευρώ κατασκευάζει σύγχρονες σχολικές μονάδες στους 3 νομούς (Νηπιαγωγεία, Δημοτικά, Γυμνάσια-Λύκεια, ΕΠΑ.Λ.-ΕΠΑ.Σ., Ειδικά Σχολεία).
•    Προωθεί την κατασκευή κλειστών γυμναστηρίων, συνδέοντας την παιδεία με τον αθλητισμό και αντιμετωπίζοντας τον αθλητισμό ως σημείο δημιουργικής συνύπαρξης νέων από τη χριστιανική πλειονότητα και τη μουσουλμανική μειονότητα.
•    Δημιουργεί Κέντρα Δια Βίου Μάθησης για τους ενήλικες, Κέντρα τηλεκπαίδευσης του Ανοιχτού Πανεπιστημίου για τους οικονομικά ασθενείς και Σχολεία Δεύτερης Ευκαιρίας για την καταπολέμηση του αναλφαβητισμού και της σχολικής διαρροής. Παράλληλα, αναπτύσσει παραρτήματα του Εθνικού Ινστιτούτου για τις ευαίσθητες κοινωνικές ομάδες στις Σάππες, με στόχο την ενίσχυση της Δια Βίου Μάθησης.
•    Η σοβαρότερη επένδυση στην περιοχή συνεχίζει να είναι το Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο Θράκης, το οποίο αυξάνει κάθε χρόνο κατά 25% το φοιτητικό πληθυσμό του, ενισχύεται με νέα τμήματα, αναπτύσσει έρευνα σε μεταπτυχιακό επίπεδο, συνδέοντας την με την αναπτυξιακή φυσιογνωμία και τις ανάγκες της περιοχής.
•    Το τοπίο της Ανώτατης Εκπαίδευσης συμπληρώνεται από την πρόσφατη ίδρυση του ΤΕΙ στο Διδυμότειχο και της ΑΣΠΑΙΤΕ στις Σάππες, σχολής που επιταχύνει την ένταξη των τοπικών επιστημόνων στο εκπαιδευτικό σύστημα και την αγορά εργασίας.
•    Στη Θράκη εφαρμόζεται με εξαιρετικά αποτελέσματα μία Σύγχρονη Ευρωπαϊκή Μειονοτική Εκπαιδευτική Πολιτική, που συμβάλει στην ευρωπαϊκή ενσωμάτωση της μουσουλμανικής μειονότητας και την καθιστά στέρεα γέφυρα συνεργασίας με γειτονικές κοινωνίες και αγορές.

Η πνευματική θωράκιση της Θράκης, το υψηλού επιπέδου ανθρώπινο δυναμικό της  και η ανοιχτή αντίληψη που εδραιώνεται στην τοπική κοινωνία, της επιτρέπουν να μετεξελιχθεί σε Διεθνές Εκπαιδευτικό Κέντρο, που μπορεί να προσελκύσει και ξένους φοιτητές. Με τον τρόπο αυτό η Θράκη εξελίσσεται σε περιοχή πολύτιμη για την Ελλάδα, που αξιοποιώντας την Παιδεία και την Διαπολιτισμικότητα ως συγκριτικό μας πλεονέκτημα στο Διεθνές περιβάλλον, μπορεί να συμβάλει στην ενδυνάμωση της οικονομίας, στην επιτάχυνση της ανάπτυξης και στην ενίσχυση της διεθνούς μας θέσης.   


Πρόσφατα Νέα
Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit, sed do eiusmod consectetur adipiscing elit, sed do eiusmod
1 Ιουνίου 2020 - 1:48μμ

Στην Υφυπουργό Παιδείας Σ. Ζαχαράκη ο Ε. Στυλιανίδης για την επίσπευση κατασκευής 11 νέων νηπιαγωγείων στη Ροδόπη.

Συνάντηση εργασίας με την Υφυπουργό Παιδείας, παλιά συνεργάτιδα και φίλη του από τη νεολαία Σοφία Ζαχαράκη, είχε ο Βουλευτής Ροδόπης της Νέας Δημοκρατίας Ευριπίδης Στ. Στυλιανίδης.
26 Μάιος 2020 - 9:48μμ

ΑΝΟΙΧΤΗ ΕΠΙΣΤΟΛΗ : «Ευχαριστώ» του Ε. Στυλιανίδη προς την Ένωση ‘Μαζί για το Παιδί’ για τη μεγάλη χορηγία τους προς το Νοσοκομείο Κομοτηνής»

Με επιστολή του προς την πρόεδρο της ένωσης σωματείων και ιδρυμάτων «Μαζί για το παιδί» κα. Αλεξάνδρα Μαρτίνου, ο Βουλευτής Ροδόπης της Νέας Δημοκρατίας Ευριπίδης Στυλιανίδης εξέφρασε τις θερμές του ευχαριστίες για την μεγάλη χορηγία προς το Σισμανόγλειο Νοσοκομείο Κομοτηνής.
22 Μάιος 2020 - 12:40μμ

Λιμενικούς Σταθμούς σε Φανάρι και Μαρώνεια διεκδίκησε ο Ευριπίδης Στυλιανίδης από τον Υπουργό Ναυτιλίας

υνάντηση εργασίας με τον Υπουργό Ναυτιλίας και Βουλευτή Λασιθίου Γιάννη Πλακιωτάκη καθώς και τον Αρχηγό του Λιμενικού είχε ο Βουλευτής Ροδόπης Ευριπίδης Στυλιανίδης. Του κατέθεσε επιστολή διεκδικώντας την αναβάθμιση των Λιμενικών Φυλακίων Μαρώνειας και Φαναρίου σε Λιμενικούς Σταθμούς.
21 Μάιος 2020 - 3:19μμ

ΠΑΡΕΜΒΑΣΗ Ε.ΣΤΥΛΙΑΝΙΔΗ ΓΙΑ ΤΙΣ ΚΑΤΑΣΚΗΝΩΣΕΙΣ ΜΗΤΡΟΠΟΛΗΣ, ΤΟ ΣΤΡΑΤΟ ΚΑΙ ΤΗΝ ΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΣΗ

Παρέμβαση στον Υπουργό Εσωτερικών Τάκη Θεοδωρικάκο μετά την πρόσφατη επίσκεψή του στην Κομοτηνή, έκανε ο Βουλευτής Ροδόπης της ΝΔ Ευριπίδης Στυλιανίδης επαναφέροντας με επιστολή που του επέδωσε ζητήματα που του έθεσαν φορείς της πόλης.
12 Μάιος 2020 - 6:00μμ

Χαιρετισμός Ευριπίδη Στυλιανίδη, Βουλευτή Ροδόπης ΝΔ για την Παγκόσμια Ημέρα του Νοσηλευτή

Επ' ευκαιρία της Παγκόσμιας Ημέρας Νοσηλευτή ο βουλευτής Ροδόπης Ευριπίδης Στυλιανίδης έστειλε χαιρετισμό προς τους εργαζόμενους του Σισμανογλείου Νοσοκομείου Κομοτηνής ευχαριστώντας τους για την προσφοράς τους και τιμώντας τους για το έργο τους.
11 Μάιος 2020 - 9:41πμ

ΕΠΙΣΚΕΨΗ Ε. ΣΤΥΛΙΑΝΙΔΗ ΣΤΟ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟ ΚΟΜΟΤΗΝΗΣ: «ΝΑ ΚΑΤΑΣΤΗΣΟΥΜΕ ΤΗΝ ΚΡΙΣΗ ΕΥΚΑΙΡΙΑ»

Η πρώτη επίσκεψη του Βουλευτή Ροδόπης της Νέας Δημοκρατίας μετά τη χαλάρωση των περιορισμών ήταν στο Νοσοκομείο Κομοτηνής, προκειμένου να ενημερωθεί για τα αποτελέσματα των παρεμβάσεων του στο Υπουργείο Υγείας και την αποτελεσματική αξιοποίηση τους από τη Διοίκηση του Σισμανόγλειου.